Dodaj do ulubionych

Ratunku, wariaci!!

23.06.13, 10:01
www.edziecko.pl/rodzice/1,79354,14129301,Ojciec_w_kreskowkach_i_serialach___ofiara_stereotypow_.html?order=najnowsze&pId=22729193&send-a=1&v=1&obxx=14129301#opinions
CO z tymi ludźmi? <pyta z autentyczną troską i przestrachem>
Obserwuj wątek
    • mariner4 Debiliozm totalny 23.06.13, 14:12
      albo terror ortodoksyjnych feministek.
      A ja nigdy nie będę poprawny politycznie i nie poddam się dyktaturze idiotek, które stanowią w końcu niewielki odsetek kobiet.
      M.
      • rekreativa Re: Debiliozm totalny 23.06.13, 15:08
        A można wiedzieć, z jakiego właściwie powodu pomstujesz i co to ma wspólnego z artykułem?
    • berta-death Re: Ratunku, wariaci!! 23.06.13, 17:12
      A nie przyszło ci do głowy, podobnie jak nie przyszło komentującym ani nawet autorom artykułu, że te wszystkie popularne seriale, kreskówki i reklamy są produktami dla tzw Polski B, C i aż do Z łącznie? Czyli target ten sam co Pamiętników z Wakacji i tym podobnych programów. Ludzie prości, biedni, niewykształceni, żyjący nierzadko z zasiłków. W ich świecie o równouprawnieniu i feminizmie nikt nie słyszał. I nawet jakby nakręcili jakiś serial pokazujący nowoczesne wzorce, to nikt by go nie oglądał, z powodu zbyt dużej abstrakcyjności przedstawianych tam treści. Byłby to serial SF a takie nie cieszą się szczególnym uznaniem wśród wielbicieli Klanu i Trudnych spraw.
      • rekreativa Re: Ratunku, wariaci!! 23.06.13, 17:29
        Berta, ale przecież tym, którzy komentowali negatywnie artykuł o to właśnie chodzi, by w TV żadnych nowoczesnych wzorców nie było, bo tatuś przewijający bobasa to dla nich propaganda feminazistowska. Dla nich im więcej Homerów bekających piwkiem na kanapie przed TV i im więcej pań Marge Simpson biegających z mopem w jednej, a chochlą w drugiej łapce po chałupie, tym lepiej i bardziej praworządnie oraz po bożemu.
        • berta-death Re: Ratunku, wariaci!! 23.06.13, 18:44
          To jest to o czym mówiłam, nowoczesne wzorce to totalna abstrakcja. Kto by oglądał serial science fiction, w którym wszystko jest na opak. Ci ludzie, do których kierowane są te produkcje, żyją tak jak Simpsonowie. Kobiety albo nie pracują albo nie mają zawodów i pracują gdzieś dorywczo za marną kasę i są praktycznie na całkowitym utrzymaniu mężów. Do tego mają kilkoro dzieci, bardzo często pierwsze urodzone w młodym wieku, nierzadko nastoletnim. Mężowie też nie żaden high life, tylko prości niewykwalifikowani robotnicy o ile nie jakieś bezrobotne menele alkoholiki. Jak coś więcej zarobią to albo pod stołem albo zagranicą, albo podczas różnych drobnych przekrętów i szemranych interesów. Dla nich takie rodziny jak te z Klanu i innych telenowel, to wyższe sfery. Oglądają to tak jak w dzieciństwie bajki o królewnach. Stąd oprócz dość stereotypowego modelu życia, który musi być zrozumiały i łatwy do ogarnięcia dla tych ludzi, to przedstawiona tam jest nierealistyczna sielanka, jak w bajkach.
          • verte34 Re: Ratunku, wariaci!! 24.06.13, 11:19
            Wyraziłam się niejasno, bo byłam w stresie:
            tytułowi "wariaci" to dla mnie ludzie wylewający pomyje na artykuł, autorkę, siebie nawzajem oraz, w szale, na oślep: na "feministki" (nie znają znaczenia tego słowa) i "feminazizm" (?).
            W dyskusji pod artykułem.
            To takie moje stukanie głową w mur :( Pewnie nieraz tu jeszcze wrócę z tym samym :((
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Ratunku, wariaci!! 24.06.13, 08:32
      Ja bym powiedział co innego, bo tam włączanie pralki to pikuś.
      Mężczyźni, ojcowie, mężowie, są w serialach komediowych oraz dla młodzieży najczęściej przedstawiani jako zabawni idioci.
      W kreskówkach też.
      Kobiety/matki/żony są tą częścią rodziny która ma głowę na karku i załatwia myślenie za mężczyznę. Ojciec, cóż - on jest do pośmiania się...
      • rekreativa Re: Ratunku, wariaci!! 24.06.13, 11:14
        No taki właśnie Homer Simpson, kochany misiek, acz półidiota, który wchodzi w konszachty z dziećmi i gdyby nie czujne oko i ucho Marge , już dawno puściłby chałupę z dymem.
        Ale najlepsze jest to, że mężczyźni wcale nie chcą zmiany. Sądząc po komentarzach pod artykułem będą bronić własną piersią wizerunku ojca i męża jako zabawnego, ciapowatego, bekającego piwkiem kretyna, bo dla nich tatuś schludny, bez piwa w łapie, szykujący obiad dla dzieci to coś strasznie wykastrowanego i pedalskiego.
        A lepiej dla "prawdziwego mężczyzny" być kretynem niż pedałem - to się wie.
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: Ratunku, wariaci!! 24.06.13, 11:56
          rekreativa napisała:

> Ale najlepsze jest to, że mężczyźni wcale nie chcą zmiany. Sądząc po komentarza
          > ch pod artykułem będą bronić własną piersią wizerunku ojca i męża jako zabawneg
          > o, ciapowatego, bekającego piwkiem kretyna, bo dla nich tatuś schludny, bez piw
          > a w łapie, szykujący obiad dla dzieci to coś strasznie wykastrowanego i pedalsk
          > iego.

Poniekąd masz rację - niewielu mężczyzn widzi jak bardzo niszczący jest ich obraz w mediach. Jak kastrujący i pozbawiający budującego wpływu na dzieci i rodzinę.

Ale z drugiej strony - weź pod uwagę że to komentarze internetowe. W pierwszej kolejności mają rozładowywać frustracje i budzić kontrowersje a nie proponować coś rozsądnego :D
          • rekreativa Re: Ratunku, wariaci!! 24.06.13, 14:23
            " Ale z drugiej strony - weź pod uwagę że to komentarze internetowe. W pierwszej
            > kolejności mają rozładowywać frustracje i budzić kontrowersje a nie proponować
            > coś rozsądnego :D"

Niby tak, choc z drugiej strony to trochę naiwne traktować każdego debila internetowego jako trolla i łudzić się, że "większość" społeczeństwa jest inna.
            Niestety, ale akurat w tej kwestii: ról płciowych większość społeczeństwa jest mocno konserwatywna i nie ma najmniejszej ochoty na to, by w "Klanie" Grażynka siedziała przed TV, a Rysiek robił jej herbatę.
            • berta-death Re: Ratunku, wariaci!! 24.06.13, 14:50
              Z drugiej strony weź taką Peggy Bundy, ona tylko wysiadywaniem kanapy się zajmowała. A fanklubów jej nie brakowało. Wszystko zależy od kontekstu i konwencji danej produkcji. Sitcomy mają to do siebie, że są dość karykaturalne. Telenowele przedstawiają natomiast wyidealizowany obraz rzeczywistości i są ultra poprawne politycznie.
        • berta-death Re: Ratunku, wariaci!! 24.06.13, 14:44
          Homer Simpson, podobnie jak Peter Griffin, Al Bundy i paru innych, z naszym rodzimym Ferdkiem Kiepskim na czele, to są nieudacznicy rzuceni na pożarcie nieco mniejszym nieudacznikom. W myśl zasady, sami z siebie się śmiejecie. Główny target to nie bez powodu mężczyźni i męska młodzież. Zawsze fajnie pośmiać się z kogoś gorszego od siebie. Mimo wszystko społeczeństwo od mężczyzn wymaga czegoś więcej niż leżenia na kanapie, picia piwa, bekania, lampienia się w tv i zarobków poniżej średniej krajowej czy bycia na zasiłku. Stereotypowy facet musi zarabiać i być macho a nie upośledzoną umysłowo pierdołą. Tylko, że mało który facet jest macho, więc trzeba było im dać takiego błazna będącego chłopcem do bicia i ujściem dla ich frustracji i kompleksów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka