Dodaj do ulubionych

Polski list solidarności z Orianą Fallaci

09.06.06, 14:33
Były prezydent Lech Wałęsa, ks. Adam Boniecki, Bronisław Geremek, prof. Maria
Janion - to niektóre z osób, które podpisały się pod listem solidarności z
włoską pisarką Orianą Fallaci, oskarżoną o obrazę islamu. Akcję solidarności z
Fallaci zorganizowało Stowarzyszenie Europa Przyszłości.

"Polski list solidarności z Orianą Fallaci", dzisiejsza Wyborcza:
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3406040.html

Stowarzyszenie "Europa Przyszłości" wywodzi się z Wrocławia, a powstało w
styczniu 2005 r. Należy do niego około 50 osób. Członkowie organizacji
uważają, że idea praw człowieka to najistotniejsza spośród wartości, których
dopracowały się demokratyczne społeczeństwa Europy.

Inne ciekawe artykuły o islamie:
nowaeuropa.pl
Obserwuj wątek
    • pavvka Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 14:36
      A ja się nie podpisałem i nie zamierzam.
      • stephen_s Dylemat etyczny 09.06.06, 14:42
        Czy oskarzenie Fallaci jest objawem cenzury, czy zasłużonej kary za sianie
        nienawiści?

Jak dla mnie, to, co Fallaci wypisuje o islamie i muzułmanach, jest co najmniej
        na granicy podburzania do nienawiści religijnej...

Więc czy powinno się jej bronić, czy nie? Sam nie weim...
        • evita_duarte IHMO nie powinno 09.06.06, 15:20
          Nie powinno sie jej bronic. Kazde podjudzanie do nietolerancji jest zlem samym
          w sobie. To co ribi tak kobieta to bierze pod jedna kreske wszystkich ludzi,
          tylko ze wzgledu na ich religie. W zyciu sie nie podpisze.
          • hatin Fallaci broni też was 09.06.06, 17:01
            A ja się podpisałam.

Największym zagrożeniem dla tolerancji religijnej i praw człowieka jest dziś
            islam, nazistowska ideologia, pełna nienawiści, zniewolenia, przemocy,
            zaściankowości. W połączeniu ze swoją nietykalnością i udawaniem duchowości,
            jest najgorszym zagrożeniem.

Nie ma na świecie państwa gdzie żyją muzułmanie, by respektowało się tam prawa
            człowieka, prawa mniejszości seksualnych, prawa kobiet, wolność wypowiedzi,
            wolność prasy, wolność wyznania..

Jedynym sposobem na obronę tych praw jest zaatakowanie wroga tych praw.
            Najlepszym sposobem na to, by prawa człowieka przestały istnieć, jest tolerancja
            wobec ich wrogów.

Fallaci jest prowokacyjna, niewypażona, niesamowicie odważna i dlatego jest
            skuteczna. Tego też wam życzę.

• stephen_s Re: Fallaci broni też was 09.06.06, 17:08
              > Największym zagrożeniem dla tolerancji religijnej i praw człowieka jest dziś
              > islam, nazistowska ideologia, pełna nienawiści, zniewolenia, przemocy,
              > zaściankowości.W połączeniu ze swoją nietykalnością i udawaniem duchowości,
              > jest najgorszym zagrożeniem.

No i proszę, jak mówiłem - Tobie nie chodzi o prawa kobiet, ale o walkę z
              islamem...

> Nie ma na świecie państwa gdzie żyją muzułmanie, by respektowało się tam prawa
              > człowieka, prawa mniejszości seksualnych, prawa kobiet, wolność wypowiedzi,
              > wolność prasy, wolność wyznania..

A ja znam takie państwa: Polska, Niemcy, Francja, Hiszpania... ;)))

> Jedynym sposobem na obronę tych praw jest zaatakowanie wroga tych praw.

A więc, co proponujesz? Krucjatę? Jak chcesz atakować "wrogów" tych praw?
              • pavvka Re: Fallaci broni też was 09.06.06, 17:11
                stephen_s napisał:

> > Jedynym sposobem na obronę tych praw jest zaatakowanie wroga tych praw.
                >
                > A więc, co proponujesz? Krucjatę? Jak chcesz atakować "wrogów" tych praw?

No, ja właśnie u Fallaci (i u hatin też) widzę retorykę wojny religijnej.
            • evita_duarte Re: Fallaci broni też was 09.06.06, 17:14
              A ja sie nigdy nie podpisze. nie jestem zwolenniczka ani wojujacego islamu ani
              fallacipodobnych ziejacych nienawiscia przeciwnikow islamu.
              W NY zyja muzulmanie i nie sa ani agresywni, ani nietolerancyjni. Zyja o zgrozo
              obok Zydow, Katolikow, Buddystow, ateistow i innych niezdefiniowanych
              • won_trupka Ja się chcę podpisać 09.06.06, 19:17
                poproszę o linka do listy.
                Fallaci protestuje przeciwko budowaniu kolejnych meczetów dla muzułmanów,
                którzy w swoich krajach zabraniają nawet nosić krzyżyka.Oni mają inne poczucie
                przyzwoitości niż my.Jak już pobudują tu meczety zaczną płonąć kościoły, to
                pewne.
                • illiterate Re: Ja się chcę podpisać 09.06.06, 20:20
                  Meczety juz pobudowali. Koscioly nie plona.
                  Meczety - i spiew muzzeinow - slychac w np Paryzu. Koscioly nie plona.

Tak, maja inne poczucie przyzwoitosci, bo pochodza z innej kultury. Tak to juz
                  jest, ze kazda ma swoje wlasne normy. 'Ich' normy sa inne, jak inne wydawaly
                  sie chrzescijanom normy np. Zydow. Boznice splonely.
                  • hatin Re: Ja się chcę podpisać 09.06.06, 23:58
                    Paryż już się palił 2 razy, płonęły inne miasta we Francji, płąnęło Aarhus w
                    Danii, płonęły na Bliskim Wschodzie ambasady Danii, Norwegii i Francji, płonęła
                    placówka UE w Palestynie, zabito setki ludzi w Madrycie, setki ludzi w Londynie,
                    zasztyletowano filmowca w Holandii, grożono śmiercią dziennikarzom z Danii,
                    parlamentarzystce z Holandii. Salman Rushdie do dzisiaj ma wyrok śmierci, który
                    popiera ponad 80% muzułmanów w W.Brytanii.

Tylko w ostatnim roku zarżnięto kilkadziesiąt kobiet w Turcji, wg Amnesty
                    International ok. 1/2 kobiet w Turcji jest ofiarą przemocy domowej. W samych
                    tylko Niemczech gdzie żyje ok. 3 milionów Turków w ostatnich miesiącach dokonano
                    kilkunasto morderstw dla "honoru". W Londynie muzułmanie wyszli na ulice z
                    transparentami "Zabić wszystkich którzy znieważają proroka", "Europo twój 11
                    września nadejdzie". W ciągu ostatniego roku udaremniono ok. 30 zamachów
                    terrorystycznych w Europie. Wiekszość zamachowców z 11 września wywodzi się z
                    niemieckiej placówki tolerancji międzyreligijnej "Multi-kultur Haus". Prawie
                    wszystkie meczety w USA są monitorowane przez sprzęt wykrywający promieniowanie
                    na wypadek przemytu broni nuklearnej. W muzułmańskim Kosowie jest wieś przez
                    którą przechodzi 70% wszystkich narkotyków sprzedawanych w Europie. We Włoszech
                    większość meczetów jest monitorowana przez służby specjalne i tajemnicą
                    poliszynela jest, że imamowie namawiają do sabotażu, nienawiści i przemocy
                    przeciwko niewiernym.

W samym źródle islamu, w wielkim meczecie w Mekce, sam wielki imam Abd al-Rahman
                    al-Sudais, wielki autorytet religijny, podczas modłów wzywa do unicestwienia
                    Żydów i obalenia zachodniej cywilizacji, bo "najszlachetniejszą cywilizacją
                    znaną ludzkości jest muzułmańska", a "obecna cywilizacja świata zachodniego to
                    nic więcej jak owoc spotkania z muzułmańską cywilizacją w Andaluzji".

Prezydent Iranu wzywa do ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej, a
                    niemieccy naziści stoją za nim murem.

Doszło do tego, że we Francji i w Holandii, ktoś kto nie mówi, że trzeba wywalić
                    Arabów z Europy na równik, nie ma nawet cienia szansy na wygraną w wyborach. Po
                    prostu do głosu dochodzą fanatycy chrześcijańscy, nacjonaliści, populiści, bo
                    wszyscy inni tzw. demokraci, boją się bronić demokracji, boją się przekroczyć
                    polityczne zasady ustanowione 50 lat temu.

To wszystko można przeczytać w zwykłej codziennej prasie.

Uważam, że ktoś kto nie krytykuje islamu, nie rozwinął się intelektualnie.
                    • illiterate Re: Ja się chcę podpisać 10.06.06, 14:07
                      To jak - za kazdego naszego patroszymy zywcem paru muzulmanskich kaplanow? Za
                      kazda zgwalcona kobiete gwalcimy i zabijamy kilka muzulmanek? Za kazdy zamach
                      bombowy w bialej dzielnicy podpalamy pare domow z imigrantami?
                      • hatin Re: Ja się chcę podpisać 10.06.06, 14:54
                        illiterate napisała:
                        > To jak - za kazdego naszego patroszymy zywcem paru muzulmanskich kaplanow? Za
                        > kazda zgwalcona kobiete gwalcimy i zabijamy kilka muzulmanek? Za kazdy zamach
                        > bombowy w bialej dzielnicy podpalamy pare domow z imigrantami?

