Gość: robert IP: *.tvgawex.pl 15.07.09, 17:01 pytanko czy wszysto ok z samolotami tej lini???!!!!wyltuje z rodzina 23z bydgoszczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarny140276 Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela 15.07.09, 17:34 Nie myśl o tym,co ma byc to będzie...:)a jak masz strasznego pietra to możesz spędzić urlop nad bałtykiem...:)haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nastka Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: 78.149.204.* 15.07.09, 17:48 nie można stweirdzic czy te czy inne linie sa bezpieczne ;) badac juz w samolocie nie masz wpływu kompletnie na nic wiec najlepiej sie odstresowac i myślec pozytwnie :) rok temu lecialam liniam air europa <z tym ze jakis miesiac przed moim lotem była katasrtofa samolotu tech lini> i lot był naprawde ok :) w tym roku wracajac w tunezji bedac na na lotnisku okazalo sie ze jest problem z paliwem- no ale na szczescie nic sie nie stało-problem został rozwiazane jeszcze przed wylotem i sam lot też był ok :) także wsiadajac do samolotu pomyśl-nie mam juz na nic wpływu;) niskich drzew i wysokich chmur Ci życze i oczywiscei udanego urlopu :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: 87.204.0.* 15.07.09, 17:55 Leciałam Aurelą w zeszłym roku i wszystko było ok. Są to o ile wiem linie litewskie - latają Boeingami. Obsługa jest bardzo miła, czasem rzuci nawet polskim słowem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: 89.25.157.* 17.07.09, 17:52 Witam ja przyleciałam dzisiaj tymi liniami z Tunezji no samolot nie jest nowy ale dolecieliśmy i wróciliśmy więc nic sie nie bój miłego lotu Odpowiedz Link Zgłoś
eltoro3 Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela 17.07.09, 19:28 Z jakiego miasta leciałaś Aurelą i jaki to był samolot, Boeing 737, czy Boeing 757? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.09, 15:16 Mam pytanko: Nad jakimi krajami leci samolot Aurela do Tunezji z Poznania ?? Jeżeli komuś wiadomo to pisać!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: 213.25.115.* 27.07.09, 19:46 Leciałam z mężem Aurelą z Tunezji do Bydgoszczy 23.07 br. Szczerze mówiąc myślałam że to nasz ostatni w życiu lot. A wszystko przez tragiczną pogodę, huragany i burze które szalały nad Polską. Ponad godzinę lotu spędziliśmy w turbulencjach a pilot miał poważne kłopoty ze sprowadzeniem maszyny bezpiecznie na ziemię ponieważ kiedy tylko samolot obniżał lot wpadaliśmy w mocne turbulencje. Krążliśmy nad Toruniem i Bydzią około 30min. Pocieszałam się że może przekierują nas na lotnisko do innego miasta ale na całe szczęście udało się. Uważam że samoloty którymi dysponują są dosyć wysłużone ale BRAWA dla PILOTÓW i ZAŁOGI - są naprawdę dobrzy. Na zakończenie dodam że był to mój 16 lot i pierwszy taki trudny. Ale nie chcę nikogo straszyć. Miłych i wysokich lotów bez burz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.09, 21:48 Ja z kolei miałam okazję w tym dniu lecieć do Tunezji. Wystartowaliśmy i rozszalała się burza nad Polską - myślałam, że po 15 minutach jak zwykle wszystko się ułoży, a tu przez około półtorej godziny w turbulencjach!!!- miałam naprawdę złe myśli, jednak brawo dla pilotów - było ciężko, ale się udało. Po wejściu w strefę dobrej pogody jakby ręką odjął. Wakacje udane gdyby nie turbulencje, ale potwierdzam piloci świetni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania trasa do tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 07:11 Czechy Austria i Włochy. Nad takimi państwami się leci. W zeszłym roku leciałam Tunisair a oni mają dość fajne samoloty airbusy z ekranami nad sufitem gdzie obserwuje się trasę lotu. W nocy niebywały widok na naprawdę ogromny Rzym. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: 89.25.157.* 27.07.09, 21:41 Ja leciałam z Katowic i był to Boeing 737 Odpowiedz Link Zgłoś
eltoro3 Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela 04.09.09, 23:07 Lecieliśmy z dwójką dzieci Boeingiem 757. Piloci moim zdaniem świetni. W ogóle nie było problemu z zatykaniem uszu ani podczas wznoszenia, ani podczas zniżania. Jakbym nie patrzył przez okno, to nie spodziewałbym się kiedy samolot przyziemi na pasie. Pełny profesjonalizm w zakresie pilotażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 20:54 Podobno tunezyjscy piloci są mistrzami w lataniu. Potrafią "podnieść i posadzic" maszyne, jak mało kto. Leciałem kilka razy do Tunezji wieloma liniami. Ale zawsze z załogą tunezyjską i zawsze i wszystko było OK!!. Bardzo chwalą na tym forum Nouvelair. Też leciałem z tymi liniami. Oczywiscie ,że sam lot był OK, ale obsługa na pokładzie była , delikatnie mówiąc niegrzeczna w stosunku do polskich turystów. Myślę,że 3 godz. lotu do Tunezji da się przeżyć! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eltoro3 Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela 06.09.09, 11:04 Tyle, że wątek dotyczy Aureli, a tam za sterami zasiada litewska i polska załoga. Myślę, że nie ma regóły. Jak w każdym zawodzie są lepsi i gorsi, albo czasem coś komuś lepiej wyjdzie, innym razem to samo gorzej. Leciałem jeszcze Nouvelair'em i Tunisair'em, ale loty były w moim przypadku gorsze niż Aurelą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yustaa Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: *.bugaj.pabianice.pl 06.09.09, 20:17 Lecialam tymi liniami i niestety to byl moj pierwszy lot...był okropny. Start masakra i ladowanie tez. Ja myslalam ze tak ma byc ale facet z tylu ktory czesto lata mowil ze to byl zly lot. Pewnie to wina pilota bo jak lecielismy z powrotem to bylo o niebo lepiej...ale lecielismy juz Tunis Air - gdzie podawali posilek za darmo napoje, i ciepla kawe, herbate. Aurela nie miala...mozna bylo kupic cos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczusia Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: *.xdsl.centertel.pl 08.09.09, 07:19 dolecieliście? a może były turbulencje? może gdzieś tam była burza? A jedzenie? nie rozumiem dlaczego koniecznie trzeba jeść w czasie 3 godzinnej podróży, a później szczególnie osobom które latają sporadycznie jest niedobrze, zanieczyszczają kibelki samolotowe bo jak to Polak musi się obeżreć. A i jeszcze jedno - jak się mało płaci za wakacje to trzeba się liczyć, z tym, że się leci tanimi liniami. Ciekawe dlaczego jak się leci tanimi liniami do Londynu to nikt się nie kłóci o kanapki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yustaa Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: *.bugaj.pabianice.pl 10.09.09, 13:02 dolecieliśmy bezpiecznie, ale jak napisałam było dość nie przyjemnie. Teraz już wiem, że to nie wina pilota(czytając opinie wyżej :) ) I pewnie, że mogę przeżyć bez jedzenia w samolocie, ale po prostu porównałam te 2 linie. Za te same pieniądze miałam w Tunis Air posiłek w Aurelii - nie. To wszystko;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margo Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 22:16 Według mnie wszystkie te maszyny są już wysłużone, więc wszystko zależy od pilota a z tym to różnie bywa…. Ale jedno jest istotne Aurela, Nouvelair czy Tunisair jak widać wszyscy dolecieli szczęśliwie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Bezpieczne linie lotnicze!!!!-Aurela IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.09, 16:38 Witam , jestem pilotem , latam od kilkunastu lat. Uwierzcie mi , iż za sterami pasażerów nie siadają źli piloci. Złe przyziemienie jest kwestią NAGŁYCH zmian warunków pogodowych , o które w krajach afrykańskich nie jest trudno. Tak samo stan pasów startowych - Ci co lądowali w Monastir wiedzą o co chodzi....To , że są turbulencje i burze - nie ma za co winić pilotów. Staramy się robić wszystko , aby bezpiecznie dostarczyć pasażerów z punktu A do punktu B. Co do maszyn - wysłużona maszyna , dobrze serwisowana potrafi tyle co nowy samolot - liczy się obsługa naziemna. Liczy się też "nos". Co do startu , wznoszenia i zatykania uszu... Każdy samolot ma swoją prędkość startową, wznoszenia i pilot musi się tego trzymać. Lepiej aby zatkało uszy i żołądek podszedł do gardła niż aby był stall ( przeciągnięcie ) i wtedy kombinuj jak wyciągnąć w pełni zatankowanym samolotem z ludźmi)... Powtarzam jeszcze raz...nie oceniajcie linii po startach i lądowaniach , gdyż dla pilotów te manewry to ogromny stres. My też chcemy żyć. Narażając Was , narażamy siebie i nasze rodziny. Co do stewardów - te osoby w złych warunkach przeżywają równie ogromny stres jak Wy. Są tylko ludźmi , a nie terminatorami , maszynami. A jeszcze w tych warunkach muszą pracować. Życzę udanych wakacji i Wam turystom , tyle startów co lądowań. Odpowiedz Link Zgłoś