evita_duarte 14.01.06, 20:12 wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8151614&rfbawp=1137142800.715&rfbawp=1137265879.530&ticaid=1e6d&_ ticrsn=3 Bardzo ciekwa lalka. Stefankowi sie spodoba :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margot_may Re: Muzulmanska zabawka 14.01.06, 21:28 przyznam, że żal mi torchę muzułmanów. zobaczymy na jak długo małym dziewczynkom wystarczy taka zwykła ubrana na czarno laleczka. wszak cały urok barbie polega na tym, że można ją przebierać. itd... :) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Polit-pop Barbie? 14.01.06, 21:30 No właśnie ... czy doczekamy się poprawnej politycznie Barbie? Na przykład Barbie-Kazia Szczuka, Barbie-Kinga Dunin albo Barbie-Dworkin ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Polit-pop Barbie? 14.01.06, 21:32 Były już lalki nasladujące znane osoby,wiec dlaczego nie miałaby wzorem dla lalki stac się Kazia Szczuka? Nie wiem jak to jest ze zgodą na wykorzystanie wizerunku Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Polit-pop Barbie? 14.01.06, 21:33 co ty z tą kazią? no naprawdę. to jakaś obsesja. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Polit-pop Barbie? 14.01.06, 21:35 szkoda,że już NO nie nagrywaja bo Johny mial by okazje zmierzyć się z Kazia i poznać ją osobiście:) Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Polit-pop Barbie? 16.01.06, 12:48 Mnie by się bardzo podobała Barbie Kazia Szczuka. I gwarantuję, żewielu dziewczynkom również. A jesli chodzi o mojego 6 letniego bratanka to jego idolem jest...Wojciech Mann;))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Polit-pop Barbie? 14.01.06, 21:40 Nie wiem jak z poprawnoscia polityczna,ale Barbie ogolnie jest taka sobie zabawka. Jakby wolala: mam anoreksje ty tez mozesz. Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: Polit-pop Barbie? 14.01.06, 23:08 Może barbie-ktoraś z forumowiczek? Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Znam :) 15.01.06, 11:53 Parę miesiecy temu to było w "Polityce". Mnie osobiście rozbraja to, że Barbie (i twory Barbiepodobne) są uniwersalnym narzędziem do propagowania stereotypowej kobiecej roli w róznych kulturach :) U muzułmanów jest to taka skromna Fulla, u nas - modna "laska" Barbie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman A ken propaguje metroseksualny wzorzec mezczyzny 15.01.06, 15:30 Potem biedny abaddon sie naoglada i mu metrochlopcy po glowie tylko chodza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Znam :) 15.01.06, 16:38 stephen_s napisał: > Parę miesiecy temu to było w "Polityce". > > Mnie osobiście rozbraja to, że Barbie (i twory Barbiepodobne) są uniwersalnym > narzędziem do propagowania stereotypowej kobiecej roli w róznych kulturach :) U > > muzułmanów jest to taka skromna Fulla, u nas - modna "laska" Barbie :) > Już tu pisałam ,że czekam na Barbie -emerytkę. Widuję takie na ulicy , a co? Jest Barbie-pielęgniarka, łyżwiarka, tancerka i co tam jeszcze. Emerytki nie ma , ani babci klozetowej , ani Barbie - uczonej . Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Znam :) 16.01.06, 10:42 pavvka napisał: > Barbie-tirówki też nie ma :-P > No , cos by się znalazło, ktos tu wklejał linki do takiej ku...skiej serii lalek. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Znam :) 16.01.06, 12:43 My Scene sie nazywają te laleczki:/ Tragedia,ale to niesamowicie modne jest teraz w podstawówkach Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Znam :) 16.01.06, 12:51 No, kojarzę, one rzeczywiście lansują modę typu różowo-tipsiarsko-solarnianego, ale taka panuje teraz nie tylko wśród tirówek... Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Znam :) 16.01.06, 12:55 www.merlin.com.pl/frontend/towar/421376 No tak poubierane to zazwyczaj głownie tirówki sa,choc akurat te stroje co w linku to ujda. Ale okropne sa te laleczki,a dozwolone dla dzieci od 6 lat:/ Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Znam :) 16.01.06, 13:02 Nie miałam barbie i przezyłam jakoś. Nie mówiąc już o tym, ze ta lalka jest brzydka , to ona jest cholernie droga !!!!! Tyle kasy za takie szkaradztwo???/ W życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Znam :) 16.01.06, 13:08 moim zdaniem sa to pieniądze które mozna wydać,żeby uszczęsliwić dziecko.ale co taka zabawka daje? To kolejny argument,żeby nei miec dzieci - nie wiem jak poradzilabym sobie w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Znam :) 16.01.06, 13:13 Jeśli ma sie tyle kasy, że mozna wydac na zabawkę dla dziecka ponad 100 zł, to oczywiście mozna...Tyle tylko, że są też pluszaki po 20 zł i klocki po 30.Mnie nie byłoby na to stać i zapewne wytlumaczyłabym to tak dziecku. zreszta postaralabym sie jakoś tak z nim zyć, ze nie kreciłaby go reklama i to, że inni to maja. Widze , że tak mozna po moim bratanku. Dzieciaki nudzą sie zabawkami błyskawicznei. Kreci je robienie zabawek samemu. Kręci rywalizacja w zabawie i niekoniecznie rywalizacja w cenach zabawek. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Znam :) 16.01.06, 13:22 Ale co zrobisz kiedy taka właśnie lalka, którą bawią się jej koleżanki, będzie największym gwiazdkowym marzeniem Twojej córeczki? Ja bym jej kupiła. Oczywiście w sytuacji gdy są na to pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Znam :) 16.01.06, 14:05 Kurcze, może to głupio zabrzmi, ale ja naprawdę miałam w dzieciństwie dwie lalki i jakos więcej mi nie było potzreba, bo bawiłam sie raczej w "wyobrażni". Myslę, ż e gdyby było to naprawdę marzenie to bym kupiła, ale gdyby miała już trzy, a chciałaby czwartą, bo inne dziewczyny mają i tylko ona na podwórku nie ma, to ucięłabym sobie z nią raczej długa pogawędkę na temat tego, że nie zawsze możemy miec wszystko i czasem pozwoli nam to docenić bardziej, że coś mamy, niż jakbyśmy mieli zawsze wszystko. Pamiętam, że w dzieciństwie upierałam się na wózek dla lalek, taki duży, bo wszystkie dziewczyny miały, a ja nie. Przy czym w ogóle nie bardzo lubiłam bawić się tymi lalkami , a moja matka zdawała sobie z tego sprawę. I tak mi to jakoś wytłumaczyła, że po pół roku sama sie z siebie smiałam, po co mi własciwie ten wózek by był. Może sedno tkwi w tym, żeby na tyle znać swoje dziecko - żeby odróżniac wielkie marzenia od zachcianek? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Znam :) 16.01.06, 14:26 Chodziło mi o pierwszą taką lalkę a nie 3. czy 4. Ja miałam jedną barbie i pamiętam, że okropnie się z niej cieszyłam a najbardziej cieszyło mnie, że mama mi ją kupiła z własnej inicjatywy, nie musiałam jej nawet mówić, że bym taką chciała. Zresztą często tak trafiała z prezentami. Pewnie, że nie da rady i nie należy spełniać wszystkich kaprysów dzieci. Ale wydaje mi się, że to niedobrze, kiedy rodzice odmawiają im jakiś zabawek czy rozrywek dostępnych dla większości ich rówieśników. Znam rodzinę, w której ojciec bardzo chciał wychować swoją córeczkę "niestereotypowo" i wręcz wkurzał się, kiedy ona marzyła o typowo dziewczęcych zabawkach: lalkach, pralce, garnkach itp. Śmiać mi się chciało, bo ten pan, robiący zresztą właśnie doktorat, nie widział, że jego córka po prostu naśladuje rozdział ról w ich własnym domu. Facet nie robił nic w domu, wszystko było na głowie jego żony. Drugi przykład: ojciec prowadzi sklep internetowy ale nie chciał swojej córce kupić kasy, bo nie chciał żeby bawiła się w kupowanie (jak rozumiem, nie chciał żeby wyrosła na konsumpcjonistkę). Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Znam :) 16.01.06, 14:37 Ok, ale ja nie mówię o niekupowaniu zabawek w ogóle i odmawianiu wiekszości rozrywek dostepnych dla większości dzieci. Odmawianie zazwyczaj bierze sie z jakiegoś powodu, a nei z powodu "nie bo nie". Gdyby nigdy nei odmawiać, dzieciaki jadłyby samą czekolade i lody do 10 roku zycia. Sedno tkwi w tym, zeby mądrze odmawiać. Znam rodzinę, w której ojciec bardzo chciał wychować swoją > córeczkę "niestereotypowo" i wręcz wkurzał się, kiedy ona marzyła o typowo > dziewczęcych zabawkach: lalkach, pralce, garnkach itp. Śmiać mi się chciało, bo > > ten pan, robiący zresztą właśnie doktorat, nie widział, że jego córka po prostu > > naśladuje rozdział ról w ich własnym domu. Facet nie robił nic w domu, wszystko > > było na głowie jego żony. I to jest własnie klasyczny przykład gościa, który w ogóle nie zna własnego dziecka, czyli czegos odwrotnego, do tego, o czym piszę. Identycznie mój brat swojej "przyszywanej" córce kupował pociągi , bo sam nie miał takich w dzieciństwie...a potem sam sie nimi bawił. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Znam :) 16.01.06, 16:53 Fakt, dzieci bawią się w dom , jaki znają.Dzieci jednego mojego kolegi bawiły się w jazdę po hurtowniach :)) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Bo to sa takie super nowoczesne babcie wygladajace 16.01.06, 20:56 jak 25 latki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Re: Bo to sa takie super nowoczesne babcie wyglad 16.01.06, 21:05 Ale to wygładzanie rzeczywistości. Potem jest trend do takiego wyglądu super plastikowej barbi. Owszem są jeszcze oszkliwe kioskowe potworki ale to nie babcie. Babcie w okularkach są tylko porcelanowe ale one raczej na wystawę niż do zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa szara rzeczywistośc:))))))))))) 16.01.06, 21:12 www.invoman.com/images/first-ice-barbie%20005.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Czy ta falliczna ryba trzymajaca w swych szczekach 16.01.06, 21:41 laleczke(mloda blondynke) cos symbolizuje ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Czy ta falliczna ryba trzymajaca w swych szcz 16.01.06, 21:45 bleman napisał: > laleczke(mloda blondynke) cos symbolizuje ? ;-) Znak od mafii? Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: To mafia wysyla znaki przy pomocy fallicznych 16.01.06, 21:50 E, jak mafia przysyła ci zdechłą rybę to jest to znak , ze niedługo zafunduje ci betonowe buty:))))) A to jest barbie w trakcie zzerania przez rekina - troche realizmu , włąsnie pojechała glupia do Kalifornii i tak skończyła,jak w "SZczękach" Pokąsały ja rekiny Nie przezyje ni godziny I nie bedzie prorodzinna Jak donosi nam wieść gminna. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotoslanos Uff już myślałam ,że ta ryba dla mnie: biały łeb.. 16.01.06, 22:13 ... i czekaj na buciki. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Jak wydac ?? KUPIĆ KLOCKI !! np. lego!! 16.01.06, 17:24 > To kolejny argument,żeby nei miec dzieci - nie wiem jak poradzilabym sobie w > takiej sytuacji. Jakos wiele matek sobie radzi i to calkiem neizle z takimi sytuacjami;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Jak wydac ?? KUPIĆ KLOCKI !! np. lego!! 16.01.06, 19:37 Nie wiem czy nieźle: z jednej strony nieszczęsliwe dziecko, odrzucane przez grupe. Dzieci sa okrutne i nie akceptują tego,kto nie ma modnych zabawek. A z drugiej zabawka jest koszmarna. Nie wiem jak z tego wybrnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Ja nigdy nie abwilem sie modnymi zabawkami 16.01.06, 19:39 I jakos szczegolnie mnie to nie skrzywilo ;-)))) Zreszta klocki sa de best a reszta zabawek moze za nimi co najwyzej gitary nosic ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Ja nigdy nie abwilem sie modnymi zabawkami 16.01.06, 19:40 nie skrzywiło?:PA może stąd ta chorobliwa nieśmiałość?:) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Ja nigdy nie abwilem sie modnymi zabawkami 16.01.06, 19:42 > A może stąd ta chorobliwa nieśmiałość?:) No bez przesady...ONI("mamoo!! bo oni sie smieja") sie tak naprawde zadko smiali ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: Jak wydac ?? KUPIĆ KLOCKI !! np. lego!! 16.01.06, 19:40 Ja się łamie i kupuję ;) Nie chcę narażać dzieciaka na ostracyzm w towarzystwie, a kiedys w końcu i tak z tego wyrośnie Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Łatwo Ci mówić, jak sam dzieci nie masz. 16.01.06, 19:42 Rozmnożysz się, to sam zobaczysz :P Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Nie rozmnoze sie...chyba ze wymysla sposob zeby 16.01.06, 19:43 mezczyzn dal rade sam Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Znowu zaczynasz marudzić :P 16.01.06, 19:45 w końcu sobie kogoś znajdziesz, młody jeszcze jesteś :) Już, natychmiast chcesz się rozmnażać? Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Znowu zaczynasz marudzić :P 16.01.06, 19:49 Już, natychmiast chcesz > się rozmnażać? NIE!!, wypluj te słowa ! No ale rozmnozyc sie chcialbym gdzies mniej wiecej w takim(lub bedac starszym) wieku jak moi rodzice ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: Znowu zaczynasz marudzić :P 16.01.06, 19:51 bleman napisał: > Już, natychmiast chcesz > > się rozmnażać? > > NIE!!, wypluj te słowa ! Spoko, na razie przecież Ci to nie grozi ;) Chociaż ja w Twoim wieku... :P Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Znowu zaczynasz marudzić :P 16.01.06, 19:54 > Chociaż ja w Twoim wieku... :P 21(prawie) lat mialas ? Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: Znowu zaczynasz marudzić :P 16.01.06, 19:55 No. Rozmnożyłam się na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Znowu zaczynasz marudzić :P 16.01.06, 19:56 > No. Rozmnożyłam się na studiach. A co studiowalas ? LOL oczywiscie zwiazku to z rozmnozeniem raczej nie ma ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Znowu zaczynasz marudzić :P 16.01.06, 19:55 > Spoko, na razie przecież Ci to nie grozi ;) W sumie wolal bym sytacje w ktorej troche(1 - (skutecznosc sr. antykoncep.)) zagrazalo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: Znowu zaczynasz marudzić :P 16.01.06, 19:58 To wiem, że bys wolał :P Ale za to na razie masz tylko wirtualną ciążę, w realu nic Ci nie grozi :) Odpowiedz Link Zgłoś
bleman "My Scene" - one wygladaja jak amerykanski 16.01.06, 17:22 licealistki z filmow ;-) Oby taka nie zostala zaszczepiona na polskim gruncie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte a najlepsza lalka dla malych 16.01.06, 19:50 dziewczynek jest Dora. przynajmniej wyglada jak dziecko a nie kobieta-mutant. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: a najlepsza lalka dla malych 16.01.06, 19:51 ewancient.lysator.liu.se/pic/art/h/o/hobma/frog_woman_mutant2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte No przecie mowie ze nie mutant 16.01.06, 19:55 A oto Dora: shop.nickjr.com/product/index.jsp?productId=1989350&cp=.1029107 Odpowiedz Link Zgłoś
bleman To ja wole "DORO" ;-) 16.01.06, 19:59 www.prog-nose.org/metal-nose/images/Doro%20Aufnahme_00033.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte dla kazdego wieku 16.01.06, 20:09 sa odpowiednie rozrywki: www.all-american-male.net/dream_team.html Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: O cos dla abaddona ;-) 16.01.06, 20:21 Oj, dla niego to raczej Brian Moloko: www.placeboworld.co.uk/archive/bmm_archive.html Swoją drogą najładniejszy współczesny obojniak:) Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: O cos dla abaddona ;-) 16.01.06, 20:28 A poniewaz nie kazdy lubi obojniakow: usahunk.com/chris.html Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: O cos dla abaddona ;-) 16.01.06, 20:39 hmmm..wolę jednak to , z dwojga zlego:) www.perfectpeople.net/picpage.php3/cpid=87093 Odpowiedz Link Zgłoś