Dodaj do ulubionych

co to jest PCO?

08.02.04, 21:32
Co dokładnie to oznacza, bo moja koleżanka, która ma tę przypadłość nie jest
w stanie mi tego wytłumaczyć
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: co to jest PCO? 08.02.04, 21:49
      PCO - Polycystic Ovarian Syndrome - zespol policystycznych jajnikow - to
      choroba dosc zlozona, o jej wystepowaniu swiadcza np. bardzo nieregularne
      miesiaczki, hirsutyzm, otylosc meska, a z tego co widac na usg dopochwowym to
      wlasnie ta policystycznosc jajnikow, czyli wielotorbielowatosc jajnikow! na
      jajnikach zostaja niepekniete pecherzyki Graffa, tworza oslonke, przez ktora
      nie moga przebic sie nastepne pecherzyki - nie ma owulacji! nieleczone PCO
      prowadzi do bezplodnosci! PCO sie leczy i nalezy to robic! w ciezszych
      przypadkach jajniki poddaje sie laparoskopii w celu ich naklocia!
      jesli chcesz wiedziec wiecej, wpisz w wyszukiwarke "PCOS", znajdziesz dosc
      sporo artykulow na ten temat!
      pozdrawiam
      piegoosek
    • kingaolsz Re: co to jest PCO? 08.02.04, 22:45
      PCO sa to policystyczne jajniki, czyli na jajnikach jest wiele pecherzykow
      PCOS jest to zespol policystycznych jajnikow co jest sprawa powazniejsza i na
      te przypadlosc skladaja sie pecherzyki i okreslone poziomy hormonow plus
      problemy z cera , nadmierym owlosieniem, nieregularne miesiaczki i jeszcze
      duuzo innych rzeczy.
      Nie kazdy kto ma PCO ma tez PCOS.
      Pozdrawiam
      • piegoosek Re: co to jest PCO? 08.02.04, 23:22
        PCO i PCOS to jest to samo, nie ma roznicy, w Polsce przyjelo mowic sie PCO!
        • kingaolsz Re: co to jest PCO? 09.02.04, 12:35
          Jak lekarz mi tlumaczyl to tak powiedzial i z tego co czytalam to wszedzie
          jest tak rozrozniane.
    • ona19 Re: co to jest PCO? 08.02.04, 22:58
      hmm u mnie tez jak miałam badanie jajników lekarz powiedziała ze mam drobne
      pęcherzyki na jajnikach i jak pytalam czy to coś groźnego powiedziała że nie ze
      dojrzewam jescze indifferent hmm napisane miałam po usg tak "jajnik prawy dl 4 cm lewy
      2,5 cm oba zawieraja drobne pecherzyki, najwiekszy w prawym sr 8mm, zarys
      jajników wyraźny, gladkie" i mam jescze sie do niej zgłosić mam nadzieje ze
      nie mam tej choroby sad
      • piegoosek Re: co to jest PCO? 08.02.04, 23:29
        Ona, Twoja lekarka powinna skierowac Cie na badania hormonow, te ktore Ci
        pisalam, glownie LH i FSH, ich stosunek pokaze czy powinnas sie niepokoic!
        zbadaj jeszcze testosteron! oprocz tego powinna sprobowac przywrocic Ci
        regularne cykle, podajac Clostilbegyt i Duphaston (stanadrowe leki przy PCOS i
        nie tylko oczywiscie)! a te drobne pecherzyki na jajnikach, nie musza wcale
        oznaczac tej choroby! po prostu w ciagu zycia kobiety niektore pecherzyki po
        prostu tak pozostaja (nie chce im sie peknac wink czegos im zabraklo...
        i nie szukaj u siebie chorob!! to najgorsze co mozesz zrobic wink wiem to po
        sobie!! po prostu zbadaj wszystko co mozliwe i nie martw sie na zapas!
        pozdrawiam!
        piegoosek
        • wasza_bogini co wy piszecie? 09.02.04, 12:32
          wystepowanie pecherzykow w jajnikach to jets normalana rzecz, zawsze sa
          pecherzyki. usg stwierdza jaka jest struktura jajnika i torbieli jesli one
          wystepuja. jajniki PCO tworza duze torbiele.
          • piegoosek do Bogini! 09.02.04, 20:24
            racja, ze W jajnikach sa pecherzyki, ale wystepowanie ich NA jajnikach nie
            jest norma! chociaz zdarza sie to coraz czesciej! PCO charakteryzuje sie
            wystepowaniem WIELU DROBNYCH pecherzykow NA jajnikch! tworza one wokol jajnika
            jakby nieprzepuszczalna skorupke, przez ktora "nowe" pecherzyki nie moga sie
            przebic, po to robi sie resekcje jajnikow, czyli nakluwanie tej skorupki!
            duze torbiele, to zupelnie inna sprawa! calkiem mozliwe, ze jedna z odmian PCO
            jest ROWNIEZ tworzenie sie duzych torbieli, w koncu jest to choroba
            pochodzenia hormonalnego!
            wiem co pisze...
            pozdrawiam
            piegoosek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka