Gość: Ktoś IP: *.lodz.mm.pl 30.04.10, 10:29 Czy lody, które się roztopiły i zostały ponownie zamrożone mogą zaszkodzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Lody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 11:25 Taaaaaaak! i to bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachela Re: Lody IP: *.aster.pl 30.04.10, 11:31 oczywiście! mogą nawet zabić czytałaś "Lesia" Chmielewskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: Lody IP: *.lodz.mm.pl 30.04.10, 13:59 A jakie mogą być objawy? Jak przy typowym zatruciu? Może zależy to od tego w jakim stopniu były rozpuszczone? Jak jest gorąco to lody po przyniesieniu ze sklepu mają rzadką konsystencję, a po włożeniu do zamrażarki robią się mocno zamrożone Odpowiedz Link Zgłoś
wielotony.nieharmoniczne Re: Lody 30.04.10, 16:56 a może lepiej nie ryzykować, niż potem się martwić? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: Lody 30.04.10, 19:56 pewnie ze moga zaszkodzić, żadnych mrożonek nie wolno po rozmrożeniu ponownie zamrażac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janina Re: Lody IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.10, 21:10 Ciezkie zatrucie organizmu, a nawet smierc!!! Lody, ktore przychodza do sklepu i przy rozpakowywaniu i ladowaniu do lodowek sa juz troche miekkie, sa natychmiast wyrzucane do smieci. Nie wolno ich wlozyc do zamrazarki i sprzedac!!! (Moja sasiadka ma wlasne sklepy) Tak to wyglada na zachodzie, wiec w Polsce na pewno tez! To bardzo grozne zatrucie! Lesio Chmielewskiej chcial w ten sposob zabic sekretarke..Nie radze nawet probowac. Lody, ktore sie rozpuszaczaja, natychmiast zjesc, albo wyrzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
wielotony.nieharmoniczne Re: Lody 30.04.10, 21:57 Ile czasu po zjedzeniu mogą wystąpić przykre objawy? Jeśli nie wystąpiły wcale, to chyba nie doszło do zatrucia? wiem np. że listerioza może przebiegać bezobjawowo - więc już nie wiem... a może to zależy od tego jaki jest skład, tzn. sprawa bardziej dot. lodów świeżo robionych na miejscu i z surowych jajek. Podejrzewam, że lody, które mają termin przydatności ponad rok - mają takie konserwanty, że choć mogą alergizować, to pod względem zatruć są bezpieczniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ztert Re: Lody IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.10, 22:35 Zadne produkty, ktore sie juz powoli odmrazaja, nie nadaja sie do ponownego zamrozenia. Wyrzucic natychmiast lub zaczac jesc. Jak juz ktos wczesniej napisal, w sklepach, butikach, wszedzie, gdzie dodatkowo serwuje sie lody w lodowkach, sa one naprawde wyrzucane do smieci, jezeli sa nawet minimalnie nie tak twarde jak powinny. Za sprzedanie takiego ponownie zamrozonego loda, wyladowaloby sie w wiezieniu. Odpowiedz Link Zgłoś