09.10.02, 17:37
W zblizajacych sie wyborach parlamentarnych w Pakistanie dla kobiet
zagwarantowano 19% miejsc (z Harper's Index).

Pozdrawiam,

mk.
Obserwuj wątek
    • suzume no i? (nt) 09.10.02, 17:44
      • maly.ksiaze Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 17:47
        Lubie takie drobne kawalki. Chroni mnie to przed uzywaniem bzdurnych figur
        retorycznych.

Pozdrawiam,

mk.
        • suzume Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 17:52
          dalej nie jarzę ;) późno chyba...
          to dobrze, czy źle?
          swoją drogą to kraj islamski. ciekawe, czy zrobią oddzielne sale posiedzeń, czy
          może oddielne ławki wystarczą, np. w osobnych częściach sali. tylko co wtedy z
          podziałem "prawica-lewica"?
          ot, zagwozdka
          • maly.ksiaze Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 17:54
            Dominujaca religia to islam. Jesli chodzi o system rzadow, Pakistan jest po
            prostu dyktatura wojskowa. Tak jak Polska 20 lat temu. W zawiazku z tym zrobia
            tak, jak General kaze. A on chyba umiarkowanie religijny. Jak to general.

Pozdrawiam,

mk.
            • suzume Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 17:57
              no ale to nieprzyzwoite jakieś, nie? żeby tak chłopy z babami w jednej sali
              parlamentarnej... sodomia i gomoria - tfu!
              może by je chociaż za jakiś parawanik wsadzić. nie, no też nie można, bo nie
              będzie widać, jak głosują. a może właśnie o to chodzi?
              świat jest skomplikowany...
              • maly.ksiaze Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 18:08
                A przyszlo Ci do glowy, ze moze w ten osobliwy sposob chca cos zrobic z
                problemem pt. 'swiat nas nie lubi, bo uwaza, ze kobiety nie maja u nas nic do
                powiedzenia'?

Pozdrawiam,

mk.
                • suzume Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 18:16
                  być może.
                  ale w takim razie czemu nie 66% (zgodne z nauką islamu)
                  albo 1/2 miejsc, skoro na siłę chcą być tacy postępowi?

do jutra :)
                  • maly.ksiaze Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 09.10.02, 18:19
                    suzume napisała:

> być może.
                    > ale w takim razie czemu nie 66% (zgodne z nauką islamu)
                    W jaki sposob zgodne?

> albo 1/2 miejsc, skoro na siłę chcą być tacy postępowi?
                    Nie jestem Pakistanczykiem, nie wiem. Nie wiem, po co wogole.

Pozdrawiam,

mk.

PS. Do jutra.
                    • b.u.zz Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 10.10.02, 08:54
                      nie do konca tak - jesli chodzi o udzial kobiet w zyciu publicznym w
                      pakistanie. po pierwsze, byla przeciez premier-kobieta, benazir butto. po
                      drugie, z moich doswiadczen wynika, ze w pracy codziennej (zycia prywatnego nie
                      znam, a co wiem, to za chwile) nie ma zadnych problemow. kobiety sie specjalnie
                      nie zakrywaja, podaja reke na dziendobry i tak dalej i tak dalej. w sumie nie
                      widac zadnych roznic.
                      a w zyciu prywatnym, choc nie wiem, jak jest, to wiem, ze nadal problemem sa
                      tzw. zabojstwa w imie honoru. tzn. jak dziewczyna sie spotka z jakims gosciem,
                      a rodzina uzna to za plame na honorze, to po prostu dziewczyne zabija. dzieje
                      sie to, jak to sobie wyobrazam, raczej wsrod ludzi slabiej wyksztalconych. ale
                      oni stanowia pewnie wiekszosc, jak to sobie wyobrazam.
                      pozdrawiam
                      b.
                    • suzume Re: Po prostu ciekawostka 'na temat' 10.10.02, 09:45
                      maly.ksiaze napisał:

> suzume napisała:
                      >
                      > > być może.
                      > > ale w takim razie czemu nie 66% (zgodne z nauką islamu)
                      > W jaki sposob zgodne?

prawo koraniczne stanowi, że słowu jednego mężczyzny można przeciwstawić słowo
                      dopiero dwóch kobiet (np. w sądzie). tłumaczone jest to tym, że niewiasty,
                      siedząc raczej w domu, słabiej orientują się w rzeczywistości.

;)

> Nie jestem Pakistanczykiem, nie wiem. Nie wiem, po co wogole.

może im to do czegoś potrzebne. niech tam sobie swój pakistan urządzają po
                      pakistańsku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka