Dodaj do ulubionych

do poczytania pod krzaczkiem poziomek

30.07.03, 14:19
zakładam ten wątek, żeby nie zaśmiecać forum co i rusz. jeśli znajdziecie coś
ciekawego, to podrzućcie tu, proszę. tylko, żeby nie było ideologiczne ;-)
a "ogólnorozwojowo" z tego powodu macieja i jego newsy o wpływie patriarchatu
na płód proszę o pozostanie w wątku "ciekawostki", który i tak już zepsuł
kompletnie swoim brakiem zrozumienia celu, w jakim wątek ów założyłam.

pozdrawiam,
su
Obserwuj wątek
    • suzume Re: do poczytania pod krzaczkiem poziomek 30.07.03, 14:19
      link nr 1:

kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1127483&KAT=239
      • Gość: soso Re: do poczytania pod krzaczkiem poziomek IP: 195.41.66.* 30.07.03, 14:34
        Ten tekst z kiosku wywolal we mnie sprzeciw bo wcale nie zauwazam podobnych
        stereotypow. Kobiety mowia rownie pewnie jak mezczyzni, takze dobijaja sie o
        swoje prawa w rozmowie, nawet moze twardziej niz mezczyzni, sa czesto pewne
        tego co mowia. Zaskakujace te badania.

pzdrw

soso

PS

Ty to malutka jestes, Su, skoro miescisz sie pod krzaczkiem poziomki :-)
        • suzume Re: do poczytania pod krzaczkiem poziomek 30.07.03, 14:49
          wiesz, soso, badania jak badania. nie takie, to inne ;-) ciekawe czy odnoszą
          się tylko do kultury zachodniej, czy całości ziemian? w "wyborczej" był kiedyś
          tekst o tym, jak język wpływ na postrzeganie świata i vice versa (ale kontekst
          był kulturowy, nie płciowy).

ps: może i malutka, ale za to poziomki słodziudkie :-)
          • Gość: soso Re: do poczytania pod krzaczkiem poziomek IP: 195.41.66.* 30.07.03, 15:12
            Jezyk jest nieprawdopodobnie wazny i wrecz kreuje nasz swiat w znacznie
            wiekszym stopniu niz podejrzewamy. Jednak te roznice ze wzgledu na plec to
            statystyka a pojedyncze przypadki mnie nie sklaniaja do uogolnien. Kulturowy
            kontekst jest oczywisty wiec i przelozenie na plec byc powinno ale jak sie tak
            dobrze popatrzy to sporo jest kobiet, ktore nie daja sobie w kasze dmuchac,
            czyz nie?

pzdrw

soso
            • Gość: miłka Re: do poczytania pod krzaczkiem poziomek IP: *.chello.pl 31.07.03, 16:54
              Gość portalu: soso napisał(a):

sporo jest kobiet, ktore nie daja sobie w kasze dmuchac,
              > czyz nie?

Oczywiście. Jest ich coraz więcej. Ale dawniej też takie były. To, że kobiety
              rozmawiają inaczej, nie oznacza, że sa nieskuteczne.

• Gość: zula geneza słowa kobieta i inne ciekawostki IP: diak:* / 10.2.12.* 05.08.03, 22:21
              miliśmy kiedyś takie zajęcia z językoznawstwa -znaeźć w różnych językach
              wszystkie okreśenia kobiety i mężczyzny...raz, że określeń mężczyzn było
              przynajmniej 2 razy więcej (w polskim, ang, fr, wł itd), to i "obszary
              aktywności" i percepcja językowa (nie wiem, jak to określić) zawiera właśnie
              akpekt twórcy języka - męzczyzna to koleś, kabotyn, waćpan, mnóstwo określeń w
              obie strony skali, kobieta zamyka się raczej w sferze erotyczno-domowo-
              matczynej, odrębna część dla młodych panienek, niezwykle rozbudowana we
              francuskim ;).

wiecieod czego pochodzi "kobieta"?
              od kob - to znaczyło kiedyś chlew. kobieta oznaczała zatem kocmołucha...język
              jest stworzony przez męzczyzn, i jak twierdził lacan, kobieta dezintegruje się
              wchodząc w jego sferę. nie uwazam, że "omijanie" logos jest rozwiązaniem (jest
              niemozliwe), ale okulary języka, które zakładamy na oczy, są męską wizją świata.
              • Gość: zula OJEJ, PRZEPRASZAM! IP: diak:* / 10.2.12.* 05.08.03, 22:23
                zapomniała, że miało być na żarty! jutro się zrehabilituję, obiecuję.
          • Gość: barbinator Re: do poczytania pod krzaczkiem poziomek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 16:32
            suzume napisała:

>
            > ps: może i malutka, ale za to poziomki słodziudkie :-)

Łał, też bym tak chciała... Być taka malutka, ewentualnie mieć krzaczek
            poziomki odpowiedno duży - a na nim poziomki wielkości mojej głowy...
            Jakby tak jeszcze mały kranik ze słodką śmietanką...
            >
      • Gość: miłka Re: do poczytania pod krzaczkiem poziomek IP: *.chello.pl 31.07.03, 16:52
        Mnie się wydaje, że coś w tym jest. Obserwuję to w życiu. Kobiety i mężczyźni
        różnią się mentalnością i to się wyraża też w języku.
    • e_wok Hmmm 30.07.03, 17:05
      Przyznam, że ja sobie swój "kobiecy" język wykształciłam w toku pisania
      wypracowań z jęz. polskiego i to była typowa asekuracja - jeśli napiszę, że
      uważam iż Mickiewicz był nie tyle wieszczem co niekoronowanym królem rymów
      częstochowskich to jakiekolwiek oburzenie byłoby nie na miejscu, bo w końcu nie
      podaję tego jako prawdę ogólnoludzką tylko moje osobiste zdanie, do którego mam
      niekwestionowane prawo.
      • sharon_s Re: Hmmm 31.07.03, 17:53
        ojej, czy Ty jezdszilas na obozy zeglarskie. to a propos sygn.
    • suzume Re: do poczytania pod krzaczkiem poziomek 04.08.03, 10:21
      dziś prponuję "wprost" - str. 54 ("szwabem w kacapa") i str. 68
      ("zmartwychwstanie mózgu")

udanego tygodnia,
      su
    • Gość: miłka Wiadomośc z gatunku:amerykańscy uczeni donoszą IP: *.chello.pl 04.08.03, 17:58
      "Jak twierdzi Richard Wrangham, antropolog z Harvard University, w miarę jak
      ludzki gatunek coraz bardziej sie cywilizuje, zmniejsza sie objetość naszego
      mózgu. To cena jaka płacimy za bezpieczeństwo, na przykład za intensywne
      wysiłki organów ścigania zmierzające do wyeliminowania ze społeczeństwa
      jednostek, które zagrażają naszemu zdrowiu, życiu bądź dobytkowi. Podobnie psy,
      które aby przeżyć, nie musza sie tak nagłówkować jak wilki, mają mniejsze mózgi
      od swych dzikich pobratymców."
      Wiedza i Życie nr8, 2003
    • malenka7 Re: do poczytania pod krzaczkiem poziomek 17.08.03, 20:25
      suzume napisała:

> zakładam ten wątek, żeby nie zaśmiecać forum co i rusz. jeśli znajdziecie coś
      > ciekawego, to podrzućcie tu, proszę. tylko, żeby nie było ideologiczne ;-)
      > a "ogólnorozwojowo" z tego powodu macieja i jego newsy o wpływie patriarchatu
      > na płód proszę o pozostanie w wątku "ciekawostki", który i tak już zepsuł
      > kompletnie swoim brakiem zrozumienia celu, w jakim wątek ów założyłam.
      >
      > pozdrawiam,
      > su
      >
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka