Dodaj do ulubionych

Węzełek chłonny-okolice barku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 19:12
Wyczułam w okolicach barku, tu jak się kończą na górze plecy od
strony przedniej ciała małą kuleczkę. Byłam akurat u chirurga w
innej sprawie i spytalam, powiedzial, ze to wezelek chlonny
odczynowy i zeby sie nie martwic. Spotkal sie ktos z Was z czyms
takim? Bede wdzieczna za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: zmartwio Re: Węzełek chłonny-okolice barku IP: 77.255.11.* 01.02.10, 19:16
      Nie martw się ja mam taki za uchem, też strasznie panikowałam poszłam nawet dwa
      razy na USG, i za każdym razem zapewniono mnie że to nic groźnego, a węzeł
      odczynowy, pozdarwiam
      • Gość: Iwa Re: Węzełek chłonny-okolice barku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 20:07
        Dzięki za odpowiedź. Wiesz ale ja osttanio nie miałam żadnej
        infekcji, nie byłam chora. Jest w zasadzie mały ale wyczuwalny,
        wielkości jakby fasolka. Myślisz, że chirurg wystarczy do takiej
        opinii?
    • Gość: ... Re: Węzełek chłonny-okolice barku IP: *.ats.pl 01.02.10, 20:27
      Węzły, które mają mniej niż 1 cm nie powinny niepokoić.
      Zastanawiam się na jakiej podstawie lekarz stwierdził, że to odczynowy?
      Jak bardzo się się niepokoisz to zrób usg tego węzła i będziesz wiedziała co to
      jestsmile
    • Gość: kati Re: Węzełek chłonny-okolice barku IP: *.chello.pl 01.02.10, 22:06
      Zrób sobie OB I CRP jesli bedzie w normie to nie masz sie czym martwic. Ja tez
      mialam duzy wezel w tej okolicy, z tym ze od 1,5 roku mam bardzo wysokie CRP i
      OB. W koncu zdecydowalam sie na wyciecie tego wezla i wyszlo ze to przewlekle
      zapalenie, wezel odczynowy. Mysle ze nie masz sie czym martwic na zapas. Ja
      mialam skierowanie od hematologa a z badaniami dalej walcze bo wciaz nie
      ustalilam co jest przyczyna moich wyników crying Trzymaj sie i popros lekarza o badania.

• gabrielle76 Re: Węzełek chłonny-okolice barku 01.02.10, 23:28
        ja Ci ie napisze tak optymistycznie jak poprzedniczki, powiększone wezły za
        uszami, pod zuchwą rzeczywiscie rzadko świadcza o powaznej chorobie, ale
        powiekszone węzły nad obojczykiem to juz nie zarty, mojej kolezance tez
        wyskoczył w tym miejscu wezeł, lekarz powiedział ze to odczynowy i kazał sie nie
        martwic, ale jej to nie dawało spokoju bo nie była wczesniej chora, poszła do
        onkologa i on od razu bez dodatkowych badań powiedział jej ze to ziarnica, co
        potem potwierdziły badania. Nie dawaj sie zbyc ze to niewinny wezeł bo jesli to
        ziarnica to kazda chwila sie liczy, a niestety powiekszone wezły w tym miejscy
        to prawie zawsze 1 objaw ziarnicy. Idz koniecznie do onkologa. Ktos tu napisał
        zrób OB i CRP, jasne zrób ale jesli wyjda ok to i tak nie badz spokojna, mój
        tata i moja przyjaciółka mieli idealne OB i CRP a oboje mieli raka. Zbadaj sie
        koniecznie
        • Gość: Iwa Re: Węzełek chłonny-okolice barku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 09:03
          Ale to nie jest węzeł nad obojczykiem tylko przy barku.
      • Gość: Iwa Do Kati IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 11:15
        A jakiej wielkości miałaś ten węzeł? Bo mój jest malutki, chyba
        mniejszy niż fasolka, nie widać go w ogóle, trzeba się czasami
        natrudzić żeby go znaleźć.
        • gabrielle76 Re: Do Kati 02.02.10, 12:29
          Iwa nie szukaj tu pocieszenie ze Twój jest malutki i pewnie to nic złego,
          nadobojczykiem czy koło barku, w tych miejscach wychodza powiekszone wezły przy
          powaznych chorobach, idz do lekarza bo jesli to cos powaznego to liczy sie czas
          • Gość: Iwa Do Gabriella IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 12:50
            Byłam przecież wczoraj u chirurga, czemu Ty próbujesz na siłę mnie
            zastraszyć???
            To do jakiego lekarza polecasz mi się wybrać???
            Myślę, że mój węzełek ma do 1cm, lekarz nawet nie nazwał go węzłem
            tylko węzełkiem.
            • gabrielle76 Re: Do Gabriella 02.02.10, 15:26
              Broń Boze nie chce Cie straszyć, po prostu wiem jak lekarze lekceważa pacjentów
              i chce żebys sama o siebie dobrze zadbała badajac sie u kilku lekarzy. Na Twoim
              miejscu poszłabym do onkologa i wcale nie uwazam ze to jakis rak bo pewnie
              niewinny węzeł ale istnieje mozliwosc powaznej choroby dlatego dobrze sie przebadaj
        • Gość: kati Re: Do IWA IP: *.chello.pl 02.02.10, 20:34
          Mój węzeł kiedy go wykryłam miał juz ok 2cm ale z czasem się powiększał.
          Chodziłam od lekarza do lekarza, niektórzy właśnie myśleli ze to moze byc
          ziarnica bo w ostatnim czasie trace na wadze, mam zle wyniki krwi moje OB na
          dzisiaj to 98 i jest różne raz mialam 130 ale spadło CRP też mam bardzo wysokie
          więć już sama zaczelam szaleć. Zbadań biochemicznych nic mi nie wychodzilo wiec
          bylam juz spokojna bo kiedy skierowano mnie do hematologa nie mogąc juz nic
          ustali to na wejście dostałam skierowania na biochemie. W końcu kiedy mój węzeł
          osiągnął juz ok 5-6cm zdecydowano się go usunąć. Z badania histopatologicznego
          wyszło ze to odczynowe przewlekłe zapalenie wezłów chlonnych. Szczerze mówiąc
          ulzylo mi po operacji dopiero bo tez sluchajac innych tylko sobie wbijalam ze
          mam raka itd. Mozna bylo oszalec. Wiec zrob tak jak mowilam sobie badania i
          konsultacje laryngologiczną a jak cos to popros o skierowanie do hematologa.
          Uwierz mi odetchniesz z ulga jak bedzie po wszystkim. Ja tak chodzilam 1,5 roku
          od lekarza do lekarza ale warto było. Teraz tylko probuje ustalic dlaczego mam
          takie a nie inne wyniki. ALE RAKA NIE MAM wink TRZYMAJ SIE I NIE DAJ SIĘ ZWARIOWAĆ.
          • Gość: iwa do Kati IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 20:43
            Czy mogłyś napisać na mojego maila gazetowego iwa149@gazeta.pl
    • lejdi111 Re: Węzełek chłonny-okolice barku 02.02.10, 15:39
      Ja bym nie zostawiła tez tego tak. Pamiętam jak kiedyś wyskoczył mi węzeł
      chłonny na karku. Był ok cm, twardy i nie przesuwalny. Od razu poszłam do
      lekarza i na dzień dobry dostałam skierowanie na morfologię z rozmazem, usg
      węzłów i śledziony i rtg klatki piersiowej. W sumie wszystko zakończyło sie ok a
      powód powiekszenia nie znany. Po ok 2 miesiącach sam sie wchłonął.
      • Gość: .... gabrielle76 IP: *.ats.pl 02.02.10, 20:41
        Nie siej paniki.
        Ja choruję na chłoniaka i uwierz mi, że tak malutki węzeł nie świadczy o chorobie.
        Chłoniaki to nie tylko powiększone węzły, to cała masa innych dolegliwości.
        Tak malutkiego węzła nawet dokładnie nie da się zbadać na USG.
        I patologiczne węzły to te, które nie bolą, nie przesuwają się w czasie
        dotykania i są większe niż 1 cm.
        A ha u mnie choroba była zaawansowana a OB i CRP miałam w normie...
        Miałam podwyższony poziom limfocytów i na USG wyszło, że węzeł jest podejrzany.
        Inna sprawa, że bieganie do onkologa z takimi sprawami to blokowanie miejsca
        komuś kto już może mieć zdiagnozowany nowotwór i wymaga natychmiastowego leczenia.

Do autorki:obserwuj ten węzeł ale też go nie dotykaj bez potrzeby.
        • gabrielle76 Re: gabrielle76 02.02.10, 21:19
          nie sieje paniki, opisuje tylko przypadek kolezanki, mały węzełek=ziarnica
        • Gość: Iwa Do gość.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 09:15
          Dzięki za odpowiedź a co to znaczy, że węzeł było podejrzany na usg?
          • ammazuko_powrot Re: Do gość.... 04.02.10, 11:00
            Miał strukturę hypoechogeniczną, świadczącą o rozwijającym się nowotworze węzłów
            chłonnych.
            • Gość: iwa Re: Do gość.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.10, 11:22
              Wszystkie moje węzły mają strukturę zatokową
              • Gość: .... Re: Do gość.... IP: *.ats.pl 04.02.10, 12:07
                Iwa, nie wiem o co chodzi ze strukturą zatokową ale gdyby było coś nie tak to
                lekarz robiący USG zaleciłby dalsze konsultacje i badania.
                A tak ogólnie nie masz problemów z zatokami?
                • Gość: M.K Re: Do gość.... IP: *.tktelekom.pl 04.02.10, 18:22
                  Wiem sama po sobie ze mozna miec powiekszone węzły będąc zdrowemu.Ja
                  tez sie zamartwiałam,miałam i dalej mam powiekszone wezły
                  pachowe,czasami powieksza sie węzeł podżuchwowy,robiłam badania
                  odwiedziłam nawet onkologa-jest OK.Wezły pozapalne.Kontroluje je
                  przy robieniu usg.
                  Szukałam powodu powiekszonych węzłów,wmawiałam sobie raka
                  nawet,okazało sie ze mam toksokaroze.
                  Z tego co powiedzial mi onkolog jak powiekszone sa wezły karkowe i
                  szyjne trzeba zbadać.Dlatego nie martw sie,wybierz sie do onkologa
                  dla własnego spokoju.
                  Zycze zdrówkasmile)
                  • Gość: .... Re: Do gość.... IP: *.ats.pl 04.02.10, 21:34
                    Z powiększonymi węzłami naprawdę nie ma potrzeby biec odrazu do onkologa.
                    Wystarczy zrobić badania i USG i pokazać wyniki interniście.
                    Ludzie zostawcie specjalistów, tym którzy NAPRAWDĘ potrzebują pomocy.
                    Zresztą autorka pisała,że ma węzły zatokowe więc po co jej onkolog?
                    • mama-1983 Re: Do gość.... 04.02.10, 21:38
                      Jeżeli kogoś coś martwi i boi się, więc chyba lepiej jak onkolog uspokoi?
                      Ja poszłam do onkologa co prawda prywatnie bo normalnie za chiny bym się nie
                      dostała.
                  • mama-1983 Re: Do gość.... 04.02.10, 21:35
                    Sama mam węzełek taki ... na szyi po prawej stronie tak bardziej z tyłu. Byłam z
                    tym u onkologa to mnie wysmiał, ze ledwo czuć. Poszłam na badanie krwi ok, ale
                    ja drążyłam dalej poszłam na USG lekarz nic nie stwierdził. Węzeł nie rośnie
                    przesuwa się jest miękki wg mnie mniejszy niż 1 cm czasami trudno go wyczuć.
                    Spokojnie zrób sobie badania jak Cie to tak martwi.
                    Zdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka