Dodaj do ulubionych

Korkociąg?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 21:32
Może moje pytanie wydaje się śmieszne ale nigdzie w żadnym wątku tego nie
znalazłam. Czy tunezyjskie wina (które mam ochotę spróbować na miejscu
:-))otwiera się za pomocą korkociągu? Czy są jakieś inne zamknięcia? (nie korek)
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: Korkociąg? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 21:54
      Otwierają się za pomocą korkociągu,więc jeżeli chcesz się napić
      kulturalnie,to weź go ze sobą.Chyba,że na wakacjach się wyluzujesz i
      wepchniesz do środka nie stresując się niczym.Szkoda dokładać
      kolejny grat do bagażu
      • Gość: Gonia Re: Korkociąg? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.08, 22:16
        W ubiegłym roku byłam w Egipcie. W tym kraju nie kupisz alkoholu w sklepie.
        Kupiliśmy wino w sklepie wolnocłowym na lotnisku. Chcieliśmy wypić je
        kulturalnie ale w całym hotelu (mam na myśli wszystkie bary i restauracje) nie
        było otwieracza. Zaangażowaliśmy do pomocy nawet pokojowego. Dostał niezły
        napiwek ale tez nie znalazł. O dziwo, wepchnięcie do środka nie było wcale takie
        łatwe. Teraz to śmiać mi sie chce jak pomyśle ile osób było zaangażowanych w
        otwarcie jednej butelki wina. Lepiej mieć inne trunki lub najskromniejszy korkociąg.
        • Gość: marcinP Re: Korkociąg? IP: *.crowley.pl 21.05.08, 06:27
          w zeszłym roku kupowaliśmy w Tunezji korkociąg, cena coś około 7dinarów i nie
          było mowy o targowaniu się... i to był najprostszy model: drewienko+sprężynka

moim zdaniem - lepiej zabrać
          • Gość: monika Re: Korkociąg? IP: 217.153.242.* 21.05.08, 08:31
            Gonia,jeżeli nie lecisz w okresie Ramadanu,to bez problemu kupisz
            alkohol w sklepie np Monoprix.W każdym hotelowym barku można też
            kupić wino.Kosztuje ok 11-12 dt (w sklepie ok 8),więc korkociąg na
            pewno też mają.Ale jeśli nie masz zbyt ciężkiego bagażu,to weź go ze
            sobą.Swoją drogą po takich akcjach jest przynajmniej co wspominać..;)
            • Gość: don't nick! Re: Korkociąg? IP: *.centertel.pl 21.05.08, 12:15
              Z korkociągiem w Tunezji też miałem przygodę. Można go dostać w większych sklepach (Magasine General, Champion, Promogro). Jestem oszczędny, więc kupiłem taki najtańszy (jakoś 4-5 DT kosztował). Po wkręceniu i pociągnięciu... korkociąg pękł - okazał się totalną arabską tandetą, plastik pokryty metaliczną farbą :-) Te lepsze korkociągi kosztują 12-15 DT (24-30 PLN). Zatem lepiej weź ze sobą.
              Wybór win jest wystarczający i są to dobre wina. Ceny w sklepie od 2,8 DT do ok. 20 DT. Pamiętaj tylko, że w piątki i w ramadanie nie kupisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka