IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 23:07
czym sie objawiaja hemoroidy?i czy to jest powazna choroba?czy keli na to mozna
kupic bez recepty i czy partner podczas stosunku moze sie tym zarazic?dziekuje
za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: hemoroidy 12.08.01, 22:52
      Hemoroidy to żylaki odbytu, absolutnie niezaraźliwe, czesto towarzysza ciąży i
      zaparciom. Objawiają się czasem swedzeniem i bólem okolicy odbytu, bolesnym
      parciem na stolec i obecnoscią niewielkiej ilości krwi w stolcu.mA
      • Gość: ZIUTA Re: hemoroidy do Pani Doktor IP: 62.148.88.* 13.08.01, 08:39
        Mam wrażenie, że pani doktor nie odpowiedziała na ważne pytanie:
        Czy to jest groźne. Często się słyszy, że tak.
        Do jakiego lekarza się zwrócić z tym problemem?
    • Gość: jaz Re: hemoroidy IP: 195.117.159.* 13.08.01, 09:17
      Jaki jest przebieg choroby?
      Czy h. mog a ustąpić same/
      • Gość: unixx Re: hemoroidy IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 13.08.01, 12:14
        miałam raz hemoroidy, lekarz 1 kontaktu przepisał mi
        czopki po których przeszło. Jednak gdyby nie przeszło
        miałam się koniecznie zgłosić do specjalisty
        proktologa, więc chyba hemoroidy to poważna sprawa.
        • monika.antepowicz Re: hemoroidy 13.08.01, 22:36
          Hemoroidy mogą się pojawiac w czasie ciaży, gdy istnieje podwyzszone cisnienie
          w miednicy mniejszej( na przykład w czasie ciąży).
          Po zastosowaniu czopków, masci i leków doustnych (Hemorol, Procto-glyvenol,
          Aesculan, Posterisan)
          Niestety w razie powikłań- a wiec głównie zmian zakrzepowych może okazać się
          konieczny zabieg operacyjny.MA
          • Gość: janka Re: hemoroidy IP: *.OG1.srv.t-online.de 16.08.01, 09:38
            Hemoroidy to moj problem od wielu lat. Do tej pory stosowalam czopki i masci, kiedy specjalnie dokuczaly.
            Staram sie jednak dobrze odzywiac i nie miewac zaparc. Proktolog zalecil zabieg ich wysuszenia poprzez
            zalozenie specjalnych gumek (na kazdy hemoroid oddzielnie i po wysuszeniu jednego nastepny). Chce zajsc w
            ciaze. Czy powinnam je najpierw wyleczyc? Czy takie leczenie przez wysuszanie wchodzi w gre rowniez
            w okresie ciazy? Czy stosowanie czopkow i masci jest dopuszczalne w okresie ciazy? Jesli nie, to jak sobie
            radzic z nimi innymi sposobami? Ich nieprzyjemne dzialanie daje przeciez o sobie znac szczegolnie w okresie
            ciazy. Z gory dziekuje za odpowiedz.
            • monika.antepowicz Re: hemoroidy 16.08.01, 23:41
              To zależy, kiedy Pani tę ciaże planuje. Wszelkie zabiegi, zwłaszcza ze
              stosowaniem środków chemicznych lepiej wykonywac poz ciażą- wiec może najpierw,
              jeśli jest koniecznosc wyleczyć zylaki odbytu, gdyż na pewno znacznie sie
              nasilą po porodzie9 w czasie porodu na skutek parcia mogą sie powiększyć lub
              moze dojsć do powikłań zakrzepowych i zapalnych.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka