Gość: wit IP: *.npnet.org 12.08.07, 09:24 Czy w El Kantui jest kosciol lub misja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janan2 Re: kosciol 12.08.07, 10:44 Gość portalu: wit napisał(a): > Czy w El Kantui jest kosciol lub misja? Jedziesz do kraju muzułmańskiego.Radzę zmienić kierunek na Toruń co najmniej lub wziąć ze sobą przenośny ołtarzyk z wizerunkiem ojca dyrektora lub co najmniej stały modlitewnik w postaci odbiornika radiowego nastawionego na stałe fale radia FM-Rydz-FM.Głupie pytanie więc głupia odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: kosciol 12.08.07, 10:59 w sousse jest kościół... zarówno katolicki, jak i protestancki... nie rozumiem oburzenia janan2... to, że ktoś wybiera się na wczesy zobowiązuje go do zaprzestania chodzenia do kościoła jeżeli ma na to ochotę?? co za bzdura!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodora Re: kosciol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 11:03 Odsyłam do wątku" Radio Maryja w Tunezji" tam znajdziesz szereg porad i wskazówek przydatnych dla dobrego katolika na pogańskiej tunezyjskiej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: kosciol 12.08.07, 11:16 nie jestem katoliczką tylko luteranką więc nietrafione... nie uważam, tuznezyjskiej ziemi za pogańską, ale uważąm, że nie nalezy się wyśmiewać z ludzi, którzy praktykują i chcą to robić również i na wakacjach... Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Głupie pytanie więc głupia odpowiedz 12.08.07, 12:33 tygrysiatko1 napisała: > nie jestem katoliczką tylko luteranką więc nietrafione.. Zawsze kojarzyłem luteran z logiką i rozsądkiem,gdzie wszystko ma swoje miejsce.Co cesarskie cesarzowi a co boskie Bogu.Nikt wiary nie wyśmiewa ale pytanie na forom turystycznym o sprawy duchowe jest nie na miejscu.Są od tego inne fora lub proboszcz,tu najwyżej można spotkać się z drwiną z moherów.Pomylili miejsce,osławiony beret tak im ciąży że dokonał nie lada spustoszeń.Nie tylko nie wiadomo jak go nosić w tym muzułmańskim kraju,ale nawet jeśli się nada to mózg już tak spłaszczony od ciężaru,że to nie pytania raczej na tym forum!!!.Dlatego się nie unoś i wyluzuj.Słynne wartości z pod znaku jednej z sekt,nie mają nic wspólnego z obyczajowością luterańską.Pytanie o kościół jeden czy drugi kojarzy mi się zawsze z przenikaniem treści jednej i drugiej ideologi czy wiary na nie to forum.Czyżby nie opanowane jeszcze pole do zagospodarowania?A może przenikanie lub przemycanie jedynie "słusznych" zachowań na obcy kulturowo teren w ramach misji nawracania. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Głupie pytanie więc głupia odpowiedz 12.08.07, 12:53 a mi się wydaje, że włąsnie pytanie było zadane na dobrym forum... wiekszość była w Tunezji więc może wiedzieć czy jest kościół czy nie... ja bym chętnie poszła z czystej ciekawości, jak nabożeństwo jest odprawiane w innym kraju... nikt nikogo nie namawia, ani nie nawraca... Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Głupie pytanie więc głupia odpowiedz 12.08.07, 13:13 tygrysiatko1 napisała: > a mi się wydaje, że włąsnie pytanie było zadane na dobrym forum... > wiekszość była w Tunezji więc może wiedzieć czy jest kościół czy > nie... ja bym chętnie poszła z czystej ciekawości, jak nabożeństwo > jest odprawiane w innym kraju... nikt nikogo nie namawia, ani nie > nawraca... Byłem w Tunezji,najmniej byłem nastawiony na sprawy duchowe.Pojechałem tam na wypoczynek zwiedzanie tudzież inne całkiem przyziemne przyjemności.Rzecz gustu czy bywać czy nie bywać,pytać czy nie pytać tu i teraz o takie sprawy.Nie wiem kto ma rację,więc każdy chyba pozostanie przy swoim.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Głupie pytanie więc głupia odpowiedz 12.08.07, 13:33 ja też nie jadę do Tunezji żeby spędzać czas w kościele... jednak jezeli będzie otwart z czystej ciekawości wejdę i zobaczę jak wygląda... o ile oczywiście akurat będę gdzieś w okolicach... bo specjalnie szukać nie bęę... rozumiem jednak ludzi, którz potrzebują się pomodlić w kościele niezależnie od wczasów Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Głupie pytanie więc głupia odpowiedz 12.08.07, 13:45 Też bym wdepnął.Ale jakoś nie było mi dane.Częściej za to meczety.Ale tam nic nie ma,ani tych złoceń,ani bogactwa.Jest skromnie.Zresztą tam zazwyczaj częściej spotka dyskotekę i inne domy uciech niż meczet nie wspominając chrześcijańskich świątyń.Dlatego jak w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siostra Eustacha Re: kosciol IP: *.160.unknown.vectranet.pl 12.08.07, 11:30 Polecam ten wątek.Radio maryja w Tunezji.To nie oburzenie Janan2,to głupota pytającego.Może Vatykan i skok nad Neapolem ze spadochronem,będzie jeszcze lepiej.Koścołów ci tam dostatek,klimat ten sam a nie trzeba się kłopotać pytaniem o heretyckie świątynie w kraju muzułmańskim.Zresztą ich tam chyba nie brakuje,tylko są mniej ważne bo na dorobku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodora Re: kosciol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 11:44 Siostro Eustacho, jak zawsze podziwiam twe dobre serce przepełnione żarem modlitwy i radością z niesienia pomocy innym jak i otwarty rozum, którego w rozlicznych łaskach nie poskąpił Ci Pan.Bądz pozdrowiona.Wybacz mój pośpiech ale musze bić kotlety schabowe na niedzielny rodzinny obiad a jeszcze nie byłam w kościele! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eustacha Re: kosciol IP: *.160.unknown.vectranet.pl 12.08.07, 13:04 Pozdrawiam Cię Teodoro,droga siostro w wierze w tym dnu a nawet tygodniu wielkiej świątecznej zbiórki tacowej.Ubolewam nad Twoją pracą i pouczam że bicie kotletów w tym świętym dniu zakrawa na herezję.Zgodnie z naukami naszego umiłowanego ojca dyrektora zawszedziewicy szabas należy przygotować dzień wcześniej.Dzień świąteczny należy święcić,co najmniej jedną, ale za to sowitą tacą i skupić się na adoracji radiomaryjnej.Jeśli tak zaniedbałaś te podstawowe prawdy wiary,to powinna być sroga pokuta.Co najmniej 2 tygodnie pobytu i to jak najszybciej w pogańskim kraju,aby nawracać niewiernych.Moja siostra przeorysza powiada jednak że chyba jesteś niegodna i możesz wypaczyć podstawowe kanony wiary naszego ojca dyrektora zawszedziewicy.W przeciwieństwie do mnie.Ja dzień święty poświęcam wyłącznie prawie na wypełnianiu przelewów na ubogą rozgłośnie,pozostawiając kotlety mojej siostrze z celi.Ale ona też heretyczka i wymaga misji nawracania ponownie jesienią.Czasem się jej też dziwię,że tak pracowita w pieleniu naszych ogrodów przyklasztornych i innych prac powszednich po 12-14 godzin na dobę.Dlatego zaniedbuje tak jak Ty sprawy nadrzędne jakim jest nasze umiłowane radyjo.Pokuta dla niej konieczna,podobnie jak Tobie.Oby jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do TEODORY!!!!! Re: kosciol IP: *.aster.pl 12.08.07, 13:06 jeżeli religie muzułumańska traktuje się jako pogańską, to ja dziekuję, nie chce już byc katoliczką a tym bardziej chrzescijanką!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ParanojaTunezyjska pogańska ziemia - kobieto puknij sie w głowę. Jeżeli dla CIebie Katolicyzm jest najważniejszy, to do jasnej cholery nie nazywaj innych poganami.Nie można traktowac chrześcijanizmu jako jedynej i najlepszej religii, bo tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: Eustacha 12.08.07, 13:22 Gość portalu: do TEODORY!!!!! napisał(a): > jeżeli religie muzułumańska traktuje się jako pogańską, to ja > dziekuję, nie chce już byc katoliczką a tym bardziej > chrzescijanką!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ParanojaTunezyjska > pogańska ziemia - kobieto puknij sie w głowę. Jeżeli dla CIebie > Katolicyzm jest najważniejszy, to do jasnej cholery nie nazywaj > innych poganami.Nie można traktowac chrześcijanizmu jako jedynej i > najlepszej religii, bo tak nie jest. Wyluzuj!Spoko!Czyżbyś niczego nie zauważył czytając czy też nosisz beret.A może zbyt Ci ciąży.Zostaw moją siostrę w wierze w spokoju.To tylko przenośnia a może drwina?Ale przecież nie z Tunezji ani jej wiary "pogańskiej" inaczej.Trochę humoru nie zawadzi.Niech Allach ma cię w opiece i aby Ci ulżył w noszeniu beretu.Najlepiej go zdejm szybciutko,wyrażnie Ci nie służy lub uwiera tu i ówdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do teodory Re: Eustacha IP: *.aster.pl 12.08.07, 13:31 brzydzę się beretami i takimi ludźmi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eustach Re:Niedookreślone.Jakimi? IP: *.160.unknown.vectranet.pl 12.08.07, 13:57 Czyżby brak konceptu?Troszkę oleum jak u Zagłoby nie zawadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodora Re: kosciol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 16:17 Na wstępie piękne Bóg zapłać dla Siostry Eustachy i pana Janana za ciepłe słowa obrony.Siostro Eustacho zaprawdy biorę sobie do serca kazde twe słowo nagany, z głębi serca i w trosce o me zbawienie płynące lecz tu jednak zgodzić się nie mogę.Czy nie żekł Pan by nakarmić głodnych a spragnionych napoić? Wracając jednak do zarzutów niejakiego anonima, który to do mnie skierował ostre słowa krytyki biorąc w obronę wiarę muzułmańską.Zaprawdy godne jest to lecz czy nasi bracia muzułmanie nie uważają swojej religii za jedyną a Allaha za jedynego Boga?Radzę poczytać Koran,czy też inne księgi by dowiedzieć się,że muzułmaninowi za zabicie niewiernego obiecany jest raj i uciechy z hurysami.Niewierny nie może też być przyjacielem muzułmanina.Mogłabym tak kontynuować..Czyż nie jest to przejaw braku religijnej tolerancji?Zdaje sobie sprawę,że ci którzy naprawde w to wierzą to zjawisko marginalne, ale jednak.Osobiście szanuje każdego za jego wiarę, która płynie z głębi serca i uważam,że Bóg jest jeden.Chcę tylko uzmysłowić Ci drogi anonimie,że religia, której bronisz też nie jest pozbawiona brzemienia braku tolerancji. Powracając jednak do braku szacunku dla Tunezyjczyków, który mi sugerujesz.Pragnę tylko zauważyć,że ludzie ci nie znają głosu O.Dyrektora a nawet( być może kierowani tą właśnie niewiedzą) zniszczyli mi podczas ostatniego pobytu plastikowy podświetlany przenosny ołtarzyk z jego czcigodnym wizerunkiem, który ustawiłam na scenie by cieszył i napawał otuchą innych turystów podczas wieczornych animacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Teodory Re: kosciol IP: *.aster.pl 12.08.07, 16:28 I bardzo dobrze że nie znają Ojca Rydzyka, bo to tylko wstyd. To nie Duszpasterz, tylko człowiek obrażający innych (np. żona Pana Prezydenta) i robiący wodę z mózgu innym – głównie starszym osobom, bo młodzi nie dają się na to nabierać......zauważyłem, ze bardzo dużo wiernych Ojcu Rydzykowi, to....Jeżeli chodzi o to aby Muzułmanin zabijał niewiernych...to proszę sobie przypomnieć Krucjaty Krzyżowe.....ile to ludzi zginęło w Imię Boże????? Koran czytałem i nie ma tam nic o zabijaniu!!! Mi tylko chodzi o zwrócenie, że Katolicy uważają siebie cały czas za lepszych od innych i to mi się bardzo nie podoba! Jestem Katolikiem, ale co raz mniej mi się podoba, co się z nasza wiarą i ludźmi robi w Polsce..... Ojciec Rydzyk....dzięki niemu Młodzi odchodzą od kościoła i trąca wartości chrześcijańskie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eustacha Re: kosciol IP: *.160.unknown.vectranet.pl 12.08.07, 18:30 Oby nigdy nie odeszli od zasad wiary do tacy,naszego umiłowanego błogosławionego za życia ojca dyrektora zawszedziewicy.Widzisz jak wielkie jest dzieło misyjne i plany.Będąc w Turcji wcześniej czytałem Koran w meczecie w Konyi i nic a nic nie pojmuję Być może że pisany robaczkami więc nie rozumiem,ale powodem było umartwienie w dziele nawracania niewiernych na jedynie słuszną wiarę i studia tego najmniejszego na świecie cmXcm,grubości nie wspomnę.Miałem też pewne wątpliwości jako chrześcijanin.Czy godzi się w ogóle czytać a tym bardziej czcić świętą księgę islamu,a tym bardziej ich zmarłych świętych nie licząc włosa z brody Proroka.Wszak powiada nasz umiłowany ojciec dyrektor, że nie będziesz miał cudzych Bogów przede mną.Dlatego taka rozterka.Allachkaruzum.To z tureckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Re: kosciol IP: 196.203.250.* 12.08.07, 16:01 W El Kantaoui nie ma Kościoła Katolickiego - jest w Sousse. W lecie często w czasie mszy śpiewają ludzie ze wspólnoty afrykańskiej, co nadaje jej świetny klimat. Nie rozumiem dlaczego pytanie u niektórych podniosło ciśnienie. Nie każdy Katolik jest mohorowym beretem, a są jeszcze w Polsce ludzie, którzy modlą się i co w tym nadzwyczajnego. Jakiś obicach teraz, bo w telewizji mówią, że to berety? Zauważcie, że są też muzułmanie, którzy rzucają wszystko by pomodlić się i bez różnicy gdzie są (np. kierowcy modlący się przy drodze, czy sklepikarz na zapleczu to nie nierzadki widok w kraju muzułmańskim). Na wakacjach to samo. To jest wybór ludzi i co w tym złego? Jesteście lepsi, bo zaoszczedziliście 1h pobtu i nie poszliście do kościoła, tylko pogrzaliście brzuchy przy hotelowym basenie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustacha Re: kosciol IP: *.160.unknown.vectranet.pl 12.08.07, 18:07 Zaprawdę powiadam Wam że nie ma nic złego w czczeniu Boga obojętnie jakiej wiary.Jeśli ta wiara jest mocna leczy duszę i serca wypływa z pokory i nie ma biznesowego podejścia.Moja przeorysza powiada jednak że nie ma innej wiary jak jedynie słuszna naszego ojca dyrektora zawszedziewicy.Koi nerwy jadem nienawiści do wszystkiego co nie jej.Szczególnie dotyczy to naszych braci starszych w wierze nie wspominając wszelkiej maści pogan,heretyków i odszczepieńców od zasad tacowych jako kanonu, naszego umiłowanego i błogosławionego za życia ojca dyrektora.Podobnie naucza nasz proboszcz więc dzieło nawracania na jedynie słuszną wiarę naszego wielebnego ojca jest nieskończone.Ten kaganek oświecenia w wierze do tacy,trzeba obnosić i wszędzie rozszerzać ewangelizując niewiernych.W krajach wyznawców Allacha te zasady wiary wymyślili już kapłani faraona,ale uległy one jakby zapomnieniu.Tym bardziej że dzieło misyjne naszego ojca dyrektora idzie naprzeciw dziełom misyjnym wyjeżdżających do nawracania pogan.Tylko nasz umiłowany ojciec trochę się pogubił,a to ludzka rzecz.Otóż nie należy już dopytywać o kościoły i plaże w pogańskich krajach,ani wywozić tak cennych walut do niewiernych,ale od razu przelać na odpowiednie konto.Służy ono do zakupu,budowy i szczęścia wiernym ojcu dyrektorowi,w ośrodku na nadwiślańskich plażach.Tam w każdej alejce stał będzie mały pomniczek lub popiersie naszego umiłowanego, gdzie można złożyć odpowiedni datek na rozbudowę oczyszczania Wisły.Już to co prawda się czyni uruchamiając fabrykę przetaków do przesiewania wody,ale marne skutki tej pracy.Testują to siostry służebne i efekt żaden.Nasz ojciec dyrektor zawszedziewica jest jednak dobrej myśli.Zamierza tak jak w epoce lodowcowej zmienić bieg Wisły i skierować ją jak przed milionami lat do M.Czarnego a zagradzając ujście do Bałtyku skierować wody Prypeci i Bugu do Odry i dalej do Atlantyku.W trakcie studiów jest program co z Czarnobylem.Tego nie da przesiać się przetakiem i przypłynie niechciane.Składki na stocznię nijak nie starczą,dlatego nigdzie nie wyjeżdżajcie ,nie szukajcie,pieniądze przeznaczcie na ten cel który być może nieopatrznie wyjawiłem.Oby mnie tylko przeorysza za to nie pokarała ciemnicą albo co gorsza włosiennicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Re: kosciol IP: *.npnet.org 12.08.07, 18:26 Dzieki za odpowiedz, nie naleze do moherowych beretow, a pozostalym slonce wypolilo resztki mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Teodory Re: kosciol IP: *.aster.pl 12.08.07, 18:44 zgadzam się z przedmówca w 1000000% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eustacha Re:Allachkaruzum!!! Gość wit już nie chce IP: *.160.unknown.vectranet.pl 12.08.07, 19:36 Podpowiedzi.Zresztą je uzyskał w pełnym wymiarze.Pomylił nieopatrznie fora,a może nie,tylko Allach to wie,więc się mu dostało.Słownie z humorem ale za dużo satyry też szkodzi.Najważniejsze,nie jest moherem więc niesłusznie był obśmiany.Wymaga co prawda nawrócenia na tę jedynie słuszną wiarę naszego uwielbianego ojca dyrektora ale nic poza tym.Moze tylko być naprawdę wierzący,więc pytając nie popełnił nietaktu ani grzechu,choć pytanie chyba nie tu.Skończcie ten wątek.Mnie co prawda według niego też tunezyjskie słońce mózg przypaliło,ale nie wygładziło zwojów w przeciwieństwie do beretu u niektórych.Myślałem że mam do czynienia z beretem moherowym,a tu taka pomyłka.Chyba koniec wątku.Allachmassa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agu Re: kosciol IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 12.08.07, 17:39 Jak chcesz się modlić to może wybierz inny kierunek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprytny witek Re: kosciol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 18:43 Jestem pod wrażeniem tych wszystkich teologicznych rozważań.Przejdzmy jednak do konkretów, czyli odpowiedzi na zapytanie Wita.W Sousse jest kościół.Niestety kiedy tam byłem pogonili mnie kiedy chciałem uniknąć tzw opłaty tacowej.Tam też zbierają bakszysz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karola :) Re: kosciol IP: *.aster.pl 12.08.07, 18:46 strasznie lubię Twoje odpowiedzi....zawsze podowuja zę sie uśmiecham :) dziekuję :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprytny witek Re: kosciol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 19:07 Miło mi Karola:) Odpowiedz Link Zgłoś