Dodaj do ulubionych

Magiczne myślenie

06.09.09, 22:47
Ręce opadają, ale są tacy, co w to wierzą:

Z osobliwym wytłumaczeniem przyczyn katastrofy na jeziorze Ochrydzkim wystąpił podczas mszy żałobnej w intencji ofiar wypadku metropolita płowdiwski Mikołaj. Według niego, zatonięcie statku to kara Boża za koncert Madonny, który odbył się w świętym dla prawosławnych dniu.

Magiczne myślenie jest ewolucyjnym artefaktem. Tak kojarzą przyczynowość zwierzęta. Wydawałoby się, że homo sapiens jest ponad to, ale, niestety, dopóki dzieci nie będą wychowywane w myśleniu bardziej racjonalnym, z dala od bajek traktowanych jak prawda o świecie, dopóty dorośli będą skłaniali się do wiary w takie bzdury.
Obserwuj wątek
    • oryginal23 Re: Magiczne myślenie 07.09.09, 09:59
      Właśnie objawił mi się swięty Szczepan i potwierdził osobiście,że
      metropolita miał rację.
      A ty skończysz w ogniu piekielnym.
      23.
      • billy.the.kid Re: Magiczne myślenie 07.09.09, 10:08
        cóś ta bozia bardziej od wolaków-narodu wybranego-kocha bułgarów.
        tam jejim dała znak. wolaków olała.
        • astrotaurus Re: Magiczne myślenie 08.09.09, 09:05
          billy.the.kid napisał:

**cóś ta bozia bardziej od wolaków-narodu wybranego-kocha bułgarów. tam jejim dała znak. wolaków olała.**

Ech, człowieku małej wiary!
          Chciałbyś objąć swoim małym rozumkiem, który dał Ci dobry Bóg Jego wyroki??!!

Bóg jest sprawiedliwy i w Polsce nie znalazł okoliczności uprawniających do kary, wypełniających wszelkie ku temu warunki.

Zauważ, że również w samej Bułgarii nie znalazł... aby wykończyć garstkę Bułgarów musiał sięgnąć Bożymi mackami na granicę między Albanią i Macedonią. A że przy okazji paru Macedończyków padło...? cóż, nieosiągalna dla nas precyzja Boskiego planu!

Gdzie rozum nie sięga - tam wiara sięga!
          I to wcale nie jest zabawne.
      • grgkh Re: Magiczne myślenie 07.09.09, 12:49
        Nieco mnie ubawiłeś wink, ale nie przeraziłeś. A z tym Szczepciem to
        uważaj, bo jak Ci się te widzenia nasilą, to możesz skończyć z
        żółtymi papierami. wink I to jest bardziej realne zagrożenie niż to,
        którym mnie straszysz.
    • watanabe.miharu Re: Magiczne myślenie 09.09.09, 19:46
      Śmiejcie się, śmiejcie, ale mnie to nie bawi. Gadanie, że czyjś występ sceniczny jest odpowiedzialny za śmierć ludzi, to wg mnie skurw..stwo. Jak w ogóle można powiedzieć coś takiego? A co na to rodzina ofiar? Ja na ich miejscu chybabym przylutowała klesze w głupi pysk za te obraźliwe i chamskie słowa.

"Cerkiew nawoływała, by ludzie nie radowali się w dniu, w którym obchodzona jest rocznica, nie pozwalali młodym bawić się w dniu, w którym prawosławni powinni skupić się na wartościach duchowych"

No oczywiście. Nie mogą sami się umartwiać, nie.. jeszcze chcą innym zabraniać. Oczywiście oni wiedzą najlepiej, co wszyscy "powinni". Wrrr.. takie mohery jak i u nas. Dziwić się potem, że ktoś nie pała sympatią do kleru..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka