Dodaj do ulubionych

Wielgus agentem

03.01.07, 18:58
Kolejny agent do kolekcji. Ale papieżowi z Hitlerjugend nie przeszkadza.
Kiedy ludzie się wreszcie ockną i przestaną łazić do kościoła i nań łożyć??
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: Wielgus agentem 03.01.07, 21:18
      prawdziwy KSIĄDZ-PATRIOTA. wraz z sb walczył o polske wolna,niepodległą
      niezalezną od obcego mocarstwa.
      • grgkh Re: Wielgus agentem 03.01.07, 21:27
        Jakoś tak pokracznie wyglądają po roku wymachiwania sztandarem lustracji: wyidealizowana "Solidarność" i kler prowadzący za rękę znękany przez komunę naród. Ideał sięgnął bruku... smile A może zawsze na tym poziomie był?
    • belos Re: Wielgus agentem 03.01.07, 21:29
      Niestety, nasze społeczeństwo jest obecnie zbyt mocno przesiąknięte
      smrodkiem dulszczyzny. Poprawę tego stanu rzeczy widziałbym jedynie
      w pozytywistycznej edukacji od małego, a na tę w kraju wyznaniowym
      nie ma co liczyć. Hipokryzja jest podstawowym elementem polityki,
      którą przecież jest religia.
      • grgkh Re: Wielgus agentem 04.01.07, 17:27
        belos napisał:

> Hipokryzja jest podstawowym elementem polityki,
        > którą przecież jest religia.

Niestety. Kościołowi nic nie przeszkadza to, jakiej erozji moralności
        doświadcza ludek, który obserwuje jak wiele wolno, jeśli tylko uzyska się
        przywilej należenia do kasty wybrańców.
        • wanda43 Re: Wielgus agentem 04.01.07, 22:38
          A w RM murem za nim.Plotą takie bzdety,zenie da sie spokojnie sluchac.
          Głódź oswiadczył,ze papiez o wszystkim wiedział.Wiedział,a mimo to powołał.
          Mam wrażenie,jakby papież na nas napluł.
          • bloodysunday99 Re: Wielgus agentem 05.01.07, 03:19
            Niezla teczka... Tak sie zastanawialem czy nie postapilbym tak samo bedac w jego
            butach. Nie wykluczone. To byly jednak inne czasy, i chcac sie z Polski wyrwac i
            zabawic, to taka zbawa z SB dla niego bylo moze jedyna szansa.

Nie wiem.

(Najlepiej mi sie podobalo to z pocztowkami, spotkaniami ze Stern w kieszeni i
            haslami - hehe, jak w komedii)
    • rkcb Re: Wielgus agentem 05.01.07, 09:28
      Funkcjonariusz jednego totalitaryzmu współpracował z innym totalitaryzmem. W
      sumie to gdzie problem? Ta sama formacja umysłowa, a to, że akurat rządzili
      jedni, a nie drudzy, to tylko przypadek historii.
      To, że ludzie ufają kościołowi jest problemem, który może rozwiązać tylko
      edukacja i wzrost poziomu życia. A takie historie jak agenci na stanowiskach
      metropolitów tylko przyśpieszą proces upadku kościoła. Co mnie tylko cieszy.
    • facet123 Re: Wielgus agentem 05.01.07, 11:16
      W całej tej aferze smutne jest tylko jedno - gdyby takie same dowody wspołpracy
      z SB wytoczono jakiemuś politykowi, albo świeckiemu urzędnikowi, to natychmiast
      zostałby on zdymisjonowany i nikt nie twierdziłby, że dzieje mu się jakaś krzywda.

Natomiast wśród polaków ciągle powszechne jest przekonanie, że ksiądz z SB nie
      mógł współpracować (no nie mógł poprostu) i nawet jeśli są dowody, że
      współpracował, to i tak nie wspołpracował, no bo jak to? ksiądz? Niemożliwe.

Nie chodzi mi nawet o to, czy faktycznie współpraca z SB jest godna najwyższego
      potępienia, bo uważam, że nie koniecznie. Ja bym wybaczył i świeckiemu i
      księdzu, że się z poprzednią władzą poukładał, tak samo jak wybaczę ludziom
      któzy obecnie się z Kaczorami, Leperem i Giertychem układają - problem w tym, że
      odpowiedzialność moralna księży jest paradoksalnie mniejsza niż odpowiedzialność
      świeckich za takie same czyny.
      • billy.the.kid Re: Wielgus agentem 05.01.07, 21:00
        gdzie hitlerowiec papieżem- esbek może być prymasem.
        • xxara Re: Wielgus agentem 05.01.07, 21:10
          Papiez, i ci wszyscy, ktorzy nominowali agenta w kiecce na metropolite, musza
          miec polskich wiernych za stado glupich baranow. Gdzie indziej na swiecie (w
          USA np.) probuja dla przyzwoitosci zatuszowac skandale np. pedofilskie w obawie
          o to, ze wierni do kosciol nie przyjda i na tace nie rzuca.

Tu w Katolandzie mogliby wybrac metropolita samego Belzebuba, a narod i tak
          modlilby sie na kleczkach.
    • belos Re: Wielgus agentem 05.01.07, 22:39
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3832204.html
      Cyt.: "Samym faktem tego uwikłania (w związki z tajnymi służbami PRL - red.) skrzywdziłem Kościół. Skrzywdziłem go ponownie, kiedy w ostatnich dniach w obliczu rozgorączkowanej kampanii medialnej zaprzeczyłem faktom tej współpracy"

Walnął skruchę po katolicku, na pokaz, już po objęciu urzędu. Zgrzeszył,
      wyspowiada się u Glempa i będzie po krzyku. Pokuta: trzy zdrowaśki. Brudy
      zamiecione pod dywan. Lud pokornie będzie bił mu pokłony, wszak sam grzeszy,
      a potem się spowiada i wszystko jest ok.
    • nelsonek Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 05.01.07, 23:12
      Wielgus nie byl agentem.
      Ale sie porobilo.
      Ziemkiewicze i jemu podobni twierdza, ze abp byl agentem, a naczelne pismo
      antyklerykalne twierdzi, ze abp agentem nie byl!

Zobacz pierwsza
      strone FiM
      • xxara Re: Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 05.01.07, 23:54
        Czyli co: PIS probuje szantazowac Kosciol?
        Moze i tak, przeciez te afere ujawnil sluzalczy wladzy i proktolicki Dziennik
        Polski, ktory o od wladzy dostal papiery na Wielgusa. Ciekawe, co bedzie dalej.
        • grgkh Re: Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 06.01.07, 00:26
          Może JK zależy, by zneutralizować możliwości przyszłego, potencjalnego szantażu klerokracji, chce oczyścić ją z elementów "skażonych" i na tej zweryfikowanej reszcie bardziej solidnie się opierać? On chyba naprawdę "wierzy", że zrobi raj z Polski i w tym celu "niestety musi" smile przejąć całą władzę.
          • lliberte-ghost25 Re: Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 06.01.07, 07:09
            Był agentem czy nie był,nic mnie to nie obchodzi.Najkrótszy komentarz na jaki mi się ciśnie na usta........ NIE MÓJ CYRK-NIE MOJE MAŁPY.
            • 0golone_jajka Re: Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 06.01.07, 09:28
              Mnie też to mało obchodzi, ale staram się postawić na miejscu tzw. wierzących - nieciekawa sytuacja
              • jotkajot49 Re: Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 06.01.07, 13:37
                Czy ktoś wie ilu kandydatów było zgłoszonych na to stanowisko?
                Nie umiem zweryfikować informacji na jaką gdzieś trafiłem, że B16 wybrał
                Wielgusa z trzeciej, trzyosobowej listy kandydatów - znaczyłoby to, że
                przynajmniej ośmiu jest jeszcze głębiej umoczonych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka