Dodaj do ulubionych

endometrioza

26.01.04, 08:51
Od jakiegoś czasu choruję na endometriozę.Bardzo martwi mnie to co
przeczytałam na jej temat w internecie i fakt, że lekarze nie uprzedzali mnie
o poważnych konsekwencjach jakie może ta choroba mieć dla zdrowia (min.
płodności). Poszukuję kontaktu do specjalisty od gruczolistości macicy lub
chociażby do lekarza z dużą wiedzą na ten temat.Czy Pani Doktor może mi jakoś
pomóc?
Obserwuj wątek
    • amaruuu Re: endometrioza 26.01.04, 09:05
      podobno miałam ten sam problem...a nawet bardziej rozwinięty: miałam wycinany
      przerost endometrium, potem miałam krawiaka w jajowodzie, zespoł
      policystycznych jajników i całą masę innych cyrków...leczyłam się Dianą 35 i
      orgametrilem..lekarz chciał mnie namówić na wkładkę gestagenową...(1500 zł),
      poszłam do innego...ten po obejrzeniu wyników powiedział, że broń boże żadnych
      wkładek...że to nawet nie jest endometrioza, tylko rozchwianie hormonalne...po
      prostu byłam naciągana. Skonsultuj to jeszcze z innym specjalistą, na zabiegach
      łyżeczkowania endometrium niektórzy zbijają kupę kasy. Ja osobiście mogę
      polecić dr. Łętkowskiego we Wrocławiu, ale nie wiem skąd jesteś. pozdro.
      • jasania Re: endometrioza 26.01.04, 09:23
        dzieki za odpowiedź, ja miałam (tydzień temu) wycinany guzek (ok 1,3 cm
        średnicy) ale on był w ogóle poza narządami, w okolicach spojenia łonowego.
        Lekarze powiedzieli tylko , że nie dają gwarancji, że to się nie odnowi...ale
        poza tym nic mi wiecej nie powiedzieli. Nie miałam też zadnych dodatkowych
        badań...zastanawiam się...z tego co wiem, mogę przecież takie guzki mieć
        również w innych miejscach.
        Mówisz, że miałaś wycinane przerosty endometriozy, czy po operacji też miałaś
        take twarde zgrubienie, wyczuwalne pod skórą w okolicy blizny? U mnie to wręcz
        wystaje na zewątrz i nie wiem czy to normalne.
        • amaruuu Re: endometrioza 26.01.04, 09:28
          ja miałam to robione przez pochwę...żadnych blizn, żadnych szwów. Zabieg
          podobny do zwykłego łyżeczkowania, na znieczuleniu miejscowym, trwało wszystko
          20 minut. Endomtrioza lubi się donawiać, ale żeby ją stwierdzić, idź do
          lekarza, który zleci ci badania....hormonalne też.
    • zagussia czym sie objawia endometrioza 26.01.04, 09:31
      jak mozna stwierdzic ze sie ja ma?
      • jasania Re: czym sie objawia endometrioza 26.01.04, 09:38
        Pytasz czym się ona obiawia...ja mam bardzo rzadki przypadek endometriozy,
        guzek poza narządami. Któregoś dnia po prostu zauważyłam, że mam jakieś dziwne
        zgrubienie w okolicy spojenia łonowego i poszłam z tym do lekarza, zrobili
        biopsję i stwierdzili, że to endometrioza...no i niedawno wycieli. Ale
        Endometrioza może mieć wiele postaci, podaj mi swój mail to ci prześlę artykuł
        na ten temat.
      • jasania Re: czym sie objawia endometrioza 26.01.04, 09:42
        Pytasz czym się ona obiawia...ja mam bardzo rzadki przypadek endometriozy,
        guzek poza narządami. Któregoś dnia po prostu zauważyłam, że mam jakieś dziwne
        zgrubienie w okolicy spojenia łonowego i poszłam z tym do lekarza, zrobili
        biopsję i stwierdzili, że to endometrioza...no i niedawno wycieli. Ale
        Endometrioza może mieć wiele postaci, jeśli chcesz wyślę ci artykuł na ten
        temat...
        • zagussia Re: czym sie objawia endometrioza 26.01.04, 09:46
          zagussia@gazeta.pl
          cos kiedys czytałam ze objawami moga byc silne bóle miesiaczkowe które mamsad
          wiec dlatego pytam...ale miałam usg - nic złego w sumie nie stwierdzono oprócz
          chyba jakis polipów czy wygladu gąbkowanych jajników i tyłozgiecia- nei wiem
          czy to ma cos wspólnego z ta choroba..
        • zagussia prosze podaj adres tego artykułu tutaj 26.01.04, 09:51
          bo skrzynke moge sprawdzic dopiero wieczorem, po pracy
          • jasania Re: prosze podaj adres tego artykułu tutaj 26.01.04, 10:24
            www.resmedica.pl/ffxart2004.html (tam jest coś o tyłozgięciu...poczytaj
            ale na spokojnie)
            pozdrawiam
      • misia.j Re: czym sie objawia endometrioza 26.01.04, 18:04
        Potwierdzić endometriozę może tylko laparoskopia lub laparotomia, czyli obejrzenie przydatków "na własne oczy" i pobranie wycinków. Wszystko inne to jedynie podejrzenia. Samo USG może jedynie zasugerować zmiany w obrębie przydatków, które mogę świadczyć o endometriozie (np. torbiel tzw. gęsta).
        Wymienia się też objawy, które mogą sugerować endometriozę (m.in. bolesne i obfite miesiączki, ból przy stosunku itp.), ale np. ja nie miałam książkowych objawów, ale laparoskopia stwierdziła endo III stopnia.
        Endometrioza jest o tyle niebezpieczna, że może (chociaż nie musi) prowadzić do problemów z zajściem w ciążę (albo problemy immunologiczne w przypadku mało zaawansowanej, albo zrosty w obrębie jajników i jajowodów przy bardziej zaawansowanej = najczęściej niedrożność jajowodów).
        Podawałam już kiedyś na forum linki do stron o endometriozie, poszukajcie w archiwum, jak Was to interesuje (nie pamiętam, czy na tym forum, czy na forum "niepłodność"). Jak nie znajdziecie - dajcie znać - odgrzebię i wkleję raz jeszczesmile
        • amaruuu Re: czym sie objawia endometrioza 26.01.04, 21:06
          Spokojnie, kochane, bez paniki...endometrioza to po prostu brak złuszczania się
          endometrium (wewnętrznej ściany macicy) w czasie miesiączki...spowodowany
          brakiem hormonu wytwarzanego przez ciałko żółte w czasie owulacji. Setki kobiet
          ma endometriozę. U mnie obecnie leczenie przebiega Luteiną...zwykły progesteron
          by popudzić owulację...czasami endo. się rozsiewa, np. poza narządy ( zatoka
          Douglasa) Ale bardzo często okazuje się , tak jak u mnie, że to nie
          endometrioza, tylko rozchwianie hormonalne.
          • risa1 Re: czym sie objawia endometrioza 28.01.04, 19:48
            moja endometrioze potwierdzilo usg narzadow rodnych a poszlam do gina z powodu
            baaaardzo bolesnych miesiaczek. okazalo sie ze mam wielkosci cytryny .mialam
            laparoskopie po ktrorej mialam czas do 5 m_cy zajsc w ciaze by w naturaln
            sposob zatrzymac okres. ale nie udalo sie. endom. lubi sie odnawiac. potem
            bralam przez pol roku danazol na zatrzymanie okresu. i tak zlecialo prawie 2
            lata meki z endom. teraz jestem szczesliwie w 15 tyg. ciazy nie krwawie i
            wszstko ok zazywam duphaston do 20 tyg.jestem pod kontrola ale wierze ze
            wszystko bedzie ok. poszukaj dobrego gin ktory ci pomoze kazde endom. da sie
            wyleczyc i niema obawy ze nie bedziesz w ciazy, tym sie niemartw bo stres tez
            robi swoje. zycze drowia.
          • misia.j Re: czym sie objawia endometrioza 29.01.04, 22:13
            Pozwól, że się absolutnie z Tobą nie zgodzę. Każda kobieta ma endometrium, czyli tkankę wyściełającą macicę. Endometrioza polega na tym, że taka tkanka pojawia się również w miejscach do tego nie przeznaczonych, najczęściej w obrębie jamy brzusznej, często na zewnętrznej części jajników, jelit i innych narządów wewnętrznych. Tkanka ta zachowuje się w czasie miesiączki dokładnie tak, jak tkanka wyściełająca macicę, czyli ulega złuszczeniu i krwawi do wewnątrz jamy brzusznej, co prowadzi do blizn, zrostów (np. do niedrożności jajowodów), tworzy tzw. torbiele czekoladowe (od koloru utlenionej krwi) w jajnikach. Może się zdarzyć, że tkanka endometrialna pojawia się również wewnątrz innych tkanek i wtedy jest trudniejsza do zdiagnozowania i niemożliwa do usunięcia.
            Niedobór progesteronu, czyli hormonu produkowanego przez ciałko żółte prowadzi do (często) niedomogi lutealnej, która objawia się m. in. plamieniami przed miesiączką właśnie z powodu zbyt niskiego progesteronu. I to się leczy syntetycznym progesteronem, m. in. luteiną. Luteiną lub innym lekiem o tym samym działaniu równiez wywołuje się miesiączkę.
            Progesteron jest hormonem II fazy cyklu, nie może więc pobudzić owulacji, jego produkcja zwiększa się właśnie po owulacji. Za owulację odpowiedzialne są estrogeny, FSH i LH w odpowiednich proporcjach współpracujące ze sobą.
            Faktem jest, że hormony i ich prawidłowe wydzielanie jest uzależnione od siebie, zazwyczaj zaburzenia w wydzielaniu jednego hormonu pociągają za sobą zaburzenia w wydzielaniu innych.
            Endometriozę (jak już pisałam) można potwierdzić tylko laparoskopowo.
            Wiem to wszystko z własnego doświadczenia. Jeżeli jesteście zainteresowane endometriozą - służę linkami, dajcie tylko znaćsmile
    • monika.antepowicz Re: endometrioza 30.01.04, 21:07
      Endometrioza w bliznie powstaje na skutek zawleczenia lub przez ciągłosc przez
      nacięcie w macicy- po cięciu lub wszczepianiue sie wypływajacych z macicy
      odchodów po porodzie- w takim przypadku wystarczajacym leczniem jest jej
      wyciecuie z blizny. inna sprawa jest z endoemtrioza dotyczącą narządłów
      płciowych i miednicy mniejszej- moze powodowawać bółe dyspaurenie( bolesnosć
      przy współżyciu)czy kłopoty z zajściem w ciaze- rozpoananie mozna postwić
      podczas laparoskopii- leczenie jest łaczone - laparoskopowo- hormonalne i
      prawie zawsze przynosi dobre efekty i wiekszośc aktywnych zawodowa lekarzy ( t
      jest mających praktykę r4ównież w szpitalu) potrafi podjąc odpowiednie decyzje
      odnośnie leczenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka