tygrysek75 08.02.04, 21:32 Co dokładnie to oznacza, bo moja koleżanka, która ma tę przypadłość nie jest w stanie mi tego wytłumaczyć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piegoosek Re: co to jest PCO? 08.02.04, 21:49 PCO - Polycystic Ovarian Syndrome - zespol policystycznych jajnikow - to choroba dosc zlozona, o jej wystepowaniu swiadcza np. bardzo nieregularne miesiaczki, hirsutyzm, otylosc meska, a z tego co widac na usg dopochwowym to wlasnie ta policystycznosc jajnikow, czyli wielotorbielowatosc jajnikow! na jajnikach zostaja niepekniete pecherzyki Graffa, tworza oslonke, przez ktora nie moga przebic sie nastepne pecherzyki - nie ma owulacji! nieleczone PCO prowadzi do bezplodnosci! PCO sie leczy i nalezy to robic! w ciezszych przypadkach jajniki poddaje sie laparoskopii w celu ich naklocia! jesli chcesz wiedziec wiecej, wpisz w wyszukiwarke "PCOS", znajdziesz dosc sporo artykulow na ten temat! pozdrawiam piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: co to jest PCO? 08.02.04, 22:45 PCO sa to policystyczne jajniki, czyli na jajnikach jest wiele pecherzykow PCOS jest to zespol policystycznych jajnikow co jest sprawa powazniejsza i na te przypadlosc skladaja sie pecherzyki i okreslone poziomy hormonow plus problemy z cera , nadmierym owlosieniem, nieregularne miesiaczki i jeszcze duuzo innych rzeczy. Nie kazdy kto ma PCO ma tez PCOS. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: co to jest PCO? 08.02.04, 23:22 PCO i PCOS to jest to samo, nie ma roznicy, w Polsce przyjelo mowic sie PCO! Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: co to jest PCO? 09.02.04, 12:35 Jak lekarz mi tlumaczyl to tak powiedzial i z tego co czytalam to wszedzie jest tak rozrozniane. Odpowiedz Link Zgłoś
ona19 Re: co to jest PCO? 08.02.04, 22:58 hmm u mnie tez jak miałam badanie jajników lekarz powiedziała ze mam drobne pęcherzyki na jajnikach i jak pytalam czy to coś groźnego powiedziała że nie ze dojrzewam jescze hmm napisane miałam po usg tak "jajnik prawy dl 4 cm lewy 2,5 cm oba zawieraja drobne pecherzyki, najwiekszy w prawym sr 8mm, zarys jajników wyraźny, gladkie" i mam jescze sie do niej zgłosić mam nadzieje ze nie mam tej choroby Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: co to jest PCO? 08.02.04, 23:29 Ona, Twoja lekarka powinna skierowac Cie na badania hormonow, te ktore Ci pisalam, glownie LH i FSH, ich stosunek pokaze czy powinnas sie niepokoic! zbadaj jeszcze testosteron! oprocz tego powinna sprobowac przywrocic Ci regularne cykle, podajac Clostilbegyt i Duphaston (stanadrowe leki przy PCOS i nie tylko oczywiscie)! a te drobne pecherzyki na jajnikach, nie musza wcale oznaczac tej choroby! po prostu w ciagu zycia kobiety niektore pecherzyki po prostu tak pozostaja (nie chce im sie peknac czegos im zabraklo... i nie szukaj u siebie chorob!! to najgorsze co mozesz zrobic wiem to po sobie!! po prostu zbadaj wszystko co mozliwe i nie martw sie na zapas! pozdrawiam! piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś
wasza_bogini co wy piszecie? 09.02.04, 12:32 wystepowanie pecherzykow w jajnikach to jets normalana rzecz, zawsze sa pecherzyki. usg stwierdza jaka jest struktura jajnika i torbieli jesli one wystepuja. jajniki PCO tworza duze torbiele. Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek do Bogini! 09.02.04, 20:24 racja, ze W jajnikach sa pecherzyki, ale wystepowanie ich NA jajnikach nie jest norma! chociaz zdarza sie to coraz czesciej! PCO charakteryzuje sie wystepowaniem WIELU DROBNYCH pecherzykow NA jajnikch! tworza one wokol jajnika jakby nieprzepuszczalna skorupke, przez ktora "nowe" pecherzyki nie moga sie przebic, po to robi sie resekcje jajnikow, czyli nakluwanie tej skorupki! duze torbiele, to zupelnie inna sprawa! calkiem mozliwe, ze jedna z odmian PCO jest ROWNIEZ tworzenie sie duzych torbieli, w koncu jest to choroba pochodzenia hormonalnego! wiem co pisze... pozdrawiam piegoosek Odpowiedz Link Zgłoś