anrid 07.01.06, 06:50 serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3100068.html hehehe biskupi się boją że dziewczynki wyprą chłopców... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magic00 Re: ministrantki 07.01.06, 10:36 Och, pamiętam, że kiedy byłam wierzącą dziewczynką, bardzo żałowałam, że dziewczynka nie może zostać ministrantką. Jak zaczełam rozpytywać róznych drosłych dalczego tylko chłopcy mogą być ministrantami, odpowiedzi były w stylu: "bo już tak musi być", "Bóg tak postanowił". Dziwiłam sie, bo to przecież dziewczynki są na ogół grzeczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: ministrantki 07.01.06, 10:49 Szukałam po guglach , ale na razie bez skutku.Kiedyś była dyskusja na onecie na ten temat. Przeciwnicy ministrantury dziewczęcej argumentowali, że sa przecież bielanki. Znalazłam wtedy fajną stronkę o tych bielankach. Jest to rodzaj ministrantury dla dziewczynek ; jedne uczą się sprzątać i dekorowac kościół , inne wykonują czynności pomocnicze przy świętach kościelnych , a te najstarsze, nastolatki sa pzrygotowywane do swej przyszłej roli żony i matki .I tu było najfajniejsze, bo przygotowywała je zakonnica .Jak będę miała trochę czasu to jeszcze poszukam ,może to znajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: ministrantki 07.01.06, 12:05 Widziałem zdjęcie w serwisie informacyjnym, widziałem. Pozwolę więc sobie zadać pytanie forumowiczom i hierarchom kościoła - czy sukienki ministrantek nie mogłyby być krótsze? Tego rodzaju rozwiązanie byłoby - oczywiście z czysto teologicznego punktu widzenia - bardzo korzystne, ponieważ zwiększyłaby się (jak przypuszczam) ilość praktykujących katolików płci męskiej. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: ministrantki 07.01.06, 12:29 wylazły twoje skłonności pedofilskie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: A tak jak sie przejela ;-))) 07.01.06, 12:52 No coż,akurat takimi rzeczami sie przejmuje.Niew kazdej sytuacji jestem chłodna i wyrachowana:) Moim zdaniem oczekiwanie,ze 8 latki beda wystepowaly w krotkich spodniczkach i podneicanei sie tym jest dziwne:/ Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: A tak jak sie przejela ;-))) 07.01.06, 12:54 > Moim zdaniem oczekiwanie,ze 8 latki beda wystepowaly w krotkich spodniczkach i > podneicanei sie tym jest dziwne:/ Nawet bardziej niz dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Kaleson pedofilem??? 07.01.06, 17:03 johnny-kalesony napisał: > Widziałem zdjęcie w serwisie informacyjnym, widziałem. Pozwolę więc sobie zadać > > pytanie forumowiczom i hierarchom kościoła - czy sukienki ministrantek nie > mogłyby być krótsze? > >ieważ zwiększyłaby się (jak przypuszczam) ilość > > praktykujących katolików płci męskiej. > > Pozdrawiam > Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga No nie wiem 07.01.06, 17:08 On reaguje na spódniczki , nie na zawartośc. > Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Pociagaja go szkoci ? ;-) 07.01.06, 17:09 Albo ksiaze karol w kilcie ? ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Pociagaja go szkoci ? ;-) 07.01.06, 17:15 bleman napisał: > Albo ksiaze karol w kilcie ? ;-))))) spytajmy go : www.geektimes.com/michael/culture/clothing/kilts/hallOfFame.html Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Connery jest stary i ma GRUBE nogi! n/t 07.01.06, 19:03 Ale nie o Connery'ego chodzilo , tylko o princa Karola , jest na dole i ma ładne kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza oczami duszy widzę kalesona... 07.01.06, 17:34 jako osobnika chuderlawego, łysiejącego, niedomytego, pracowicie zapuszczającego tłuste baczki w mysim kolorze na słowo "minióweczki" podskakującego chorobliwie i nerwowo na zwrot "koleżanki w minióweczkach" wpadającego w taniec św. Wita Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: oczami duszy widzę kalesona... 07.01.06, 17:39 > jako osobnika chuderlawego, łysiejącego, niedomytego, pracowicie zapuszczająceg > o > tłuste baczki w mysim kolorze Ale ty z trafianiem w czyjs wyglad masz problem ;-) Zreszta ja tez ;-) > na zwrot "koleżanki w minióweczkach" wpadającego w taniec św. Wita St.vitus dance niezly kawalek black sabbath ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: ministrantki 07.01.06, 12:27 Ten cytat mnie powalił: "Wiadomo, że w tym wieku dziewczynki są bystrzejsze, lepiej czytają i są bardziej śmiałe, a to deprymowałoby chłopców. Ci rezygnowaliby i z czasem mogłoby być więcej ministrantek niż ministrantów. A to mogłoby mieć zły wpływ na liczbę nowych powołań." Odpowiedz Link Zgłoś
hans123 Re: ministrantki 07.01.06, 13:02 A to może wpłynąć niekorzystnie na KK- instytucję która pozwala mężczyzną poczuć się lepszymi od kobiet- które się nie nadają. Czasem odwiedzam stronę legaba.prv.pl Autorka jest mocno antyklerykalna, reszta jej poglądów to nie moje klimaty. Jedna fraszka z jej strony: "Na katoliczkę Katoliczka choć najświętsza, gorsza jest od byle księdza. Chociaż szczere ma staranie, księdzem w kk nie zostanie. Choćby Chrystus za nią błagał, biskup święceń jej nie nada. Co najwyżej w roli matki, uprać może księdzu gatki." Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: ministrantki 07.01.06, 13:09 Tak na oko to ministrantem jestsie gdzieś do 15 roku życia...hmmm bardzo dziwne stwierdzenie: "Wiadomo, że w tym wieku dziewczynki są bystrzejsze, lepiej czytają i są > bardziej śmiałe, a to deprymowałoby chłopców." A potem co , nagle głupieją i pzrestają lepiej czytać, w związku z czym cofają im się wszystkie zdolności i ksiądz to dla nich objawienie inteligencji? czasem wystarczy jeden taki cytat, żeby stwierdzić jaka jest podszewka tej gadki o roli kobiet w KK... Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: ministrantki 07.01.06, 15:21 totalna_apokalipsa napisała: > Tak na oko to ministrantem jestsie gdzieś do 15 roku życia...hmmm bardzo dziwne > stwierdzenie: > "Wiadomo, że w tym wieku dziewczynki są bystrzejsze, lepiej czytają i są > > bardziej śmiałe, a to deprymowałoby chłopców." > > A potem co , nagle głupieją i pzrestają lepiej czytać, w związku z czym cofają > im się wszystkie zdolności i ksiądz to dla nich objawienie inteligencji? czasem > wystarczy jeden taki cytat, żeby stwierdzić jaka jest podszewka tej gadki o rol > i > kobiet w KK... No , o tym zjawisku pisze Greere w "Kobiecym eunuchu" .Ona dowodzi ,że w wieku dorastania dziewczynki musza bardzo mocno tłumić swoją seksualnośc, wręcz się od niej odcinać , i to hamuje ich rozwój intelektualny , kreatywność, inicjatywę. Co prawda, większośc tego , o czym pisała w książce, już ( na szczęście ) nie jest aktualne , ale Eichelberger twierdzi to samo o tym oderwaniu , więc trwa to nadal i to może być powodem , dla którego później robią się mniej aktywne itd. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: ministrantki 07.01.06, 15:30 Wiesz, co do greer to trzeba wziąć namiar na to, w którym roku ona to pisze...jak dla mnie to raczej wieku 15 lat za bardzo zaczyna siewtłaczać dziewczyny w lolitkowatośc i co wypada, co nie wypada. Klayczny casus amerykanskichnastolatek - wypada byś głupszą niz on, czyli udawać głupsza, to on mi wszystko wytłumaczy , choć to wiem od 2 lat. Bo męzczyżni nie lubią za mądrych kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: ministrantki 07.01.06, 15:37 > wypada byś głupszą niz on, czyli udawać głupsza, to > on mi wszystko wytłumaczy Takiego zakłamania u kobiet nie cierpie. (co prawda ... nie lubie tlumaczyc rzeczy oczywistych) > choć to wiem od 2 lat. Bo męzczyżni nie lubią za > mądrych kobiet. Nie ma to jak stereotypy co.. ? Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: ministrantki 07.01.06, 15:48 choć to wiem od 2 lat. Bo męzczyżni nie lubią za > > mądrych kobiet. > > Nie ma to jak stereotypy co.. ? No wiesz, to niestety tak działa , ze wszyscy jesteśmy twórcami sterotuypu. kiedy chłopak wyrwie sie do odpowiedzi i nagadaa jakichs głupot, to się powie jajcarz, o dzieczynie powie się - dziwadło jakieś. I to mniej wiecej koło 15 roku życia sie zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: ministrantki 07.01.06, 15:49 Zreszta to udawanie głupszej to nie jest zakłamanie. To jest wciśnięcie w stereotyp włąnie - udawaj głupszą, lepiej na tym wyjdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: ministrantki 07.01.06, 15:52 Zreszta to udawanie głupszej to nie jest zakłamanie. To jest wciśnięcie w > stereotyp włąnie - udawaj głupszą, lepiej na tym wyjdziesz. I dlaczego ja sie dziwie ze dziewczyny wola jakichs kretynow i prymitywow... Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: ministrantki 07.01.06, 16:20 totalna_apokalipsa napisała: > Wiesz, co do greer to trzeba wziąć namiar na to, w którym roku ona to > pisze...jak dla mnie to raczej wieku 15 lat za bardzo zaczyna siewtłaczać > dziewczyny w lolitkowatośc i co wypada, co nie wypada. Klayczny casus > amerykanskichnastolatek - wypada byś głupszą niz on, czyli udawać głupsza, to > on mi wszystko wytłumaczy , choć to wiem od 2 lat. Bo męzczyżni nie lubią za > mądrych kobiet. Ale dla mnie to jest własnie to , o czym pisze Greer , tylko w aktualnej wersji ! Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: ministrantki 07.01.06, 15:38 Ona dowodzi ,że w wieku > dorastania dziewczynki musza bardzo mocno tłumić swoją seksualnośc, wręcz się > od niej odcinać , i to hamuje ich rozwój intelektualny , kreatywność, > inicjatywę. Czyli gdyby nie tlumily to by byly zawsze bardziej aktywne itd. od swoich meskich rowiesnikow ? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: ministrantki 07.01.06, 16:22 bleman napisał: > Ona dowodzi ,że w wieku > > dorastania dziewczynki musza bardzo mocno tłumić swoją seksualnośc, wręcz > się > > od niej odcinać , i to hamuje ich rozwój intelektualny , kreatywność, > > inicjatywę. > > Czyli gdyby nie tlumily to by byly zawsze bardziej aktywne itd. od swoich > meskich rowiesnikow ? Nie mam pojęcia , chyba nie , ale i tak się je tłumi . Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: ministrantki 07.01.06, 16:34 Bleman przeczytaj to, co ty być pomyslał jakby ci ktoś takie rzeczy opowiadał? www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZR/wstep_krolowakobieta.html Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: ministrantki 07.01.06, 16:38 Chryste, jak ja to przeczytałam to mi ręce opadły...ten tekst nie jest szkodliwy, on jest głupi po prostu... Dowiadujemy sie na przykład, ze w trakcie klasówki z matematyki męzczyznie jest latwiej wyłaczyć emocje! Chwilę potem dowiadujemy się, że kobiety więcej z reguły mówią i dlatego zostają nauczycielkami...nie, sorry, nie mogę/ Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: ministrantki 07.01.06, 16:52 Przeczytalem 1 akapit, dalej mi sie niechce. Apokalipso...ja nie lubie religii dlatego mnie nie musisz przekonywac :> Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: ministrantki 07.01.06, 16:59 totalna_apokalipsa napisała: > Bleman przeczytaj to, co ty być pomyslał jakby ci ktoś takie rzeczy opowiadał? > www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZR/wstep_krolowakobieta.html Jeśli kobieta pomyli się co do wyboru mężczyzny swojego życia, to będzie cierpieć aż do śmierci. Kobieta dojrzała wychowuje mężczyznę swego życia w taki sposób, w jaki go sobie wymarzyła. Pomaga mu stać się najpiękniejszą wersją samego siebie. Wymagania, jakie mu stawia, są proporcjonalne do jej dojrzałości, a miłość, jaką obdarza mężczyznę, jest odbiciem miłości, jakiej ona sama no i wiadomo już , kto wmawia dziewczynom,że sobie wychowają męża , że po ślubie przestanie pić itp Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Ja jak mialem 8 lat chcialem zostac.... 07.01.06, 12:56 papierzem ;-))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Ja jak mialem 8 lat chcialem zostac.... 07.01.06, 12:57 ja jak mialam kilka lat chciala zostyać kurtyzaną:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman A co obejrzalas film "kurtyzana", o weneckiej 07.01.06, 13:01 pani do towarzystwa ;-) ? Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: A co obejrzalas film "kurtyzana", o weneckiej 07.01.06, 13:02 nie,usłyszalam takei słowo w jakimś filmie kostiumowym i oczywiscie zapytalam co to oznacza.Mama wyjaśnila mi,że to taka pani,ktora siedzi w pieknej sukni i przyjmuje gości;)Zajęcie wydało mi sie bardzo interesujące i w obecnosci jakiś znajomych rodzicow,ktorzy zadali mi głupie pytanie:A kim chcesz byc jak bedziesz duza? odpowiedzialam radośnie:Kurtyzaną:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: A co obejrzalas film "kurtyzana", o weneckiej 07.01.06, 13:16 www.filmweb.pl/FilmDescriptions?id=32973#32973 Odpowiedz Link Zgłoś