Dodaj do ulubionych

HSG, czy od razu laparoskopia?

IP: *.home.aster.pl 03.07.11, 20:41
wiem, że temat był wałkowany już conajmniej kilka razy, ale ja chciałam zapytać co byście zrobiły na moim miejscu. Otóż w piątek okazało się, że mimo znieczulenia miejscowego (ketonal) lekarz nie był wstanie rozpocząć badania HSG u mnie z powodu bardzo niskiego progu bólowego. Zasugerował, aby zrobić to badanie w pełnej narkozie. Stąd moje pytanie czy warto robić HSG w pełnej narkozie, żeby tylko przekonać się, czy wszystko ok? czy może od razu laparoskopie skoro ma być pełna narkoza, która od razu usunie ewentualne problemy? będę wdzięczna za jakieś rady, bo narazie siedzę i płacze od dwóch dni. Wszyscy piszą, że HSG boli, ale da się przez to przejść mnie niestety się nie udało, czyli coś ze mną nie tak sad
Obserwuj wątek
    • nglka Re: HSG, czy od razu laparoskopia? 03.07.11, 20:53
      laparo
    • lidek0 Re: HSG, czy od razu laparoskopia? 03.07.11, 21:32
      Chyba lepiej laparo ale pamiętaj, że po nim moga pojawić sie zrosty, tylko z diagnostycznego punktu widzenia laparo jest wartościowsze.
      • Gość: misia Re: HSG, czy od razu laparoskopia? IP: *.home.aster.pl 03.07.11, 21:44
        to wiem bo wszycy tu ciącgle powtarzają, że po laparoskopii mogą pojawić się zrosty, stąd jest moje pytanie z pierwszego postu.
        • Gość: rokicia Re: HSG, czy od razu laparoskopia? IP: *.plock.mm.pl 03.07.11, 22:11
          Mimo wszystko laparo. Ja miałam najpierw hsg, a którym wyszło że mam nie drożne jajowody, a potem na laparo wyszło że jest ok, były małe zrosty, ale nie przeszkadzałyby one w zapłodnieniu. HSG jest niedokładne.
          • sl_onko Re: HSG, czy od razu laparoskopia? 06.07.11, 12:26
            Tylko i wyłącznie laparo!!! Miałam HSG 2 razy - dwiema metodami i wychodziły różne wyniki - łącznie z tym ,że jeden jajowód niedrożny ...
            Na laparo szłam zrezygnowana. A po ...okazało sie ,że jajowody obustronnie drożne. !!! Na dodatek lekarze wyniki HSG akceptują z przymrużeniem oka...
            HSG bolało jak cholera, a laparo po mimo pełenej narkozy wspominam super.
            Po tym miałam histeroskpię , gdyż na jednym z HSG lekarz odczytujący widział "ubytek cienia" w macicy...smile A histeroskopia wykazała brak jakichkolowiek niepokojących zmian....
            Także sama wyciągnij wnioski!!! Szkoda zdrowia na hsg
            • Gość: misia Re: HSG, czy od razu laparoskopia? IP: *.home.aster.pl 08.07.11, 17:25
              Serdecznie wam dziękuję za komentarze i utwierdzenie mnie w przekonaniu, że powinna być laparoskopia. Mój gin, do którego chodziłam od dawna też mówi, że on zalecałby laparoskopie. Problem jest taki, że w klinice niepłodności, do której chodzimy od pół roku uważają inaczej. Według nich lepiej zrobić HSG, bo wtedy widać gdzie są ewentualne problemy. I znowu jestem w kropce, bo wydaje mi się, że klinika chce naciągnąć nas na dodatkową kasę i zrobić HSG, żebym miała komplet badań. Mimo, że HSG jest tak jak pisałyście niemiarodajne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka