yola_d 19.06.10, 09:42 Drogie e-mamy, czy ktoras z Was wie, czy podczas miesiaczki mozna wykonac ginekologiczne USG, czy tez lepiej zmienic date wizyty? Milej soboty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniazm Re: USG ginekologiczne 19.06.10, 09:46 najlepiej je wykonać 5-10 dzień cyklu, czyli tuż po miesiączce. Odpowiedz Link Zgłoś
yola_d Re: USG ginekologiczne 19.06.10, 10:57 Moje pytanie brzmi, czy lekarz moze wykonac USG pomimo miesiaczki, czy tez powinnam zadzwonic i zmienic termin wizyty, bo tego typu badanie podczas miesiaczki jest zupelnie niemozliwe ? Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: USG ginekologiczne 19.06.10, 11:05 Zadzwon do lekarza i zapytaj, tak najprosciej. On bedzie wiedzial co chce sprawdzic i czy da sie to zbadac podczas okresu. Normalnie mozna, nie jest to estetyczne, ale mozna, zwlaszcza jesli wizyta jest umowiona na dlugo w przod albo jesli doleglowosc jest nagla a dokuczliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszek80 Re: USG ginekologiczne 19.06.10, 13:24 Nie wiem czy jest zupełnie niemożliwe ale zawsze jak ustałałam termin wizyty ,za rada ginekologa wypadał już po okresie.Najlepiej bedzie zadzwonić i zapytać ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: USG ginekologiczne 19.06.10, 12:54 Z tego co wiem, to jest możliwe, ale bezcelowe, bo niewiele na nim widać. I to tylko o to chodzi. W jakiejś dramatycznej sytuacji np. przy nagłych silnych boleściach warto zrobić, bo a nuż coś się wyjaśni. Ale jak nie ma konieczności, to lepiej poczekać na "lepszą widoczność". Odpowiedz Link Zgłoś
mama_vinca Re: USG ginekologiczne 19.06.10, 11:24 Wydaje mi sie ze musisz poczekac az miesiaczka sie skonczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mimka23 Re: USG ginekologiczne 19.06.10, 12:11 Tak, usg gin. może być wykonane podczas miesiączki jeśli jest to konieczne (bo np. coś się dzieje złego). Dobry ginekolog nie powinien robić trudności jeżeli usg jest konieczne. Co innego, jeśli chcesz wykonać tak sobie, kontrolnie, wtedy lepiej poczekać i zrobić po miesiączce. Odpowiedz Link Zgłoś
yola_d Re: USG ginekologiczne 19.06.10, 14:26 Dziekuje za odpowiedzi. Zadzwonie ... Po prostu mialam cichutka nadzieje,ze (wbrew zdrowemu rozsadkowi )"czytelnosc" tego badania bedzie odpowiednio dobra, bo czekam na ta wizyte od 5 tygodni i chcialabym wreszcie wiedziec, czy cos mi dolega, czy tez wszystko jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
reges Re: USG ginekologiczne 20.06.10, 11:02 Przy staraniu się o dziecko, podczas monitoringu, pierwsze USG wykonuje się w trakcie miesiączki. Myślę, że wszystko zalezy od tego co masz zamiar badać. Odpowiedz Link Zgłoś