anap4 27.04.04, 17:19 Czy któraś z Was stosuje pigułkę Jasmine. Wiem od mojej lekarki, że nie jest jeszcze dostępna na polskim rynku. Czy gdzieś mogę znaleźć informacje na temat tych pigułek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: pigułka Jamine 27.04.04, 17:49 jest yasmin i jeanine( pigułka zawierajaca 0,15 etynyloestradiolu- bardzo małą ilosć) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: pigułka Jamine 27.04.04, 21:01 UWAGA! Już od 18 czerwca bedzie Valette= Jeanine w aptekach, juz zarejestrowany! Zarejestrowany juz jest meliane -pereparat o niskiej dawce etynyloestradiolu, ale na razie go nie bedzie w aptekach, a juz od nowego roku długo oczekiwany Yasmine! Odpowiedz Link Zgłoś
anap4 Re: pigułka Jamine 28.04.04, 12:13 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi oczywiście o Yasmin. Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: pigułka Jamine 28.04.04, 15:34 www.dziecko-info.com/news/archiwum_aktualnosci.shtml?id=7 Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: pigułka Jamine 28.04.04, 15:36 cytuję artykuł, link podałam wyżej: Yasminowa antykoncepcja Yasmin to nowa dwuskładnikowa tabletka antykoncepcyjna, opracowana w laboratoriach firmy Berlex. Jak każdy lek tego typu, nowa pigułka zawiera syntetyczny estrogen oraz substancję o działaniu o zbliżonym do progesteronu. Tym, co odróżnia Yasmin od całej masy podobnych preparatów, jest właśnie ostatni z wymienionych składników. Syntetyczny hormon jest analogiem nie tylko progesteronu, ale również spironolaktonu – leku o działaniu moczopędnym. Dzięki temu Yasmin pozbawiony jest przykrych działań niepożądanych gestagenów zależnych od zatrzymania wody w organizmie, takich jak obrzęki, zwiększenie wagi ciała, wzrost ciśnienia tętniczego. Jedyne efekty uboczne preparatu, obserwowane u niewielkiego odsetka przyjmujących go kobiet, to nieregularne krwawienia miesięczne, oraz nudności, bóle głowy i skłonność do depresji. Yasmin dobrze zabezpiecza przed niepożądaną ciążą - w grupie 326 ochotniczek które testowały skuteczność leku stwierdzono tylko jedną „wpadkę” na 3201 cykli miesięcznych. Nowy lek od listopada zeszłego roku dostępny jest w krajach Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sray Re: pigułka Jamine 28.04.04, 21:41 Mam pytanie do osob ktore biora jasmin mozecie mi powiedziec dlacego opakowanie zawiera 28 pigulek? czy to znaczy ze nie ma krwawienia miedzy opakowaniami??? Odpowiedz Link Zgłoś