Nie. Po prostu nie stosujemy podwójnych standardów. Traktujemy muzułmanów, nie
                        jak jakieś nietykalne biedne zwierzątka z zoo, tylko jak ludzi, na równi z nami
                        - jako ludzi odpowiedzialnych za swoje czyny, i dajemy sobie takie samo prawo do
                        wolności słowa, jakie dajemy im.

<<Minister sprawiedliwości Roberto Castelli, komentując decyzję sędziego Grasso,
                        stwierdził: "W Europie rodzi się ruch, który próbuje zamknąć usta wszystkim
                        mającym odmienne zdanie, w którego ramach nie można mówić źle o islamie". Ta
                        polityczna poprawność prowadzi do absurdalnej sytuacji, w której muzułmanie mają
                        prawo mówić, że chcą podbić państwa europejskie, natomiast ucisza się i skazuje
                        tych, którzy mówią, że muzułmanie tak mówią.>>

"Stos dla Fallaci", Wprost nr 1178
                        www.wprost.pl/?O=78025&C=57
                        • illiterate Re: Ja się chcę podpisać 10.06.06, 16:11
                          A ktory sad europejski potraktowal lagodniej gwalcicieli czy zabojcow
                          pochodzenia muzulmanskiego tylko z powodu ich pochodzenia?
                          • hatin Re: Ja się chcę podpisać 12.06.06, 23:40
                            Ależ "podwójne standardy" stosują ciągle środki masowego przekazu i politycy,
                            pod groźbą oskarżeń o rasizm, nacjonalizm, populizm itd. itp. Cenzura jest
                            wszechobecna, na szczęście jest jej coraz mniej. Czasami wychodzi absurdalnie bo
                            widać że z tekstu PAP wszystkie "młodzi muzułmanie rzucający butelkami z
                            benzyną" w Gazeta.pl zamienione jest na "młodzi ludzie rzucający butelkami" i na
                            końcu nie wiadomo skąd w artykule nagle pojawiają się jacyś imamowie czy meczet
                            itp. Można się nieźle pośmiać.

Kilka znanych przypadków wśród tysięcy:

Żaden z muzułmanów w Londynie niosących transparenty nawołujące do zamordowania
                            duńskich dziennikarzy i obywateli W.Brytanii nie został nawet wylegitymowany
                            przez policję.

Imamowie otwarcie namawiający do zabijania Żydów i dokonywania zamachów we
                            Francji, W.Brytanii i Hiszpanii zostali jedynie deportowani i tylko ci, którym w
                            ich macierzystym kraju nic nie groziło. Pozostali kontynuują swoją robotę z
                            pasją. Część z nich wróciła już do Europy, kiedy sprawa ucichła.

Mounir Motasadek, Marokańczyk, jedyny terrorysta skazany za przygotowywanie
                            ataków 11 września, wyszedł na wolność. Tak postanowił niemiecki trybunał
                            konstytucyjny. Uzasadnienie decyzji trybunału nie jest na razie znane.

Abdelghani Mzoudi, członek al Kaidy, został przez niemiecki sąd uniewinniony.

Mamoun Darkazanli, według służb specjalnych główny logistyk al Kaidy w Europie,
                            został zwolniony z aresztu deportacyjnego, gdzie oczekiwał na ekstradycję do
                            Hiszpanii. Trybunał konstytucyjny unieważnił bowiem obowiązujące w Niemczech
                            przepisy dotyczące europejskiego nakazu aresztowania. Nie wiadomo gdzie obecnie
                            przebywa.

W 2005 roku rozpracowano prawdziwą wylęgarnię terrorystów w niemieckim ośrodku
                            Multi Kultur Haus w Bawarii. Wszyscy zastanawiają się, dlaczego Niemcy przez
                            wiele lat zwlekali z decyzją o zakazie działalności Multi Kultur Haus.
                            Teoretycznie umożliwia to specjalna ustawa antyterrorystyczna wprowadzona po
                            ataku Al-Kaidy na Nowy Jork. Nikt jednak nie udzielił na ten temat jednoznacznej
                            odpowiedzi.

Wiele dzielnic na przedmieściach Berlina, Hambura, Paryża, Lyonu, Aarhus,
                            Kopenhagi... nie jest wogóle patrolowanych przez policję. W praktyce rządzą tam
                            sądy szariackie. Każdej kobiecie, która zjawia się tam bez chusty na głowie
                            grozi gwałt i pobicie. To dzielnice imigrantów z krajów Afryki Północnej, Turcji
                            i Pakistanu. Wie o tym każdy polityk w Niemczech.

Istnieje spora część materiału jaką trzeba włożyć pod dywan, i zapomnieć o niej,
                            by zacząć jakąś polityczną działalność w Zachodniej Europie, nie mówiąc już o
                            tym by wygrać wybory za 4 lata. Kogo obchodzi to, co będzie się z nami działo za
                            50 lat? Kariera Schroedera pokazuje że nie warto się tym przejmować.

• gotlama Re: Fallaci broni też was 09.06.06, 21:55
              > Nie ma na świecie państwa gdzie żyją muzułmanie, by respektowało się tam prawa
              > człowieka, prawa mniejszości seksualnych, prawa kobiet, wolność wypowiedzi,
              > wolność prasy, wolność wyznania..

Byłaś w Syrii? Nie? To nie opowiadaj o "wszystkich krajach gdzie żyją muzułmanie".
              No i przepraszam cię bardzo, ale nie mam ochoty na "respektowanie praw"
              mniejszości seksualnej - pedofilskiej ani na respektowanie wolności wyznania
              zwolenników guru Mohana czy Najwyższej Prawdy, choć muzułmanką nie jestem.
              Fallaci rozdaje ciosy na oślep - dlatego aczkolwiek mogę przyznać rację części
              jej argumentaci - nie zamierzam popierać całości jej poglądów.
              NIE PODPISUJĘ.
    • kochanica-francuza Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 20:38
      Nie życzę sobie, żeby za X lat Francją rządzili faceci wyznający prawo szariatu.

Hatin, gdzie link?
      • stephen_s Re: Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 20:45
        > Nie życzę sobie, żeby za X lat Francją rządzili faceci wyznający prawo
        > szariatu

A życzysz sobie, by za X lat Francją rządzili faceci, co karabinami zapakują
        wszystkich muzułmanów do wagonów i wywiozą na Madagaskar?

Bo taką mentalność kreuje Fallaci...
        • kochanica-francuza Re: Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 20:48

> A życzysz sobie, by za X lat Francją rządzili faceci, co karabinami zapakują
          > wszystkich muzułmanów do wagonów i wywiozą na Madagaskar?

Stephen, nie rzucaj się tak. Ja ten list i tak podpiszę. Nie zmienisz moich
          poglądów jednym postem.

Moja jest Europa!

>
          > Bo taką mentalność kreuje Fallaci...

Uhm, i któryś z francuskich polityków ją podziela POD WPłYWEM FALLACI? POza Le
          Penem, który ją podzielał i BEZ Fallaci? Wymień, proszę.
          >
          • stephen_s Re: Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 21:16
            > Moja jest Europa!

I moja. I muzułmanów też :)

> Uhm, i któryś z francuskich polityków ją podziela POD WPłYWEM FALLACI? POza Le
            > Penem, który ją podzielał i BEZ Fallaci? Wymień, proszę.

Nie chodzi o polityków, ale o zwykłych ludzi. Fallaci tworzy mentalność, która
            w ostatecznym rozrachunku prowadzi właśnie do prześladowań.
            • kochanica-francuza Re: Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 22:20
              stephen_s napisał:

> > Moja jest Europa!
              >
              > I moja. I muzułmanów też :)

Nie, muzułmanów nie. Oni jej nie tworzyli, przyjeżdżają na gotowe, chcą zagarnąć
              naszą gospodarkę i systemy , a wprowadzić swoją religię.

> Nie chodzi o polityków, ale o zwykłych ludzi. Fallaci tworzy mentalność, która
              > w ostatecznym rozrachunku prowadzi właśnie do prześladowań.

To może niech zostają u siebie w kraju?
              • stephen_s Re: Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 22:24
                > Nie, muzułmanów nie.

Powiedz to polskim Tatarom :P
                • kochanica-francuza Re: Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 22:29

> Powiedz to polskim Tatarom :P

Polskim Tatarom nie. Ale tym, którzy trzy pokolenia albo dwa lata temu
                  przyjechali tu - bynajmniej nie jako uchodźcy, tylko dla dobrobytu, który tak
                  jakoś im się należy, bo uczyć się nie raczą - jak najbardziej.
                  • stephen_s Re: Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 23:25
                    > Polskim Tatarom nie.

ALe to TEŻ muzułmanie!
                    • kochanica-francuza Re: Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 23:31
                      stephen_s napisał:

> > Polskim Tatarom nie.
                      >
                      > ALe to TEŻ muzułmanie!
                      >
                      Steph, przestań mi wiercić dziurę w brzuchu , bo to nudne. Mam sprecyzować?
                      Proszę bardzo : "Polskich Tatarów tak, ale nie muzułmanów, którzy przyjechali
                      parę lat/pokoleń temu na gotowe".
                      • stephen_s Re: Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 23:36
                        Acha, czyli jednak części muzułmanów Europa też jest...
                        • kochanica-francuza Re: Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 23:37
                          stephen_s napisał:

> Acha, czyli jednak części muzułmanów Europa też jest...

Tak, ale tylko tych , którzy ją współtworzyli.

Odpisz na maila.
                          • stephen_s Re: Ja też się chcę podpisać 09.06.06, 23:41
                            > Tak, ale tylko tych , którzy ją współtworzyli.

I o to mi chodziło! CMOK! :)

> Odpisz na maila.

Odpisałem, a teraz idę pod prysznic :)
    • stephen_s Popatrzcie, kogo bronicie... 09.06.06, 21:19
      Cytuję za Onetem:

"Fallaci, najnowsza prowokacja" - tak o liczącym dziesięć stron wywiadzie pisze
      we wtorek włoski dziennik "La Repubblica" i nazywa go "szokującym".

Pisarka, deklarująca w swych książkach niechęć do islamu i jego wyznawców,
      odnosząc się do planów budowy meczetu w miejscowości Colle Val d'Elsa
      powiedziała amerykańskiemu pismu: "Nie chcę widzieć tego meczetu, to bardzo
      blisko mojego domu w Toskanii. Nie chcę widzieć minaretu wysokości 24 metrów w
      miejscowości Giotta, skoro ja w krajach muzułmańskich nie mogę nosić krzyżyka
      ani mieć Biblii. Jeśli będę dalej żyć, pojadę do przyjaciół w Carrarze, miasta
      marmuru. Tam jest wielu anarchistów: razem z nimi wezmę materiały wybuchowe i
      wysadzę ten meczet w powietrze".

Oburzenie z powodu tej deklaracji wyraził we wtorek burmistrz Colle Val d'Elsa
      Paolo Brogioni, który uznał te słowa za "karygodną prowokację". Skonsternowani
      są, jak donosi "La Repubblica", przedstawiciele społeczności muzułmańskiej we
      Włoszech.

W rozmowie z dziennikarką "New Yorkera" mieszkająca w Nowym Jorku pisarka
      wypowiedziała się także stanowczo przeciwko małżeństwom gejów mówiąc: "Tak jak
      muzułmanie chcieliby, żeby wszyscy stali się muzułmanami, geje chcieliby, aby
      wszyscy byli homoseksualistami".

To jak dla mnie przesądza sprawę... Odgrażanie się wysadzeniem meczetu w
      powietrze przekracza stanowczo granice wolności słowa.

To nie jest krytykowanie islamu, to jest sianie nienawiści i pośrednio wzywanie
      do przemocy.
      • illiterate Re: Popatrzcie, kogo bronicie... 09.06.06, 22:03
        Och, ale jak sie okazuje, Europa jest kochanicy francuza, a ona sobie nie zyczy
        meczetow.

To jak - palimy? A ludzi tez?

• kochanica-francuza Re: Popatrzcie, kogo bronicie... 09.06.06, 22:12
          illiterate napisała:

> Och, ale jak sie okazuje, Europa jest kochanicy francuza, a ona sobie nie zyczy
          >
          > meczetow.
          >
          > To jak - palimy? A ludzi tez?

A przepraszam, gdzie ja to pisałam?

Czy poparcie X-a oznacza 100% zgodność z poglądami X-a?

Nie róbcie ze mnie faszystki. Kiedy wsadzą młodych muzułmanów, którzy dokonali
          zbiorowych gwałtów i nazywali Niemki, Francuzki i Dunki chodzące bez chust
          "dziwkami, które same proszą się o gwałt"?
          >
          • kochanica-francuza była kiedyś taka fajna historyjka 09.06.06, 22:19
            niestety nie pamiętam - jak verypolitically correct wolontariuszka wita na
            lotnisku muzułmanina

szło to mniej więcej tak:

witam , szanuję twoje poglądy

on: nie będę się odzywał do nieczystej kobiety

on: spuść oczy suko jak do mnie mówisz, włóż chustę i idź pięć kroków za mną

ona: szanuję twoje poglądy

on: w dupie mam twój szacunek

ona: ten pogląd także szanuję

• illiterate i? nt 09.06.06, 22:26

• kochanica-francuza Re: i? nt 09.06.06, 22:31
                illiterate napisała:

i jest ona metaforą. wiesz, co to metafora?
                • illiterate Re: i? nt 09.06.06, 22:41
                  A, czyli ta historyjka ma byc argumentem za paleniem meczetow?
                  • kochanica-francuza Re: i? nt 09.06.06, 22:41
                    illiterate napisała:

> A, czyli ta historyjka ma byc argumentem za paleniem meczetow?

Ta historyjka ma być argumentem za myśleniem.
                    • illiterate Re: i? nt 09.06.06, 22:44
                      A to bez odbioru, bo jak widze latasz dzis niziutko :)
                      • kochanica-francuza Re: i? nt 09.06.06, 22:46
                        illiterate napisała:

> A to bez odbioru, bo jak widze latasz dzis niziutko :)

Nie widzę , gdzie dałam powód, żebyś mnie w ten sposób obrażała.
          • evita_duarte Re: Popatrzcie, kogo bronicie... 09.06.06, 22:24
            Ty tego nie napisalas a Fallaci tak. Ty bedziesz protestowac przeciwko
            oskarzeniu jej o nawolywanie do nienwisci. To tak jakbys powiedziala, ze dobrze
            zrobila mowiac ze wysadzi meczet. Ja tez nie jestem zwolenniczka tej kultury i
            tak pojmowanej religii ale tak samo jestem przeciwna paleniu meczetow.
          • illiterate Re: Popatrzcie, kogo bronicie... 09.06.06, 22:26
            Fallaci nawoluje do nienawisci i chwycenia za bron. Podpisanie sie pod tym
            listem, to podpisanie sie pod nawolywaniem do palenia meczetow. No chyba, ze
            sie podpiszesz z taka malutka gwiazdeczka i na koncu strony wymienisz te
            poglady Fallaci, z ktorymi sie nie zgadzasz, czyli tu chyba o zabijanie ludzi
            chodzi.

Jesli chodzi o gwalty i argumenty 'suka sama chciala', to o ile wiem, Polacy, w
            tym uczeszczajacy do kosciola tez sa calkiem niezli. Podpiszesz sie z tej
            okazji pod listem, nawolujacym do podpalenia Kosciola? Nie trzeba 'robic z
            Ciebie faszystki' - podpisujac sie pod listem sama sie godzisz na takie
            okreslenie.
            • kochanica-francuza Re: Popatrzcie, kogo bronicie... 09.06.06, 22:31

> Jesli chodzi o gwalty i argumenty 'suka sama chciala', to o ile wiem, Polacy, w
              >
              > tym uczeszczajacy do kosciola tez sa calkiem niezli.

Owszem, owszem, tylko to z ich religii nie wynika.

Podpiszesz sie z tej
              > okazji pod listem, nawolujacym do podpalenia Kosciola? Nie trzeba 'robic z
              > Ciebie faszystki' - podpisujac sie pod listem sama sie godzisz na takie
              > okreslenie.

Ojejej, jakaś ty skrajna okropnie... Masz 13 lat czy 15? Możesz mi poradzić, jak
              inaczej mogę zaradzić uarabieniu Europy, tak żeby Wielka Wspaniała Jedyna Mądra
              Illiterate nie uznała tego za faszyzm? Popatrz na post Evity - ona pisze to samo
              co Ty, a jednak inaczej.
              • kochanica-francuza Steph masz maila nt 09.06.06, 22:32
              • illiterate Re: Popatrzcie, kogo bronicie... 09.06.06, 22:37
                kochanica-francuza napisała:

>
                > > Jesli chodzi o gwalty i argumenty 'suka sama chciala', to o ile wiem, Pol
                > acy, w
                > >
                > > tym uczeszczajacy do kosciola tez sa calkiem niezli.
                >
                > Owszem, owszem, tylko to z ich religii nie wynika.

A to chyba tylko gorzej dla nich, skoro sami na to wpadli?

> > Ciebie faszystki' - podpisujac sie pod listem sama sie godzisz na takie
                > > okreslenie.
                >
                > Ojejej, jakaś ty skrajna okropnie... Masz 13 lat czy 15?

A co ma do tego moj wiek, bo nie rozumiem? Dyskutujemy na argumenty czy
                przechodzimy na poziom wycieczek osobistych. Wiele razy zauwazylam, ze wlacza
                Ci sie taki tryb, kiedy brak Ci argumentow, ale jesli wlasnie Ci sie tak
                zrobilo, to bez odbioru, nie jestem zainteresowana.

Możesz mi poradzić, ja
                > k
                > inaczej mogę zaradzić uarabieniu Europy, tak żeby Wielka Wspaniała Jedyna
                Mądra
                > Illiterate nie uznała tego za faszyzm? Popatrz na post Evity - ona pisze to
                sam
                > o
                > co Ty, a jednak inaczej.

A ja bym wolala, zebys popatrzyla Ty.
                Bo wlasnie o to chodzi. Niezgoda na reakcyjnosc muzulmanskiej filozofii nie
                oznacza zgody na nawolywanie do przemocy. Wlasnie tu zaczyna sie faszyzm -
                kazdy pogrom Zydow, kazde zabojstwo czy zbrodniczy akt przeciw innemu.

Zycze Ci, zeby Twoja corka, o ile ja bedziesz kiedy miala, wyszla za maz za
                Araba. Szczerze.
                • kochanica-francuza Re: Popatrzcie, kogo bronicie... 09.06.06, 22:41

>
                  > A ja bym wolala, zebys popatrzyla Ty.
                  > Bo wlasnie o to chodzi. Niezgoda na reakcyjnosc muzulmanskiej filozofii nie
                  > oznacza zgody na nawolywanie do przemocy. Wlasnie tu zaczyna sie faszyzm -
                  > kazdy pogrom Zydow, kazde zabojstwo czy zbrodniczy akt przeciw innemu.

No więc słucham . Jaką formę proponujesz?

Dziękuję za bezcenne uwagi o moim sposobie dyskusji, zapiszę je złotymi
                  zgłoskami w Księdze Mądrości .

>
                  > Zycze Ci, zeby Twoja corka, o ile ja bedziesz kiedy miala, wyszla za maz za
                  > Araba. Szczerze.

Haha, i kto tu robi wycieczki osobiste?

I wyjechała na Bliski Wschód, i nie miała prawa do dzieci , majątku i wyjścia
                  samodzielnie z domu? Hehe.

• margot_may Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 23:21
      no cóż, jestem za fallaci. uważam, że tolerancja możliwa jest tylko wtedy, gdy
      istnieją dwie strony zgodne co do tego, że jest ważna, potrzebna i sprawiedliwa.
      jasne jest, że dzisiaj istnieje tylko jedna stona, która tak uważa - my. to
      niewystarczy. dlatego, co do muzułamnów w naszej cywilizacji powinniśmy się
      odnosić stosując prawa, które są używane przez nich samych. wtedy będzie
      sprawiedliwie. inaczej wychodzimy na durni.
      • kochanica-francuza Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 23:24
        margot_may napisała:

> no cóż, jestem za fallaci.

zaraz cię illiterate nazwie faszystką i spyta, kiedy zamierzasz palić ludzi
    • hans123 Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 09.06.06, 23:31
      Dla wszystkich chętnych do podpisu:
      orianafallacitrial.org/
      • bodo38 Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 10.06.06, 00:16
        Jestem za Oriana.Dosyc juz tej poprawnosci politycznej.Oni moga szczac i srac
        na schodach katedry w Paryzu tak?I co ludzie na to?Nic!Boja sie powiedziec
        slowa bo ich ochrzcza rasistami.Do wszystkich milosnikow islamu-zrobcie to samo
        na wycieczce w ich kraju...bedziemy was ogladac bez glowy w tv.Oni nie nawidza
        naszej kultury,zwyczajow,pogladow.Jezeli ja kogos nie lubie to do niego do domu
        nie ide.Proste.A jezeli juz pojde do kogos to szanuje jego domowe zwyczaje ,nie?
        Ale oni uwazaja ze ich(starozytne)zwyczaje i religia jest najwazniejsza.Kiedys
        chcieli sila zajac Europe...nic z tego nie wyszlo,teraz ich wpuszczaja po
        dobroci.Europa zaciska sobie petle sama.
    • hirondelle123 Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 10.06.06, 10:37
      Ja bym podpisała, bo generalnie się z nią zgadzam, jednak te fragmenty o
      wysadzaniu w powietrze meczetów mnie zaszokowały. Niestety Oriana tym razem
      przesadziła. No więc nie podpiszę. Z drugiej strony bardzo mi się nie podoba
      robienie faszysty z każdego kto wyraża zaniepokojenie stosunkiem europejskich
      muzułmanów do ich nowych ojczyzn. Podobnie jak Kochanica uważam, że Europa
      nalezy do tych którzy ją tworzyli, do Europejczyków (w tym takze do dobrze
      zasymilowanych polskich Tatarów) Mamy prawo bronić naszej kultury i ciężko
      wypracowanego dobrobytu. Czy naprawdę Francuz który nie chce by jego podatki
      szły na zasiłki dla coraz to nowych "członków rodzin" importowanych z krajów
      arabskich w ramach "łączenia rodzin", to od razu faszysta???
      • stephen_s Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 10.06.06, 13:56
        Oczywiście, że nie można robić faszysty z kogokolwiek, kto uważa, że istnieje
        problem z imigrantami muzułmańskimi w Europie... Natomiast wg mnie Fallaci nie
        ograniczała się do "wyrażania zaniepokojenia". Co najmniej od zamachów 11
        września Fallaci wg mnie uskutecznia ostentacyjne wyrażanie nienawiści do
        muzułmanów, ich religii oraz całości kultury. I to się nasila... Wpierw Fallaci
        twierdziła, że kultura muzułmańska jest gorsza, w historii nie mieli żadnych
        osiągnięć, a sami obecnie wszyscy nas równo nienawidzą. Rok temu walnęła wywiad,
        gdzie wprost mówiła o muzułmanach (i to zbiorowo, bez żadnych rozróżnień na
        fundamentalistów i nie - bo wg każdy islam z definicji to fundamentalizm) jako o
        WROGU, który mieszka wśród Europejczyków - i przedstawiła wizję, której logiczną
        konkluzją było wg mnie naprawdę "Deportować siłą wszystkich muzułmanów z
        Europy". Teraz wręcz mówi o wysadzaniu meczetów...

To nie jest krytyka i zaniepokojenie, to jakaś nienawistna obsesja. Podstawcie w
        jej wypowiedziach "muzułmanów" za "Żydów" i popatrzcie, jak to brzmi. To jest
        retoryka analogiczna do antysemickiej...
        • kocia_noga Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 10.06.06, 14:08
          Ja się podpisałam.
      • illiterate Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 10.06.06, 14:14

Rozumiem, ze nasi - biali i chrzescijanie maja prawo byc tutaj. Maja prawo tez
        ci z niby innych kultur, ale 'dobrze zasymilowani'.

O ile pamietam Europa przechodzila juz przez podobne problemy.
        Zydzi przez cale wieki uparcie nie chcieli sie 'dobrze zasymilowac'.
        Zachowywali swoja wlasna religie, zwyczaje, stroje, nawet jezyk wlasny i wlasna
        religie - ba! - popierali sie wzajemnie. Przez stulecia nekani, przesladowani
        jakos uparcie trwali.

I nagle w ciagu paru lat problem Zydow zniknal.

A kilkadziesiat lat pozniej Europejczycy - Polacy tocza kulturalna rozmowe na
        forum o tym, ze nie ma rozsadnej alternatywy dla palenia meczetow.
        • stephen_s Świetnie powiedziane (n/t) 10.06.06, 14:17

• kochanica-francuza Illiterate, po raz trzeci pytam cię więc o tę 10.06.06, 14:21
          alternatywę.

Nie raczysz odpowiedzieć, tylko nam wrzucasz.
          • bleman Alternatywa jest zislamizowanie europy, proste 10.06.06, 14:34
            oni sie szybciej mnoza, dostaja prawa glosow.
            Za jakis czas we francji muzulmanie beda stanowic taka sile polityczna ze
            wywruca cly kraj do gory nogami.
            • kochanica-francuza No to ja mam takie fanaberie 10.06.06, 14:36
              że chciałabym plątać się po Francji z Mamą i bez chusty na głowie...
            • illiterate Re: Alternatywa jest zislamizowanie europy, prost 10.06.06, 14:41
              W sytuacji 'szybkiego mnozenia' wymyslono juz rozwiazanie - w bratniej
              Czechoslowacji. Tam, juz kilkanascie lat po rozwiazaniu 'kwestii zydowskiej'
              zaczeto rozmyslac nad rozwiazaniem 'kwestii cyganskiej'. O otoz eureka -
              wystarczylo przemoca sterylizowac cyganskie kobiety w wieku dowolnym. Tak tez
              robiono - jak glosza zrodla proceder zakonczono na dobre i oficjalnie w pod
              koniec lat 70 czy na poczatku 80.

Widzisz, blem - wszystko juz bylo: i obozy koncentracyjne, i sterylizacja
              kobiet - rozwiazania sa gotowe, wystarczy po nie siegnac.
              • bleman Ale czy ja proponuje takier ozwiazania ? 10.06.06, 14:43
                Ja tylkoz aowazylem problem. problem tegoz e muzulmanie zmienia za jakis czas
                profil kulturowy jak i polityczny panstwa.

Tylko o to mi chodzi. Nie wskazuje rozwiazan!! i jestem przeciwny temu o czym ty
                piszesz.
                • kochanica-francuza Nie bleman, ale illiterate wmawia je każdemu 10.06.06, 14:44
                  kto piśnie cokolwiek przeciw Eurabii i cokolwiek za Orianą.
                  • illiterate Re: Nie bleman, ale illiterate wmawia je każdemu 10.06.06, 14:52
                    Ja naprawde mysle, ze jesli bog istnieje, to bedziesz miala pol-arabskie
                    wnuki :)
                    A tymczasem wrzucam Cie do kill-fila i uprzejmie prosze, zebys nie wycierala
                    sobie moim nickiem twarzy, dziekuje z gory.
                    • bleman Łorany, KF co ty napisalas ? ;-)) 10.06.06, 14:54
                      > Ja naprawde mysle, ze jesli bog istnieje, to bedziesz miala pol-arabskie
                      > wnuki :)

eee tam, boga nie ma
                      • kochanica-francuza Różne rzeczy,ale illiterate życzyła mi 10.06.06, 14:56
                        jak mniemam złośliwie żeby moja córka wyszła za Araba.
        • kocia_noga Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 10.06.06, 22:22
          illiterate napisała:

>
          Maja prawo tez
          > ci z niby innych kultur, ale 'dobrze zasymilowani'.

Tak, bez cudzysłowu.Porównanie do Żydów jest nietrafne, bo Żydzi nie mieli
          programu walki z cywilizacja która ich gościła.
          I drugie: list był protestem pzreciw ukaraniu Fallaci, nie wyrazem poparcia
          idei palenia meczetów.O ile wiem,róznej maści duchowni muzułmańscy jawnie
          nawołują do unicestwienia niewiernych i nie sa ciągani po sądach.
          • illiterate Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 10.06.06, 22:56
            Porownanie do sytuacji Zydow jest bardzo trafne, bo chodzilo o prawo do
            mieszkania w kraju - pod warunkiem, ze sie 'zasymiluje'. Jako zywo nasuwa sie
            wlasnie sytuacja niezasymilowanych Zydow.
            Od lat mieszkam w poblizu meczetu. Zaden z wyznawcow islamu nie oplul mnie, nie
            zamierzyl sie nozem, nie probowal zgwalcic. Okazuje sie, ze sam fakt wyznawania
            islamu nie powoduje, ze czlowiek staje sie zbrodniarzem. Potepianie calej
            religii w czambul wydaje mi sie szkodliwe, glupie i zwyczajnie koltunskie.

Podzeganie do nienawisci na tle rasowym czy religijnym powinno byc karalne.
            Jesli nikt nie skazuje tych muzulmanskich duchownych za to, co glosza
            publicznie, to juz sprawa organow scigania i organow sadowniczych danego kraju.

Podpisanie sie pod listem w obronie kobiety, ktora nawoluje do wysadzenia
            swiatyn, jest wyrazem poparcia dla jej pogladow, czyli wysadzania swiatyn. Jak
            mozna to inaczej rozumiec?
            • kocia_noga Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 11.06.06, 09:31
              illiterate napisała:

> Porownanie do sytuacji Zydow jest bardzo trafne, bo chodzilo o prawo do
              > mieszkania w kraju - pod warunkiem, ze sie 'zasymiluje'.

Nie.Europa gości pzredstawicieli różnych nieasymilujących się wyznań, a tylko z
              islamistami sa kłopoty.
              To może zdefiniujmy sobie na użytek tego wątku co oznacza asymilacja.

> Od lat mieszkam w poblizu meczetu. Zaden z wyznawcow islamu nie oplul mnie,
              nie
              >
              > zamierzyl sie nozem, nie probowal zgwalcic.

Argument jak ten z polskimi Tatarami.Mieszkasz w Polsce i tu muzułmanie nie sa
              silni.

Okazuje sie, ze sam fakt wyznawania
              >
              > islamu nie powoduje, ze czlowiek staje sie zbrodniarzem.

Okazuje się? To oczywiście ironia, tak jakby tego nikt nie wiedział.W
              pzrypadku problemu na który reaguje O.F. chodzi o cos więcej niż tylko
              wyznawanie islamu.Piszesz, jakbyś tego nie wiedziała.

>
              > Podzeganie do nienawisci na tle rasowym czy religijnym powinno byc karalne.

O, to to!W tym sęk,ze muzułmanie sa już na tyle liczni i niebezpieczni że stali
              się siłą polityczną i władze boją się nawet napomknąć o ich podżegawczej
              działalności, a co dopiero karać.
              I nie chodzi mi o władze polskie ani o Tatarów.

> Jesli nikt nie skazuje tych muzulmanskich duchownych za to, co glosza
              > publicznie, to juz sprawa organow scigania i organow sadowniczych danego
              kraju.
              >

Ciepło, ciepło...

> Podpisanie sie pod listem w obronie kobiety, ktora nawoluje do wysadzenia
              > swiatyn, jest wyrazem poparcia dla jej pogladow, czyli wysadzania swiatyn.
              Jak
              > mozna to inaczej rozumiec?

Mozna.
              O.F.po pierwsze nie nawołuje, wyraża jedynie swoje poglądy i emocje.
              Jej wypowiedź,ze znajdzie anarchistów co wysadzą meczet w powietrze nie jest
              tak niebezpieczna, jak wypowiedzi mułłów że zgniłą cywilizacje zachodu trzeba
              oczyścić.Oriana mówi do innego rodzaju odbiorcy.
              • kocia_noga Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 11.06.06, 09:33
                kocia_noga napisała:

Oriana mówi do innego rodzaju odbiorcy.
                >
                Jeśli twoja siostra w kłótni powie,że ci łeb urwie to jest inny komunikat niż
                kiedy powie to skin idący parkiem, ponieważ wiesz o skinie,że dla niego urwanie
                komus łba jest mozliwe.
                • stephen_s Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 11.06.06, 10:45
                  Primo, Fallaci nie powiedziała o wysadzaniu meczetu w prywatnej rozmowie, ale w
                  WYWIADZIE. Co innego coś, co wyrwie się w kłótni, a co innego deklaracja w
                  publicznym medium.

Secundo, ocenianie, kto do czego jest zdolny, jest szalenie złudne. Czy przed II
                  wojną swiątową ktoś podejrzewał, że owi pracowici i spokojni Niemcy wymordują
                  miliony ludzi?

Nie wolno zbywać wypowiedzi takich jak te Fallaci na zasadzie "Ona mówi do
                  ludzi, co nigdy nie wezmą tego dosłownie". Przeciwnie, takie wypowiedzi tworzą
                  narastajacy klimat przyzwolenia na nienawiść i pogróżki, który doprowadzić może
                  do tego, że kiedyś ktoś uczyni ten kolejny krok i groźby zrealizuje...

Wypowiedzi Hitlera o Żydach też z początku nikt nie brał poważnie.
            • kocia_noga Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 13.06.06, 19:06
              illiterate napisała:

. Okazuje sie, ze sam fakt wyznawania
              >
              > islamu nie powoduje, ze czlowiek staje sie zbrodniarzem. Potepianie calej
              > religii w czambul wydaje mi sie szkodliwe, glupie i zwyczajnie koltunskie.

O to to! "W czambuł", czyli en bloc, w całości,bez niezbędnych rozróżnień.Tak
              właśnie wy - ty i Stephen bronicie islamu, a nie my go atakujemy.
              Gdy się mówi o poważnym problemie zachodniej Europy z licznymi
              imigrantami "nieasymilującymi się" = wiszącymi wraz ze swoimi
              kilkunastoosobowymi rodzinami na garnuszku podatników, nie chcący się ani
              uczyć, ani pracować, zasilającymi półświatek kryminalny i będącymi klientelą
              mułłów nawołujących jawnie do agresji, wy wyciągacie polskich Tatarów, czy
              amerykańskich muzułmanów którzy żyją zgodnie z sąsiadami.Co do tych ostatnich,
              to myslę,że nauczyli się żyć w obcym kraju, ponieważ nikt nie dawał im
              pieniędzy za darmo.
              Twoje porównanie z Żydami , jakkolwiek bardzo chwytające za serce, nie jest
              jednak trafne - tu nie chodzi o brak asymilacji tylko o społeczność jawnie i
              programowo wrogą utrzymującemu ją krajowi.Porównanie z czcigodsnymi Romami już
              lepsze.W moim mieście rodzinnym OPS ma 2 wydziały - jeden do obsługiwania
              ludności miasta, drugi do obsługiwania Romów.I tak małej grupce Romów
              pzrydzielono pielęgniarkę środowiskową, ponieważ wydzwaniali na pogotowie w
              sprawach: odparzenia pupy niemowlęcia, jego czkawki, bólu głowy po przepiciu
              itp.Niechby pogotowie odważyło się nie pzryjechać! Mają swojego lidera, który
              zaraz nagłośniłby sprawe i władze miejskie miałyby kłopot.Ich lider okradł ich
              zresztą na grube pieniądze z akcji P-N pojednanie.Codzień rano przed siódmą
              nauczycielka ze szkoły podstawowej w dzielnicy zamieszkiwanej licznie pzrez
              czcigodnych Romów robi obchód - budzi rodziców i namawia, aby wysłali dzieci do
              szkoły.Maja tam darmowe śniadanie, po którym część dzieci znika,żeby żebrać i
              kraść, bo taka jest ich tradycja i kultura i nie chcą się zasymilowac.Podczas
              gdy dzieci żyją w zgodzie z tradycją, ich ojciec pije.
              Przykład romski jest trafny również z powodu podwójnej moralności i zakłamania
              w mediach.Kiedy w Czechach mieszkańcy pewnego osiedla wybudowali mur, bo nie
              chcieli znajdowac kupy pod drzwiami a zaś nie znajdowac swoich rowerów,
              powieszonego prania i innych fantów, wybuchł skandal na całą Europę, poniewaz
              traf chciał, za sąsiadów mieli czcigodnych Romów.Żadne stzrezone osiedle
              otoczone murem pzred obywatelami innych anrodowości nie doczekało się takiego
              rzgłosu.
              Swego czasu prewien angielski dżentelmen wyraził ubolewanie z powodu
              pzresladowań czcigodnych Romów w Polsce, że sytuacja jest jak w Niemczech
              pzred II wojną światową - tak słyszał.Anglia wówczas udzieliła polskim ofiarom
              pzresladowań azylu, z czego mnóstwo Romów skorzystało.Po pewnym czasie ów
              dżentelmen zaapelował do rządu polskiego aby zapzrestał już więcej tych
              pzresladowań, albowiem oni mają z czcigodnymi ofiarami spore kłopoty.Widziałam
              angielski film o złodziejach kieszonkowych - powiadano tam,że kradzieże wzmogły
              się o kilaset procent po masowym napływie imigrantów z krajów byłego bloku
              wschodniego - kamera pokazywała zas czcigodnych Romów.A więc jak niewinne
              ofiary - to Romowie, jak złodzieje i pasożyty, to "obywatele byłego bloku wsch."

> Podzeganie do nienawisci na tle rasowym czy religijnym powinno byc karalne.

To ty i Stephen wrzucacie problem muzułmanów w Zach.Europie do jednego wora z
              polskimi Tatarami i udajecie że chodzi o religię albo rasę.
              • illiterate Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 13.06.06, 19:25
                To moze w punktach:

- pliz, zadnego 'wy'. Pisze we wlasnym imieniu - ok?
                - nie 'wyciagalam polskich Tatarow'
                - problem niezasymilowania rzesz emigrantow postrzegam raczej jako ekonomiczny,
                nie ideologiczny. Jesli sie porowna sytuacje Turkow w Niemczech i Arabow we
                Francji to widac to wyraznie
                - nie do konca rozumiem, o co chodzi w Twojej chwytajacej za serce historii z
                Romami. Ja mam - nieliczne ale zawsze - doswiadczenia w kontakcie z wyznawcami
                islamu zyjacymi w Polsce i sa one inne. I co?
                - rozumowanie typu 'my - dobrzy, oni - zli' kompletnie nie trafia mi do
                przekonania. Glownie dlatego, ze jest nieprawdziwe, jak kazda stereotypizacja.
                - jesli wypedzimy albo zabijemy tych zlych innych, w czym nasza Dobra, A W
                Kazdym Razie Lepsza Kultura, Ktorej Nalezy Bronic okaze sie lepsza? Z czego
                bedziemy dumni, stojac na stosach trupow albo na zgliszczach meczetow? Jesli
                taka masz wizje przyszlosci Europy, to ja sie wypisuje i jade na Madagaskar.
                • kocia_noga Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 13.06.06, 20:09
                  illiterate napisała:

>
                  > - pliz, zadnego 'wy'. Pisze we wlasnym imieniu - ok?

OK.

> - problem niezasymilowania rzesz emigrantow postrzegam raczej jako
                  ekonomiczny,
                  >
                  > nie ideologiczny.

No oczywiście,dodałabym do tego że dość skomplikowany.

> - nie do konca rozumiem, o co chodzi w Twojej chwytajacej za serce historii
                  z
                  > Romami.

Poniewaz podobnie są traktowani przez media i lokalne władze- jak dzieci
                  specjalnej troski.Poniewaz podobnie do tych imigrantów i ich potomków, z
                  którymi są kłopoty - w podobny sposób się nie asymilują.Ponieważ nikt nie
                  ośmieli sie ich skrytykowac, bo zostanie oznakowany jako
                  faszysta/rasista/hitlerowiec.No i również istnieją Romowie, którzy kształcą
                  się, pracują na swoje utrzymanie, a nawet nie kradną! Tym niemniej istnieje
                  problem romski.

Ja mam - nieliczne ale zawsze - doswiadczenia w kontakcie z wyznawcami
                  > islamu zyjacymi w Polsce i sa one inne. I co?

A co niby ma być? W cZambuł rozumujesz?Wszystkich do jednego wora? Przeciez nie
                  chodzi o samą religię jako taką, bo we wszystkich świętych księgach wyczytać
                  można co się zywnie podoba.

> - jesli wypedzimy albo zabijemy tych zlych innych,

Ja rozumiem ludzi, którzy krzyczą, bo uniemożliwiony jest rozsądny dialog.

Moim zdaniem w USA muzułmanie jakoś tam się zintegrowali dlatego,ze tam prawo
                  jest ( plus/minus) dla wszystkich jednakowe, nikt się nie buja na swojej
                  wyjątkowej narodowości, religii, czy pretensjach do byłych kolonizatorów, bo
                  wszyscy sa inni, a USa nie miało ( tak się mówi) kolonii.
                  Ktoś musiał krzyknąć, a politycy kładą uszy po sobie bo im niepotrzebne sa
                  kłopoty z licznymi muzułmańskimi wyborcami, i - byle do końca kadencji!

Ja rozumiem reakcję O.F. jako głos protestu - drastyczny,żeby został
                  zauwazony, bo jesli się tego problemu nie rozwiąże,będą dużo gorsze kłopoty.Już
                  są - podpalanie, bójki, rozróby w kolorowych dzielnicach.
                  • illiterate Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 13.06.06, 20:56

[historia z Romami]
                    > Poniewaz podobnie są traktowani przez media i lokalne władze- jak dzieci
                    > specjalnej troski.Poniewaz podobnie do tych imigrantów i ich potomków, z
                    > którymi są kłopoty - w podobny sposób się nie asymilują.Ponieważ nikt nie
                    > ośmieli sie ich skrytykowac, bo zostanie oznakowany jako
                    > faszysta/rasista/hitlerowiec.No i również istnieją Romowie, którzy kształcą
                    > się, pracują na swoje utrzymanie, a nawet nie kradną! Tym niemniej istnieje
                    > problem romski.

Wyjatkowe traktowanie ze wzgledu na przynaleznosc do jakiejs okreslonej
                    rasy/religii/kultury itd jest uprzedzeniem. Nawet, jesli to wyjatkowe
                    traktowanie powoduje u traktowanych status swietych krow.
                    Nie jestem za wyjatkowymi prawami dla nikogo tylko z powodu wyznania czy
                    kultury. To juz napisalam tu jasno. Nie rozumiem wiec, dlaczego o tym piszesz.
                    Nie do konca wiem, jak moglabym wplynac na rowne traktowanie Romow i rowne
                    traktowanie Muzulmanow. Z pewnoscia jednak nie poprzez gloszenie nienawisci w
                    imie nazistowsko pojetej 'wolnosci slowa', jak to czynia autorzy tego watku i
                    naziolskiej w wymowie strony.

> Ja mam - nieliczne ale zawsze - doswiadczenia w kontakcie z wyznawcami
                    > > islamu zyjacymi w Polsce i sa one inne. I co?
                    >
                    > A co niby ma być? W cZambuł rozumujesz?Wszystkich do jednego wora? Przeciez
                    nie
                    >
                    > chodzi o samą religię jako taką, bo we wszystkich świętych księgach wyczytać
                    > można co się zywnie podoba.

Odstereotypizowac mozna jedynie przez relokowanie granicy miedzy my-oni. DLa
                    mnie muzulmanie nie sa 'dziwnie ubranymi bandytami, ktorzy polewaja krnabrne
                    kobiety kwasem', ale znawcami dobrej kuchni. Wiem, ze sa muzulmanie tacy, smacy
                    i jeszcze inni. Muzulmanie pogardzajacy moja kultura i muzulmanie darzacy ja
                    szacunkiem. Pisze o tym dlatgo, ze hatin i kowilk wolą, zebym muzulmanow
                    widziala w jeden sposob - wlasnie jako bandytow. Taki sposob rozumowania
                    odbieram jako zagrazajacy calej mojej kulturze o wiele bardziej niz
                    jakiekolwiek zagrozenie 'arabizacja Europy', jak to koltunsko okreslila
                    kochanica.

> Ja rozumiem ludzi, którzy krzyczą, bo uniemożliwiony jest rozsądny dialog.

Isotnie - nie ma dialogu. Tyle, ze wina jest po _obu_ a nie _jednej_ stronie.
                    I warto to zauwazyc. Oriana Fallaci jest jedna z winnych i - jesli mamy
                    traktowac wszystkich jednakowo - to nalezy jej sie kara.

> Moim zdaniem w USA muzułmanie jakoś tam się zintegrowali dlatego,ze tam prawo
                    > jest ( plus/minus) dla wszystkich jednakowe, nikt się nie buja na swojej
                    > wyjątkowej narodowości, religii, czy pretensjach do byłych kolonizatorów, bo
                    > wszyscy sa inni, a USa nie miało ( tak się mówi) kolonii.
                    > Ktoś musiał krzyknąć, a politycy kładą uszy po sobie bo im niepotrzebne sa
                    > kłopoty z licznymi muzułmańskimi wyborcami, i - byle do końca kadencji!

Muzulmanie w USA maja tez szanse ekonomiczne, ktorych nie maja w takiej np
                    Francji. No i w o wiele wiekszym stopniu sa kolonizowani - stety czy nie -
                    kulturowo. Amerykanska pop-kultura przezuwa wszelkie roznice.

Tak czy inaczej - trudno glupota i tchorzostwem politykow obarczac zdecydowana
                    mniejszosc, nie wydaje Ci sie?

> Ja rozumiem reakcję O.F. jako głos protestu - drastyczny,żeby został
                    > zauwazony, bo jesli się tego problemu nie rozwiąże,będą dużo gorsze
                    kłopoty.Już
                    >
                    > są - podpalanie, bójki, rozróby w kolorowych dzielnicach.

Bez kokieterii.
                    Nawolywanie do podpalania meczetow i aktow terrorystycznych to taka metafora
                    byla? Fallaci jest inteligenta kobieta i doskonale wie, ze tak - o ile w ogole -
                    odczytaja ja jedynie ci, ktorzy tego chca. Ci, ktorzy tego nie chca -
                    odczytaja ja zupelnie inaczej.

Dwa problemy:
                    1. kwestia etyczna naszej, rzekomo lepszej kultury (czy mamy zabijac 'tamtych'
                    tylko dlatego, ze sie na nas obrazaja)
                    2. racjonalnosci takiego podburzania - powaznie myslisz, ze domowa europejska
                    wojna terrorystyczna do swietny pomysl? Bo mi sie wydaje, ze najglupszy z
                    mozliwych.
              • stephen_s Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 13.06.06, 19:30
                > To ty i Stephen wrzucacie problem muzułmanów w Zach.Europie do jednego wora z
                > polskimi Tatarami i udajecie że chodzi o religię albo rasę.

"Nie chodzi o religię", dobre sobie... Cytuję autorkę niniejszego wątku:

"Największym zagrożeniem dla tolerancji religijnej i praw człowieka jest dziś
                islam, nazistowska ideologia, pełna nienawiści, zniewolenia, przemocy,
                zaściankowości."

Przepraszam Cię, Kocia, ale ja tu nie widzę mówienia o problemie imigrantów w
                zachodniej Europie, ale właśnie potępienie islamu w czambuł i porównywanie go do
                nazizmu.

BTW. Nigdy nie twierdziłem, że nie ma problemu z arabskimi czy tureckimi
                imigrantami w Europie, czy też że podoba mi się to, co dzieje / działo się w
                Iranie czy Afganistanie...
                • kocia_noga Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 13.06.06, 20:16
                  stephen_s napisał:

>> "Nie chodzi o religię", dobre sobie... Cytuję autorkę niniejszego wątku:
                  >
                  > "Największym zagrożeniem dla tolerancji religijnej i praw człowieka jest dziś
                  > islam, nazistowska ideologia, pełna nienawiści, zniewolenia, przemocy,
                  > zaściankowości."
                  >
                  Przeciez wiesz dobrze,że islam ma rózne oblicza - a O.F. pisze o tym, który
                  własnie tak wygląda, i nie chodzi o polskich Tatarów.Z tymi ostatnimi to z
                  resztą róznie być może.Jesli napływać do nas będą muzułmanie z biednych krajów,
                  manipulowani pzrez Bogini wie, jakie siły ( bo nie mam pojęcia kto ich tak
                  naprawdę podżega, kto pociąga za sznurki)może będa żądali od naszych islamistów
                  jakiegoś wyraźnego opowiedzenia się po którejś ze stron.A wtedy może pewna
                  część naszych się zradykalizuje.

> Przepraszam Cię, Kocia, ale ja tu nie widzę mówienia o problemie imigrantów w
                  > zachodniej Europie, ale właśnie potępienie islamu w czambuł i porównywanie go
                  d
                  > o
                  > nazizmu.

Rozumiem, ale ja tak to widzę,że gdy O.F pisze o islamie, to ma na mysli
                  własnie ten, nie ten pokojowo nastawiony.
                  • illiterate Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 13.06.06, 20:58
                    Chodzi o oddzielenie pewnych spraw.

Jako gleboko krzywdzace i zwyczajnie glupie odbieram potepianie _calej_ kultury.
                    Sa wspolczesni wyznawcy Proroka, ktorzy widza krzywde kobiet, wynikajaca z -
                    jak twierdza - zlego odczytania pisma i walcza z tym. Sa tez ci, ktorzy
                    potepiaja terroryzm i gardza stosowaniem przemocy. Nadal jednak i ci i tamci
                    nie maja ochoty sie asymilowac, porzucac wlasnego jezyka czy kultury tylko
                    dlatego, ze mieszkaja w innym kraju. To samo dotyczylo Zydow. Maja do tego
                    prawo.

Podejrzewam, ze gdyby tym ludziom stworzyc warunki do pracy, wrogosc by znikla.
                    Tymczasem zaden Arab nie moze wynajac w Paryzu kawalerki poza terenem getta, a
                    szkoly w dzielnicach nedzy sa chronicznie niedoinwestowane i nie daja zadnych
                    szans na prace, ktorej i tak dla Arabow nie ma, bo sa Arabami. Kolo nedzy i
                    frustracji, wzajemnie sie napedzajace.

Co zrobic z rzeszami muzulmanow, zamieszkujacych wroga Europe? Mysle, ze sami
                    weidza, ze nie maja tu wielkiej przyszlosci, nic szczegolnie dobrego ich nie
                    spotka - wiec co ich trzyma? Moze nie maja dokad wrocic? Nie ma zadnego
                    Madagaskaru czy Patagonii, gdzie moznaby ich przesiedlic. Wiec co w takim
                    razie? Getta? Holocaust? Pisalam juz o tym - historia podpowiada pare
                    rozwiazan, ale jakos zadne nie wydaje mi sie, hm, europejskie. Mimo wszystko.
                  • stephen_s Re: Polski list solidarności z Orianą Fallaci 13.06.06, 20:58
                    > Przeciez wiesz dobrze,że islam ma rózne oblicza - a O.F. pisze o tym, który
                    > własnie tak wygląda

Problem w tym, że Fallaci twierdzi, że innego islamu poza wojującym i radykalnym
                    NIE MA.

Ja zgadzam się, bywają na świecie talibowie. Ale Fallaci twierdzi, że KAŻDY
                    muzułmanin to talib, że NIE MA innego islamu, niż islam bin Ladena, czy mułły
                    Omara. Przecież ona wprost to stwierdziła - "Nie ma umiarkowanego islamu".

I dlatego właśnie tego, co ona mówi, zaakceptować nie mogę. NIe dlatego, że niby
                    uważam, że każdy muzułmanin to polski Tatar. Ale dlatego, że Fallaci twierdzi,
                    że nawet polski Tatar skrycie pała rządzą krwi i gotowy jest zacząć mordować
                    innych Polaków.
    • bleman Oriana jest skrajna, ale w paru kwestiach ma racje 10.06.06, 14:41
      Jak by nie patrzec, muzulmanie w europie nie sa pro europejscy, oni opieraja
      swoja swiadomosc na walce z kultura europejska.

Żydzi nigdy tak nie robili, tak naprawde swietnie sie zeuropeizowali, wystarczy
      zobaczyc jak wyglada izrael, jak takie troche dziwniejsze panstwo europejskie,
      ale jednak europejskie.
      • kochanica-francuza Ktoś widział Żyda latającego za gojką 10.06.06, 14:43
        i nazywającego ją dziwką? w którymkolwiek stuleciu?
        • kochanica-francuza Re: Ktoś widział Żyda latającego za gojką 10.06.06, 14:43
          tylko mi nie pisać o Mea Shearim*, zwłaszcza że ci to akurat siedzą u siebie

*ultraortodoksyjna dzielnica żydowska
    • witch-witch Re: Podpisałam się pod Orianą... 10.06.06, 20:54
      Jestem zwolenniczką jej poglądów od lat! Uważam,ze to co pisze jest i
      tak "delikatesem" wobec tej rzeczywistości jaka jest.
    • dokowski Oriana to najwybitniejszy człowiek naszych czasów 13.06.06, 20:01

• annie_laurie_starr Re: Oriana to najwybitniejszy człowiek naszych cz 14.06.06, 21:30
        Serio? Bo ja myslalam, ze to zwykla grafomanka.
        • dokowski Oriana to gwiazda wielkości Sołżenicyna 15.06.06, 19:05

• dokowski Duchowy przywódca walki przeciwko imperium zła 15.06.06, 23:33

• illiterate Wieza z kosci sloniowej? 15.06.06, 23:42

• illiterate Nobla jej dac pokojowego? 15.06.06, 23:43

• illiterate Co my bysmy bez Fallaci zrobili? 15.06.06, 23:44

• illiterate Co my bysmy zrobili bez ciebie, dokky? 15.06.06, 23:44

• dokowski Błądzilibyście jak dzieci we mgle 16.06.06, 00:30

• kochanica-francuza Hehe, no dokky, nie rozśmieszaj nas 16.06.06, 14:59
              • kocia_noga Re: Co my bysmy zrobili bez ciebie, dokky? 16.06.06, 07:43

Dżizas, ale cię wzięło !
        • kochanica-francuza Re: Oriana to najwybitniejszy człowiek naszych cz 16.06.06, 00:06
          annie_laurie_starr napisała:

> Serio? Bo ja myslalam, ze to zwykla grafomanka.
          Nie bierz się na prowokacje dokosia.
          • kochanica-francuza Najbardziej mi się podoba post kociej o Romach 16.06.06, 00:09
            i doprawdy, nie wierzę, że illiterate "nie do końca (prawidłowo: nie całkiem -
            przyp. KF) rozumie, o co chodzi we wzruszającej historii z Romami".

Mam za to wrażenie, że ze strony illiterate ma tu (odnośnie postu o
            Romach)miejsce klasyczne tzw. rżnięcie głupa plus charakterystyczna dla tejże
            (widoczna w wielu postach) zjadliwa ironia.
    • viel Re: Illiterate wpadasz w krótkowzroczność, 18.06.06, 14:51
      która zniekształaca ci obraz przesłania jakie wyraża O.F w swoich poglądach.
      Takie wrażenie odbieram czytając twoje wypowiedzi. Do Europy przyjeżdża wiele
      narodowości i emigrantów z wielu krajów, wietnamczycy, chińczycy itp. Jednak ci
      w kulturalny sposób akceptują tę kulturę, do której z własnej woli trafili. Z
      tymi ludźmi rzadko jest jakikolwiek problem. Zachowując własną kulturę,
      poszerzają dobra kraju, w którym zamieszkali. Rzadko widzisz ich w biurze
      socjalnym, rzadko w więzieniach. Spróbuj sobie uświadomić dlaczego?
      A czy my żyjący w zachodniej Europie mamy ochotę "uśmiercać i zabijać"
      wyznawców Islamu jest przesadą i nie ma żadnego logicznego sobie odpowiednika!
      To co my w Europie powinniśmy zrobić to przestać zasłaniać się europeiską
      typową hipokryzją i zacząć nazywać sprawy po imieniu.
      Tak optymistycznie kończąc nadzieja w młodzieży, ostatnio czytałam na łamach
      prasy szwedzkiej wypowiedź młodej generacji, która mówi po prostu:" Problemy
      ekonomiczne i socjalne w Szwecji spowodowane są najazdem emigracji nie
      przystosowanej do życia w tym kraju..." Choć tyle to jednak dobry początek
      dający dużo do myślenia...
      • illiterate Re: Illiterate wpadasz w krótkowzroczność, 18.06.06, 15:15
        Sek w tym, ze przerazliwie nic nie zrozumialas.
        Jestem za dialogiem kultur. Dialog opiera sie na jego checi. Nie uwazam, aby
        strona islamska byla bez winy - przeciwnie. Tyle, ze bronienie agresywnej
        wariatki, ktora chce wysadzic w powietrze meczet nie wydaje mi sie byc dobra
        podstawa do rozwijania tego dialogu. Jednym slowem - warto tez przyjrzec sie
        Oswieconym, Kulturalnym Europejczykom jak oni probuja prowadzic ten dialog.

Wg mnie, tylko mozolne i trudne prowadzenie rozmowy miedzy tymi dwoma bardzo
        roznymi swiatami da jakikolwiek sukces. Byl czas, kiedy muzulmanskich
        emigrantow do krajow europejskich zapraszano - bo biale raczki kulturalnych
        Europejczykow nie chcialy juz wynosic smieci czy babrac sie w kanalach z
        nieczystosciami. To my, na wlasne zyczenie, zafundowalismy sobie 'islamski
        problem' zeby sobie ulatwic zycie - nikt tu nikogo nie zmuszal. Wiec to my
        powinnismy go rozwiazac. Tyle, ze namawianie do aktow terroryzmu nie wydaje mi
        sie dobra droga.

Jesli krotkowzrocznoscia nazwac oburzenie, kiedy ktos namawia innych do palenia
        swiatyn, to w 100% sie z Toba zgadzam i nawet nie zamierzam sobie obstalowywac
        sobie pingli.
        Jak mialaby wygladac 'dalekowzrocznosc'?
        Jak pozbyc sie tych, ktorzy przyjechali tu w nadziei na prace i godziwe zycie?
        Co z nimi zrobic? Pod jaka szafe upchnac, pod jaki dywan zamiesc?

Pytanie: jesli juz zabijemy wszystkich, ktorych mielismy zabic i wysadzimy w
        powietrze ich swiatynie - czy wtedy nie okaze sie, ze nie bylo czego bronic?W
        czym niby wtedy okazlibysmy sie lepsi od tych neikulturalnych, dzikich i zlych
        talibow? Czy kultura, ktora jest zdolna do czegos takiego, jest warta bronienia?
        • viel Re: Dialog kultur? 18.06.06, 19:42
          No cóż jest to jedna z tych nielicznych rzeczy jaka dotąd światu najmniej
          dobrze wychodzi. Myślisz, że owych dialogów albo prób nie było?:)) Było ich bez
          liku.O dziwo trudno się z nimi dogadać. Swiat dookoła Islamu poszedł do przodu,
          podczas, gdy świat Islamu pozostał w tyle. I jakim 'językiem' tu rozmawiać?

Inna sprawa, czy ci się wydaje, ze emigrantów (Z Islamu) sprowadzono do
          zachodniej Europy, bo brakowało rąk do pracy? Skąd! Jeden z większych
          niedorzecznych mitów.
          Przecież każdy, kto zetknął się z tą kulturą wie, ze ich pojęcie pracy odbiega
          tak bardzo od tego co rozumieją inni. Czy widziałaś kobietę w chuście na
          stanowisku, prowadzącą biuro adwokackie? Czy nawet jako sprzątaczkę? Bo ja nie.
          Kobiety te w większości, ani do nauki, ani do pracy sie nie kwapią, są na
          utrzymaniu swoich panów.
          A co do O.F To ona nie jest WARIATKĄ! Jako dziennikarka zaczynała pracę i
          karierę na długo zanim ty i ja świat żeśmy oglądały. O.F nie jest jedyną osobą
          we Włoszech, która uprzedza Europę przed niebezpieczeństwem jakie grozi ze
          strony Islamu. W latach 80, dużo na ten temat pisał, choć bardzo dyskretnie,
          słynny włoski socjolog F. Alberoni.
          A że O.F wzywa do podpalanie przybydków religii, ja to inaczej odbieram.
          Czytając pomiedzy wierszami, widzę ostrzezenie dla islamskich fanatyków
          religijnych, ze będzie rozmowa z nimi na ich własnym poziomie i ich własnymi
          metodami. Taki język widać rozumieją i to dociera do umysłów przeżartych
          nienawiśćią do Europy, która nie pozwala wyssać się do reszty.

Zabawę w kulturę na wysokim poziomie, gdzie konflikty można by rozgrywać na
          arenie czysto dyplomatycznej, mozemy odłożyć do lamusa, pomiędzy szlachetne
          marzenia. Długo się one nie spełnią, a z pewnoscią nie w świecie, gdzie
          istnieją ogromne różnice społeczne, ekonomiczne, religijne i kulturowe.

Mam nadzieję,że się tych ludzi nie będzie do Europy gromadnie wpuszczać, a z
          pewnością nie utrzymywać całe tabuny rodzin wielodzietnych, za pieniądze
          podatników, do tego latami.
          Piszesz,że Arab nie wynajmie kawalerki w centrum Paryża, podobnie jest tu skąd
          piszę, ze Sztockholmu, ale czy widziałaś jak wyglądają getta w Sztockholmie?
          Przepiękne, dobrze rozplanowane wielopokojowe mieszkania z wentylacją, ciepła
          wodą, mimo to nie wolno mi się pokazać w tamtych okolicach, bezpiecznie nie
          jest, rabunki, pobicia, gwałty to jest codzienność, którą zgotowali sobie sami
          Szwedzi z czasów kiedy przyjazd polskiego robotnika za pracą był dla Szwedów
          wielkim problemem, woleli przyjmować biednych, nędznych ciemnoskórych
          emigrantów. Teraz mają problem, z którego nie da się wybrnąć -'kulturalnie'.
          Najazd emigrantów kosztuje państwo. Te ogromną dziurę w budżecie, nijak nie
          idzie załatać.Warunki życia pogorszyłay się wszystkim.Zwłaszcza tym , którzy
          latami na ten system pracowali, czyli rodowitym Szwedom. Prawdopodbnie, aby
          dostać emeryturę i jako tako godziwe na niej przeżyć, bedę musiała pracować do
          70 roku życia!
          Mówisz trzeba im dać, bo moze to poprawi i wychowa ich na porządnych godnych
          obywateli, swięta naiwność! Pracowałam w szkołach gdzie chodzą te dzieci,
          owszem jest tam wiele cudownych dzieci,państwo łoży pieniądze, sumy ogromne a
          efekt i tak oklepany od lat .... gangi przestępcze, które mnożą się jak grzyby
          po deszczu.

Nie ma innej rady,jak tylko zamknąć te otwarte demokratyczne społeczeństwo w
          Europie dla jej własnego bezpieczeństwa.
          • gotlama Re: Dialog kultur? 18.06.06, 20:21
            Nie akcje odwetowe - ale prewencyjne. Czyli ograniczenie emigracji, inwigilacja
            (brzmi paskudnie) środowisk podejrzanych o ekstremizm i natychmiastowe
            rozbijanie zalążków organizacji ekstremistycznych.

Niestety - szkoda się już stała z powodu zbyt licznej emigracji - powstały
            enklawy - państwa w państwach, rządzące się swoimi prawami i odporne na
            przenikanie kultur.

Do Europy beztrosko się wpuszcza "kaznodziejów" różnej maści co przypomina
            zapraszanie ze świeczką do składu prochu.

Tak jak napisałaś - ZAMKNĄĆ i patrzyć kogo się wpuszcza "do domu".

No bo idąc tropem "potrząsania" to jaki ma być następny etap tego przemawiania
            do "zaczadziałych nienawiścią" po zburzeniu świątyń? Podrzynanie gardeł nożem
            pod okiem kamery?

• stephen_s Co za bzdury... 18.06.06, 20:32
            > Czy widziałaś kobietę w chuście na
            > stanowisku, prowadzącą biuro adwokackie? Czy nawet jako sprzątaczkę? Bo ja nie.
            > Kobiety te w większości, ani do nauki, ani do pracy sie nie kwapią, są na
            > utrzymaniu swoich panów.

Akurat ostatnio robiono w którymś zachodnim kraju (możliwe, że była to Holandia)
            badania, z których wyszło, że muzułmanki jak najbardziej są chętne do nauki i
            pracy oraz że generalnie całkiem nieźle się integrują.

BTW. Będę czepliwy, ale zapytam: czy mówiąc, że "kobeity w chustach" nie chcą
            pracować, masz na myśli muzułmanki, czy Arabki? Bo wiesz, ja np. zetknąłem się w
            sieci z jedną polską muzułmanką, co pracuje w korporacji :) A chusty nie nosi
            tylko dlatego, że firmowy "dress code" na to nie pozwala...

Muzułmanin =/= Arab...
            • witch-witch Re: Bzdury to ty pleciesz... 18.06.06, 22:25
              Kilka kwiatkow na wiosne nie oznacza wiosny...owszem mozliwe,ze sie ucza ,bo na
              to pan i wlasciciel pozwoli tzw. maz. A jezeli wlascieciel i pan czyli maz, nie
              pozwoli, to nic zarowno z nauki jak i pracy.
              • stephen_s Re: Bzdury to ty pleciesz... 18.06.06, 22:50
                To inna sprawa - ale ja odnoszę się do tego stwierdzenia, że muzułmańskie
                (konkretnie - arabskie) kobiety po prostu nie chcą pracować. Twarde fakty z
                owych holenderskich (?) badań pokazują, że tak nie jest.
                • niedowiarek1 Re: Bzdury to ty pleciesz... 18.06.06, 23:21
                  stephen_s napisał:

> To inna sprawa - ale ja odnoszę się do tego stwierdzenia, że muzułmańskie
                  > (konkretnie - arabskie) kobiety po prostu nie chcą pracować. Twarde fakty z
                  > owych holenderskich (?) badań pokazują, że tak nie jest.
                  >

Nie chcą pracować? O żesz .
              • kochanica-francuza Europa to taka komunistyczna wspólna własność 18.06.06, 23:12
                z której każdy korzystać może bez zobowiązań i konsekwencji, hę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka