Dodaj do ulubionych

Jestem wkurzony na cenzurę onetu, przeczytajcie:

23.02.07, 14:39
Witaj grgkh@wp.pl,

Komentarz nadesłany przez Ciebie do forum:
wiadomosci.onet.pl/1491940,11,1,1,,item.html
został usunięty ponieważ narusza regulamin Forum.

Dziękujemy za skorzystanie z naszych usług.
Onet.pl

ABC Forum - forum.onet.pl/abc.html

Treść komentarza:
Matko, chyba jesteś jakąś młodocianą i bez dotychczasowego, bliższego kontaktu ze służbą zdrowia matką. Tzw. prezenty dają wszyscy. Czasem z prawdziwej, ludzkiej wdzięczności. Czasem, bo tak "wypada". Ponieważ trudno się dopchać do lepszego lekarza więc prawo wolnego rynku czyni z nas "dających" dobrowolnie i prześcigających się w wysokości łapówek.

Chore czasy, chory system i wyniki są takie, bo muszą być. A ten lekarz nie popełnił morderstwa. Poza tym on wcześniej uratował życie wielu ludziom dając im nowe serce. Jeden błąd w zadziałaniu ma się nijak do rodzaju pracy, którą wykonuje. Ratowanie życia, to co robi codziennie każdy lekarz, jest obarczone możliwością nieudanego jego działania. Można oczywiście w ramach jakiejś przedziwnej sprawiedliwości ZEMŚCIĆ się na jednym z nich, ale co to da?

Pokazówka? Lincz? Tego potrzebujesz?

To prymitywne. To gorsze niż bycie zwierzęciem. Tacy ludzie, to ludzkie bestie.
Obserwuj wątek
    • grgkh Gdzie tu jest złamany regulamin? 23.02.07, 14:55
      Napisałem coś przeciwko durnej nagonce na służbę zdrowia? Bo służy ona zakichanej reputacji nieomylnego kowboja, który wydaje sądy w imieniu zespołu sędziowskiego, zanim sprawa zostanie rozpatrzona?

Tak. Mam w rodzinie lekarzy. Chirurg, ratownictwo medyczne i stomatolog. Widzę od wielu lat, jak to wszystko działa. Sam też chodziłem do lekarzy, czekałem miesiącami na termin przyjęcia, dawałem prezenty tzw. wdzięczności, bo wymuszali na mnie takie postępowanie członkowie mojej rodziny. To jest wszystko jest naprawdę popieprzone. Nie godzę się z tym. Ale nie godzę się na medialny lincz. Nie godzę się na robienie sobie opinii Robin Hooda, kosztem CAŁEJ służby zdrowia, nie godzę się na oglądanie wywlekania dowolnego obywatela Polski w kajdankach dlatego, że BYĆ MOŻE jakiś sfrustrowany i nadużywający swojej władzy szeryfek ma taką potrzebę, i wydaje mu się, że może uczynić w blasku fleszy człowieka winnym zbrodni. Za to, że brał łapówki należy mu się kara, którą orzecze sąd. Za morderstwo, jeśli mu zostanie dowiedzione, także, ale NIC NIE WSKAZUJE NA TO, ŻE MIAŁO ONO MIEJSCE. Takim samym mordercą jest każdy lekarz, któy nie uratuje dowolnego człowieka od śmierci, która jest końcem każdego z nas.

I nie godzę się na zakaz mówienia o tym.

Bo czy moja wypowiedź jest bardziej drastyczna niż publiczne oskarżenie rzucone przez Ziobrę na tego lekarza?
    • facet123 Re: Jestem wkurzony na cenzurę onetu, przeczytajc 23.02.07, 15:44
      Ciekawe, że to wycieli.
      Osobiście nie uważam, żeby ten lekarz był bez winy, ale z pewnością minister
      sprawiedliwości nie może wygłaszać populistycznego samosądu, ani przekręcać
      kwalifikacji czynu z łapówkarstwa i błędu w sztuce na zabójstwo. Niesmaczne to było.
    • grgkh Teleturniej 23.02.07, 16:21
      Kiedyś zdarzyło mi się wystąpić w teleturnieju. Byliśmy drużynowo, z kolegą i wygraliśmy sporą sumę pieniędzy. Najbardziej pouczające dla mnie było jednak uczestnictwo w spektaklu od strony... "kuchennej".

Dogrywaliśmy niektóre sekwencje, nawet takie z losowaniem, markując coś tam. A na koniec dostaliśmy przed okiem kamery PACZKI z banknotami, które były atrapą. Nagranie naszych zmagań z drużyną konkurencyjną i z losem ukazało się w TV parę miesięcy później i, to należy przyznać obiektywnie, było bardzo dobrze zmontowane. Rodzina i znajomi mieli sporo radości, a kolega jeszcze chyba ma to nagrane na kasecie video. Na pieniądze prawdziwe musieliśmy poczekać mniej więcej tyle, co trwa ciąża i po dość przykrym dla nas przypominaniu się, ale to na marginesie sprawy.

Wróćmy do tematu lekarza. Wkurzyło mnie w spektaklu jego zatrzymania pokazanie wachlarzyka banknotów i stwierdzenie, że POCHODZIŁY ONE Z ŁAPÓWEK. Czy były znaczone? Czy łapówki daje się jakimiś SPECJALNYMI banknotami? Czy lekarz był na tyle głupi, że przechowywał je na pamiątkę w kopertach z napisami od kogo pochodzą? W pracy? W biurku? Czy był tak PAZERNY, że od niektórych żądał też długopisów, a pamiętam, że w TV padło, być może przez samych dziennikarzy sformułowane tylko, stwierdzenie, że nagromadził ich (w tej działalności?) wiele?

To był manipulowany cyrk. A ja nie znoszę, gdy ktoś traktuje mnie jak skończonego durnia. Ten sposób rządzenia, traktowania nas wszystkich, to cecha tej władzy. Jesteśmy dla niej niczym. Może z nami robić, co zechce, bo zakres tej władzy już jest niemal absolutny. I robi.
    • grgkh Onet przeprasza :) 23.02.07, 16:24
      Skrobnąłem do nich mejla protestacyjnego. Jest efekt. Ale temat spadł już z topu. C'est la vie.

Witaj grgkh@wp.pl,

Komentarz nadesłany przez Ciebie został opublikowany i jest dostępny
      pod adresem: wiadomosci.onet.pl/1,15,11,27936976,76978065,3432352,forum.html

Dziękujemy za skorzystanie z naszych usług.
      Onet.pl

ABC Forum - forum.onet.pl/abc.html
    • 0golone_jajka Re: Jestem wkurzony na cenzurę onetu, przeczytajc 23.02.07, 18:24
      Nie uznaję dawania tzw. prezentów. DLa mnie to chore. A moja teściowa dostaje ich masę. Jest dentystką i leczy w prywatnym gabinecie. Bierze kasę a ludzie mimo to dają jej czekoladki. Dziwny jest ten świat.
      • donkichol Re: Jestem wkurzony na cenzurę onetu, przeczytajc 23.02.07, 19:03
        Do dawania prezentów zmusza ludzi brak wolnego rynku w służbie zdrowia. W tak
        ważnej dziedzinie ludzie chcą mieć wpływ na jakość usług, a nie opierać zdrowia
        i życia na łasce zobojętniałego monopolu. "Prezenty" dają namiastkę normalności
        czyli wolnego rynku - skoro nie możemy po prostu wybrać jeden z konkurujących
        prywatnych szpitali.
        Łapówki są oliwą, dzięki której socjalizm jakoś tam działa - bo urzędnik,lekarz
        itp. wreszcie mają MOTYWACJĘ, żeby się postarać.
      • falafala Re: Jestem wkurzony na cenzurę onetu, przeczytajc 23.02.07, 22:34
        Dajcie spokoj, ludzie daja kazdemu lekarzowi nawet jak nie chce. Moja ciotka
        dostaje perfumy, alkohole, czekoladki. Gdyby pila ten alkohol co jej daja
        zostala by alkoholiczka i do tego bardzo gruba wink.
        PS
        Ja tez nie widze o co chodzi z tym "naruszeniem regulaminu"
    • grgkh Dalszy ciąg tematu: źli lekarze 24.02.07, 20:08
      Nakręcanie spirali nienawiści trwa. "Władza" sugeruje, a posłuszne TVP1 Wiadomości serwują teksty w rodzaju: "Będą zarzuty" już bez konkretów, ale przecież wiadomo, musi się w końcu znaleźć jakiś lekarz, któremu się wykaże, że jak łowcy skór, dla pieniędzy, bo łapówka w tle była, pobrał narządy (serce, wątrobę i nerki) do transplantacji. W tle skrzywdzona, rozpaczająca rodzina nastolatka, która każdy z nas rozumie. Granie na uczuciach i sugestia, kto jest zbrodniarzem.

A ja bym chciał, by kiedyś Ziobro był w potrzebie i musiał czekać na przeszep, widząc śmierć zaglądającą mu w oczy. Nikt tyle złego dla transplantologii nie zrobił, ile temu gnojowi się teraz udaje. Operacje ratujące życie skazanych na śmierć widziane przez złe działania lekarzy. Ile w konsekwencji tej iditycznej polityki pojawi się zastrzeżeń, że pacjent nie życzy sobie być dawcą oraganów? Nie wiem, ale NA PEWNO tak będzie, bo strach został zaszczepiony. Jak bardzo, dotąd ufni w działania lekarzy pacjenci, będą teraz się obawiać oddania się pod niepewną opiekę?

NIENAWIŚĆ. Dla własnego, parszywego, prywatnego, partyjnego i żądnego władzy interesu. Z ich bezdennej głupoty. Debilizmu...

Tylko na tyle tych kowbojów-gnojów stać.

I przepraszam jeśli kogoś uraziłem wypowiedzianym tu słownictwem, ale inaczej nie potrafię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka