Dodaj do ulubionych

Dieta - kłopot - prośba

IP: *.play-internet.pl 21.07.11, 10:50
Witam, od prawie tygodnia jestem na diecie (walcze z trądzikiem). Ograniczam cukier, mleko i gluten.

I. Spożywam na śniadanie całą dzienną dawkę owoców (4 różne owoce wielkości pięści).

Po ok 3 godzinach:
II Śniadanie(kasza jaglana z sokiem owocowym lub sama).
III. Obiad to zazwyczaj ziemniaki, surówka, mięso
IV. 2 Kromki chleba kukurydzianego z czym popadnie.
V. Kolacja to odrobina kaszy gryczanej z jakimś warzywem.

Zawsze miałam problem z nadmierną ilością gazów jelitowych, jednak teraz problem się nasilił. Bardzo źle się czuje po 1 posiłku tj. po owocach (po warzywach również). Mam po nich straaaaaaszne, cuchnące gazy. Poza tym nie wypróżniam się tak jak przed dietą, stolce są wodniste, odwiedzam toaletę kilka razy lub na odwrót mam zaparcia i same gazy.
Nie wiem co robić, cera wygląda odrobinę lepiej, (poprawił się koloryt) ale nie wiem czy nie robię taką dietą krzywdy jelitom.
Zastanawiam się czy zrezygnować z owoców, warzyw i robić z nich soki (pozbędę się błonnika), czy też zakupić suplement z witaminami i zrezygnować zupełnie z owoców, warzyw i soków...

Proszę o poradę. (Wizytę u gastrologa mam dopiero za kilka tygodni)
Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • Gość: marija Re: Dieta - kłopot - prośba IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.07.11, 11:15
      A wczesniej duzo jadłaś warzyw i owoców? Bez problemów?
      • Gość: LaPerla Re: Dieta - kłopot - prośba IP: *.play-internet.pl 21.07.11, 11:24
        Wcześniej jadałam głównie chleb, produkty mleczne i cukier...
        Owoców prawie wcale, z warzyw jedynie pomidory do kanapek i jakieś surówki do obiadu.
        • Gość: marija Re: Dieta - kłopot - prośba IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.07.11, 12:25
          No to nie ma się czemu dziwić, że masz gazy - Twój żoładek nie jest przyzwyczajony do trawienia warzyw i owoców, a Ty mu zaserwowałas ogromne porcje zamiast wprowadzac je stopniowo. Zmniejsz liczbe owoców na śniadanie do ilości, która nie wywołuje takich sensacji i stopniowo- np po tygodniu troszeczkę te dawkę zwiększ. Nawet jeśli będziesz głodna po zmniejszonej porcji owoców na śniadanie nie jedz nic dodatkowego przez co najmniej godzine bo owoce nie zdąża sie strawic i będą fermentowac.
          • Gość: LaPerla Re: Dieta - kłopot - prośba IP: *.in-net.pl 22.07.11, 08:48
            Racja Marija, wiedziałam, że źle robie drastycznie zmieniając dietę, ale myślałam, że po tygodniu organizm się przyzwyczai. Tak się jednak nie stało. Dziś zjadłam 2jabłka na śniadanie i to gotowane wiec jest lepiej (odpukać) wink
            Pozdrawiam serdecznie!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka