Dodaj do ulubionych

Supeniania-pseudofeministka? Hipokrytka?

31.12.06, 16:22
sam słyszałem jak w telewizyjnym programie Superniania powiedziała, że
mogłaby cały czas nic innego nie robić tylko siedzieć w domu z dziećmi
(swoimi) , mogłaby być kurą domową.I byłaby spełniona.
To ja się pytam- czemu nie siedzi w chałupie tylko karierę w TV robi- czy to
nie hipokryzja?
Moim zdaniem ta kobieta kłami kiedy tak mówi.
Obserwuj wątek
    • jdbad Re: Supeniania-pseudofeministka? Hipokrytka? 31.12.06, 16:28
      No i już odpowiedziałeś na pytanie.:)
    • illiterate Re: Supeniania-pseudofeministka? Hipokrytka? 31.12.06, 17:06
      Jej dzieci sa juz dosc duze, wiec pewnie nie potrzebuja mamy tak bardzo.
      Co jej wypowiedz ma wspolnego z pseudofeminizmem?
      • rmaciej1985 Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 18:55
        z tym ,że niańka od dawna pracuje, a kiedyś też studiowała. Jak tak lubi w domu
        siedzieć i dzieci bawić to po co w ogóle się uczyła i pracowała?

Tak samo widziałem ja mówiła ( przed programem, tzn przed jego wejściem na
        antenę w ogóle), że jej nie zależy na tym jak wygląda- nie dba o to jak się
        ubierać. A teraz co- w wypasionych marynareczkach chadza, maska z fluidu na
        twarzy. Nie hipokryzja?
        Następny prykład: powiedziała, że dziewczynki małe są spokojne,nieciekawe
        świata, nie tak interesujące jak mali chłopcy, bawią się tylko lalkami. I
        powiedziała- ""taka jest prawda o małych dziewczykach", dlatego ona woli
        chłopców. I kto to takie stereotypowe idiotyzmy gada: psycholog?
        np moje siostry zawsze były brdziej żywe ode mnie, do lalek też je jakoś
        niespecjalnie ciągnło. I ta baba chce wychowywać nasz naród?
        Protestuję
        • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 18:59

> twarzy. Nie hipokryzja?
          > Następny prykład: powiedziała, że dziewczynki małe są spokojne,nieciekawe
          > świata, nie tak interesujące jak mali chłopcy, bawią się tylko lalkami.

To samo mówi mnóstwo konserwatystów płci obojga.
        • illiterate Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 19:03
          Nianka musi z czegos utrzymac rodzine. Z alimentow by sie nie dalo. Zycie, co
          jest akurat fatalne, za darmo nie jest. Dlatego pracuje. Podejrzewam, ze w
          tvnie jej swietnie placa. No i - ma poczucie misji, slusznej zreszta. Kobieta
          robi wiele dobrego. Udawania np, ze mozna a nawet trzeba wychowywac bez bicia,
          ze ojciec powinien byc zaangazowany w wychowywanie tak samo, jak matka itd.

Tzw prezencja i opakowanie jest wymagane w telewizji. Trudno by sie ogladalo
          wiekszosci widzow zaniedbana kobiecine ze stara trwala i kiepsko dobranymi
          okularami. Program jest zreszta na licencji i podejrzewam, ze na wersje niani w
          traperkach, przetartych dzinsach i wyciagnietym podkoszulku nie zgodzilby sie
          licencjodawca.

Byc moze ma jakis problem ze soba czy swoja kobiecoscia - wiele kobiet w Polsce
          ma i dlatego opowiada bzdury o dziewczynkach. A przekonanie, ze psycholog nie
          moze gadac glupot jest z gruntu naiwne. Ksiadz grzeszy, a inzynier nie umie
          naprawic zepsutej lampki itd
          • sir.vimes Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 19:08
            Ale jednak takie sformułowanie nie powinno polecieć w programie dla rodziców...
            Chociaż czego ja oczekuję, jak wszystkie gazetki dla mamuś (tak, dla mamuś,
            bardzo rzadko dla rodziców) są pełne takich bzdetów.
            • illiterate Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 19:10
              Nie, nie powinno.
              Ale podejrzewam, ze ona w swojej karierze spotkala mnostwo dziewczynek -
              lobuzic, z ktorymi rodzice nie mogli sobie dac rady. Sama byla dziewczynka
              wszak. Wiec powiedzenie czegos takiego swiadczy wlasnie o tym, ze ma problem.
              Ktos powinien jej polecic 'Kobiete bez winy i wstydu' chociazby albo 'Biegnaca
              z wilkami'.
              • sir.vimes Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 19:11
                Albo "Ocalić Ofelię" - to o starszych dziewczynkach.
                • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 19:12
                  sir.vimes napisała:

> Albo "Ocalić Ofelię" - to o starszych dziewczynkach.
                  Znam, świetne!!!
              • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 19:11

> wszak. Wiec powiedzenie czegos takiego swiadczy wlasnie o tym, ze ma problem.

Powiedzenie czegoś takiego świadczy jedynie o tym, że doskonale wie, czego się
                oczekuje od jej MEDIALNEGO wcielenia. Być może bez kamer mówi co innego. A nawet
                na pewno.
                • rmaciej1985 Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 19:28
                  ale ona to powiedziała w prywatnym wywiadzie w TVNSTYLE- to nie był program,
                  zresztą w programie też by to było nie na miejscu, co najmniej.
                  Pewnie robi dużo dobrego ( wychownie dzieci przez oboje rodziców) ale to co
                  powidziała o dziewczynkach świadczy o jej uprzedzeniach a stwierdzenie, że
                  chłopcy mają ciekawsze osobowości niż dziewczynki jest dla mnie po prostu
                  SKANDALICZNE.
                  Może i ma ze sobą problemy, ze swą kobiecością- nie nakrzyczcie na mnie ale to
                  b nieatrakcyjna kobieta. I może stąd się ta jej niechęć bierze...
                  • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 19:33
                    rmaciej1985 napisał:

> ale ona to powiedziała w prywatnym wywiadzie w TVNSTYLE-

Czyli w MEDIACH, tak? Czy może tobie prywatnie na ucho? Nie wierzę w nic, co
                    ludzie mówią w mediach.
                    • rmaciej1985 Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 20:07
                      w nic?
                      • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 20:21
                        rmaciej1985 napisał:

> w nic?
                        W nic, co ludzie przedstawiają w mediach jako osobiste - "swoje życie", "swoje
                        doświadczenia", "swoje poglądy".
                    • jdbad Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 20:11
                      To znaczy,że Maciej ma rację, a ona jest hipokrytką.
                      • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 20:21
                        jdbad napisała:

> To znaczy,że Maciej ma rację, a ona jest hipokrytką.
                        Podobnie jak wszyscy inni, mówiący "o sobie" w mediach.
                        • jdbad Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 20:24
                          To też racja.
                  • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 19:34

> Może i ma ze sobą problemy, ze swą kobiecością- nie nakrzyczcie na mnie ale to
                    > b nieatrakcyjna kobieta.

Ty też nie za śliczny jesteś... (nie, nie chodzi o strój, tylko o twarz i figurę)
                    • rmaciej1985 Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 20:00
                      a skąd wiesz jak ja wyglądam?
                      • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 20:22
                        rmaciej1985 napisał:

> a skąd wiesz jak ja wyglądam?
                        To zdjątko nie było twoje?
                        • rmaciej1985 Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 31.12.06, 20:32
                          no faktycznie jakiejś szczególnej urody to ja nie jestem.
                          ale za to serce mam wielkie.
                          • rmaciej1985 Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 16:20
                            a w ogóle to nieładnie czepiać się czyjejś urody jak samemu jest się anonimowym
                            zupełnie, kochanico.
                            Jakijest twój rozmiar bo chyba widiałem taką kurtkę jak szukałaś?
                            • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 17:18
                              rmaciej1985 napisał:

> a w ogóle to nieładnie czepiać się czyjejś urody jak samemu jest się anonimowym
                              >
                              > zupełnie, kochanico.

Hmmmm...to samo mogę powiedzieć tobie.

To ty zacząłeś pisać o brzydocie innych.

> Jakijest twój rozmiar bo chyba widiałem taką kurtkę jak szukałaś?

Haha, nie widziałeś. Chcesz się tylko dowiedzieć, jak bardzo jestem zapasiona.
                              • rmaciej1985 Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 18:59
                                1)o braku atrakcyjności , Kochanico- nie o brzydocie:)
                                2) kiepski ze mnie psycholog- podpuszczacz;(

• kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 19:18
                                  rmaciej1985 napisał:

> 1)o braku atrakcyjności , Kochanico- nie o brzydocie:)

nie nakrzyczcie na mnie ale to
                                  b nieatrakcyjna kobieta.

To na czym ów brak polega?
                                  • rmaciej1985 Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 19:46
                                    na tym,że mnie ta pani nie pociąga fizycznie w żaden możliwie sposób.

piękno zaś- zecz względna. jak i jego brak.
                                    • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 20:04
                                      rmaciej1985 napisał:

> na tym,że mnie ta pani nie pociąga fizycznie w żaden możliwie sposób.

Eeee, no to ciebie. Skąd wiesz, może innych pociąga? Ty mnie też nie pociągasz,
                                      no i co?
                                      • rmaciej1985 Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 20:08
                                        kochanica-francuza napisała:

> rmaciej1985 napisał:
                                        >
                                        > > na tym,że mnie ta pani nie pociąga fizycznie w żaden możliwie sposób.
                                        >
                                        > Eeee, no to ciebie. Skąd wiesz, może innych pociąga? Ty mnie też nie
                                        pociągasz,
                                        > no i co?

To dla Twego męża raczej dobrze- bo byłby problem.

No i nic- po prostu jest anty pociągająca seksualnie i antyerotyczna. Dla mnie.

A ciekawe czy Ty byś mnie pociągała?:)))
                                        • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 20:09

>
                                          > To dla Twego męża raczej dobrze- bo byłby problem.

Nie mam męża.

>
                                          > No i nic- po prostu jest anty pociągająca seksualnie i antyerotyczna. Dla mnie.
                                          >
                                          Bo z tego ci wynikało, że jest b. nieatrakcyjna. Czy mam napisac, że jesteś b.
                                          nieatrakcyjny, bo MNIE nie pociągasz?
                                          >
                                          > A ciekawe czy Ty byś mnie pociągała?:)))
                                          • rmaciej1985 Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 20:26
                                            Ale atrakcyjność i pociąg nie ma czasem ( najczęściej) nic wspólnego z pięknem
                                            lub jego brakiem.

Np Jarosław Kaczyński jest bardzo pociągający dla posłanki Szczypińskiej.

Zaś Ludwik XIV mimo gnijącej szczęki, chorób i ogólnej opisanej brzydoty
                                            połączonej z brakiem higieny był diabelnie atrakcyjny da wielu dam.
                                            • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 20:29
                                              r
                                              > Np Jarosław Kaczyński jest bardzo pociągający dla posłanki Szczypińskiej.
                                              Mit medialny.

>
                                              > Zaś Ludwik XIV mimo gnijącej szczęki, chorób i ogólnej opisanej brzydoty
                                              > połączonej z brakiem higieny był diabelnie atrakcyjny da wielu dam.

Nie liczy się. Był królem. Pytanie, czy byłby pociągający jako zwykły obywatel. ;-)
                                              • rmaciej1985 Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 20:46
                                                no to poseł Gosiewski- ma już drugą żonę ( nie mit medialny)

albo Muniek Staszczyk- powodzenie ma od jakiś 35 lat, więc zanim stał się słynny
                                            • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 20:29

> połączonej z brakiem higieny

Eeee tam, damy też higieną nie grzeszyły...
                                              • rmaciej1985 Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 20:48
                                                kochanica-francuza napisała:

>
                                                > > połączonej z brakiem higieny
                                                >
                                                > Eeee tam, damy też higieną nie grzeszyły...

kwestia względna: wszy z peruk pięknymi młoteczkami wybijały:)
                                                na szczerbate uzębienie specjalne nakładki zakładały:)
                                                • kochanica-francuza Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 01.01.07, 21:01

> kwestia względna: wszy z peruk pięknymi młoteczkami wybijały:)
                                                  > na szczerbate uzębienie specjalne nakładki zakładały:)

dżentelmeni takoż ;-)
        • aurelia_aurita Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 02.01.07, 23:14
          > Następny prykład: powiedziała, że dziewczynki małe są spokojne,nieciekawe
          > świata, nie tak interesujące jak mali chłopcy, bawią się tylko lalkami. I
          > powiedziała- ""taka jest prawda o małych dziewczykach", dlatego ona woli
          > chłopców. I kto to takie stereotypowe idiotyzmy gada: psycholog?

coś w tym jest...
          oglądałam wszystkie odcinki i zauważyłam, że superniania wyraźnie preferuje chłopców.
          niestety wśród wielu psychologów popularne jest tego typu stereotypowe podejście: dziewczynka jest spokojna, bez polotu i inicjatywy, trzyma się mamy i bawi się w dom; chłopiec natomiast interesuje się wszystkim dookoła, jest aktywny, pomysłowy itd. oczywiście to wszystko poparte odpowiednio zinterpretowanymi badaniami, z których konkluzja brzmi następująco: "wy, kobiety, nie jesteście gorsze. wy jesteście i n n e *) "

*)nieciekawe, bez polotu itd.
          • kocia_noga Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 03.01.07, 09:39
            aurelia_aurita napisała:

> > Następny prykład: powiedziała, że dziewczynki małe są spokojne,nieciekawe
            >
            > > świata, nie tak interesujące jak mali chłopcy, bawią się tylko lalkami. I
            >
            > > powiedziała- ""taka jest prawda o małych dziewczykach", dlatego ona woli
            > > chłopców. I kto to takie stereotypowe idiotyzmy gada: psycholog?
            >
            > coś w tym jest...
            > oglądałam wszystkie odcinki i zauważyłam, że superniania wyraźnie preferuje
            chł
            > opców.
            > niestety wśród wielu psychologów popularne jest tego typu stereotypowe
            podejści
            > e: dziewczynka jest spokojna, bez polotu i inicjatywy, trzyma się mamy i bawi
            s
            > ię w dom; chłopiec natomiast interesuje się wszystkim dookoła, jest aktywny,
            po
            > mysłowy itd. oczywiście to wszystko poparte odpowiednio zinterpretowanymi
            badan
            > iami, z których konkluzja brzmi następująco: "wy, kobiety, nie jesteście
            gorsze
            > . wy jesteście i n n e *) "
            >
            > *)nieciekawe, bez polotu itd.
            >
            >

No cóż, wieki przekonywano nas że tak właśnie jesti nadal się tak robi.
            Mimo wszystko,mimo całej podłości takiego przekazu superniania i tak robi wiele
            dobrego.
          • pavvka Re: Przykłady hipokryzji- kolejne 08.01.07, 08:51
            W ten weekend pierwszy raz oglądałem kawałek Superniani i rzeczywiście -
            stereotypów płciowych Ci tam w bród. Od kodu kolorów (kącik chłopca w pokoju na
            niebiesko, kącik dziewczynki na różowo - bez uprzedniego pytania dzieci, jakie
            sąich ulubione kolory) aż po kwestię niani do rodziców: dziwicie się, że synek
            nie chce jeść jarzyn? Przecież to facet, faceci jarzyn nie jedzą :-/
    • kochanica-francuza Cała żeńska prawica w sejmie tak mówi nt 31.12.06, 18:35
      • exotic.girl Re: Cała żeńska prawica w sejmie tak mówi nt 01.01.07, 16:52
        kasa,kada i jeszcze raz kasa. Ma z tego duzeee pieniadze.A te matki tak
        wpatrzone w ta "supernianie".A kim ona jest,bohaterem narodowym?
        • illiterate Re: Cała żeńska prawica w sejmie tak mówi nt 01.01.07, 17:44
          exotic.girl napisała:

> kasa,kada i jeszcze raz kasa. Ma z tego duzeee pieniadze.

Ojej, ona na tym zarabia pieniadze!
          Uwazasz, ze powinna - w imie idei - raczej dokladac do interesu? W pracy sie
          zarabia kase. W pracy dla telewizji, w ktorej rezygnuje sie z duzej czesci
          zycia prywatnego (czeste podroze) i z prywatnosci w ogole (popularnosc 'pani z
          telewizji') zarabia sie wiecej, niz np na uniwerku.

> A te matki tak
          > wpatrzone w ta "supernianie".A kim ona jest,bohaterem narodowym?

Jesli w ogole, to jest narodowa bohaterka :)
          Ktomus, kto w rozsadny sposob udowadnia, ze mozna wychowac bez bicia, nalezy
          sie szacunek i pochwaly.
          • exotic.girl Re: Cała żeńska prawica w sejmie tak mówi nt 01.01.07, 18:23
            Niektore panie uwazaja ja za niemal Boga.A to po prostu psycholozka ktora
            pokazuje sie w mediach.I nie rozumiem jej fenomenu popularnosci.Babka sama sie
            rozwiodla,nie potrafila nawet utzrymac wlasnej rodziny a poucza innych.
            Ale coz,matki ktore nie wychodza z domow musza przeciez czerpac wiedze z tv i na
            tym budowac swoj swiatopoglad.
            • illiterate Re: Cała żeńska prawica w sejmie tak mówi nt 01.01.07, 21:51

Nie chodzi o 'budowanie swiatopogladu', tylko nauczenie sie paru prostych
              narzedzi wychowawczych, zastepujacych takie swiadectwa bezradnosci jak wrzask i
              bicie. Rozwod najczesciej nie swiadczy o nieudolnosci, ale o tym, ze para ludzi
              zmienia sie tak, ze niewiele ich laczy. W imie czego to utrzymywac? Zeby
              utrzymac pozory i zeby tacy, jak Ty 'nie gadali'? :) Przeciez Twoja pogarda dla
              kobiet pracujacych jako matki swiadczy o Tobie jak najgorzej.
            • piekielnica1 Re: Cała żeńska prawica w sejmie tak mówi nt 06.01.07, 19:51
              exotic.girl napisała:
              > pokazuje sie w mediach.I nie rozumiem jej fenomenu popularnosci.Babka sama sie
              > rozwiodla,nie potrafila nawet utzrymac wlasnej rodziny a poucza innych.
              > Ale coz,matki ktore nie wychodza z domow musza przeciez czerpac wiedze z tv i
              > na tym budowac swoj swiatopoglad.

No tak od pokazywania się w mediach są mężczyźni, taki Gosiewski czy inny Jacek
              Kurski mają prawo epatować nas bez przerwy swoimi światopoglądami. Kobiety nie.
        • fergie1975 Re: Cała żeńska prawica w sejmie tak mówi nt 06.01.07, 20:37
          program superniania jest skierowany do rodzicow, rodzice - to nie tylko kobiety
          siedzace w domu. Matki jak i ojcowie czerpia wiedze na temat metod
          wychowawczych z roznych zrodel, kazdy wedlug uznania i zapotrzebowania.
          Superniania jest moze troche sztuczna, ale taka postac zostala wykreowana po to
          aby byc autorytetem. Babcia w kapciach nie mialaby szans nim byc.
          Program ten byc moze nie jest odkrywczy, metody byly opisane w popularnych
          podrecznikach, ale obejrzec nie zaszkodzi, prawda (mniemam ze ogladalas, skoro
          krytykujesz)?
          Szczegolnie, ze jakby nie bylo jest to doba "dzieci wychowywanych bezstresowo",
          teraz te dzieci nosza do przedszkola komorki a na lekcjach w podstawowce
          symuluja stosunki płciowe.... Ten problem zauwazono, stad zapotrzbowanie na
          takie programy. Moze w przyszlosci beda lepsze,..
    • baja39 Re: Supeniania-pseudofeministka? Hipokrytka? 01.01.07, 18:31
      Zarzucacie niani, że nie siedzi w domu i nie wychowuje dzieci!!! Ależ ona
      właśnie je wychowuje!!! Tyle że robi to w różnych domach. A że przed kamerami?-
      w praktyce i na przykładach z życia uczy wielu dorosłych, jak prawidłowo
      wykonywać tę trudną pracę. Na dodatek jest świetna, bo bardzo skuteczna- a tych
      umiejętności nie zdobyła przecież wyłącznie z lektury, tylko z wieloletniej
      praktyki własnej. Ponadto pominęliście wątek, w którym p. psycholog mówiła, że
      wychowywanie dzieci powinno przestać być traktowane jako "siedzenie w domu", a
      zaczęło być postrzegane jako praca: ciężka, mozolna, której ciężko sprostać, ale
      mogąca dać wiele satysfakcji.
    • aurelia_aurita Re: Supeniania-pseudofeministka? Hipokrytka? 02.01.07, 23:15
      aha, powiem Wam w tajemnicy, że jej mąż (wykładowca na moim wydziale) jest sraszliwym męskim szowinistą.
      • aurelia_aurita Re: Supeniania-pseudofeministka? Hipokrytka? 02.01.07, 23:19
        ups, chciałam powiedzieć: eks mąż (matko święta, ale ze mnie plotkara! ;)
        • rmaciej1985 Re: Supeniania-pseudofeministka? Hipokrytka? 03.01.07, 11:04
          a w czym się przejawia jego szowinizm? i czy to też jest psycholog? ijak ten
          człowiek wygląda?
          • aurelia_aurita Re: Supeniania-pseudofeministka? Hipokrytka? 03.01.07, 21:41
            psycholog. stary, gruby i brzydki.
            ciągle robi seksistowskie uwagi, z których jasno wynika, że kobiety są mało inteligentne i mało twórcze.
            i jakoś nie może znieść faktu, że kobiety miesiączkują :) (przykład "wierci się pani tak, jakby miała syndromy menstruacyjne" - tekst nie do mnie na szczęście, bo bym mu chyba w mordę dała ;)
            • rmaciej1985 Re: Supeniania-pseudofeministka? Hipokrytka? 04.01.07, 11:04
              i toto na uczelni wykłada?
              psychologię????
              nic dziwnego, że się rozwiedli ale jakiś wpływ na Niańkę jak widać miał i coś
              jej w głowie niestety zostawił.
              mam czasem wrażenie, że taki potwór sobie kogoś złapie "na życie" z braku laku
              a potem maltretuje...
              a jak usłyszysz jeszcze taki tekst- daj znać koledze- Maciuś przyjdzie i go w
              mordę zdzieli, bo Tobie jako studentce trochę nie wypada i mogłabyś mieć
              nieprzyjemności. A tak- może się dziaduch czegoś nauczy:)
    • bitch.with.a.brain Re: Supeniania-pseudofeministka? Hipokrytka? 06.01.07, 13:48
      moglaby pewnie gdyby dostala olbrzymi spadek np i zyła z procentów.
      Duzo osób chciałoby nie pracowac zawodowo jakby tylko kasa była.ale warunki na
      to nie pozwalaja
    • sinistra80 Ot, flashback n.t 09.01.07, 12:40

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka