maly.ksiaze 09.10.02, 17:37 W zblizajacych sie wyborach parlamentarnych w Pakistanie dla kobiet zagwarantowano 19% miejsc (z Harper's Index). Pozdrawiam, mk. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maly.ksiaze Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 17:47 Lubie takie drobne kawalki. Chroni mnie to przed uzywaniem bzdurnych figur retorycznych. Pozdrawiam, mk. Odpowiedz Link Zgłoś
suzume Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 17:52 dalej nie jarzę ;) późno chyba... to dobrze, czy źle? swoją drogą to kraj islamski. ciekawe, czy zrobią oddzielne sale posiedzeń, czy może oddielne ławki wystarczą, np. w osobnych częściach sali. tylko co wtedy z podziałem "prawica-lewica"? ot, zagwozdka Odpowiedz Link Zgłoś
maly.ksiaze Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 17:54 Dominujaca religia to islam. Jesli chodzi o system rzadow, Pakistan jest po prostu dyktatura wojskowa. Tak jak Polska 20 lat temu. W zawiazku z tym zrobia tak, jak General kaze. A on chyba umiarkowanie religijny. Jak to general. Pozdrawiam, mk. Odpowiedz Link Zgłoś
suzume Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 17:57 no ale to nieprzyzwoite jakieś, nie? żeby tak chłopy z babami w jednej sali parlamentarnej... sodomia i gomoria - tfu! może by je chociaż za jakiś parawanik wsadzić. nie, no też nie można, bo nie będzie widać, jak głosują. a może właśnie o to chodzi? świat jest skomplikowany... Odpowiedz Link Zgłoś
maly.ksiaze Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 18:08 A przyszlo Ci do glowy, ze moze w ten osobliwy sposob chca cos zrobic z problemem pt. 'swiat nas nie lubi, bo uwaza, ze kobiety nie maja u nas nic do powiedzenia'? Pozdrawiam, mk. Odpowiedz Link Zgłoś
suzume Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 18:16 być może. ale w takim razie czemu nie 66% (zgodne z nauką islamu) albo 1/2 miejsc, skoro na siłę chcą być tacy postępowi? do jutra :) Odpowiedz Link Zgłoś
maly.ksiaze Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 18:19 suzume napisała: > być może. > ale w takim razie czemu nie 66% (zgodne z nauką islamu) W jaki sposob zgodne? > albo 1/2 miejsc, skoro na siłę chcą być tacy postępowi? Nie jestem Pakistanczykiem, nie wiem. Nie wiem, po co wogole. Pozdrawiam, mk. PS. Do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
b.u.zz Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 10.10.02, 08:54 nie do konca tak - jesli chodzi o udzial kobiet w zyciu publicznym w pakistanie. po pierwsze, byla przeciez premier-kobieta, benazir butto. po drugie, z moich doswiadczen wynika, ze w pracy codziennej (zycia prywatnego nie znam, a co wiem, to za chwile) nie ma zadnych problemow. kobiety sie specjalnie nie zakrywaja, podaja reke na dziendobry i tak dalej i tak dalej. w sumie nie widac zadnych roznic. a w zyciu prywatnym, choc nie wiem, jak jest, to wiem, ze nadal problemem sa tzw. zabojstwa w imie honoru. tzn. jak dziewczyna sie spotka z jakims gosciem, a rodzina uzna to za plame na honorze, to po prostu dziewczyne zabija. dzieje sie to, jak to sobie wyobrazam, raczej wsrod ludzi slabiej wyksztalconych. ale oni stanowia pewnie wiekszosc, jak to sobie wyobrazam. pozdrawiam b. Odpowiedz Link Zgłoś
suzume Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 10.10.02, 09:45 maly.ksiaze napisał: > suzume napisała: > > > być może. > > ale w takim razie czemu nie 66% (zgodne z nauką islamu) > W jaki sposob zgodne? prawo koraniczne stanowi, że słowu jednego mężczyzny można przeciwstawić słowo dopiero dwóch kobiet (np. w sądzie). tłumaczone jest to tym, że niewiasty, siedząc raczej w domu, słabiej orientują się w rzeczywistości. ;) > Nie jestem Pakistanczykiem, nie wiem. Nie wiem, po co wogole. może im to do czegoś potrzebne. niech tam sobie swój pakistan urządzają po pakistańsku :) Odpowiedz Link Zgłoś