nekomimimode 08.03.09, 15:00 no czekam. podobno było 6 tyś os. w warszawie. to mniej czy wiecej niz w zeszłym? napiszcie tym razem co się działo i czy jakieś kapcie w wszechpola byly Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nekomimimode być kobietą 08.03.09, 16:44 w lublinie zrobione jest na deptaku "drzewko życzeń" ,na którym lublinianki wieszają kartki gdzie piszą co to dla nich znaczy być kobietą , czy co tzn dla nich kobiecość. sama napisałam i podpatrzyłam , jakaś napisała "być kochaną". wg. mnie to trochę kiepsko ,że bycie kobietą określa przez bycie kochaną, kiepskie i chwiejne ma podstawy , których nie ma w sobie a na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: być kobietą 08.03.09, 18:01 To chyba trochę o coś innego chodzi. Jaka wspaniaal kobieta by nie była, jesli ejst kochana i zakochana staje sie jeszcze wspanialsza. W Łodzi było mało osób, podejrzewam, z e około 100 , ale ogólnie Manifa była ok. No i chłopaki z NOP-u też byli:) Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: być kobietą 08.03.09, 19:07 iluminacja256 napisał: > W Łodzi było mało osób, podejrzewam, z e około 100 , ale ogólnie > Manifa była ok. No i chłopaki z NOP-u też byli:) Klęska. Sto osób w jednym z większych miast? Może coś jest jednak nie tak z tą opresją kobiet, skoro kobiety lekceważą "wyzwolicielki"? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: być kobietą 08.03.09, 19:15 Z tego jednego z wiekszych miast wyjechali juz prawie wszyscy, którzy mogli, dzięki cudownej polityce prezydenta Jerzego Kropiwnickiego . A reszta (kobiety) pracuje w marketach i na promocjach w sklepach oraz na nadgodzinach w montowniach w weekend , wiec trudno sie dziwić, z e TAK MALO, SKORO COS JESC TRZEBA I ZAP.I.EPR.Z.AC NA TO JEDZENIE za łodzkie 1000- 1200 na rekę - pensję klasyczną i poza kryzysem. Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: być kobietą 08.03.09, 19:20 iluminacja256 napisał: > Z tego jednego z wiekszych miast wyjechali juz prawie wszyscy, > którzy mogli, dzięki cudownej polityce prezydenta Jerzego > Kropiwnickiego . A reszta (kobiety) pracuje w marketach i na > promocjach w sklepach oraz na nadgodzinach w montowniach w weekend , > wiec trudno sie dziwić, z e TAK MALO, SKORO COS JESC TRZEBA I > ZAP.I.EPR.Z.AC NA TO JEDZENIE za łodzkie 1000- 1200 na rekę - pensję > klasyczną i poza kryzysem. Rozumiem więc, że na manifie były osoby, które: 1. Nie mogły wyjechać z Łodzi 2. Nie muszą zapieprzać (lub nie mogą, choćby chciały) Możesz napisać więcej o tej kategorii osób? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: być kobietą 08.03.09, 19:24 Na manifie były osoby, które mają ten luksus, z e pracują w Łodzi przez 5-6 dni w tygodniu( poniedziałek - sobota) i mają WOLNA NIEDZIELE, a nie niedziele spędzoną w pracy w markecie, montowni Della, jako kelenerka w restauracji, jako hostessa na promocji, jako pracownik w sklepei Orsay, H&M, Kruk, Empik i szereg innych. Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: być kobietą 08.03.09, 19:30 iluminacja256 napisał: > Na manifie były osoby, które mają ten luksus, z e pracują w Łodzi > przez 5-6 dni w tygodniu( poniedziałek - sobota) i mają WOLNA > NIEDZIELE, a nie niedziele spędzoną w pracy w markecie, montowni > Della, jako kelenerka w restauracji, jako hostessa na promocji, > jako pracownik w sklepei Orsay, H&M, Kruk, Empik i szereg innych. A więc wśród 750 tysięcy 125 osób (dane z Wikipedii)znalazło się tylko 100 takich osób? A tych z NOP-u ilu było? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: być kobietą 08.03.09, 20:31 Tych z Nopu było około 8-10 - trudno policzyć, jak wszyscy sa identyczni - w glanach , łysi i w tzw. kurtce flek. Łódż ogólnei jest bardzo kiepsko zorganizowanym miastem pod względem imprez społecznych, bo nie ma rozbudowanych wspólnot uniwersyteckich czy instytucjonalnych - niestety, to się przekłada tez na inne wydarzenia niz Manifa. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: być kobietą 08.03.09, 20:36 >A więc wśród 750 tysięcy 125 osób (dane z Wikipedii Te dane są już dawno nieaktualne - Łódz to maisto które sie wyludnia wrecz kocertowo odkąd jestesmy w Unii, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: być kobietą 08.03.09, 20:33 No malo , naprawdę - moze w porywach 120 - wiesz , Łódż to jest BARDZO specyficzne miasto - tutaj kupa ludzi przyjdzie na koncert Mandaryny, ale nei na sztuke Warlikowskiego;/. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: być kobietą 08.03.09, 20:36 a ja słyszałam właśnie,że łódź ma bardzo rozwiniętą świadomośc feministyczną... a jak było w poprzednich latach? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: być kobietą 08.03.09, 20:40 Wiesz, swiadomosc, swiadomościa, a zycie zyciem :) Jest rzeczywiscie na socjologii dosc pręznie działajaca grupa , jest Amnesty International, sa młodzi socjalisci, ale nasz problem lezy chyba wczymś innym . łódz nie buduje takiego fajnego potencjału - studiusjesz w Łodzi, to zostajesz tu, zyjesz ze swoja kobiet,a macie dzieci i chodzicie na manify. Jest raczej tak - studiujesz, manifestujesz, chcesz coś zmienić , robić , spotykasz maraz, zarabiasz grosze, kończysz dsstudia , wyjezdzasz. Dlatego tez na Manifie srednia wieku wynosiła około 23-25 lat;/ Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: być kobietą 08.03.09, 20:46 no ale jak bylo w innych latach? może zbyt kiepska reklama. może trzeba się za to właśnie wziąc Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: być kobietą 08.03.09, 21:07 Co do reklamy to równiez wydaje mi sie, ze to jest ogromny minus - jest za mała , a własciwie jej nie ma. Parę plakatów na uniwerku,coś tam chyba w radio mówili , strona lodz gender , lista dyskusyjna i wsio. Rzeczywiscie, nie ma takeigo medialnego nagłosnienia, zeby przcietny mieszkaniec przyszedł. No i pooli zaczyna mi się wydawac, ze czas byłby przeneisc manife z Piotrkowskiej do Manufaktury- bo tam sie przeniosło zycie łódzkie;/ A co dp poprzednich razów - bywało lepiej, ja nie byłam na kazdej manifie, w zasadzie to druga z szesciu , którą widziałam na zywo. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: być kobietą 09.03.09, 00:31 nekomimimode napisała: > podpatrzyłam , jakaś napisała "być kochaną". wg. mnie to trochę > kiepsko ,że bycie kobietą określa przez bycie kochaną, kiepskie i > chwiejne ma podstawy , których nie ma w sobie a na zewnątrz. A mnie się podoba. Kobietą jestem dla swojego mężczyzny. Dla reszty świata - człowiekiem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu To wy Emisary jestescie kobieta? 09.03.09, 11:01 I mamusia was na ksiedza poslala?! black-emissary napisała: > Kobietą jestem dla swojego mężczyzny. Dla reszty świata - człowiekiem. > :) Odpowiedz Link Zgłoś
rts77 Re: relacja z Manify!!! 08.03.09, 19:36 w Warszawie było więcej niż w zeszłym roku, wesoło i kolorowo choć wystąpienie pani z SOS (BRAWO!) przypomniało wszystkim zebranym, po co tam jesteśmy lairi.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: relacja z Manify!!! 08.03.09, 19:58 W Wawie bylo swietnie, najlepiej chyba od poczatku (chociaz ja od poczatku nie chodzilam, ale tak baby gadaly). Po pierwsze - byly dzikie tlumy. Pod drugie - nie dominowaly, tak jak w zeszlych latach, dzieciaki z LO i studenci. Nie mam nic przeciw jednym i drugim, chodzi o to, ze byla to pierwsza moja Manifa, ktora nie byla prawie homogeniczna w sensie wlasnie obecnosci tychze, w dodatku plci zenskiej. Byla prawie polowa facetow - przyszlo wiele par i to nie tylko (jak, mam wrazenie, wczesniej) chlopak i dziewczyna, ale i zona i maz. Mnostwo ludzi bylo w roznym wieku - i dzieci calkiem mikrych i wzruszajacych pan o kulach i laskach w wieku tak na oko lat 80ciu. Plus cala masa ludzi w tzw wieku srednim. I bylo duzo psow w sensie zwierzat. :) Manifa swietnie zorganizowana i poprowadzona. Mnostwo transparentow, z ktorych nie ukrywam, podobaly mi sie najbardziej nie te polityczne, ale te typu 'umiesz plodzic, wiec powinienes umiec tez zmywac' :) A pod Sejmem na dachu samochodu zaraz obok glownej platformy usiadla biala golebica i przez dobry kwadrans Duch Swiety byl obecny. Golab wcale sie nikogo nie bal, chociaz od razu zbiegli sie fotografowie i robili mu gustowne zblizenia - tak zeby bylo go wiadac na tle hasel z platformy. Sploszyly golebice dopiero gromkie wybuchy smiechu po performansie anty-gowinowym. A policjanci, odgradzajacy podwojnym kordonem nas od smetnej, trzydziestoosobowej garstki weszpolakow zagrzewali demonstrujacych, namawiajac 'spiewajcie, dziewczyny' :) W ogole to uwazam, ze kto nie byl, a byc mogl - to glupi i niech zaluje. Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: relacja z Manify!!! 08.03.09, 20:24 cieszę się bardzo , ja nie mogłam. teraz czytam ,ze w rzymie manifestowało 30 tys osób ;O Odpowiedz Link Zgłoś
troppo_bella Re: relacja z Manify!!! 09.03.09, 09:46 Wszechprosiacy stali gdzies z boku, ale mogli doskonale przeczytac transparent: Panie Giertych, czy juz dzisiaj zmywales? Na to proste pytanie odpowiedzieli okrzykami Hanba! oraz transparentami Nazifeministki. Moze wszyscy maja zmywarki czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: relacja z Manify!!! 09.03.09, 11:08 A to nie wiem, chociaz nie przypuszczam. Ale tradycyjnie naprzeciw MW (nota bene, w 'wieku wojownika', lysej, ponurej, plci meskiej i odzianej na czarno) wyroili sie z Manify anarchisci - w wieku licealnym, kudlaci, obu plci, tez ubrani na czarno. Mi to sie marzy, zeby w ktoryms roku Manify zalopotaly na ich widok w Manifie nie czarne (anarchistyczne), ale bialo-czerwone flagi. Dopiero by im gacie spadly. A potem moze by pomysleli? Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: relacja z Manify!!! 09.03.09, 12:17 no bo czemu nie , to trzeba własnie odczarować tą flagę ,żeby była dla nas.jeśli będę za rok na manifie to wezmę flagę :) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: relacja z Manify!!! 08.03.09, 23:14 nekomimimode napisała: > 6 tyś os. Co to jest, pytam? Co to ma być? Jeżeli prawidłowo odczytuję, chodziło ci o "6 tyśęcy osób", tak? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: relacja z Manify!!! 12.03.09, 00:02 Tak czytam twoje posty...hmm...i jestem pod wrażeniem....tyle agresji, tyle zajadłości....na wojnę cię wysłać z Wszechpolakami, opitoliłabyś te łyse pały! Odpowiedz Link Zgłoś