Dodaj do ulubionych

skruszony zab

IP: 91.203.244.* 02.04.12, 15:00
Na wstepie zaznaczam ze wiem ze stan moj obecny to moja wina. Rok temu zaczelam leczyc 7, zaplacilam sporo, ale ciagle bolalo wiec sie zniechcecilam i poprostu nie poszlam wiecej. Zab zostal na etapie, wyczyszczenia kanalow , czyli caly rozwiercony i z zalozona ta tymczasowa plomba. Wiadomo plomba sie starla i zab byl pusty przez dlugie miesiace, nie bolal. I kiedy nagle inteligentnie zdecydowalam sie ze chcialabym go ratowac, zaczal sie lamac i kruszyc. W efekcie mam tylko kawalek korony i tyle. Wiem ze zeba nie uratuje, ale ciekwi mnie jakie mam mozliwosci poza usunieciem korzenia. Nie znam sie na terminologii wiec pytam potocznym jezykiem. Czy jest mozliwosc/szansa na koronke jezeli ponad dziaslem prawie nic nie ma? a jezeli nie to czy zostaje mi jedynie implant tzn. to wkrecenie czegos w kosc i na to zab? jak to wyglada w takim przypadku?
Obserwuj wątek
    • Gość: kamila Re: skruszony zab IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.12, 15:51
      hmmm, nie znam sie na tym dokladnie, ale gdy zapytalam po leczeniu kanalowym co bedzie jesli kiedys ten wlasnie wyleczony zab mi sie zlamie, uslyszalam "To zalezy w jaki sposob sie zlamie."
      Lekarz wspomnial cos o jakims "sztyfcie", nie wiem jak to nazwac inaczej/fachowo, rozumiem, ze jest to cos, co jest jakby "kolumną", wypelnieniem, na ktore mozna nadbudowac pozniej licowke.
      Mysle, ze po prostu musi Cie zobaczyc stomatolog i tylko on fachowo oceni czy da sie cos na tym zebie nadbudowac. Ale z mojej strony daje Ci info, ze jakos tam mozna zeba ratowac, nawet jesli sie zlamie przy korzeniu. Czy u Ciebie sie uda, na to odpowie juz tylko lekarz.
      • aqua48 Re: skruszony zab 02.04.12, 19:11
        Jeśli ząb był porządnie leczony, to możliwa jest nadbudowa korony, ale jeśli leczenie kanałowe było zaniedbane, to nie wiem. Sama mam plombę w takim zębie na dwóch wwierconych sztyftach, oraz na innym złamanym równo z dziąsłem nadbudowę całej korony na rusztowaniu akrylowym, działają i wyglądają całkiem dobrze.
    • kol.3 Re: skruszony zab 02.04.12, 19:22
      Tylko dentysta to oceni. Może być korona na sztyfcie, może być nadbudowa na śrubce, zależy co się da zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka