bri 19.08.09, 16:09 blog.rp.pl/ziemkiewicz/ Nie wiem, jak to jest, że wydawałoby się całkiem bystry człowiek, weźmie i naraz opublikuje taką bzdurę :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
six_a Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 16:41 "kobiety z najwyższej półki" to są te, na które go nie stać? czy które??? i co on lekarza/aktora/polityka - człowieka sukcesu zalkoholizowanego nie widział? to chyba mało widział? Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 16:46 a ty nie wiesz, co to jest statystyka? to chyba mało wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 16:54 A gdzie Ty widzisz jakieś statystki? Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 17:18 Ale ja to pisał w abstrakcji od zasadności i prawdziwości tez Ziemkiewicza. Ale skoro rzeczony pseudocysta napisał: "O ile jednak wśród mężczyzn choroba alkoholowa dotyka głównie bezrobotnych i tzw. nierobotnych" to to, czy "widział kiedyś pijaczynę na poważnym stanowisku", czy też nie, nie ma nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 23:39 Po pierwsze, w ogóle bezrobotnych i mało robotnych jest więcej niż ludzi na wysokich stanowiskach. Po drugie, ci drudzy, jeśli piją, to raczej nie wystają pijani pod monopolowym prosząc o drobne, więc ich pijaństwo jest mniej widoczne. O statystyki aż się prosi - ja przynajmniej nie jestem przekonany o słuszności tezy. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Re: Parytet dla alkoholiczek 20.08.09, 09:42 > O statystyki aż się prosi - ja > przynajmniej nie jestem przekonany o słuszności tezy. Również powątpiewam, jak zresztą w większość tez Ziemkiewicza czy szerzej - środowiska Rzeczpospolitej. Nie zmienia to jednak faktu, że teza ta - niezależnie, czy jest prawdziwa, czy też nie - ma charakter statystyczny, nawet jeśli żadnymi statystykami nie jest podparta (wbrew pozorom nie jest to sprzeczność). Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 17:15 ależ on się nie czepia najbardziej statystyki, tylko stylu picia - facet jak mu się nie wiedzie, kobieta jak jej się wiedzie. no ale jakby czemu on się dziwi? przybywa kobiet, które stać na alkohol, to dobijają do mężczyzn w tej samej grupie zamożnościowej, którzy też chleją i stres w ten sposób odreagowują. a ta fałszywa troska, jak to płacą wysoką cenę za równouprawnienie, to doprawdy za serce chwyta, lolll. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 17:43 A tam chwyta. Jesli doczytalas ziemkieczyny do konca, to wiesz, ze chodzi o to, ze feministki nienawidza kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Parytet dla alkoholiczek 20.08.09, 13:54 six_a napisała: > no ale jakby czemu on się dziwi? przybywa kobiet, które stać na alkohol, to > dobijają do mężczyzn w tej samej grupie zamożnościowej, którzy też chleją i > stres w ten sposób odreagowują. Bezrobotny facet i kobieta na wysokim stanowisku to ta sama "grupa zamożnościowa"? Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Parytet dla alkoholiczek 20.08.09, 20:42 nie, kobiety na wysokim stanowisku dobiły do facetów na wysokim stanowisku i przez to faceci stracili rolę wiodącą w kolejnej, jakże ważnej dziedzinie, a czemu pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
sabinac-0 Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 17:01 Pieprzenie w bambus. Kobiety z "nizszej polki" - bezrobotne, fabryczne, wiejskie, PGR-owskie - tez pija na potege tyle ze musza juz siegnac dna by to wyszlo na jaw. Na polskiej wsi wiele mlodych kobiet, zanim zacznie pic, jest juz uzalezniona od lekow uspokajajacych. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 17:37 Bystry? Przestal sprawiac takie wraznie, kiedy rzucil SF na rzecz polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 17:59 Proponuję parytet na: -salowych -sprzątaczek -krawców -przedszkolanek -murarzy -tynkarzy -kafelkarzy -górników i hutników Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 18:02 My na to, ze parytet na forumowych idiotow to juz na forum mamy wdrozony. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 18:25 hahaha, no w tym tygodniu to parytet strzelił ponad forumową normę. mam kompot z mirabelek i mogę zdementować Twoją sygnaturkę, bene ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 18:51 Jeszcze trochę, jeśli już nie, a trzeba będzie wprowadzać parytet dla feministek na ff. A sama robiłaś ten kompot? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
naimad.dangel Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 18:57 A jak będziecie odsiewać ziarno od plew ? Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 23:24 >a trzeba będzie wprowadzać parytet dla feministek to może być prawda, cholerka > A sama robiłaś ten kompot? ;) no wręcz i własnoręcznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Parytet dla alkoholiczek 20.08.09, 00:59 six_a napisała: > > A sama robiłaś ten kompot? ;) > no wręcz i własnoręcznie:) To było podchwytliwe pytanie sondujące - jeśli sama robiłaś, to trzeba było wydrylować i posiać, posadzić, czy co tam. Rozesłać po Polsce. I jak nie ma, to by były, jeśli to były mirabelki:) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 22:41 six_a napisała: > hahaha, no w tym tygodniu to parytet strzelił ponad forumową normę. Prawda to :( Moze powinnysmy wprowadzic parytet dla nas, bo coraz tu ciasniej. > mam kompot z mirabelek i mogę zdementować Twoją sygnaturkę, bene ;))) Calkiem mozliwe, ze to nie sa mirabelki, ale ałycze. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 23:28 no rzeczywiście podłużne to one nie były. z drugiej strony psa też nie przypominały;) Mirabelki podobno Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Parytet dla alkoholiczek 19.08.09, 19:18 Może i tak,ale jeden z moich wątków dano właśnie na główną stronę :D Niestety nie ten dotyczący feministek :( Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Parytet dla alkoholiczek 20.08.09, 01:36 no jak Ci płacą...;) ale kurde coś nie wyszła ta teza, że rozwód nastąpił z powodu krwawego porodu? a tak się starałeś:) > Niestety nie ten dotyczący feministek :( ależ dotyczący, ja już wyprodukowałam przyszłe feministki i jednego feministę nawet. mam nadzieję, że to wystarczająco załamało Twój światopogląd? możesz iść się pochlastać. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Parytet dla alkoholiczek 20.08.09, 16:56 Wobec tego w ramach pokuty idę na miasto zaliczyć jakąś feministkę. :P Mam nadzieję,że tylko nogi będzie miała nieogolone :) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Parytet dla alkoholiczek 20.08.09, 17:19 weź uważaj lepiej, bo one się dobrze maskują, na oko nie do odróżnienia. dopiero potem odgryzają albo amputują, już nie pamiętam, muszę sprawdzić w piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Parytet dla alkoholiczek 20.08.09, 17:22 Nawet nie będę musiał nic kupować: sama w ramach uprawnienia postawi mi piwo i nie będę musiał kombinować-sama w ramach uprawnienia po miłym wieczorze zaprosi mnie do siebie. Nie będę też musiał martwić się o zabezpieczenie-pigułkę RU zażywa od 14 roku życia :) Same plusy :) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Parytet dla alkoholiczek 20.08.09, 17:35 nie stać Cię na piwo? zgroza. i kombinować trzeba? to jest ciekawe podejście do randkowania muszę zanotować. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Parytet dla alkoholiczek 21.08.09, 09:05 Stać,ale w ramach uprawnienia czemu kobieta nie może także zapłacić? :) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Parytet dla alkoholiczek 21.08.09, 11:03 w ramach "uprawnienia" kobieta może chcieć zapłacić za siebie, a za ciebie niekoniecznie. chyba że zapraszała. Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Ziemkiewicz niewatpliwie zdrowo chleje :O) 20.08.09, 06:35 Nawiasem mowiac - zgodnie z wlasna teoria sufitowa. Obawiam sie przy tym, ze to raczej nie jest picie z powodu sukcesu. Nie jest przeciez kobieta. A tak sie dobrze zapowiadal... Wtedy tez te jego felietony mialy wiecej sensu, ba powiedzialbym, ze niektore to nawet sens mialy. Ostatnio, a raczej ostatnimi laty, pisze jednak iemkiewicz jakby to byly teksty dla jakiegos kabaretowego komedianta, badz na blogi RP. Bo w takich przypadkach nie obowiazuja zasady dotyczace szanujacego sie felietonisty. Mozna na przyklad ssac z palucha ile wlezie, czy wymyslac dane statystyczne, oraz teorie oparte na niczym. W sumie smieszne to niewatpliwie bylo... Dla antyfeministow oraz innych bylych Korwiszonkow, sfrustrowanych upadkiem obiektu ich czci i wiary - niewidzialnej reki rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Parytet dla alkoholiczek 20.08.09, 13:57 Nie wiem na ile wiarygodne są przywoływane statystyki, widzę też spory błąd w rozumowaniu tyczącym "ceny sukcesu", ale - jeżeli dane w jakikolwiek sposób rzeczywistość odzwierciedlają - to może jednak warto zastanowić się skąd ta różnica między płciami. PS. Ziemkiewicza lubię wyłącznie jako pisarza sf. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Parytet dla alkoholiczek 20.08.09, 15:26 Właśnie, że nie wiadomo skąd te statystyki. Felieton Ziemkiewicza opiera się na równie enigmatycznym artykuliku z Naszego Dziennika, który również nie przytacza źródeł. Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Parytet dla alkoholiczek 21.08.09, 01:38 Bystry? Ziemkiewicza od zawsze kojarzę z antyfeministycznymi tekstami na poziomie przygłupa. Ot choćby tutaj Umińska skrytykowała jego, stary już bardzo, bo z 2003r., tekst "kobiece ideolo". Samego tekstu w sieci nie znalazłam, ale też nie szukałam wytrwale. Domagalik, kiedy jeszcze pisała we Wprost, też się pokusiła o krytykę, choć nie tak ostrą. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Parytet dla alkoholiczek 21.08.09, 01:58 I Dunin. A tekst jest tutaj, i widac, ze ziemkiewicz sie w pogladach nie posunal - wtedy tez uwazal, ze feministki nienawidza kobiet. Pewnym natomiast zaskoczeniem jest wiara w to, ze kazda zaciazona to niepoczytalna, chwiejna emocjonalnie wariatka. Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Parytet dla alkoholiczek 21.08.09, 04:20 Dopiero teraz przeczytałam jego wpis na blogu. Wiedzie to nieodparcie do bardzo niepoprawnego politycznie, ale logicznie oczywistego wniosku, że kobiety nie są stworzone do zawodowych sukcesów. Nawet gdyby logika przyszła i strzeliła go w mordę, to by jej nie rozpoznał. Wcześniej napisał, że kobiety piją, bo nie umiały pogodzić życia zawodowego z rodzinnym, dodał, że mężczyźni piją, bo nie osiągnęli wysokiego statusu. Obie płci piją z tego samego powodu- bo nie sprostały oczekiwaniom, idealnemu wizerunkowi kobiety i mężczyzny. Facet czuje się bezwartościowy, kobieta czuje się pusta. Ale nie, Ziemkiewicz wie swoje. Szkoda, że tylko z pijaństwa kobiet wysnuł jakiś wniosek- taki, że nie nadają się do pracy zawodowej. No ale cóż wnioskuje, bo kocha kobiety, oczywiście w odróżnieniu do, jego zdaniem, feministek. Aż się boję myśleć, co wywnioskowałby z pijaństwa mężczyzn, gdyby kochał ich tak, jak bardzo kocha kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Parytet dla alkoholiczek 21.08.09, 09:08 Gdyby go uważały za przygłupa nie zadawałyby sobie trudu, żeby z nim polemizować lub go krytykować. Moim zdaniem on nie jest głupi (a przynajmniej nie jest głupszy niż ja czy pani Domagalik;), ale którędy go tok myślowy prowadził, że do takich wniosków doszedł, nie jestem w stanie zgadnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Parytet dla alkoholiczek 21.08.09, 12:41 bri napisała: > Gdyby go uważały za przygłupa nie zadawałyby sobie trudu, żeby z nim > polemizować lub go krytykować. Nie jest to prawda, niestety. Ziemkiewicz z niewiadomych powodow jest przez wielu ceniony. Jego felietony nosza znamiona logiki (co z tego, ze pozornej i demagogicznej), wiec ludzie mu moga uwierzyc. Komentuje sie i krytykuje po to, zeby ta glupota nie zostala kupiona powszechnie, zeby zmusic ludzi do krytycznego patrzenia i przedstawienia wielkich jak Row Marianski luk w rozumowaniu 'intelignetnego' Ziemkiewicza. > > Moim zdaniem on nie jest głupi (a przynajmniej nie jest głupszy niż > ja czy pani Domagalik;), ale którędy go tok myślowy prowadził, że do > takich wniosków doszedł, nie jestem w stanie zgadnąć. A ja jestem, bo mialam o tym na studiach: najpierw sa emocje, potem postawa, potem dopasowywanie procesu poznawczego. U niektorych tylko typow, na szczescie. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 Re: Parytet dla alkoholiczek 22.08.09, 03:31 > Ziemkiewicz z niewiadomych powodow jest przez wielu ceniony. Podobnie jak Gretkowska, Janion czy Środa. Też nie wiem, za co przez niektórych ludzi są cenione ww. panie. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Parytet dla alkoholiczek 22.08.09, 21:13 Ja je cenię za ich wypowiedzi które dodają trochę radości w tym smutnym świecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 kobieta ma pełne prawo stoczyć się tak jak facet 22.08.09, 03:58 Nie wiem czy kobiety są czy nie są stworzone do zawodowych sukcesów albo do wysokiej pozycji zawodowej. Aż tak daleko bym się nie posunął. Sugeruję tylko przestać przejmować się że kobiety chleją (bo że chleją więcej niż kiedyś to fakt) w stylu "ojej! jak to wielka szkoda że takie fajne extrasuperdziewczyny się staczają..." jeśli faceci chleją i się staczają to kobiety mają takie samo prawo chlać i się staczać się. Oczywiście - ja nie muszę za leczenie alkoholików/alkoholiczek bulić z własnych pieniędzy. Zwłaszcza jeśli chleją młode, wykształcone, dobrze zarabiające z wysoką pozycją to mogą leczyć się same za własne pieniądze. Nie muszę też przywiązywać większej wagi do leczenia alkoholizmu kobiet niż mężczyzn. I o to w tym wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś