Dodaj do ulubionych

pigułki - pytanie

IP: *.68.92.54.mielec92.tnp.pl 02.01.11, 20:50
Okresy miewam średnio regularne. Raczej są krótkie. Od jakiegoś czasu w drugiej fazie cyklu miewam plamienia, które ciągną się już do okresu. Badania robię regularnie (usg, cytologia, wymaz) i wszystko zawsze wychodzi ok. Teraz nie wiem bo tak z tymi pigułkami odczekiwałam, ale w tym miesiącu już zaczęłam. Chodzi o to, że zaczęłam brać pierwszego dnia plamień (krwawień) i nie wiem czy jestem już zabezpieczona do pierwszego opakowania. Właściwy okres mi się nie rozpoczął bo zawsze tak jest, że najpierw te plamienia (krwawienia) a potem właściwa miesiączka. Czy jednak powinnam zacząć branie pigułek później? Ciężko wyczuć kiedy ta miesiączka się zaczyna. Może ktoś ma wiedzę na temat zabezpieczenia w takim przypadku?
Obserwuj wątek
    • Gość: mimi Re: pigułki - pytanie IP: *.68.92.54.mielec92.tnp.pl 02.01.11, 20:53
      coś mi początek posta wcięłosmile
      Zaczynam brać po przerwie (ciąże) pigułki Yasmin i chciałabym wiedzieć od którego opakowania jestem zabezpieczona.
      • neotehuana Re: pigułki - pytanie 02.01.11, 22:45
        Jestes zabezpieczona od chwili wziecia pierwszej pigulki. Przeciez tak jest napisane w ulotce.
        • ladyann77 Re: pigułki - pytanie 03.01.11, 13:56
          To zależy, czy pierwsza tabletka została faktycznie przyjęta pierwszego dnia miesiączki, a nie plamień. O to chodziło Autorce, jak mi się wydaje...
          • doral2 Re: pigułki - pytanie 03.01.11, 17:28
            plamienie oznacza, że już rozpoczął się proces złuszczania macicy, czyli tzw. miesiączka.
            imho tabletka przyjęta prawidłowo, nie czekamy aż się o kres rozkręci, bo nie o to w tym chodzi.
    • sundry Re: pigułki - pytanie 03.01.11, 13:56
      Ja na wszelki wypadek bym się zabezpieczała przez 1 opakowanie.
      • Gość: mimi Re: pigułki - pytanie IP: *.244.146.116.ip.tnp.pl 03.01.11, 19:19
        Tak właśnie chodziło mi o to, czy jestem zabezpieczona nawet jeśli to nie jest jeszcze miesiączka bo mogło się przecież zdarzyć, że to plamienie/krwawienie które miałam jest wynikiem czegoś innego np jakiejś nieprawidłowości bo np teraz biorę już te pigułki 4 dzień i plamienia/krwawienia się skończyły a mam wrażenie, że okresu jeszcze nie miałam. Czasem tak właśnie mam, że zaczyna się plamienie potem na chwilę ustaje i potem jest miesiączka ale częściej jednak plamienie trwa i łączy się z miesiączką. Stąd moje wątpliwości.
        • neotehuana Re: pigułki - pytanie 03.01.11, 23:35
          Zdarza sie, ze pigulka wyhamowuje miesiaczke. Po wzieciu przeze mnie 1-wszej ( w zyciu) pigulki krwawienie sie u mnie skonczylo. Przeciez tak wlasnie dziala pigulka brana bez przerwy na krwawienie z odstawienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka