tad9 09.10.07, 16:06 i znów sami mężczyźni.... wiem, wiem patriarcht.... szklany sufit... dyskryminacja... bla bla bla ale - nie martwcie się drogie panie... Może rzucą kobietom literackiego.... tu kryteria są subiektywne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochanica-francuza Tak, Tadziku, trollu zielony glutem zdobiony? 09.10.07, 16:31 Brak Nobla dla kobiet oznacza nieistnienie szklanego sufitu W OGóLE ? Skoro kobieta nie dostała Nobla, to NIGDZIE NA śWIECIE , w żadnej instytucji, nie istnieje szklany sufit, dyskryminacja etc.? Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: noble 2007 09.10.07, 16:53 Masz jakiś współudział w tych odkryciach? Moje najszczersze gratulacje. Jesteś jednym z genialnych mężczyzn a nie "kibicem". Wiesz Tad, plątają się tu tacy, którzy myślą że z racji posiadania penisa są lepszymi fizykami od tego babskiego grona do którego masz link poniżej ;) Mam nadzieję że nie zaliczasz się do żałosnej grupy "kibiców" którzy wyszukują najdziwniejsze powiązania, by choć trochę splendoru i na nich spłynęło. cwp.library.ucla.edu/exp.html Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: noble 2007 09.10.07, 18:47 A tak tytułem przypomnienia: -Lisa Meitner,współodkrywczyni rozszczepienia uranu w 1938,nagrodę dostaje tylko Hahn -Rosalinda Franklin współodkrywczyni struktury DNA wykolegowana przez Cricka i Watsona -Jocelyn Bell odkrywczyni pulsarów,Nobla dostaje sam Hewish,który tylko dopisał swoje nazwisko na komunikacie o odkryciu Obiektywne kryteria??Ble,ble,ble... Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: noble nie tylko 2007 09.10.07, 20:56 Skąd Tad czy Patęga mają takie rzeczy wiedzieć? Niemniej Lisa na tablicy Mendelejewa dołączyła do innych noblistów ;) Pani Franklin w momencie przyznawania nagrody już nie żyła, więc to nie koledzy ją wykoleżankowali. Historia Bell jest rzeczywiście paskudna i w środowisku naukowym pojawiły się wtedy protesty przeciw jej pominięciu. Z ciekawości zaglądnęłam sobie, kto wchodzi w skład zespołu badawczego jednego z medycznych noblistów. Sporo pań, które sądząc po ich publikacjach - nie zamiatają laboratorium. Tad chce być publicystą, a nie chce mu się porządnie odrobić lekcji przed zabraniem głosu na jakiś temat. Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: noble nie tylko 2007 09.10.07, 21:01 Co do Lisy dobre i to,choć 25 lat po śmierci,a co do Rosalind wykolegowanie dotyczyło nie Nobla lecz wykorzystania jej badań. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: noble nie tylko 2007 09.10.07, 21:53 Poza tym co do Lisy to jest nagroda jej imienia ;) Rosalind w tym zakresie o którym piszesz - została wykolegowana. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf1234 Re: noble nie tylko 2007 09.10.07, 23:18 dokladnie. Crick i Watson dostali Nobla w 1962, 4 lata po śmierci Franklin. A nagród Nobla nie przyznaje się osobom zmarłym. Co do jej wpływu na odkrycie struktury DNA.... Watson twierdził, iż jej badania były powszechnie dostępnie, a Franklin sprzeciwiała sie helikalnej budowie DNA. Oni w żaden sposób nie "wykradli" danych, poprostu się nimi posłuzyli... Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: noble nie tylko 2007 11.10.07, 17:01 Co do Rosalind Franklin -rzuć okiem na ten wyważony,wcale nie hagiograficzny artykuł: www.physicstoday.org/vol-56/iss-3/p42.html Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: noble 2007 09.10.07, 20:46 Tak - te literackie Noble, właściwie nie od dzisiaj wszakże, często mają charakter "honorowy", kiedy chce się zwrócić uwagę opinii międzynarodowej albo tzw. salonów (najczęściej parysko-nowojorskich) na pewne zagadnienia albo trędy. Z tego powodu noblowskie sądziedztwo takiego Dario Fo (lewactwo) albo Toni Morrison (amerykański, uniwersytecki polit-pop) obok Wisławy Szymborskiej, Czesława Miłosza i Seamusa Heaney'a należy raczej uważać za groteskowy żart. Czy ktoś pamięta pierwszego laureata literackiego Nobla? Czy ktoś pamięta Sully'ego Prudhomme? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: noble 2007 09.10.07, 22:40 A czy myślisz że mamy aż tyle lat, byśmy pamiętali takiego poetę? Niemniej, czy uważasz, że w obecnym pokoleniu dziestolatków spopularyzowana jest poezja Słowackiego czy Norwida? Jedni potrafią zachwycać się zarówno Iliadą jak i Matrixem, doszukując się w tym ostatnim pokłosia biskupiego subiektywizmu i Lemowskich halucynacji o halucynowaniu, dla innych Matrix nawet bez takich podtekstów jest zbyt wyrafinowany intelektualnie. Noble "naukowe" też mają zwracać uwagę opinii na pewne zagadnienia. Tak na marginesie - jak ktoś "na potengem światowom" sadzi orty - jakoś to przełykam, ale nie podążaj za tym trendem i nie "dołanczaj" do tego grona ortograficznie trędowatych? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
satancruz Re: noble 2007 09.10.07, 20:53 fizyka: 180 laureatów w tym 2 kobiety czyli 1.11% chemia: 149 laureatów w tym 3 kobiety czyli 2.01% medale fieldsa: 48 laureatów w tym 0 kobiet czyli 0% ale oczywiście nie istnieje statystyczna różnica między mężczyznami i kobietami w zakresie uprawiania nauk ścisłych... jasne Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: noble 2007 09.10.07, 20:59 satancruz napisał: > fizyka: 180 laureatów w tym 2 kobiety czyli 1.11% > chemia: 149 laureatów w tym 3 kobiety czyli 2.01% > > medale fieldsa: 48 laureatów w tym 0 kobiet czyli 0% > > ale oczywiście nie istnieje statystyczna różnica między mężczyznami i kobietami > w zakresie uprawiania nauk ścisłych... jasne forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=70239124&a=70246700 Odpowiedz Link Zgłoś
satancruz Re: noble 2007 09.10.07, 21:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=212&w=70239124&a=70253783 Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: noble 2007 09.10.07, 21:10 satancruz napisał: Tak, a najpierw przeczytaj to, co ja zalinkowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
satancruz Re: noble 2007 09.10.07, 21:12 ty zalinkowałaś jakieś przypuszczenia, ja zalinkowałem fakty, tak więc to ty przeczytaj to co ja napisałem Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: noble 2007 09.10.07, 21:20 satancruz napisał: > ty zalinkowałaś jakieś przypuszczenia Aaaaa, oczywiście. A na jakiej podstawie twierdzisz, że są to "jakieś przypuszczenia"? Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: noble 2007 09.10.07, 21:23 satancruz napisał: > ty zalinkowałaś jakieś przypuszczenia ... dziecko, w nauce, jeśli o niej mówimy, wszystko jest najpierw przypuszczeniem , zwanym inaczej tezą. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: noble 2007 09.10.07, 21:39 Która to teza o ile nie zostanie udowodniona lub obalona zgodnie z "regułami gry" nadal sobie jest tylko tezą i NICZYM więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
2_sara Re: noble 2007 11.10.07, 17:07 -J.Bell nie dostała Nobla za odkrycie pulsarów ,którego dokonała -178 mężczyzn dostało Nobla z fizyki Dlaczego zdanie pierwsze to przypuszczenie a drugie stwierdzenie faktu.Wyjaśnisz mi to czy jest to tajemnica...powiedzmy świętego krzyża? Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: noble 2007 i nie tylko 09.10.07, 21:37 W tej dziedzinie kobitki też są cienkie..... www.wynalazki.mt.com.pl/rozr/txt/darwin.html Na tylu facetów tylko jedna, której zresztą tatuś musiał pomagać. www.wblekicie.konin.lm.pl/index_pliki/darwin.htm Tu też strasznie marnie..... Odpowiedz Link Zgłoś
nula8 Re: noble 2007 i nie tylko 11.10.07, 16:34 Głupio się czepiasz, iście kobieca logika :) To, że mało kobiet dostaje nagrodę Nobla świadczy o tym, że mężczyźni są mądrzejsi, a fakt, że mało kobiet zostało "uhoronowanych" nagrodą Darwina jest dowodem na to, że mężczyźni są odważniejsi i mają więcej fantazji. Oraz sięgają gdzie wzrok nie sięga. A kobiety siedzą jak te kury i nigdy nie zrobią nic, czego jakiś mężczyzna uprzednio nie spróbował, tracąc z tego poświęcenia życie niekiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: noble 2007 i nie tylko 11.10.07, 17:01 No kogucie, a ty jakich to pionierskich działań dokonałeś? Pochwal się nam tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś