Dodaj do ulubionych

Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ?

15.06.14, 00:56
czy ktoś z Was był tam ostatnio ?

wątków na forum jak na lekarstwo :(
zdobyć jakiekolwiek info graniczy z cudem
no, może o muszelkach...
Obserwuj wątek
    • olin1980 Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 15.06.14, 10:54
      Ja aktualnie przebywam na Djerbie,cudna wyspa,mili ludzie i bardzooooo upalnie :-)
      • aankaa Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 15.06.14, 14:10
        jakie wycieczki polecasz ?
        • olin1980 Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 15.06.14, 14:50
          Sahara koniecznie.
          • sch77 Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 15.06.14, 15:37
            Własnie planuje wyjazd na Djerbe. Z jakim biurem i do jakiego hotelu warto się wybrac? Będeęwdzieczna z każda informacje.
            • Gość: Gość Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.14, 18:58
              polecam traveliade www.traveliada.pl/ co do samej djerby są to dobre hotele, śmiałabym powiedzieć że lepsze niz na kontynencie, zwłaszcza sieć el mouradi
          • Gość: superslaw Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.dynamic.mm.pl 15.06.14, 15:39
            Jak wszystko dobrze pojdzie to w lipcu po powrocie podziele sie opinia, ja wybieram sie na rejs na wyspe flamingow mysle tez o farmie krokodyli (wycieczka pod mojego synka)
            • Gość: superslaw Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.dynamic.mm.pl 15.06.14, 15:40
              Olin 1980 a w jakim hotelu jestes?
              • olin1980 Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 16.06.14, 01:00
                Framissima Golf Beach biuro Exim Tours-hotel rewelacja.Krokodyle zaliczone-fajnie.Wyspa flamingow jutro z hotelu,prywatna motorowka-cena 15 eur za osobe.
                • Gość: superslaw Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.dynamic.mm.pl 16.06.14, 06:53
                  Hej ja tez z exim jeden hotel Rimel club i drugi Palais des illes (dokupowalismy 2 tydz i nie bylo miejsca w rimelu juz)napisz prosze jak flamingi
                  • Gość: superslaw Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.dynamic.mm.pl 16.06.14, 06:54
                    I jesli mozesz jaki rezydent z exim .
                • aankaa Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 16.06.14, 22:59
                  waluta - brać EUR czy dolary ? a może skorzystać z bankomatu ? są w hotelach czy trzeba szukać "na mieście" ?
                  jak z napiwkami, w jakiej walucie ?
                  • olin1980 Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 19.06.14, 19:42
                    Wczoraj wróciliśmy, lot opóźniony o 8 godzin-był strajk obsługi linii Nouvelair i przy okazji mała zadyma na lotnisku(nie mogli się dogadać w sprawie płac więc zaczęła się szarpanina obsługi) ale nawet ten fakt nie popsuł mi radości z wyjazdu.Niestety biuro zachowało się słabo nie dając nawet wody lub voucherów na jedzenie(posiłek w postaci bułki i mufinki był na pokładzie samolotu ale to po 8 godzinach na lotnisku i nikt normlany się tym nie najadł).Rezydenci(chłopak i dziewczyną) sympatyczni , niestety sytuacja na lotnisku też ich przerosła. Co do Djerby: na wyspie flamingów nie ma(chyba że na zdjęciach, bo ja nie widziałam), to taka jakby laguna na którą się płynie i można się popluskać w krystalicznej wodzie. Waluta jest obojętna, przelicznik podobny ja wymieniam zawsze na lokalną walutę i też daję w niej napiwki. Bankomat w naszym hotelu był, na mieście też sporo, pieniądze wymienia się w recepcji hotelowej lub bankach(do 16.00)-kurs jest taki sam.
                    • Gość: superslaw Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.dynamic.mm.pl 19.06.14, 20:28
                      Olin ja tez z eximem i tymi samymi liniami lece..25.06. Napisz prosze cos jeszcze ja tez zawsze biore dolary lub euro i wymieniam na lokalna walute..a mozna bylo samemu cos kupic na lotnisku do jedzenia za dinary? Ja po tygodniu zmieniam hotel na inny mam nadzieje ze rezydenci mi pomoga...a skad lecialas?na ta lagunke mam zamiar pojechac wlasnie lubie krystaliczne plaze..napisz jeszcze jakies info przydatne
                    • aankaa Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 19.06.14, 22:41
                      Olin, pisz jak najwięcej ! jesteś jedyną kopalnią aktualnych wiadomości :D
                      • Gość: gość Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.06.14, 11:46
                        jaki jest teraz kurs 1euro do 1 dinar
                        • olin1980 Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 20.06.14, 15:53
                          Lecieliśmy z Bydgoszczy a powrót był z międzylądowaniem w Rzeszowie. Na lotnisku za dinary można kupić kawę ,napoje i jakieś rogaliki, bułeczki itp., to przed odprawą, po odprawie wyłącznie Eur i $.Nie wymieniajcie za dużo waluty naraz, bo dinarów z Tunezji się nie wywozi(teoretycznie oczywiście ;-) a wymienić z powrotem można na lotnisku i to po słabym kursie. Nie wiem gdzie są wasze hotele ale generalnie strefa turystyczna mieści się w okolicy miasta Midoun i Djerba Explorer Park. Taksówka z mojego hotelu(około 7 km) do ww. miejsc max 4 TND, dogadać się przed jazdą, a jak powie że jedzie na licznik nie wsiadać, bo dziwne kwoty im czasem wychodzą. W Midoun w piątek rano do 14.00 lokalny bazar-ciekawe doświadczenie, poza tym masa sklepów z podróbami itp.-dużo z ustalonymi cenami. Jest też market carrefour gdzie można zrobić zakupy spożywcze. Plaże na Djerbie są faktycznie piękne ale często są na nich glony wyrzucone przez morze co psuje troszeczkę ich bajkowość . Ponadto na plażach przy niektórych hotelach są przy brzegu kamienie, które wyrzuca morze i bez butów do wody ciężko jest wejść . Na krokodyle najlepiej jechać samemu, w środę, piątek lub niedzielę na godzinę 16.00 -wtedy jest karmienie. Cena za wejście 15 TND- w tym wejście na krokodyle i żółwie, muzeum Lalla Hadria i Djerba heritage. Jak coś będziecie chcieli jeszcze wiedzieć to pytajcie, w miarę możliwości postaram się odpowiedzieć ;-)
                          • Gość: superslaw Re: Olin IP: *.dynamic.mm.pl 20.06.14, 15:59
                            Ja jade odwrotnie niż ty z Rzeszowa w pierwsza stronę jest miedzyladowanie w Bydgoszczy :)) moje hotele sa kolo Midoun własnie Diana Rimel club i Palais des Illes ( po tyg musze zmienic bo w tym pierszwym nie było miejsc i dokupywaliśmy ale juz w innym hotelu) a na wycieczki nie jeżdziłas z exim? z biura? Napisz jak tam ceny wyrobów ze skory? jak jedzenie ?
                            • olin1980 Re: Olin 21.06.14, 15:55
                              Ze zmianą hotelu nie powinno być problemu , rezydenci na pewno wam pomogą. Na wycieczki jeździliśmy sami, wyspa jest mała i wszystko można samemu ogarnąć dużo taniej. Ze zorganizowanych wycieczek polecam Saharę-ja zaliczyłam już w zeszłym roku z Hammametu z Sahel Voyages(też mają opcję z Djerby-dużo lepsza niż z biura).Skórą się nie interesowałam bo ja jestem turcjomaniaczka i tam się zaopatrzam jak już. Jedliśmy tylko w hotelu(na mieście jakieś lody czy picie, ale jest trochę knajpek i ceny niskie), u nas jedzonko obłędne - codziennie kuchnia z innego kraju, owoce morza, pyszne słodycze, nawet wieprzowina była każdego dnia(ale to francuska sieciówka , wiec pewnie dlatego).
                          • aga9833 Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 26.06.14, 16:59
                            Czy w Tunezji jest problem ze sprzedażą dolarów sprzed 2000 roku?
                            • Gość: PIOTREK Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.14, 17:09
                              U nas w hotelu nie było problemu z dolarami
                              • aga9833 Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 26.06.14, 21:59
                                Wystraszyły mnie komentarze turystów z Egiptu, którzy mieli problemy z wymianą dolarów starszych roczników. Widać w Tunezji większa cywilizacja.
                        • Gość: piotrek Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.06.14, 10:10
                          dolar 1,64 dinar
                          euro 2.229 dinar
                          kurs z 23.06.2014
                          wymieniasz kasę w hotelu.
                          musisz pamiętać, że nie wolno zabierać dinarów z tunezji.
                          teoretycznie jeżeli zostaną Ci dinary to możesz wymienić je z powrotem na lotnisku.
                          Wiele osób tak chciało ale wylot był o 4 rano i wszystko było zamknięte.
                          najlepiej pozbyć się wszystkiego przed.
                          na lotnisku płacisz dolarami lub euro
                    • Gość: piotrek Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.14, 20:25
                      witam
                      ja właśnie czekałem na ten opóźniony samolot w bydgoszczy. Wylot miał być o godzinie 10.35.
                      W związku z tym, że lot był opóźniony już o godzinie 11 podstawiono autokary i zawieziono nas do hotelu brda na czas oczekiwania na odlot. Wszyscy dostali pokoje i mogli spokojnie czekać na transfer z powrotem na lotnisko. Wróciliśmy na nie o godzinie 16 i nastąpiła odprawa. Po odprawie każdy dostał kanapkę i napój. Normalnie na djerba mieliśmy być koło 15. ze względu na opóźnienie dotarliśmy do hotelu koło 23. Pomimo, że oficjalna kolacja się dawno skończyła to czekało na nas (8osób) kolacja na full wypasie z ciepłym jedzonkiem i napojami. Uważam, że biuro spisało się na medal. Musimy pamiętać, że strajk jest czymś trudnym do ogarnięcia.
                      Co do hotelu musicie się nastawić, że bez francuskiego będzie trudno. Niemiecki w miarę. Osobiście dla Polaków posługujących się językiem angielskim radzę od razu powiedzieć, że jesteście z Polski. Jest wtedy dużo lepiej.
                      Kraj spokojny a pogoda znośna
                      Mają jakiś problem z anglojęzycznymi turystami.
                      • olin1980 Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 25.06.14, 21:02
                        Cieszcie się, ze was tak miło potraktowali, bo tego co działo się na lotnisku w Zarzis nikomu nie życzę. To nie był zwykły strajk, tylko regularna zadyma i szarpanka z wyzwiskami itp. Co chwilę musieliśmy uciekać z kolejki do odprawy bo dziki tłum na nas napierał(obsługa naziemna linii Nouvelair). W końcu odprawiono nas ręcznie, bez komputera, kart boardingowych, miejsc w samolocie i kwitów na bagaż. Zabrali nas z hoteli o 1.00 w nocy, odlecieliśmy o 12.00, bez butelki wody ani voucherów na jedzenie od biura. Nie pierwszy raz lecę z Eximem i miałam już opóźnienia na lotniskach w Polsce i wtedy faktycznie stanęli na wysokości zadania ale na Djerbie położyli sprawę maksymalnie. Ja mam dużo cierpliwości i znam arabską mentalność ale ta sytuacja naprawdę nie była do śmiechu, zresztą nawet rezydenci byli przerażeni. Jak dla mnie biuro zachowało się po prostu słabo i tyle.
    • aankaa Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 20.06.14, 23:00
      czy na wyspie można się dogadać po niemiecku ?
      • olin1980 Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 21.06.14, 15:56
        Generalnie francuski i arabski, trochę angielski i niemiecki ale dogadać się można z każdym nawet na migi ;-)
        • toya666 Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 22.06.14, 16:15
          Zarówno po niemiecku, jak i angielsku można się spokojnie dogadać. Ci ludzie pracują z turystami cały czas i zależy im na klientach, więc uczą się każdego języka. Po polsku też się można gdzieniegdzie dogadać :)
    • Gość: anonim Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.legionowodom.pl 02.07.14, 22:56
      Djerba jest cudowna, serdecznie polecam wyspę jak i hotel Riu Palm Azur cudownie spędzone 2 tygodnie :) Lecieliśmy z Itaką od 18 czerwca, a dziś właśnie wróciliśmy ! :)
      • aankaa Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 03.07.14, 10:55
        to proszę o wieści na gorąco :) m.in. czy tunezyjskie Riu trzymają standard sieci ?
        • aankaa Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? 03.07.14, 11:14
          napisz, proszę, coś więcej o hotelu - do niego jadę
        • Gość: anonim Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.legionowodom.pl 08.07.14, 22:31
          Oj trzymają,trzymają naprawdę polecam Riu Palm Azur to świetny hotel, przemiła obsługa,animacje na najwyższym poziomie, jedzenie wyśmienite, co prawda każdy ma inne odczucia dla mnie były to idealne 2 tygodnie, nie ma do czego się przyczepić,trzymają klasę na moim pobycie była wewnętrzna kontrola Riu i pilnowali czystości, dokładności wykonania dania, naprawdę nie masz czego się obawiać!
          • superslaw Re: widziałam ten Riu po drodze 13.07.14, 12:56
            do mojego hotelu wyglada fajnie , ja naprawde byłam zadowolona z Diana Rimmel Club:))
      • Gość: superslaw Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: 41.230.8.* 03.07.14, 17:22
        Jestem obecnie na Djerbie pogoda rozpieszcza moj pierwszy hotel Rimmel Club boski jedzenie rewelacja czysciutko...polecam teraz jestem w palais des illes i jest gorzej choc to tez 4gwiazdki...ale pogoda bajka ...milego wypoczynku wszystkim
        • Gość: wjuga Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.14, 10:52
          Ja się wybieram 16.07 do Calimera Yati Beach na Djerbie.
          Może ktoś był i coś podpowie?
          A może ktoś też wybiera się w tym terminie?
      • Gość: endriu Re: Djerba - nikt tam nie spędza wakacji ? IP: *.22.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 23.07.14, 22:02
        Witam mam do Ciebie pytanie, jaka jest plaża przy tym hotelu? Ja jadę tam 03.09 też z ITAKI i czytałem różne opinie na temat plaży . I jeszcze jak z jedzeniem , czy jest urozmaicone. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka