Dodaj do ulubionych

Jesli tylko cie stac

27.02.07, 11:35
Wobec takiej uchwaly w luksusowych - i bez liczenia sie z konsekwencjami -
klinikach aborcji beda dokonywac te Polki, ktore maja pare tysiecy na zbyciu.
Te, ktore maja kilkaset zlotych, beda chodzic do 'babki' w Polsce, narazajac
sie na zgodna z prawem ingerencje wladz.
www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3948030.html
Obserwuj wątek
    • kot_behemot8 Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 13:06
      > Wobec takiej uchwaly w luksusowych - i bez liczenia sie z konsekwencjami -

Jakie konsekwencje masz na myśli?

> klinikach aborcji beda dokonywac te Polki, ktore maja pare tysiecy na zbyciu.

Skąd wziełas sumę paru tysięcy, nie rozumiem? W artykule pada suma 100-150 zł,
      do tego najtańszy prom do Szwecji ok. 500-600 w obie strony, moze jeszcze jakis
      autobus od promu do najbliższej kliniki - niech będzie 30 zł. Skąd parę tysięcy?

> Te, ktore maja kilkaset zlotych, beda chodzic do 'babki' w Polsce, narazajac
      > sie na zgodna z prawem ingerencje wladz.

Moim zdaniem to dobry pomysł, który autentycznie pomoże kobietom w Polsce. Za
      dobrze poniżej 1000 zł będzie mozna dokonać zabiegu w pełni profesjonalnych
      warunkach, z ryzykiem powikłan tak zminimalizowanym jak to w ogóle jest
      mozliwe - przecież to Szwecja a nie Somalia. Nie rozumiem skąd twoje
      zastrzeżenia, czy coś mi umkneło?
      • iluminacja256 Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 13:39
        Dziewczyny na stazu w urzędzie miasta, po studiach - pensja na rekę - 450-470
        zł, młoda nauczycielka na stazu - pensja 800- 900zł . 1000 zl to mało tylko z
        jednego punktu widzenia - kogoś, dla kogo nie ejdst to wiecej niz miesięczna
        pensja...
        • kot_behemot8 Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 13:49
          iluminacja256 napisał:

> Dziewczyny na stazu w urzędzie miasta, po studiach - pensja na rekę - 450-470
          > zł, młoda nauczycielka na stazu - pensja 800- 900zł . 1000 zl to mało tylko z
          > jednego punktu widzenia - kogoś, dla kogo nie ejdst to wiecej niz miesięczna
          > pensja...

Rozumiem, rozumiem - przecież ja nie jestem za obecną ustawą antyaborcyjną
          tylko wręcz przeciwnie... Nie rozumiem tylko skąd się wzieło tych "kilka
          tysięcy" skoro na zdrowy rozum biorąc jest mniej niz tysiąc - ok. 600-700. A
          gdyby rzecz się upowszechniła to idę o zakład, że promy organizowałyby tańsze
          rejsy - juz teraz są różne promocje typu "rejs w obie strony z noclegiem i
          zwiedzaniem za 200 zł" - widać przy większym popycie na usługi opłaca sie
          obnizyc cene.
          • bri Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 14:12
            Ej, jeszcze trzeba dojechać na ten prom, z takich dajmy na to Ustrzyk Dolnych;
            w ogóle mieć informację jak coś takiego załatwić w Szwecji, umieć się
            porozumieć przynajmniej po angielsku, wziąć zwolnienienie z pracy na parę dni.
            Ja bym się bała np. pojechać sama - nie wiadomo jak się potem będziesz czuła
            itd.

Więc mimo, że mieszkam w Warszawie i mogę być w Gdyni za 4 godziny, nieźle
            zarabiam to i tak taka wyprawa sporo by mnie kosztowała pieniędzy i strasznie
            dużo nerwów.
            • kot_behemot8 Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 14:41
              Poza znajomością angielskiego to samo dotyczy aborcji robionej "gdzieś w
              Polsce" - trzeba dojechac, trzeba zabrac kogos do towarzystwa, wziąć zwolnienie
              itd. A chyba jednak lepiej mieć taką mozliwość niż, za podobną cenę lub prędzej
              drożej, w jakims pokatnym gabinecie, przez lekarza co to nie wiadomo czy ma
              specjalizacje, w strachu że z chwile wparuje policja itd. Ja myslę, że sporo
              kobiet skorzysta z propozycji Szwedów, zwłaszcza tych z Polski pólnocnej i
              bardziej wykształconych, niekoniecznie bardziej zamoznych.
              • illiterate Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 14:53
                A ja mysle, ze pojada te, ktore stac. A im wyzsze wyksztalcenie (i pensja
                najczesciej tez), tym wieksza swiadomosc antykoncepcyjna, czyli ryzyko wpadki
                (to sa moje spekulacje, bo przeciez danych statystycznych nie ma). Sklepowa,
                malorolna, studentka, bezrobotna (i nauczycielka pewnie tez) zostana, jak
                byly - z perspektywa lekarza-rzeznika.

Milo, ze Szwajcarzy wykonuja taki gest, ale to pomaga tym, ktore i tak mogly
                liczyc na pomoc.
                • turbomini Re: Jesli tylko cie stac 28.02.07, 00:54
                  A ja myślę, że tu nie chodzi o praktykę, ale raczej o mierzenie sił. Przecież
                  wiadomo, że Polki nagle nie zaczną wyjeżdżać masowo do Szwecji na skrobankę.
                  Istotne jest to, że taka informacja pojawia się w prasie. Szwecja nie może
                  oczywiście wnikać w suwerenność prawa polskiego, ale może w ten sposób dać do
                  zrozumienia: Hej, my tego prawa nie akceptujemy. Nie macie w tym względzie
                  naszego poparcia.
                  • illiterate Re: Jesli tylko cie stac 28.02.07, 01:37
                    Jestes beznadziejnie nudna, bo zawsze masz racje. Nie nuzy Cie to?

;)
        • karolana Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 13:58
          młoda nauczycielka na stazu - pensja 800- 900zł

brutto oczywiście :P
          • iokepine Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 14:21
            Lepiej, żeby była taka możliwość, niż żadna.
            • bri Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 14:25
              Jasne. Ale Illiterate ma dużo racji.
              • kocia_noga Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 15:10
                Te z Polski południowej moga przecież jechać do Czech.Czechy cywilizacyjnie
                oddalają sie od nas z predkościa światła a już teraz szpitale funkcjonuja tam
                dużo lepiej.Moga tez do Niemiec,Słowacji (tez już nas wyprzedza),a nawet na
                Ukrainę,Litwę, Łotwę.
                Jakby tak policzyć,wyjdzie taniej.Gdy się jest w biedzie,bardziej opłaca się
                pożyczyć pieniądze niż fundowac sobie całkowitą nędzę na długie lata.
      • bri Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 15:26
        Kocie, z tego co ja zrozumiałam z artykułu to te 100-150 zł płacą dzisiaj
        Szwedki bo dla nich zabieg aborcji jest prawie w całości refundowany. Jak na
        razie nie wiadomo jak to będzie w przypadku Polek.
    • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 15:59
      Czy przeciwnicy aborcji też mają się dokładać do tych zabiegów ze swoich
      podatków?
      • bri Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:04
        Nie. Podatki przeciwników aborcji idą na becikowe i sierocińce.
        • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:13
          Naprawdę nie wiesz, że wszyscy płacą na wszystkie te rzeczy? Nie jestem
          zwolennikiem dofinansowania z budżetu ani KK, ani aborcji, ani za becikowym
          żeby była jasność.
          • bri Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:18
            Naprawdę nie rozumiesz, że żartowałam?
            • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:19
              Nie. Zmuszanie ludzi do płacenia na rzeczy, które są wbrew ich światopoglądowi
              nie jest tematem żartów, moim skromnym zdaniem.
              • bri Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:23
                Czy ktokolwiek tutaj może Cię do czegoś zmusić w kwestii podatków lub innych
                danin? Ja też najchętniej płaciłabym jak najmniej i tylko na rzeczy zgodne z
                moim światopoglądem ;)
                • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:24
                  I zapewne (popraw mnie jeśli się mylę) irytuje cię to, że płacisz wbrew swojej
                  woli na KK? Jeśli tak to masz 100% racji czując złość z tego powodu.
              • heretic_969 Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:23
                > Nie. Zmuszanie ludzi do płacenia na rzeczy, które są wbrew ich światopoglądowi
                > nie jest tematem żartów, moim skromnym zdaniem.

Nie jest tematem żartów, ale jest faktem. Zawsze każdy zmusza kogoś do czegoś,
                tak było, jest, i będzie.
                • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:25
                  Pewnie, że będzie skoro wciąż głosujemy na socjalistów różnej maści, którzy
                  rozkradają nasze szczupłe środki.
                  • bri Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:26
                    To może przestań na nich głosować. Ja tam nie głosuję na socjalistów ;)
                    • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:35
                      Nie gadaj, głosujesz na JKM? :)
                      • bri Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:38
                        Bez przesady. Żeby mnie pozbawił prawa głosu?
                        • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:41
                          Nie bardzo rozumiem, gdyby do władzy doszedł JKM to nie byłoby wyborów, on jest
                          przeciwnikiem demokracji. Powiedz, jak możesz głosować nie na socjalistów i nie
                          na JKM? Nie ma trzeciej możliwości.
                          • bri Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:44
                            W takim razie przepraszam. Głosowałam zawsze na socjalistów ;)
                            • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:48
                              Na których?
                              • bri Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:49
                                Na tych, którzy obiecywali najmniejsze podatki.
                                • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 17:13
                                  No właśnie, obiecywali. PiSowcy też obiecywali 18 i 32 oraz 3mlny mieszkań.
                                  Socjaliści są jak w tym starym dowcipie: gdy partia mówi, że zabierze to
                                  zabiera. Jak mówi, że da to mówi.
                  • heretic_969 Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:30
                    > Pewnie, że będzie skoro wciąż głosujemy na socjalistów różnej maści, którzy
                    > rozkradają nasze szczupłe środki.

To nie ma nic wspólnego z socjalizmem - takie są prawa natury, że jedni chcą
                    uciskać innych. Zasoby są ograniczone i każdy chce mieć jak najwięcej dla
                    siebie, a cel usprawiedliwia środki:)
                    • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:37
                      :))) Zwłaszcza ten cel uświęcający mi się podoba. Dzierżyński tak samo mawiał.
                      • heretic_969 Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:40
                        > :))) Zwłaszcza ten cel uświęcający mi się podoba. Dzierżyński tak samo mawiał.

Dzierżyński był fajnym gościem:) On rozumiał ideę wolności:)
                      • kocia_noga Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 17:18
                        prawicowiec.pl napisał:

> :))) Zwłaszcza ten cel uświęcający mi się podoba. Dzierżyński tak samo mawiał.

No bez jaj! Pjęcie świętości i uświęcania środków jest dużo strasze i wywodzi
                        się o ile pamiętam od jezuitów.
                        • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 17:26
                          A czy ja twierdzę, że wywodzi się od Dzierżyńskiego? :)
                          Kościół i komuniści wbrew pozorom mają dużo wspólnego - chodzi im o rząd dusz.
              • piekielnica1 Re: Jesli tylko cie stac 28.02.07, 08:13
                > Nie. Zmuszanie ludzi do płacenia na rzeczy, które są wbrew ich
                światopoglądowi
                > nie jest tematem żartów, moim skromnym zdaniem.

Masz rację, ale jeżeli muszę finansować podgrzewane chodniki i przeloty Leppera
                to mogę również aborcję.
                • prawicowiec.pl Re: Jesli tylko cie stac 28.02.07, 08:37
                  Sęk w tym, że nie 'możesz' a 'musisz'. I to jest skandal. Gdyby te pieniądze
                  wydawane na zbytki władzy, kościół czy chociażby aborcję, zostawić ludziom w
                  kieszeniach to każdy mógłby je przeznaczyć na cel, który mu odpowiada, prawda?
                  Jeden zafundowałby Kaczce śliczny ogrzewany chodniczek, inny hojniej sypnąłby
                  na tacę (czytaj: nową furę dla dobrodzieja) a jeszcze inny pomógłby spędzić
                  płód jakiejś ciemnej dziewuszce, która niemądrze puściła się z równie ciemnym
                  chłoptasiem, bez kondoma.
    • facet123 Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:37
      Zwłaszcza, że polki które stać na wydanie kilku tysięcy złotych są zwykle
      nowoczesne, bardziej uświadomione seksualnie, wiedzą co to antykoncepcja, a
      jeśli już zajdą w niechcianą ciążę to sprzyjające warunki materialne mogą je
      skłonić do urodzenia dziecka.
      Dlatego nie sądzę aby turystyka aborcyjna stała się nagminna. Tylko zupełnym
      radiomaryjnym oszołomom wydaje się, że nowoczesne, zarabiające kobiety nie mają
      nic innego do roboty tylko zachodzić w ciaże, żeby je potem przerywać w Szwecji.

Aborcja to by była potrzebna nastolatkom, które przez swoją głupotę i walkę
      naszego rządu z antykoncepcją zaszły w ciąże w liceum, albo środowiskom
      patologicznym w których rodziny przymierające głodem mają po kilkanaście dzieci
      i produkują kolejne (bo przecież antykoncepcja to grzech, a po za tym to
      paskudztwo dla łże-elit i wykształciuchów). Właściwie to im by wystarczyła
      solidna edukacja seksualna i dostęp do antykoncepcji - wtedy aborcja nie byłaby
      potrzebna. Ale widać, nasze państwo woli dokarmiać nasze podziemie aborcyjne,
      niż podejść do sprawy praktycznie.
      • piekielnica1 Re: Jesli tylko cie stac 28.02.07, 17:29
        > Ale widać, nasze państwo woli dokarmiać nasze podziemie aborcyjne,
        > niż podejść do sprawy praktycznie

Właśnie cala walka toczy się o to by to podziemie istniało, a nowa ustawa tylko
        podbije stawki. I o to chodzi.

> Właściwie to im by wystarczyła
        > solidna edukacja seksualna i dostęp do antykoncepcji -

Z powyższych względów również "siły nieczyste" nie dopuszczają do szerzenia się
        wiedzy o seksualności i stosowania antykomncepcji.
        Wszyscy słyszeliśy o kurze znoszącej złote jajka i o podcinaniu gałęzi na
        której się siedzi.
    • aelithe Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 16:55
      Illuterete - spędzenia można od wielu lat legalnie wykonać w Nienczech. Kosztuje
      to 200 euro ( ok 800 złotych) , wymaga wizyty u niemieckiej położnej z własnym
      tłumaczem i dokonywane jest w Niemieckim szpitalu przez polskich ginekologów.
      Koszty leczenia powikłań pokrywa polski NFZ. Dla mnie więc wszelkie burzliwe
      dyskusje o zmianie prawa do spędzania ciąży, bez względu czy w jedną stronę czy
      drugą, są jedynie zastępczym tematem politycznym majacycm odwrócić uwagę opini
      publicznej od innych innych ważniejszych tematów.
    • angie27 Re: Jesli tylko cie stac 27.02.07, 20:05
      Wprowadzenie calkowitego zakazu aborcji do konstytucji paradoksalnie nie
      ograniczy się tylko do problematyki usuwania ciąży, ale będzie miało dalej
      idące konsekwencje: zmiany w kodeksie karnym i cywilnym, zakaz badań
      prenatalnych(inwazyjnych) a także zakaz in vitro... poczytajcie sprawozdania
      komsji sejmowej, która nad tym pracuje. Skóra cierpnie...
      • facet123 Re: Jesli tylko cie stac 28.02.07, 15:46
        Zakazanie invitro to już by był szczyt. Wyobraźcie sobie parę która nie może
        zajść w ciążę (co 5 para podobno ma taki problem), ludzi któzy bardzo chcą mieć
        dzieci i nasz rząd w ramach religijnego fanatyzmu zakazuje im zupełnie
        nieszkodliwego zabiegu. Przecież do invotro to powinni dopłacać, żeby się
        chciane i kochane dzieci rodziły, a nie zabraniać, żeby się rodziły tylko
        kolejne gęby do karmienia w patologicznych rodzinach wielodzietnych.
    • jan_stereo jest takie chyba powiedzenie.. 01.03.07, 00:11
      bida pani u nas ale przynajmniej dzieci dostatek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka