Gość: lkj IP: *.inowroclaw.sdi.tpnet.pl 10.08.01, 23:07 czym sie objawiaja hemoroidy?i czy to jest powazna choroba?czy keli na to mozna kupic bez recepty i czy partner podczas stosunku moze sie tym zarazic?dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: hemoroidy 12.08.01, 22:52 Hemoroidy to żylaki odbytu, absolutnie niezaraźliwe, czesto towarzysza ciąży i zaparciom. Objawiają się czasem swedzeniem i bólem okolicy odbytu, bolesnym parciem na stolec i obecnoscią niewielkiej ilości krwi w stolcu.mA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZIUTA Re: hemoroidy do Pani Doktor IP: 62.148.88.* 13.08.01, 08:39 Mam wrażenie, że pani doktor nie odpowiedziała na ważne pytanie: Czy to jest groźne. Często się słyszy, że tak. Do jakiego lekarza się zwrócić z tym problemem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaz Re: hemoroidy IP: 195.117.159.* 13.08.01, 09:17 Jaki jest przebieg choroby? Czy h. mog a ustąpić same/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unixx Re: hemoroidy IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 13.08.01, 12:14 miałam raz hemoroidy, lekarz 1 kontaktu przepisał mi czopki po których przeszło. Jednak gdyby nie przeszło miałam się koniecznie zgłosić do specjalisty proktologa, więc chyba hemoroidy to poważna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: hemoroidy 13.08.01, 22:36 Hemoroidy mogą się pojawiac w czasie ciaży, gdy istnieje podwyzszone cisnienie w miednicy mniejszej( na przykład w czasie ciąży). Po zastosowaniu czopków, masci i leków doustnych (Hemorol, Procto-glyvenol, Aesculan, Posterisan) Niestety w razie powikłań- a wiec głównie zmian zakrzepowych może okazać się konieczny zabieg operacyjny.MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: hemoroidy IP: *.OG1.srv.t-online.de 16.08.01, 09:38 Hemoroidy to moj problem od wielu lat. Do tej pory stosowalam czopki i masci, kiedy specjalnie dokuczaly. Staram sie jednak dobrze odzywiac i nie miewac zaparc. Proktolog zalecil zabieg ich wysuszenia poprzez zalozenie specjalnych gumek (na kazdy hemoroid oddzielnie i po wysuszeniu jednego nastepny). Chce zajsc w ciaze. Czy powinnam je najpierw wyleczyc? Czy takie leczenie przez wysuszanie wchodzi w gre rowniez w okresie ciazy? Czy stosowanie czopkow i masci jest dopuszczalne w okresie ciazy? Jesli nie, to jak sobie radzic z nimi innymi sposobami? Ich nieprzyjemne dzialanie daje przeciez o sobie znac szczegolnie w okresie ciazy. Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: hemoroidy 16.08.01, 23:41 To zależy, kiedy Pani tę ciaże planuje. Wszelkie zabiegi, zwłaszcza ze stosowaniem środków chemicznych lepiej wykonywac poz ciażą- wiec może najpierw, jeśli jest koniecznosc wyleczyć zylaki odbytu, gdyż na pewno znacznie sie nasilą po porodzie9 w czasie porodu na skutek parcia mogą sie powiększyć lub moze dojsć do powikłań zakrzepowych i zapalnych.MA Odpowiedz Link Zgłoś