Gość: gaga IP: *.147.231.59.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.06.11, 13:56 witam, co się dzieje jesli mammografia sugeruje raka złosliwego, a 2 razy robiona biopsja cienkoigłowa i gruboigłowa nic nie wskazuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lejdi111 Re: dziwna biopsja 17.06.11, 16:31 ale jak nic nie wykazuje? Napisz jak był wynik biopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: dziwna biopsja IP: *.205.78.70.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.06.11, 21:08 tylko tyle, że nie ma komórek rakowych, a wg mammografii jest to guz złosliwy... Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: dziwna biopsja 17.06.11, 21:59 o ile mi wiadomo - nie ma takiej możliwości, by mammografia z całą pewnością dała rozpoznanie rodzaju guza - dlatego wysyła się na biopsię; są pewne cechy guza, które mogą wskazywać na jego rodzaj i zaawansowanie ale tylko płyn / wycinek da jednoznaczne i pełne rozpoznanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: dziwna biopsja IP: *.205.122.7.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.06.11, 22:15 wydaje mi sie, ze biopsja była źle zrobiona, dlatego zrobiono ja teraz powtórnie. ja tam w cuda nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bardu Re: dziwna biopsja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 10:56 Jeśli masz zastrzeżenia do wyników biopsji to powtórz je u dra Kubickiego. To najlepszy specjalista w tej dziedzinie, można mu zaufać. Przyjmuje w Warszawie. www.znanylekarz.pl/tadeusz-kubicki/patomorfolog/warszawa Poczytaj opinie pacjentów - ja mogę się pod nimi podpisać. Dwa razy byłam u niego i mogę się tylko podpisać pod tym, co piszą inni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: dziwna biopsja IP: *.chomiczowka.waw.pl 17.07.11, 19:14 Może klisze z mammografii pomylili? Biopsja jest bardziej wairygodna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: dziwna biopsja IP: *.jjs-isp.pl 18.07.11, 14:44 A od kiedy na podstawie badan obrazowych można jednoznacznie postawic diagnoze ? Tylko i wylacznie na podstawie badan patomorfologicznych można stawierdzic z czym mamy do czynienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefa Re: dziwna biopsja IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.11, 15:30 Niestety biopsja może dawac wynik fałszywie ujemny z prostego powodu - materiał został pobrany z niewłaściwego miejsca . To się niestety zdarza i to wcale nie tak rzadko. Niezbędna jest dalsza diagnostyka Odpowiedz Link Zgłoś
angela10086 Re: dziwna biopsja 23.07.11, 18:47 oczywiscie, pobrali akurat nie te komorki co trzeba. Dlatego moj onkolog zdecydowal sie od razu na calkowite wyciecie guza i oddanie go w całosci do badania histopat. Zaznaczyl ze biopsja nie daje 100 % pewnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: dziwna biopsja 23.07.11, 21:09 u mojej przyjaciółki biopsja wyszła ok a po wycieciu i zbadania guza wyszedł nowotwór złosliwy, nie wierze w biopsje.... Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: dziwna biopsja 24.07.11, 13:49 wynikiem dającym pewnośc na 100% nie jest biopsja a wycięcie chirurgiczne i przebadanie hist-pat. To opinia mojego onkologa. Odpowiedz Link Zgłoś