Dodaj do ulubionych

Mniejsze zlo

01.05.06, 13:33

Kosciol od dawna podzielony jest w temacie uzywania prezerwatyw przez
malzenstwa, w celu unikniecia zarazen HIV. Ciekawe jaka bedzie ostateczna
decyzja. Dobre jest jedno. Przynajmniej KK stawia sobie pytania i probuje na
nie odpowiedziec, jakby przyjmujac mozliwosc swojego bledu:
serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3314967.html
Obserwuj wątek
    • niedowiarek1 Re: Mniejsze zlo 01.05.06, 13:42
      Widząc że traci coraz więcej wiernych szuka mozliwości jak ich odzyskać.Ale nie
      chodzi tutaj o HIV ale aby pod jego pretekstem znieść zakaz używania
      prezerwatyw.
      • evita_duarte Re: Mniejsze zlo 01.05.06, 13:48
        niedowiarek1 napisał:

> Widząc że traci coraz więcej wiernych szuka mozliwości jak ich odzyskać.Ale
        nie
        >
        > chodzi tutaj o HIV ale aby pod jego pretekstem znieść zakaz używania
        > prezerwatyw.

Tego wlasnie obawiaja sie przeciwnicy tego odstepstwa. Nie zapominajmy jednak,
        ze w kosciele wszytko nastepuje z duzym opoznieniem, czasem wilowiekowym, ale
        jednak przychodzi. Kiedys uznawano, ze jedynym celem stosunku seksualnego jest
        rozmnazanie. Dzis kosciol przyznaje, ze nie tylko. Dlatego dopuszcza do
        malzenstw ludzi bezplodnych, a powodem uniewaznienia malzenstwa jest np.
        ozieblosc (bezpoldnosc tylko jesli byla ukryta przed wspolmalzonkiem)
        • niedowiarek1 Re: Mniejsze zlo 01.05.06, 16:56
          Założenie kościoła.Małżeństwo.stosunek,dziecko.Jak najwięcej dzieci w myśl
          zasady Bóg dał Bóg zabierze.Ale z czasem obojetnie czy to z braku dachu nad
          głową czy z braku potem srodków na utrzymanie rodziny małżeństwa zaczęły
          uzywać srodków koncepcyjnych wiedząc że popełniaja grzech.Zaczynaja więc się
          odwracać od KK.Więc aby jakoś obejść ten zakaz KK wpada na pomysł że dopuści
          uzywanie prezerwatyw w trosce o zdrowie wiernych przed zarażeniem sie na
          HIV.Pięknie.Ale jak się zaraża na HIV.Przykazanie mówi,nie cudzołóż.Straszny
          wniosek jest końcowy.Według KK wierni popełniaja dwa grzechy.Jeden uzywaja
          prezerwatyw i drugi,zdrada małzeńska.To jest paranoja.Są wyjątki.Mozna się
          zarazić HIV przez podanie zarażonej krwi itp.ale to jest ułamek.
          • evita_duarte Jedna korekta 01.05.06, 19:07
            Chodzi o uzywanie prezerwatych w obrebie malzenstwa. kiedy jedno jest zarazone.
            • niedowiarek1 Re: Jedna korekta 01.05.06, 20:28
              Tego nie jestem pewien.Ile jest takich małzeństw?Nieszczęśliwy przypadek
              powoduje że jedno z małżonków zostaje zarażone.Więc chyba mnie nie przekonałas
              Evita.
              • evita_duarte Re: Jedna korekta 02.05.06, 00:41
                Jesli myslisz o swiecie katolickim tylko w obrebie Europy to masz racje. Jednak
                kosciol ma za zadanie zajmowac sie rozwiazaniami dla wiernych z calego swiata.
                To rozwiazanie akrat byloby bardzo pomocne w walce z AIDS w Afryce. Tam takich
                malzenstw jest bardzo duzo.
                • niedowiarek1 Re: Jedna korekta 02.05.06, 19:47
                  evita_duarte napisała:

> Jesli myslisz o swiecie katolickim tylko w obrebie Europy to masz racje.
                  Jednak
                  >
                  > kosciol ma za zadanie zajmowac sie rozwiazaniami dla wiernych z calego
                  swiata.
                  > To rozwiazanie akrat byloby bardzo pomocne w walce z AIDS w Afryce. Tam
                  takich
                  > malzenstw jest bardzo duzo

Reasumując.

Dobro KK w walce z HIV nie dotyczy Europy,biały człowiek w europie do tyej pory
                  łamał świadomie czy też nieświadomie dwa przykazania i nie chcąc zyć w grzechu
                  powoli i skutecznie odwracał się od przykazań jakie głosi KK.

Kierujesz więc sugestię w stronę czarnego ladu.Tam troskliwie spoglada KK i
                  troskliwie zaczyna się martwić o małżeństwa murzyńskie.A to dobre.
                  Facet z plemienia Zulu ma gdzieś dobroć KK.Po co mu pozwolenie na uzywanie
                  prezerwatyw?.Może wolałby aby fundacje z ramienia KK wybudowały jakiś
                  szpital,zaopatrzyły ten szpital w niezbędne medykamenty,stworzyły doskonała
                  opiekę lekarską,moze czeka aż KK zrobi cokolwiek aby jego dziecko nie umierało
                  z pragnienia czy głodu.

Jedno jest prawdziwe na czarnym lądzie.Tam misjonasz głoszący wiarę Bożą chodzi
                  na bosaka i w skromnym ubraniu.
                  Jest tam z powołania,i jest mitomanem.

Europa, wypasione samochody,złotem kapiace ornaty,i Oni troskliwym głosem
                  nawołujący daj,daj,daj bo musimy zbudować.Po co te budowle,czy nie lepiej co
                  innego wybudować?Do KK nareszcie doszło ze ludzie chcą wierzyć w Boga a nie
                  kościół.Stad te rozpaczliwe szukanie i przekonanie aby Ci co sie odwrócili od
                  KK do KK wrócili.
                  Urodziłem się i życie spływa mi jak szron z kufla,to nie podlega dyskusji .
                  • evita_duarte Re: Jedna korekta 02.05.06, 19:59
                    niedowiarek1 napisał:
                    > Reasumując.
                    >
                    > Dobro KK w walce z HIV nie dotyczy Europy,biały człowiek w europie do tyej
                    pory
                    >
                    > łamał świadomie czy też nieświadomie dwa przykazania i nie chcąc zyć w
                    grzechu
                    > powoli i skutecznie odwracał się od przykazań jakie głosi KK.

Ludzie dokonuja wlasnych wyborow i nie dla kazdego dekalog jest wyznacznikiem
                    postepowania.

>
                    > Kierujesz więc sugestię w stronę czarnego ladu.Tam troskliwie spoglada KK i
                    > troskliwie zaczyna się martwić o małżeństwa murzyńskie.A to dobre.
                    > Facet z plemienia Zulu ma gdzieś dobroć KK.Po co mu pozwolenie na uzywanie
                    > prezerwatyw?.Może wolałby aby fundacje z ramienia KK wybudowały jakiś
                    > szpital,zaopatrzyły ten szpital w niezbędne medykamenty,stworzyły doskonała
                    > opiekę lekarską,moze czeka aż KK zrobi cokolwiek aby jego dziecko nie
                    umierało
                    > z pragnienia czy głodu.

To juz nie jest niedowiarstwo a ignorancja. Albo udajesz, albo rzeczywiscie nie
                    wiesz nic o misji kk w Afryce. To nie ja sugeruje to jest stwierdzenie teologow
                    watykanskich. Nie czytasz wiadomosci, nie sledzisz wydarzen? Kosciol nawracajac
                    ludzi na wiare mowi im ze ozielblosc i brak seksu w malzenstwie jest grzechem,
                    jednoczesnie zabraniajac uzywac prezerwatyw.

Mam pytanie Skad wiesz co myli facet w plemieniu Zulu? Z tego co ja wiem, dla
                    tych ludzi misjonarze sa glownym zrodlem wiedzy dla nich. Jesli misjonarz nie
                    powie ze prezerwatywa pomaga walczyc z rozprzestrzenianiem aids to nikt im
                    tego nie powie. Wielu z nich wierzy, ze stosunek z dziewica leczy z aids,
                    miedzy innymi stad ta liczba gwaltow!!

>
                    > Jedno jest prawdziwe na czarnym lądzie.Tam misjonasz głoszący wiarę Bożą
                    chodzi
                    >
                    > na bosaka i w skromnym ubraniu.
                    > Jest tam z powołania,i jest mitomanem.
                    >
                    > Europa, wypasione samochody,złotem kapiace ornaty,i Oni troskliwym głosem
                    > nawołujący daj,daj,daj bo musimy zbudować.Po co te budowle,czy nie lepiej co
                    > innego wybudować?Do KK nareszcie doszło ze ludzie chcą wierzyć w Boga a nie
                    > kościół.Stad te rozpaczliwe szukanie i przekonanie aby Ci co sie odwrócili od
                    > KK do KK wrócili.
                    > Urodziłem się i życie spływa mi jak szron z kufla,to nie podlega dyskusji .
                    • niedowiarek1 Re: Jedna korekta 02.05.06, 21:39
                      Klikając w ten link miałem nadzieje że troche podyskutuje na ten temat.
                      -Zawiodłem się niestety.
                      Tad zadał konkretne pytanie ,został oddelegowany do wyszukiwarki aby tam sam
                      znalazł sobie odpowiedz.
                      Po mojemu ,napisałem ze ,zniesienie zakazu uzywania prezerwatyw przez KK ma
                      słuzyć zmiejszeniu zachorowań wśród małżeństw jest czystym wybiegiem.
                      Dowiedziałem sie ,że nie dotyczy to Europy ale całego świata.Napisałem co o tym
                      myśle.I w zamian za to poczytałem litery które ni jak sie maja do dyskusji.
                      Po co więc klikać na linki,prosić o ocenę jak w danym temacie nie ma sie nic do
                      powiedzenia.Po co?Żeby się dowiedzieć że ludzie dokonują własnych wyborów i nie
                      dla kazdego dekalog jest wyznacznikiem postepowania?
                      Urodziłem się i życie spływa mi jak szron z kufla,to nie podlega dyskusji .
                      • evita_duarte Re: Jedna korekta 02.05.06, 21:44
                        Moglbys dowiedziec sie wiecej gdybys umial czytac ze zrozumieniem.
                        • niedowiarek1 Re: Jedna korekta 02.05.06, 21:50
                          evita_duarte napisała:

> Moglbys dowiedziec sie wiecej gdybys umial czytac ze zrozumieniem.

Czytać umiem,ale oczekiwałem czegoś innego.Własnych ocen zakładającego ten
                          wątek a nie podpieranie sie innymi przez kogoś innego założeniami.Moje tezy
                          napisałem zaś brakuje mi zakładajacego ten wątek.
                          • evita_duarte Re: Jedna korekta 02.05.06, 21:57
                            niedowiarek1 napisał:

> evita_duarte napisała:
                            >
                            > > Moglbys dowiedziec sie wiecej gdybys umial czytac ze zrozumieniem.
                            >
                            >
                            > Czytać umiem,ale oczekiwałem czegoś innego.Własnych ocen zakładającego ten
                            > wątek a nie podpieranie sie innymi przez kogoś innego założeniami.Moje tezy
                            > napisałem zaś brakuje mi zakładajacego ten wątek.

Znow czytanie. Zakladajacej ten watek. Ty nawet nie czytales tego co sie tutaj
                            do ciebie pisze. Zignorowales stwoerdzenie o jednoznacznosci prezerwatywy z
                            met. naturalna w swym "przedmiotowym" traktowaniu partnera. Zignorowales fakt,
                            ze kk chodzi o Afryke i dla niej te nowe rozwiazania. Caly czas tylko: Mnie to
                            nie przekonuje, to moze liczby cie przekonaja 26 milionow zarazonych aids w
                            Afryce. Mnostwo dzieci rodzi sie juz zarazonych. A jak ktos chce specyficznych
                            faktow to niech sobie poszuka, to nie jest takie trudne. Mnie tylko ciekawi co
                            bedzie dalej, czy rzeczywiscie kk bedzie w stanie przyznac: mylilismy sie. W
                            sprawie Galileusza i Kopernika zajelo im to setki lat.
                            • niedowiarek1 Re: Jedna korekta 02.05.06, 22:22
                              45 mln Ubolewam nad tym ale zniesienie tego zakazu im nie pomoze.Niech w inny
                              sposób KK pomaga.
                              • evita_duarte Re: Jedna korekta 02.05.06, 22:23
                                niedowiarek1 napisał:

> 45 mln Ubolewam nad tym ale zniesienie tego zakazu im nie pomoze.Niech w inny
                                > sposób KK pomaga.

Im juz niestety nie, ale moze zapobiec rozprzestrzenianiu sie.
                                • niedowiarek1 Re: Jedna korekta 02.05.06, 22:58
                                  evita_duarte napisała:

> niedowiarek1 napisał:
                                  >
                                  > > 45 mln Ubolewam nad tym ale zniesienie tego zakazu im nie pomoze.Niech w
                                  > inny
                                  > > sposób KK pomaga.
                                  >
                                  > Im juz niestety nie, ale moze zapobiec rozprzestrzenianiu sie.
                                  >
                                  >

Jasne szlachetna pomoc pozwalając uzywać prezerwatyw.Ręce mi opadły.
                                  • evita_duarte Re: Jedna korekta 03.05.06, 01:23
                                    niedowiarek1 napisał:
                                    > Jasne szlachetna pomoc pozwalając uzywać prezerwatyw.Ręce mi opadły.

Krytykowac kazdy potrafi. Jaki masz lepszy pomysl? I nie mow wstrzemiezliwosc
                                    bo to zawiodlo jak na razie.
                                    • niedowiarek1 Re: Jedna korekta 03.05.06, 08:46
                                      evita_duarte napisała:

> niedowiarek1 napisał:
                                      > > Jasne szlachetna pomoc pozwalając uzywać prezerwatyw.Ręce mi opadły.
                                      >
                                      > Krytykowac kazdy potrafi. Jaki masz lepszy pomysl? I nie mow wstrzemiezliwosc
                                      > bo to zawiodlo jak na razie

A ja nie jestem pewien czy wstzremięzliwość nie zawiodła narazie.
                                      www.krucjata.org.pl/prasa,051.php3
                                      • evita_duarte Re: Jedna korekta 03.05.06, 14:46
                                        niedowiarek1 napisał:
                                        >
                                        > A ja nie jestem pewien czy wstzremięzliwość nie zawiodła narazie.
                                        > www.krucjata.org.pl/prasa,051.php3

Strona, ktora mi podales wiele przemilcza, to tak, jakby cztytac o dokonaniach
                                        PiSu na stronie PiSu. Prawda jest ze prezydent Ugandy Yoweri Museveni ropoczal
                                        propagande przeciwko aids mowiac ze unianie choroby jest patriotycznym
                                        obowiazkiem. Polecil wstrzemiezliwosc DO SLUBU a pozniej UZYWANIE PREZERWATYW,
                                        dopoki obydwoje z partnerow nie zostana przebadani. Uzyskal rowniez pomoc
                                        materialna min od USA, za ktora kupione zostaly lekarstwa (zmniejszajace na
                                        przyklad ryzyko, ze zarazona kobieta urodzi nosiciela) oraz KONDOMY.

Jak widzisz niedowoarku, nie ma tu mowy o wstrzemiezliwosci po slubie.
                                        Przeciwnie, zalecal stosowanie kondomow obowiazkowo.
                                        • evita_duarte Re: Jedna korekta 03.05.06, 14:47
                                          MOje zrodlo:
                                          www.avert.org/aidsuganda.htm
          • gotlama Re: Mniejsze zlo 02.05.06, 00:19
            A guuuuu.... prawda.
            Niedowiarstwo nie usprawiedliwia nieznajomości takich prac jak "Mężczyzną i
            kobietą stworzył ich"
            I problemów związanych z PRZEDMIOTOWYM traktowaniem osoby z która się kopuluje.
            Dla mnie zawsze było problemem zakładanie a priori,ze skoro małżeństwo używa
            prezerwatywy, to seks traktują wyłącznie jako drapanie SWOJEGO swędzącego
            miejsca i traktują partnera jak drapaczka/ę
            Bo naprawdę nie potrafię pojąć czym różni się antykoncepcja "kalendarzykowa"
            od antykoncepcji "prezerwatywowej" ? W pierwszym wypadku trzeba pamiętać o cyklu
            i jego objawach a w drugim - o założeniu lateksu.
        • tad9 Re: Mniejsze zlo 01.05.06, 17:02
          evita_duarte napisała:

> Tego wlasnie obawiaja sie przeciwnicy tego odstepstwa. Nie zapominajmy jednak,
          > ze w kosciele wszytko nastepuje z duzym opoznieniem, czasem wilowiekowym, ale
          > jednak przychodzi. Kiedys uznawano, ze jedynym celem stosunku seksualnego jest
          > rozmnazanie. Dzis kosciol przyznaje, ze nie tylko. Dlatego dopuszcza do
          > malzenstw ludzi bezplodnych, a powodem uniewaznienia malzenstwa jest np.
          > ozieblosc (bezpoldnosc tylko jesli byla ukryta przed wspolmalzonkiem)

A kiedy uznawano, że JEDYNYM celem stosunku seksualnego jest rozmnażanie, i - co
          mocniej mnie ciekawi - w którym momencie zmieniono zdanie na ten temat?
          • niedowiarek1 Re: Mniejsze zlo 01.05.06, 17:08
            Tad ,obawiam się że zadałeś pytanie retoryczne.
            • tad9 Re: Mniejsze zlo 01.05.06, 17:14
              niedowiarek1 napisał:

> Tad ,obawiam się że zadałeś pytanie retoryczne.

Dlaczego? Gdy ktoś przedstawia jakieś tezy - np. te o relacjach KK - seks - to
              chyba potrafi je uzasadnić?
              • niedowiarek1 Re: Mniejsze zlo 01.05.06, 17:17
                tad9 napisał:

> niedowiarek1 napisał:
                >
                > > Tad ,obawiam się że zadałeś pytanie retoryczne.
                >
                > Dlaczego? Gdy ktoś przedstawia jakieś tezy - np. te o relacjach KK - seks - to
                > chyba potrafi je uzasadnić?
                >
                >
                No .Ciekaw jestem jak je uzasadni.Interesuje mnie jak i Ciebie jakich uzyje
                swoich argumentów.Cytaty przepisane nie wchodzą chyba w grę tad?
          • evita_duarte Re: Mniejsze zlo 01.05.06, 19:53
            W sredniowieczu uznano, ze jedynym celem malzenstwa jest rozmnazanie sie. Nauka
            Sw. Augustyna jak sie nie myle. Natomiast Od niedawna kosciol uznaje, ze
            zjednoczenie w milosci jest celem malzenstwa. Dlatego wlsnie pary, ktore dzieci
            miec nie moga tez moga wstepowac w zwiazki malzenskie. Tak trudno jest w
            googlach poszukac jak cie cos interesuje??
            • tad9 Re: Mniejsze zlo 01.05.06, 20:37
              evita_duarte napisała:

> W sredniowieczu uznano, ze jedynym celem malzenstwa jest rozmnazanie sie. Nauka
              >
              > Sw. Augustyna jak sie nie myle.

Jakieś konkrety???

>Natomiast Od niedawna kosciol uznaje, ze
              > zjednoczenie w milosci jest celem malzenstwa.

Od niedawna, to znaczy od kiedy?

Dlatego wlsnie pary, ktore dzieci
              >
              > miec nie moga tez moga wstepowac w zwiazki malzenskie. Tak trudno jest w
              > googlach poszukac jak cie cos interesuje??

Dlaczego to JA mam szukać, skoro to TY przedstawiasz tezy?
              • evita_duarte Re: Mniejsze zlo 01.05.06, 20:52
                Bo JA je znam, uczono mnie tego na religii w ostatniej klasie liceum, gdzie
                przechodzi tzw. Nauki przedmalzenskie. To nie sa moje tezy. Jak TY jestes o tym
                niedoinformowany to TY sobie poszukaj. Proste.
                • tad9 Re: Mniejsze zlo 02.05.06, 08:25
                  evita_duarte napisała:

> Bo JA je znam, uczono mnie tego na religii w ostatniej klasie liceum, gdzie
                  > przechodzi tzw. Nauki przedmalzenskie. To nie sa moje tezy. Jak TY jestes o tym
                  >
                  > niedoinformowany to TY sobie poszukaj. Proste.

Chmmm... Biorąc pod uwagę, że nie jesteś osobą wiekową, w związku z czym od
                  ostatniej klasy liceum nie dzieli cię zbyt wiele lat, wynika z tego, że zmiana
                  nastawienia KK o której wspominałaś dokonała się stosunkowo niedawno. Góra -
                  kilkanaście lat temu. Tak to widzisz?
                  Wybacz, ale to, że - podobno - coś tam słyszałaś w ostatniej klasie liceum, to
                  trochę za mało. Mam np. w swoich zbiorach książkę z lat 30-tych XX wieku (epoka
                  "przedsoborowa"), coś w rodzaju poradnika dla narzeczonych, napisaną przez
                  księdza, wydaną przez kościelne wydawnictwo z imprimatur kościelnej cenzury,
                  jest tam i o seksie, i - bynajmniej - nie tylko w kontekście rozmnażania. I co o
                  tym powiesz?
                  • evita_duarte Re: Mniejsze zlo 02.05.06, 13:33
                    Ja nie costam slyszalam tylko nauki przedmalzenskie. Poza tym tadzik jak cie
                    ineteresuje to sobie znajdz cos na necie na temat stosunku kosciola do
                    bezplodnosci.
            • kochanica-francuza Re: Mniejsze zlo 03.05.06, 17:28

> miec nie moga tez moga wstepowac w zwiazki malzenskie.

Ale muszą być "otwarci na dzieci" . Jak łatwo być otwartym, kiedy się nie może
              ich mieć! Ja też jestem otwarta na Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii ! Ale jeśli
              rodzice są absolutnie pewni, że dzieci urodzą się cieżko chore i nie chcą ich
              mieć - figa, nie mogą mieć ważnego ślubu.
        • dziewice Re: Mniejsze zlo 01.05.06, 17:04
          przeciez ksieza to manipulatorzy po co sie zastanawiac co mowia.

--
          CEO
    • dziewice "trzeba ksiezy zostawic w spokoju..." 01.05.06, 13:56
      "trzeba ksiezy zostawic w spokoju..."
      "ojciec tadeusz powinien dostac Nobla"

video.google.com/videoplay?docid=-2022981497114401972--
      CEO
      • evita_duarte Link sie nie otwiera nt 01.05.06, 14:00

• dziewice teraz sie otwiera 01.05.06, 14:02
        video.google.com/videoplay?docid=-2022981497114401972
        --
        CEO
        • evita_duarte Re: teraz sie otwiera 01.05.06, 14:08
          Dziwic daruj sobie tworzyc niezliczone watki z tym samym linkiem.
          • dziewice Re: teraz sie otwiera 01.05.06, 14:09
            evita_duarte napisała:

> Dziwic daruj sobie tworzyc niezliczone watki z tym samym linkiem.
            nie daruje sobie zaplacilem wczoraj podatek i nie bede udawal ze jestem
            szczesliwy jak to takie pierdoly mi chce wmowic:
            Kaczyński: RM atakują przeciwnicy naprawy RP
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3316511.html
            --
            CEO
    • tomekpk Re: Mniejsze zlo 02.05.06, 22:17
      ja boje się że kościół zreformuje się do tego stopnia że kiedyś zgodzi się na
      aborcje i śluby homoseksualistów. Jesli potoczy się to w tą stronę to już nie
      będzie kościół i ostatnia instancja utrzymująca ludzi w czystości zniknie. To
      będzie koniec choć pozornie nie
      • margot_may Re: Mniejsze zlo 03.05.06, 00:15
        nie jest tak źle. księża nadal propagują higienę. np. myją stopy wiernym... :)
      • piekielnica1 Re: Mniejsze zlo 03.05.06, 11:16
        tomekpk napisał:
        > Jesli potoczy się to w tą stronę to już nie
        > będzie kościół i ostatnia instancja utrzymująca ludzi w czystości zniknie. To
        > będzie koniec choć pozornie nie

To Bóg stworzył człowieka z jego seksualnością, więc czemu KK, walczy z tym co
        stworzył sam Bóg??????????

> ostatnia instancja utrzymująca ludzi w czystości zniknie

• lady_pretentious Re: Mniejsze zlo 03.05.06, 17:13
        tomekpk napisał:

> ja boje się że kościół zreformuje się do tego stopnia że kiedyś zgodzi się na
        > aborcje i śluby homoseksualistów. Jesli potoczy się to w tą stronę to już nie
        > będzie kościół i ostatnia instancja utrzymująca ludzi w czystości zniknie. To
        > będzie koniec choć pozornie nie

nie obawiaj się tomku, na szczęście nie tylko kościół się tym zajmuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka