Dodaj do ulubionych

Sahara z Sun & Fun

11.05.11, 18:54
Lecę do Tunezji w czerwcu z bp Sun & Fun i chciałabym pojechać na wycieczkę na saharę. czytając jej opis na stronie biura mam wrażenie, że głównie się jeździ autokarem lub jeepami a niewiele zwiedza. Mam porśbę do tych co byli na tej wyciczcę o opinię, czy warto jechać, czy w oazie jest trochę czasu aby spokojnie pooglądać czy tylko z okien autokaru. Chciałabym uniknąć wycieczki, której głównym punktem programu jest sklep z dywanami.
Obserwuj wątek
    • Gość: e Re: Sahara z Sun & Fun IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.11, 00:05
      Ja byłam w zeszłym roku z Oasis, ale mogę Cię uspokoić, wycieczki z różnych biur zaczynają się i kończą o tej samej porze, tyle samo czasu jest na zwiedzanie, więc zapewniam, że nie będziecie zwiedzać okolic z okien autokaru. Wyjazd o 4-ej rano po śniadaniu (radzę po kryjomu wynieść coś ze stołówki na drogę). Pierwszym punktem w którym się zatrzymacie będzie El Jem - amfiteatr, tam o ile dobrze pamiętam ok. godziny na zwiedzanie, potem Matmata - wioska berberyjska, jakieś 30-40min, obiad w małej restauracji, no i na koniec dnia Douz - przejażdżka na wielbłądach, kolacja w hotelu i nocleg. Z samego rana wyjazd nad słone jezioro, będziecie oglądać wschód słońca, jakieś 30-40min, dalej jazda do miejscowości w której przesiądziecie się do jeepów, na początek przejażdżki jeepami przystanek w oazie, spacerek ok.1,5godz, jakieś drobne zakupy (pamiątki, daktyle, woda), następnie przejazd przez wydmy, Gwiezdne Wojny - jakieś 30min, no i powrót jeepem do autokaru, dalej obiad w pobliskim hotelu, a potem Kairouan - tutaj odwiedzicie tylko sklep z pamiątkami i dywanami, można naprawdę tanio się zaopatrzyć w pamiątki. Wycieczka na Saharę to naprawdę niezapomniana przygoda, jedynym minusem tej wyprawy były te wszystkie godziny spędzone w autokarze, no ale bez tego niestety nie zobaczylibyśmy tego, co widzieliśmy.
      No i przewodnik git, Tunezyjczyk - kopalnia wiedzy i rewelacyjne poczucie humoru.
      • joasia_koo Re: Sahara z Sun & Fun 12.05.11, 17:00
        Dziękuje bardzo, no to chyba jestem spokojna, mam tylko pytanie czy zabieraliście ze sobią zapas wody do picia czy można bylo spokojnie kupić po drodze, tak samo z jedzeniem, czy wystarczyło to co dali, czy hotel był ok.
        • Gość: e Re: Sahara z Sun & Fun IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.11, 23:27
          Jeśli chodzi o wodę, to w naszym hotelu (mam na myśli hotel w którym były wykupione wczasy) co dzień dostawaliśmy jedną butelkę 1,5l z której podczas pobytu w hotelu właściwie nie korzystaliśmy (przyjechaliśmy do hotelu w piątek skoro świt, na dzień dobry 1,5l wody, w sobotę tak samo, na Saharę wyjazd był w niedzielę, więc udało nam się uzbierać 3l i to zabraliśmy ze sobą na wycieczkę). Oczywiście na trzy osoby było mało, ale dało się po drodze dokupić. Jeśli chodzi o jedzenie, to jak napisałam wcześniej, radzę coś po kryjomu przemycić ze stołówki, jakieś bagietki, rogaliki, bo śniadanie zjecie ok. 3-ej, a obiad zapewne 10h później o ile nie więcej, a jeśli jedziecie z dziećmi, to tym bardziej polecam coś zabrać. Hotel był rewelacyjny, dużo lepszy od tego, który wykupiliśmy na wczasy.
          www.holidaycheck.pl/hotel-Informacje+turystyczne_Hotel+Sun+Palm-hid_92990.html
          www.goldenyasmin.com/sun-palm/en/index.htm
    • Gość: gość Re: Sahara z Sun & Fun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.11, 00:16
      Hej,
      My byliśmy na Saharze z Sun&Fun i wycieczka wygląda mniej więcej tak jak to zopstało opisane w poście powyżej. Wycieczka super, niezapomniane widoki i przeżycia. Niestety żeby to wszystko zobaczyć trzeba spędzić trochę czasu w autokarze. Największym atutem tej wycieczki jak dla mnie były widoki i cuda przyrody. W oazie byliśmy na spacerze z przewodnikiem (właściwie to byliśmy w 2 oazach bo po wschodzie słońca, zanim wsiedliśmy do jeepów, jechaliśmy jeszcze bryczkami do jednej oazy a później jeepami do drugiej (pięknej zresztą). Naprawdę polecam, a wodę spokojnie będziecie mogli kupować po drodze w czasie postoi, przewodnik super, pan Mohamed cudownie o wszystkim opowiadał.
      PS: Po sklepach nie chodziliśmy;)
      pozdrawiam,
      • anetka_polka Re: Sahara z Sun & Fun 14.05.11, 07:00
        No właśnie, ta Sahara. Ja byłam z Sun&Fun w kwietniu w Hammamet, ale na Saharę nie pojechałam i pluję sobie teraz w brodę. Ci którzy byli, wrócili zachwyceni. No ale ja byłam tylko tydzień więc szkoda mi było czasu, ale następnym razem na pewno sobie nie daruję. Pozdrawiam,
        A.
        • Gość: joasia_koo Re: Sahara z Sun & Fun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.11, 11:34
          Dziękuję za odpowiedzi, my też jedziemy tylko na tydzień i dlatego łamię się czy zabierać dzieciakom 2 dni na wycieczkę, ale nie wiem czy kiedyś jeszcze wrócimy do Tunezji, a nie chcialabym aby jedyne wspomnienia były z basenu.
          Pozdrawiam
          • joasia_koo Re: Sahara z lokalnego biura 16.05.11, 14:52
            Własnie dostałam maila od lokalnego biura i proponują nam zorganizowanie wycieczki na saharę w mniejszej grupie uczestników, ale od razu jeepem i mam wątpliwości o komfort podróżowania, czy ktoś jechał na taką wycieczkę i może napisać swoje wrażenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka