Dodaj do ulubionych

pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma?

11.03.13, 12:40
hej na usg wyszło mi ze mam pecherzyk zolciowy zagiety przez co od juz bardzo dlugiego czasu cierpie na ciagle bole pod zebrem z tylu plecow, w nadbrzuszu(wciaz bylo podejrzenie kamicy ale nie mam zadnych zlogow),jest to bardzo uciazliwe i meczace, w nocy takze ból czesto mnie budzi. Lekarz robiacy usg powiedzial mi ze mam to od urodzenia i nie da sie z tym nic zrobic,zadnych lekow,operacji itp, mam sie nauczyc zyc z tym bolem i sie z nim pogodzic do konca zycia,polecil mi tylko ziola cholagoga czy cos takiego, pije mniszek i dziurawiec ale jakos z niewielkim skutkiem, czy ktos ma taka sama wade anatomiczna pecherzyka zolciowego, jak z tym zyc i naczyyc sie zyc z tym bolem ciaglym, moj woreczek lekarz porownal do weza ogrodowego zakreconego przez ktory z trudnoscia plynie woda;-(
Do tego nastraszyl mnie ze bedzie coraz gorzej bo zołć jest zarzucana do zoladka i moge miec cora zwiecej dolegliwosci i zapalenie blon sluzowych zoladka ehh po prostu super..
Jedyna rzecza ktora w dosc duzym stopniu lagodzila moje bole byl suplement diety DEnoxinal,ktory niestety mozna brac tylko 2 razy do roku..
Obserwuj wątek
    • Gość: Kam Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? IP: *.client.mchsi.com 12.03.13, 03:57
      Mam dokladnie ten sam problem. Tez na usg wyszedl mi podgiety woreczek zolciowy. Tez czesto mam bole pod zebrem. Byl okres, ze byly mocne, ostatnio do zniesienia. Na dodatek ostatnio cierpie na czeste biegunki, ktore sa wykanczajace. Nie wiem czy ma to jakis zwiazek z woreczkiem.
      • arwena28 Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? 12.03.13, 11:01
        o widze ze nie jestem jedyna, ja nie mam zadnych biegunek czy zaparc,jedynie te bole i czasem nudnosci i mdlosci po zjedzeniu,ogolnie najbardziej upierdliwy jest ten ciagly bol taki uciskowy,ciagnacy pod zebrem,czesto klucia, a czy Tobie tez lekarz powiedzial ze takiego woreczka sie nie usuwa tylko trzeba z tym zyc,bierzesz cos na zlagodzenie bolow,ziola,leki itp?
    • go-jab Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? 12.03.13, 04:54
      A ja bym jednak nalegala na usuniecie... Woreczek nikomu do szczescia nie potrzebny a jak pogiety I nie oproznia sie swobodnie to zlogi, kamienie I Stan zapalny to tylko kwestia czasu...
      • Gość: alpepe Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.03.13, 11:39
        co za bzdura.
        • go-jab Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? 16.03.13, 04:13
          A o elaboracje jakas to moge poprosic?
        • Gość: emka Żadne bzdury.... IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 18.03.13, 13:30
          ....o raku pęcherzyka żółciowego pewnie też nie słyszałaś.
    • princess_yo_yo Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? 12.03.13, 14:15
      omg. skad sie biora takie specjaly? co to za podejscie do pacjenta? 'naucz sie zyc z bolem i innymi niedogodnosciami', idz do prawdziwego lekarza.
    • Gość: alpepe Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.03.13, 11:34
      ja miałam i mam. Bóle pojawiają się, jak sobie pofolguję tłustym czy smażonym. Nie dla mnie mielonka turystyczna na przykład. Poza tym jest ok. Nauczyłam się z tym żyć. Po prostu unikam tego, co szkodzi, jem małe porcje, unikam fastfoodów i garmażerki, sama sobie gotuję.
      • Gość: emka No i ? IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 18.03.13, 13:29
        Chcesz się katować bólem- nawet od czasu do czasu to ok- zależy jeszcze o jak mocne i długie masz te bóle.
        Bez pęcherzyka żółciowego można normalnie żyć- zwłaszcza jak powoduje problemy.
        • Gość: alpepe Re: No i ? IP: *.pools.arcor-ip.net 19.03.13, 10:35
          wolę ból, który każe mi zdrowo żyć, niż ból wynikający z hołdowania obżarstwu i łakomstwu, a tym by się to u mnie skończyło.
          • Gość: emka Re: No i ? IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 19.03.13, 19:43
            No właśnie- u ciebie. Nie każdemu brak silnej woli.
            Wcale się nie trzeba obżerać i jeść niezdrowo żeby woreczek dawał o sobie znać- wiem coś o tym.
            Nie życzę ci dojścia do stanu kiedy tylko picie samej wody nie powoduje bólu, a cała reszta powoduje chodzenie po ścianach- z bólu.
    • kozica111 Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? 15.03.13, 12:11
      Spróbuj Iberogastu doraźnie.Ja już nie mam woreczka ale dość długo po wycięciu /miałam złogi/ czułam ten specyficzny ból, ten lek pomógł, jest bez recepty.
      • Gość: Wiolka Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? IP: *.lublin.mm.pl 13.10.13, 11:45
        z tego co mi wiadomo to przy zgiętym woreczku nie jest mozliwe usunięcie go .. wiem o dolegliwościach od 13 lat . i już tylko jak zjem cos mało strawnego to mam wymioty . ale kiedys to była dla mnie codziennosc az lekarka przypisała mi leki , które bralam przy objawach i przestało :0
        • Gość: emka Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 13.10.13, 17:32
          A niby dlaczego ? Skoro ktoś ma z nim problemy to się go usuwa.
    • Gość: Direy Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? IP: *.dzierzoniow.vectranet.pl 23.01.14, 18:03
      Właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że mam pęcherzyk żółciowy cienkościenny, echoujemny, zagięty esowato. Jednak z tego powodu nie odczuwam, dolegliwości i nigdy nic mnie ne bolało. Mam natomiast jakieś problemy z żółcią...Więc kupiłam sobie przez internet w sklepie zielarskim w Zgorzelcu 1kg ostropestu część zmieliłam i dwa razy dziennie zjadam łyżeczkę tych ziół.
      Wyniki się poprawiły i żółć lepiej pracuje. Myślę, że osoba z problemami z pęcherzykiem żółciowym - powinna się zdrowo odżywiać i pić duzo wody mineralnej a przejdą bóle i powinna poszukać pomocy u specjalisty - który prawidłowo rozpozna chorobę, skieruje na niezbędne wyniki i zaleci leczenie.
    • Gość: barbara langier Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.03.14, 11:53
      ja również mam olbrzymi zagięty pęcherzyk żółciowy, który morze siegać do talerza biodrowego [pęcherzyk w krztałcie ,,czapeczki gordyjskiej''] Lekarz powiedział że na razie nie będą go usuwać bo nie mam kamicy postanowiłam że jak będzie mnie bileć to będę się kontaktować z lekarzem który mnie prowadzi
    • 20niki02 Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? 02.07.17, 18:57
      Ja też tak mam od urodzenia niedawno też miałam USG
      • marekk21 Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? 05.01.24, 12:40
        Mam podgięty dwukrotnie pęcherzyk żółciowy, to powoduje duży dyskomfort, bóle w prawym podżebrzu, może powodować utrudniony wypływ żółci (jasne stolce) jak również refluks do dwunastnicy, który z klei może powodować biegunki, może być ogólnie mówiąc dyskineza dróg żółciowych, mam dodatkowo IBS (zespól jelita wrażliwego) - to też daje biegunki. Przy okazji: jeśli występują biegunki to może być choroba psychosomatyczna lub IBS lub refluks itd. Na bóle woreczka biorę cholestil/spasmolina/scopolan, z klei na lepszy przepływ żółci Proursan. Na biegunki lekarz przypisał mi Xifaxam.
        • marekk21 Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? 05.01.24, 17:23
          Jak dajecie sobie radę z podgiętym pęcherzykiem żółciowym, jakie leki, jakie macie objawy, jakie badania?
    • paniokularek Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? 08.01.24, 18:03
      Ja miałam - wyszło mi na USG jak miałam 18 lat. Z tym pęcherzykiem przeżyłam jeszcze kolejne 18 i musiałam wyciać (zmiany po zapaleniu, pogrubione ścianki i złogi)
      • marekk21 Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? 09.01.24, 18:16
        Dziękuję za info. Jeszcze krótkie zapytanie: czy jak miałaś USG w wieku 18 lat, to w wyniku z badania wyszły Ci już wtedy złogi/kamienie w pęcherzyku?
      • marekk21 Re: pecherzyk żółciowy zagięty-czy ktos tak ma? 23.02.24, 12:23
        Bardzo dziękuję. Może jeszcze uprzejmie proszę o info - czy po operacji jest OK?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka