maja151 23.04.04, 11:50 Czy u kobiety ok 40 letniej,przy dużej ilośći mięśniaków w macicy konieczna jest operacja usunięcia wszystkich narządów rodnych- proszę powidzcie, czy są inne metody? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urbanchaos Re: mięśniaki w macicy 23.04.04, 11:55 www.resmedica.pl/ffxart10995.html Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: mięśniaki w macicy 23.04.04, 11:56 Moja mama miała duże, tłuste mięśniaki, chcieli ją od razu wysyłać na zabieg,zamiast tego poszła do homeopaty i po niecałym miesiącu inny ginekolog, do którego poszła, nie popukał się w głowę w związu z diagnozą poprzednika tylko dlatego, że jest dobrze wychowany. Napisz mi maila, jeśli interesują Cię szczegóły 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 martini_very_bianko mięśniaki c.d. 24.04.04, 16:31 Witaj, chcialam do Ciebie napisać e_meila, ale mi nie wyszło, dlatego kopiuję tu pytanie:... piszę odnośnie Twojego postu na "Zdrowie kobiety". Jestem 30- latką, u której stwierdzono mięśniaki (dwa 4- centymetrowe). Nie rodziłam jeszcze dziecka, a chcialabym w najbliższym czasie zajsć w ciażę. Bardzo się tego boję, tym bardziej, ze pierwsze dziecko poroniłam (10-tydzień), powód nieznany, więc mogły to równie dobrze być te cholerne mięśniaki. Dlatego chcialabym się ich pozbyć. Napisz do mnie, być moze homeopatia by tu pomogla, bo póki co gin nie powiedział mi, co z tym zrobic. Pozdrawiam joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: mięśniaki w macicy IP: *.katowice.gddp.gov.pl / *.ord.katowice.sint.pl 22.09.04, 08:37 czy możesz powiedzieć coś bliższego o tym leczeniu homeopatycznym. Lekarze chcą wszystko wycinać. Nie uznają innych metod. Odpowiedz Link Zgłoś
renpul Re: mięśniaki w macicy 23.04.04, 12:12 Witam! Ja też jestem mięśniakowcem choć nieco młodszym (ale tylko nieco). Ostatnio byłam w ciąży 1 (syn) i mięśniak, którego nie kazano mi ruszać wcześniej (ok 6 cm) dostał hormonów i urósł do 13 cm i przy tym jeszcze 2 mniejsze. Rósł sobie razem z dzieckiem i zablokował mu wyjście. Oczywiście skończyło się to szczęśliwie bo miałam cesarkę i operację w jednym, wszystko przebiegło prawidłowo i bez komplikacji. Podobno mięśniaków nie mam, ale tendencje są. Dużo pytałam i czytałam o mięśniakach i tym co się z nimi robi. Jest tzw. operacja oszczędzająca - wycina się tylko mięśniaki ale jak są skłonności to często rosną znowu. I całkowite wycięcie macicy (nie narządów, jajniki jak są zdrowe to zostają)i podobno się funkcjonuje dość dobrze. Są jeszce zabiegi takie jak embolizacja (zamyka się dopływ krwi do mięśniaka i on obumiera) podobno bardzo bolesne po zabiegu (trzeba brać narkotyki)zresztą mój lekarz jest do tego bardzo sceptycznie nastawiony. To chyba się stosuje u osób, u których zabieg operacyjny jest wykluczony (wiek, choroby itp.). Leżałam w szpitalu z kobietami,które maiły wycinaną macicę i czuły się dobrze, może psychicznie trochę dziwnie ale można sobie z tym poradzić, jest też z tego trochę "korzyści". Piszę tak bo mam świadomość, że mnie też w przyszłości może czekać taki zabieg, więc się pocieszam i nastawiam psychicznie. Jeżeli u Ciebie to będzie konieczne to trzymam kciuki i wiedz, że nie jesteś sama z tym problemem, jest nas mnóstwo i żyjemy i jesteśmy szczęśliwe. Pozdrawiam, Renata Odpowiedz Link Zgłoś
d.orka Re: mięśniaki w macicy 23.04.04, 16:39 Rany, już dwa razy stawiałam tu podobne pytanie i nie doczekałam się odpowiedzi. POdepnę sie więc. Czytałam, że wycięcie macicy z mięśniakami jest najgorszym z możliwych rozwiązań. Macica jest niezwykle ważnym organem nie tylko ze względu na rozrodczość. Kobieta po takim zabiegu (operacji) może nie być zdolna do fizycznej pracy (o psychicznych konsekwencjach nie wspominając). Umieściłam na tym forum pytanie, by sprawdzić, czy to prawda. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo sprawa dotyczy osoby z mojej rodziny. Dorka Odpowiedz Link Zgłoś
renpul Re: mięśniaki w macicy 24.04.04, 12:04 Być może masz rację bo na pewno ciężka prac a odpada po takim zabiegu. Moja sąsiadka to miała (ś.p.)i nie mogła robić nawet zakupów, chodziła osobno po kilo cukru. Ale czasami to jest jedyne wyjście "ratujące życie". Bo takie mięsniaki nie dość, że mogą dawać nieprzyjemne dolegliwości (włącznie z zablokowaniem np. jelit i uciskiem na przewody moczowe, nerw kulszowy ito. - wszsytko co w jamie brzusznej) to mogą doprowadzić do "śmiertelnych" krwotoków (co nie jest rzadkie). Więc czasem trzeba wybierać. Myślę, że przy małej ilości mięśniaków można się upierać przy zabiegu oszczędzającym (tzn. wyłuskaniu tylko mięsniaków i pozostawieniu macicy) nawet za cenę, że znowu urosną, a nuż nie zdążą (w wieku menopauzalnym nie rozrastają się i nie tworzą się nowe) chyba, że to nie są mięśniaki (dlatego należy kontrolować je (Usg). Z operacją taką nie należy czekać bo jak ich narośnie wiele albo wielkie to niestety nie będzie innego wyjścia jak usunięcie. Przydał by się dobry specjalista, chirurg ginekolog. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: mięśniaki w macicy 25.04.04, 13:50 to zalezy jakiej wielkości mięśniaki i jakie poowoduja dolegliwosci...W razie koniecznosci operacji jeśli juz pani nie palnuje ciazy- można usunać tylko trzon macicy pozostawiajac szyjkę i jejniki- tak więc stsounki anatomiczne i stan hormonalny nie zminiłby sie tak bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
ikarusa Re: mięśniaki w macicy 30.04.04, 12:16 maja151 napisała: > Czy u kobiety ok 40 letniej,przy dużej ilośći mięśniaków w macicy konieczna > jest operacja usunięcia wszystkich narządów rodnych- proszę powidzcie, czy są > inne metody? ****************************************************************************** zobacz stronę www.miesniaki.lublin.pl Odpowiedz Link Zgłoś