Dodaj do ulubionych

tabletki a badania

17.04.04, 18:01
Pytanie,ktore ostatnio nieustannie chodzi mi po glowie,to "jakie badania
powinnam przejsc,zeby wiedziec,czy Harmonet,ktory przyjmuje,nie dziala
ujemnie na moj organizm"? przed przepisaniem tych tabletek,nie mialam
robionych zadnych badan,dlatego tym bardziej czuje sie zaniepokojona.Jedyna
widoczna zmiana jest...powiekszenie brzucha!W skutkach ubocznych,jest
napisane,ze zdaza sie to u mnie niz 1% kobiet,a padlo wlasnie na mniesadJestem
osoba szczupla wiec dodatkowe "faldy" bardzo mi przeszkadzajasadPoza tym
troszke mdlosci itp.Prosze poradzcie,na jakie badania sie zglosic?
Hormonalne,badania watroby?i jakie jeszcze?jakie u ginekologa, a jakie w
innych gabinetach?Z gory dziekuje i pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • cordosa Re: tabletki a badania 17.04.04, 18:35
      mozna zrobic morfologię, spr. krzepliwość krwi, próby watrobowe, cholesterol i
      cukier --> labolatorium analityczne. NIektorzy lekarze kierują na badania
      moczu, ale nie wiem jakie parametry sprawdzają. Powiekszenie brzucha - to
      pewnie efekt zatrzymywania wody przez organizm. Przy pigułkach jest to bardzo
      częste. Mozna zbadać też ciśnienie krwi.
      poziomu hormonow nie ma sensu badac, bo przy pigułkach nie bedzie wiarygodnego
      wyniku.
      Badania krwi i moczu - co pół roku - rok.
      • zaba772 Re: tabletki a badania 17.04.04, 18:55
        ojoj,a czy to (byc moze) zatrzymanie wody to cos groznego?sad Kilka lat temu
        bralam Cilest i zadnych podobnych skutkow nie mialam,ale czulam sie mniej
        naturalnie...
      • zaba772 Re: tabletki a badania 17.04.04, 18:57
        aaaa i jeszcze jednosmileCzy na te wszystkie badania musze sie najpierw zglosic po
        skierowanie,do ogolnego lub do ginekologa?smile
    • cordosa Re: tabletki a badania 17.04.04, 21:16
      zależy jakiego masz lekarza, jak prywatny, to mimo ze Cie skieruje musisz za
      wszystko płacic. z NFZ - specjalnie na skierowanie nie licz ze zaproponuje sam
      od siebie, chyba trzeba by przycisnąc.
      zatrzymywanie wody - podobne jak przed okresem, wynika to z wpływu hormonów.
      Aha mozna jeszcze zrobić cytologię pochwy.
      Na te podstawowe badania (krew, mocz) mozesz tez probować nacisnąc lekarza
      pierwszego kontaktu.Nie dają chetnie, bo limity ...
      na 100% z tym brzuchem nie wiem, bo nie wiem jak to wyglada. Ale moze warto
      zapytac lekarza. wydaje mi sie jednak ze to zatrzymanie wody.ale jedynie Cie
      lekarz uspokoi.
      • zaba772 Re: tabletki a badania 17.04.04, 21:42
        OK dzieki bardzo, za wszystkie informacje! Chodze prywatnie do ginekologa, ale
        to w swoim miescie.Studiuje prawie 400km od domu, wiec rzadko tam bywam, a z
        badaniami zalezy mi jak najszybciej,wiec bede tutaj cos kombinowacsmileJak nie
        dadza z kasy chorych,to pojde prywatnie...sadRaz jeszcze dziekujesmile
        • sylwia_a_s Re: tabletki a badania 17.04.04, 22:55
          wlasnie tez tu ostatnio szukalam, pytalam i fachowowink to sie nazywa aspat alat
          (proby watrobowe) i aptt (krzepliwosc krwi), mysle, ze ogolna morfologie tez
          mozna zrobic.

nie rozumiem troche z tym cukrem czy tam cholesterolemwink
          • zaba772 Re: tabletki a badania 17.04.04, 23:02
            Sylwiu, a Ty masz moze podobny problem? Robilas te badania? Moze wiesz, czy
            zrobia mi je normalnie w szpitalu, czy musze miec skierowania?i czy w takim
            razie wystarczy jak pojde do ogolnego? Z gory dzieki. Jestem
            troche "nieswiadoma", bo zawsze chodzilam do lekarzy w swoim miescie i tam
            wszystko wiedziala, no i lekarzy znalam...a tu?taka jakas bezradnoscsad
            • sylwia_a_s Re: tabletki a badania 17.04.04, 23:28
              Robilam te badania, ale bede robic zaraz drugi raz, zeby sprawdzic jak tabletki
              wplywaja na organizm.
              Jak chcesz bezplatnie, to moze Ci dac na nie skierowanie internista, ale w
              rejonie i moze ginekolog (tu juz rejonow nie ma) - ale nie jestem pewna.
              Mozesz to tez zrobic za kase w jakimis laboratorium - w szpitalu czy gdzies tam
              indziej. Pamietam, ze za caly 'zestaw' czyli morfologie, ob, krzepliwosc, proby
              watr. zaplacilam jakies 34 zl. chybawink

Pozdrowienia smile
              • zaba772 Re: tabletki a badania 17.04.04, 23:36
                dziekismileOd poniedzialku zaczynam powaznie podchodzic do sprawy!Pozdrawiamsmile
                • annuczek Re: tabletki a badania 18.04.04, 10:46
                  Tak, jak pisały dziewczyny - podczas zażywania pigułek wyniki badań
                  hormonalnych będą zakłamane (aby uzyskac wynik wiarygodny polecana jest co
                  najmiej 3-miesięczna, a wręcz 6-miesięczna przerwa).

A czy nie myślałaś, żeby najpierw udać się do ginekologa? Też mi się wydaje, że
                  to efekt zatrzymywania wody w organizmie - pomóc może zmiana pigułek. Lekarz
                  też powie, które badania są konieczne. Jeżeli chodzi o skierowanie - to raczej
                  nie licz na to, że uda Ci się uzyaskać coś w ramach NFZ.
                  • zaba772 Re: tabletki a badania 18.04.04, 11:36
                    Nie to, ze ja nie chce isc do ginekologa, ja po prostu nie orientuje sie gdzie
                    w tym miescie jest jakis dobry?Znajome maja mieszane uczucia...Od wczoraj mam
                    jakis dziwny kaszelsadW sumie to jest bardziej tak,jakbym chciala
                    cos "odkaszlnac", bo nawet przeziebiona nie jestem! Jak poczytalam o tym
                    zatrzymywaniu wody,to mam wrazenie jakby to wlasnie bylo przez tosadCzy to
                    mozliwe?To tak jaby mial byc "mokry" kaszel, ale nie do konca!
                    • lilith76 Re: tabletki a badania 18.04.04, 12:57
                      nie przesadzaj - zaczyna się okres pylenia, okres przeziębień się jeszcze nie skończył, nawet nie jak nie palisz papierosów, a przebywasz wśród palaczy, to możesz mieć ich kaszelki, a ty już się boisz, że ci woda płucami pójdzie...
                      ja mam zatrzymywanie wody w organiźmie przed okresem (miałam też kiedy brałam pigułki) - wzdęty brzuch (jak u ciężarnej), 2-3 kilo więcej sad((. niestety, to jeden ze skutków ubocznych pigułek.
    • monika.antepowicz Re: tabletki a badania 19.04.04, 21:07
      można wykonać badania funkcji watroby, ewentualnie rozwazyć zmiane na plastry
      antykoncepcyjne
    • caleeneczka23 Re: gdzie badania?? 20.04.04, 08:32
      witam! przenoszę tutaj pytanie ze swojego wątku 16898 (WĄTROBA !! TESTY !!
      WAWA..pilne)

jestem w Warszawie naprawdę od niedawna i nie orientuję się gdzie tutaj
      (najtaniej) mogę przeprowadzić badania: morfologia + próby wątrobowe,
      krzepliwość. Mam podobny problem: brzuszek jak balonik, lekkie mdłości.. wydaje
      mi się, że to wątroba - gorzki posmak w ustach, ale pewna nie jestem (od
      tygodnia łykam Cilest, a wcześniej nie miałam przeprowadzonych żadnych badań..)
      bardzo proszę o sprawdzone adresy i kwotywink
      • cirrii Re: gdzie badania?? 20.04.04, 22:18
        Witam, mam wlasnie skierowanie na Aspat, Alat APTT, bilirubine, glukoze i
        morfologie +płytki, biore Novynetteod 6 m-c wczesniej 3 m-c przerwa a jeszcze
        wczesniej Diane 2 lata. Czy na badania mam sie wybrac w jakis okreslony dzien
        cyklu? o ile w przypadku tabletek mozna mowic o istnieniu cyklu? pozdrawiam
        • zaba772 Re: gdzie badania?? 21.04.04, 17:31
          Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzismileNiestety dzis zostalam
          odeslana z kwitkiem, z gabinetu lekarskiego...no coz, nasza Polska
          rzeczywistoscsadAle bede walczyc dalej i odwiedze jeszcze z pewnoscia nie jeden
          gabinet, zanim otrzymam oczekiwana pomoc i skierowania, na badania...I tu
          chcialabym zapytac cirrii: od jakiego lekarza dostalas skierowania, na te
          wszystkie badania? Od lekarza pierwszego kontaktu, czy od ginekologa?Z gory
          dziekuje i pozdrawiamsmile
          • cirrii Re: gdzie badania?? 21.04.04, 19:27
            od ginekologa który mnie prowadzi (juz nie prywatnie, bo wypatrzyłam, gdzie
            pani doktor przyjmuje panstwowo w Gemelli)Na lekarza pierwszego kontaktu mam
            taki sposób, mowie, ze mocz od jakiegos czasu ma ciemna barwe, i prosze o
            skierowania nia badanie, przy okazji zagajam, ze krew tez dawno nie mialam
            badana. Zwykle skutkuje! Musimy same dbac o swoje zdrowie! NFZ potrafi kazdego
            zniechecic!!!!! pozdrawiam i powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka