0golone_jajka 03.01.07, 18:58 Kolejny agent do kolekcji. Ale papieżowi z Hitlerjugend nie przeszkadza. Kiedy ludzie się wreszcie ockną i przestaną łazić do kościoła i nań łożyć?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
billy.the.kid Re: Wielgus agentem 03.01.07, 21:18 prawdziwy KSIĄDZ-PATRIOTA. wraz z sb walczył o polske wolna,niepodległą niezalezną od obcego mocarstwa. Odpowiedz Link
grgkh Re: Wielgus agentem 03.01.07, 21:27 Jakoś tak pokracznie wyglądają po roku wymachiwania sztandarem lustracji: wyidealizowana "Solidarność" i kler prowadzący za rękę znękany przez komunę naród. Ideał sięgnął bruku... A może zawsze na tym poziomie był? Odpowiedz Link
belos Re: Wielgus agentem 03.01.07, 21:29 Niestety, nasze społeczeństwo jest obecnie zbyt mocno przesiąknięte smrodkiem dulszczyzny. Poprawę tego stanu rzeczy widziałbym jedynie w pozytywistycznej edukacji od małego, a na tę w kraju wyznaniowym nie ma co liczyć. Hipokryzja jest podstawowym elementem polityki, którą przecież jest religia. Odpowiedz Link
grgkh Re: Wielgus agentem 04.01.07, 17:27 belos napisał: > Hipokryzja jest podstawowym elementem polityki, > którą przecież jest religia. Niestety. Kościołowi nic nie przeszkadza to, jakiej erozji moralności doświadcza ludek, który obserwuje jak wiele wolno, jeśli tylko uzyska się przywilej należenia do kasty wybrańców. Odpowiedz Link
wanda43 Re: Wielgus agentem 04.01.07, 22:38 A w RM murem za nim.Plotą takie bzdety,zenie da sie spokojnie sluchac. Głódź oswiadczył,ze papiez o wszystkim wiedział.Wiedział,a mimo to powołał. Mam wrażenie,jakby papież na nas napluł. Odpowiedz Link
bloodysunday99 Re: Wielgus agentem 05.01.07, 03:19 Niezla teczka... Tak sie zastanawialem czy nie postapilbym tak samo bedac w jego butach. Nie wykluczone. To byly jednak inne czasy, i chcac sie z Polski wyrwac i zabawic, to taka zbawa z SB dla niego bylo moze jedyna szansa. Nie wiem. (Najlepiej mi sie podobalo to z pocztowkami, spotkaniami ze Stern w kieszeni i haslami - hehe, jak w komedii) Odpowiedz Link
rkcb Re: Wielgus agentem 05.01.07, 09:28 Funkcjonariusz jednego totalitaryzmu współpracował z innym totalitaryzmem. W sumie to gdzie problem? Ta sama formacja umysłowa, a to, że akurat rządzili jedni, a nie drudzy, to tylko przypadek historii. To, że ludzie ufają kościołowi jest problemem, który może rozwiązać tylko edukacja i wzrost poziomu życia. A takie historie jak agenci na stanowiskach metropolitów tylko przyśpieszą proces upadku kościoła. Co mnie tylko cieszy. Odpowiedz Link
facet123 Re: Wielgus agentem 05.01.07, 11:16 W całej tej aferze smutne jest tylko jedno - gdyby takie same dowody wspołpracy z SB wytoczono jakiemuś politykowi, albo świeckiemu urzędnikowi, to natychmiast zostałby on zdymisjonowany i nikt nie twierdziłby, że dzieje mu się jakaś krzywda. Natomiast wśród polaków ciągle powszechne jest przekonanie, że ksiądz z SB nie mógł współpracować (no nie mógł poprostu) i nawet jeśli są dowody, że współpracował, to i tak nie wspołpracował, no bo jak to? ksiądz? Niemożliwe. Nie chodzi mi nawet o to, czy faktycznie współpraca z SB jest godna najwyższego potępienia, bo uważam, że nie koniecznie. Ja bym wybaczył i świeckiemu i księdzu, że się z poprzednią władzą poukładał, tak samo jak wybaczę ludziom któzy obecnie się z Kaczorami, Leperem i Giertychem układają - problem w tym, że odpowiedzialność moralna księży jest paradoksalnie mniejsza niż odpowiedzialność świeckich za takie same czyny. Odpowiedz Link
billy.the.kid Re: Wielgus agentem 05.01.07, 21:00 gdzie hitlerowiec papieżem- esbek może być prymasem. Odpowiedz Link
xxara Re: Wielgus agentem 05.01.07, 21:10 Papiez, i ci wszyscy, ktorzy nominowali agenta w kiecce na metropolite, musza miec polskich wiernych za stado glupich baranow. Gdzie indziej na swiecie (w USA np.) probuja dla przyzwoitosci zatuszowac skandale np. pedofilskie w obawie o to, ze wierni do kosciol nie przyjda i na tace nie rzuca. Tu w Katolandzie mogliby wybrac metropolita samego Belzebuba, a narod i tak modlilby sie na kleczkach. Odpowiedz Link
belos Re: Wielgus agentem 05.01.07, 22:39 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3832204.html Cyt.: "Samym faktem tego uwikłania (w związki z tajnymi służbami PRL - red.) skrzywdziłem Kościół. Skrzywdziłem go ponownie, kiedy w ostatnich dniach w obliczu rozgorączkowanej kampanii medialnej zaprzeczyłem faktom tej współpracy" Walnął skruchę po katolicku, na pokaz, już po objęciu urzędu. Zgrzeszył, wyspowiada się u Glempa i będzie po krzyku. Pokuta: trzy zdrowaśki. Brudy zamiecione pod dywan. Lud pokornie będzie bił mu pokłony, wszak sam grzeszy, a potem się spowiada i wszystko jest ok. Odpowiedz Link
nelsonek Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 05.01.07, 23:12 Wielgus nie byl agentem. Ale sie porobilo. Ziemkiewicze i jemu podobni twierdza, ze abp byl agentem, a naczelne pismo antyklerykalne twierdzi, ze abp agentem nie byl! Zobacz pierwsza strone FiM Odpowiedz Link
xxara Re: Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 05.01.07, 23:54 Czyli co: PIS probuje szantazowac Kosciol? Moze i tak, przeciez te afere ujawnil sluzalczy wladzy i proktolicki Dziennik Polski, ktory o od wladzy dostal papiery na Wielgusa. Ciekawe, co bedzie dalej. Odpowiedz Link
grgkh Re: Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 06.01.07, 00:26 Może JK zależy, by zneutralizować możliwości przyszłego, potencjalnego szantażu klerokracji, chce oczyścić ją z elementów "skażonych" i na tej zweryfikowanej reszcie bardziej solidnie się opierać? On chyba naprawdę "wierzy", że zrobi raj z Polski i w tym celu "niestety musi" przejąć całą władzę. Odpowiedz Link
lliberte-ghost25 Re: Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 06.01.07, 07:09 Był agentem czy nie był,nic mnie to nie obchodzi.Najkrótszy komentarz na jaki mi się ciśnie na usta........ NIE MÓJ CYRK-NIE MOJE MAŁPY. Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 06.01.07, 09:28 Mnie też to mało obchodzi, ale staram się postawić na miejscu tzw. wierzących - nieciekawa sytuacja Odpowiedz Link
jotkajot49 Re: Co ciekawe "Fakty i Mity" twierdza, ze 06.01.07, 13:37 Czy ktoś wie ilu kandydatów było zgłoszonych na to stanowisko? Nie umiem zweryfikować informacji na jaką gdzieś trafiłem, że B16 wybrał Wielgusa z trzeciej, trzyosobowej listy kandydatów - znaczyłoby to, że przynajmniej ośmiu jest jeszcze głębiej umoczonych? Odpowiedz Link