Dodaj do ulubionych

Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie?

02.03.04, 15:36
Mam rodzić za ok.dwa i pół tygodnia, słyszałam o znieczuleniu , dokładnie nie
pamiętam jak ono się nazywa. Czy mogła by mi pani napisać co pani o nim
myśli. Jak mogę się czuć po porodzie, jesli znieczulenie przestanie już
działać. Rodziłam już naturalnie i ten ból mnie przeraża, pozatym
samopoczucie po porodzie też nie było najlepsze. Boję się jednak że coś może
stać się dzidziusiowi lub mogę nie czuć bóli partych. Dziękuję za odpowiedź.
Musze się zdecydować do jutra.
Obserwuj wątek
    • apja Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 03.03.04, 08:56
      a może któraś z dziewczyn rodziła ze znieczuleniem?
      • misialski Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 03.03.04, 12:53
        Polecam znieczulenie zewnątrzoponowe, nie bedziesz cierpiec bólu a jednoczesnie
        mozesz chodzic, czuc i przec bez problemu. Wszelkie wyczerpujące informacje na
        ten temat znajdziezs na tym portalu (prowadzonym przez anastezjologa). Obala On
        wszystkie mity na temat tego znieczulenia, bo niestety pewnie niejedna osoba
        postraszy Cie paraliżem. To najlepsza metoda, najbardziej skuteczna i
        nieszkodliwa w przeciwieństwie do narkotyków które sa czesto podawane i
        upośledzają oddychanie u noworodka. Zresztą wyczerpujące informacje znajdziesz
        pod tym adresem

morfeusz2001.webpark.pl/index.html
        milej lektury.
        Ps. Ja planuje wlasnie ciąże i juz sie zdecydowalam na to znieczulenie. Życze
        Ci wszystkiego dobrego i pieknego maluszka smile
        • zalotnica Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 07.03.04, 13:32
          misialski napisała:

>Wszelkie wyczerpujące informacje na
          >ten temat znajdziezs na tym portalu (prowadzonym przez anastezjologa). Obala On
          >wszystkie mity na temat

Nie tak dawno na F. ZDROWIE niejaki Doki, tez anastezjolog, przedstawial
          czarne wersje tego znieczulenia, nie rozumiem tylko dlaczego. Oczywiscie,
          jego zonka miala porod ze znieczuleniem...

ps. nie moge znalezc tego zdjecia o ktorym wspominasz
          • misialski Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 08.03.04, 11:30
            Przejrzyj dokładnie cały portal "morfeusz" dotyczący znieczuleń do porodu. Tam
            jest taka ruchoma prezentacja pokazujaca jak dokładnie przebiega proces
            zakładania zzo i miejsce wkłucia.
            Pozdrawiamsmile)
        • marghot Re:Różnica w znieczuleniach??? 09.03.04, 08:37
    • apja Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 03.03.04, 14:34
      dzięki, czekam na dalsze odpowiedzi, a szczególnie opinie pani doktor.
    • irhel Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 03.03.04, 23:57
      Ja nie chcę nikogo straszyć ale sama się bałam znieczulenia zewnątrzoponowego.
      Większość moich koleżanek rodziła z tym właśnie znieczuleniem i były bardzo
      zadowolone, ale mimo wszystko bałam się „gmerania” przy kręgosłupie. Nie wiem
      co pisze ten anestezjolog, ale z tego co się dowiedziałam efektem ubocznym mogą
      być bóle głowy ujawniające się nawet po pół roku. A paraliż? To najczarniejsza
      wersja wydarzeń i zależy tylko od lekarza. Jeżeli coś naruszy w rdzeniu
      kręgowym -nie twierdzę, że zdarza się to często ale się zdarza o czym możemy
      usłyszeć choćby z telewizji. A decyzję o znieczuleniu można podjąć nawet w
      trakcie porodu. Pozdrawiam.
      • brydzia1972 Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 04.03.04, 09:56
        witaj!ja miałam znieczulenie zewnatrzoponowe i po prodzie przez jakieś trzy m-
        ce bez przerwy bolała mnie głowa .to był koszmar .jestem migreniczką i może to
        tez miało wpływ na moja łepetynę . dzieckiem właściwie zajmował się mąż z
        pomocą mojej mamy , bo ja byłam nieczynna .
        gdybym miała przeżyć "normalnie" poród , wolałabym mimo wszystko te bóle głowy!
        pozdrawiam i życzę powodzenia i radości z maluszka!
        • zalotnica Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 07.03.04, 13:25
          brydzia1972 napisała:
          >gdybym miała przeżyć "normalnie" poród , wolałabym mimo wszystko te bóle głowy!

tez jestem ZA...
      • misialski Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 05.03.04, 15:06
        Nie ma fizycznej możliwości aby kobieta została sparaliżowana, ponieważ miejsce
        wkłucia jest dużo poniżej końca rdzenia kręgowego (obrazek na stronie którą
        podałam) Tak wiec to bzdura propagowana przez osoby nie wiedzące na czym to
        znieczulenie polega. Bóle głowy natomiast owszem czasem występują ale to z
        powodu błędów anestezjologa. Czytałam na ten temat opracowania - powodem jest
        używanie nieodpowiednich igieł. Zrezstą zadna z moich kolezanek nie skarżyła
        sie po porodzie na takie bóle.
    • wiolet_ta Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 04.03.04, 17:21
      Ja też myślałam o znieczuleniu przy drugim porodzie ale decyzję pozostawiłam do
      ostatniej chwili. Ostatecznie tak błyskawicznie urodzilam i w 2,5 godz. i tylko
      końcowe 11 minut to były te mocniejsze bóle ale cieszę się ,że się nie
      zdecydowałam . Było naprawdę super, szybko i sprawnie i prawie bezboleśnie smile
      Polecam szpital na Solcu - super opieka !!!
      Mama Dawidka i Bartoszka
      • pia.ed Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 05.03.04, 22:03
        Rodzilam wiele lat temu w Szwecji. Dostalam znieczulenie metoda Vestervik
        (metoda szwedzka), bardzo popularna bo calkowicie bezpieczna.
        Kiedy zaczely sie bole parte, polozna zawolala lekarza ktory dal mi zastrzyk w
        szyjke macicy. Urodzilam calkiem bezbolesnie, zadnych dzialan ubocznych nie
        bylo.
        • zalotnica Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 07.03.04, 13:20
          pia.ed napisała:

>Rodzilam wiele lat temu w Szwecji. Dostalam znieczulenie metoda Vestervik
          >(metoda szwedzka), bardzo popularna bo calkowicie bezpieczna.
          >Kiedy zaczely sie bole parte, polozna zawolala lekarza ktory dal mi zastrzyk w
          >szyjke macicy. Urodzilam calkiem bezbolesnie, zadnych dzialan ubocznych nie
          >bylo.

No i prosze i jak teraz wygladaja panowie rzadzacy w Polsce ?
          Tylko jeden taki maly zastrzyk a ile radosci potrafi sprawic,
          nigdy nie zrozumiem dlaczego KOBIETY tak dlugo musialy na niego
          czekac...
    • martini_very_bianco Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 05.03.04, 22:09
      ciao,
      zajrzyj na forum ciąża i poród, tam prawie codziennie pojawiają się wątki
      dotyczący znieczulenia.
    • dwa-razy-mama Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 05.03.04, 22:23
      Pierwsze dziecko urodziłam bez znieczulenia bo poród przebiegał szybko i bezproblemowo. Po 3 godz. bólu nie większego niż ten menstruacyjny urodziłam córkę.
      Z synem było gorzej. Mimo żelu na szyjce ta nie rozwierała się a skurcze co minutę. Po dobie akcji nieefektywnej akcji porodowej zdecydowałam się na znieczulenie. I to tylko dlatego, że nie miałam już cierpliwości do badania ginekologicznego i nie pozwoliłam się badać.
      Po 10 min od wbicia igły ból ustąpił. Siedziałam spokojnie podłączona do ktg. Konwersowałam z mężem, lekarzem, położną. Super. Nawet parte skurcze nie bolą.
      Jakbym miała rodzić 3. to tylko tak.
      Poza tym po porodzie masz siłę przytulać i karmić dzidziusia. Nic nie boli.
      Ja zostawiłam sobie te rurki na noc i jeszcze podali mi trochę leku, żebym się wyspała.
      Polecam
      Nic mnie nie bolało, choć przyznam bałam się "dlubania" w rdzeniu kręgowym!!

Poród bez bólu pozwala się skupić na mężu, dzidziusiu, a nie na tym kiedy wszystko się skończy.

Pozdrawiam
      • zalotnica Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 07.03.04, 13:12
        dwa-razy-mama napisała:
        >Poród bez bólu pozwala się skupić na mężu...

czy Ty przypadkiem nie przesadzasz...?
    • ewa.analityk1 Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 06.03.04, 16:31
      A wiecie, że od 1 stycznia za znieczulenie płaci NFZ? Można sobie zażyczyć przy
      porodzie za darmo
    • monika.antepowicz Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 06.03.04, 21:33
      To jest jedna z największych zdobyczy XX wieku- poleciłabym każdej kobiecie!
      Uważam że znieczuklenie do porodu daje niezwykły komfort! nie widziłam
      powikłań po takim znieczulbeniu, dzieci zazwyczaj rodzą sie w bardzo dobrym
      stanie . sama miałam takie znieczulenie zakładane dwukrotnie- do porodu i
      operacji i stałam sie wrecz jego"fanką" To niezwykły komfort mieć możliwosc
      takiego znieczulenia.
      • zalotnica Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 07.03.04, 13:21
        monika.antepowicz napisała:

> To jest jedna z największych zdobyczy XX wieku-

podpisuje sie pod tym...
    • neti87 Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 06.03.04, 22:32
      Ciekawa jestem jakie są przeciwwskazania do takiego znieczulenia??? Ja jestem
      uczulona na prophynofenazon i aminofenazon, tj. np. Saridon, Pyralgina,
      Pabialgina, Gardan...Oczywiście nie testuję leków na sobie, staram się brać ich
      niewiele, więc nie wiem czy na coś jeszcze jestem uczulona. Czy takie
      znieczulenie ma coś wspólnego z takim uczuleniem, o którym piszę? Czy
      anastazjolog mnie o to zapyta? U denstysty dwukrotnie bylam znieczulana
      xylokainą, za każdym razem bardzo to przeżywałam, ale nic złego sie nie
      wydarzyło (nadal jednak wolę leczenie bez znieczulenia).
      Bardzo proszę o odpowiedź.
      • monika.antepowicz Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 07.03.04, 12:19
        bezwzględnym pzeciwskazaniem są małopłytkowosci i zaburzenia krzepniecia, ropne
        zmiany na skórze pleców, niektóre choroby neurologiczne(miasatenia, sm)
      • pia.ed Re NETTI 87 07.03.04, 13:33
        Ja mialam sprawe znieczulenia przy porodzie zalatwiona juz pare miesiecy przed
        porodem. Jesli pragniesz znieczulenia w krzyz, to powiedz o tym swemu
        lekarzowi, ktory ew. wysle Cie na potrzebne badania.
        Wszystko musi byc gotowe zanim przyjedziesz na porod!
      • pia.ed CZY PRZY PORODZIE ZAWSZE JEST LEKARZ 07.03.04, 13:38
        W Szwecji polozne sa wysoko wyspecjalizowane i przy normalnym porodzie lekarz
        nie asystuje.
        U mnie byl chwileczke zeby znieczulic i to wszystko.
    • neti87 Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 07.03.04, 13:50
      Rozumiem, że trzeba o wszystkim zadecydować przed porodem i przygotować sie do
      znieczulenia (ewentualne badania). U mnie nie występują przeciwwskazania, o
      których pisała Pani Doktor. Nie wiem tylko czy ktoś porozmawia (i kto to ma
      być) ze mną o moich wątpliwościach dotyczących uczulenia na leki...
      • beatapl Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 08.03.04, 15:47
        rodzilam ponad 2 lata temu poprzez ciecie cesarskie. Od polowy ciazy wiedzialam
        ze bede rodzic w znieczuleniu doledzwiowym. To lekarka przekonala mnie do
        zastosowania znieczulenia.
        Anesteziolog byl obecny caly czas podczas porodu czyli jakies 15 minut. podczas
        porodu delikatnie wymiotowalam. Pozniej przez noc lezalam na sali pooperacyjnej
        ze wzgledow bezpieczenstwa. Trzeba kilka godzin lezec na plaskim lozko. Dziecko
        dostalam juz na sali operacyjniej i tak mam je do tej porysmile.
        Jestem zwolenniczka redukowania buolu wszedzie tam gdzie jest taka mozliwosc.
        Stad moja decyzja o znieczuleniu.
        pozdrawiam,
        beata
        • marghot Re: Co pani myśli o znieczuleniu przy porodzie? 09.03.04, 08:38
          czy różni się zniczulenie dolędźwiowe od zewnątrzoponowego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka