Dodaj do ulubionych

WYPADNIECIE MACICY?

23.07.04, 14:54
pisałam w wątku "...czy miałyście coś takiego po oprodzie?" o moich dziwnych
odkryciach w "tym" miejscu i jak sprawdziłam to "coś" co wygląda jakby mi
wypadło ze "środka" to nie cewka bo siusiam wyżejsad(! Czy to może byc
wypadnięcie macicy? Jeśli któras z Was tak miała napiszcie proszę o objawach
leczeniu i konsekwencjach....
Wiem że może niepotrzebnie się nakrecam ale wolę wiedzieć... mimo że póki co
to tylko przypuszczenia....
Dzięki!
Becia
Obserwuj wątek
    • beciaw77 Re: WYPADNIECIE MACICY? 25.07.04, 13:42
      cóż... widocznie ten problem Was nie dotyczy ale ja pogrzebałam w internecie i
      znalazłam odpowiedź na swoje pytanie... umieszczam ja tutaj bo kto wie czy
      kiedys komuś się nie przyda tak jak mi...
      Teraz mam 99% pewność że to właśnie to... cóż dziecko było bardzo duże i chyba
      dlatego... w piątek bedę u giny więc jeszcze potwierdzę-mam nadzieję że ten
      wątek uspokoi kiedys kogoś w podobnej sytuacji!
      Pozdrawiam wszystkie zainteresowane i niezainteresowane równieżwink)!
      Becia
      "Co to znaczy, że macica jest obniżona?

odpowiada lek. med. Marek Ślusarski, specjalista endokrynolog i ginekolog
      położnik 19-12-2000, ostatnia aktualizacja 28-02-2002 16:07

Oznacza to, że macica położona jest niżej, niż powinna, tzn. poniżej pewnej
      umownej linii wyznaczanej położeniem kolców kulszowych (stanowią one fragment
      miednicy kostnej).

Pacjentka sama nie jest w stanie tego określić. Dyskomfort i dolegliwości z tym
      związane kobieta odczuwa zwykle dopiero wtedy, gdy macica zaczyna wysuwać się
      do przedsionka pochwy. Obniżenie macicy jest spowodowane zmianami w strukturze
      tkanki łącznej i skóry, które zachodzą w organizmie kobiety w okresie
      okołomenopauzalnym. Z powodu niedoboru żeńskich hormonów w skórze coraz mniej
      jest "dobrego", a coraz więcej "złego" kolagenu. W rezultacie tkanka łączna
      staje się cienka, słaba i wiotka i nie podtrzymuje już tak silnie aparatu
      wieszadłowego - rusztowania, na którym umocowana jest macica. W takich
      sytuacjach macica może się obniżyć. Zdarza się, że na tę dolegliwość uskarżają
      się również kobiety w wieku rozrodczym. Macica może się u nich obniżyć, bo
      aparat wieszadłowy został uszkodzony mechanicznie w czasie porodu - bo na
      przykład dziecko było duże albo poród był długi i ciężki. Inną przyczyną mogą
      być wrodzone nieprawidłowości struktury kolagenu.

Taka zmiana położenia macicy bywa nieodczuwalna. Staje się jednak uciążliwa,
      gdy szyjka macicy wysuwa się do przedsionka pochwy i przeszkadza w chodzeniu. W
      skrajnych przypadkach może nawet dojść do wypadnięcia macicy.

W zależności od tego, jak bardzo obniżył się narząd rodny, lekarz może zalecić
      różne formy leczenia. Mogą to być doustne lub dopochwowe globulki lub krem
      zawierające żeńskie hormony estrogeny. Dzięki tym hormonom w skórze zwiększa
      się produkcja "dobrego" kolagenu. Obniżanie się macicy można również zahamować
      przez odpowiednie ćwiczenia krocza, które ujędrnią przeponę moczowo-płciową.

Mięśnie przepony moczowo-płciowej można też gimnastykować za pomocą specjalnych
      dopochwowych kulek, które mają w środku obciążnik. Z każdym ruchem kobiety
      (zwłaszcza w marszu) kulka zmienia położenie, stymuluje ścianki pochwy, a te
      reagują skurczem. W miarę leczenia pochwa zwęża się, a lekarz dobiera pacjentce
      coraz mniejsze kulki. Aby terapia była skuteczna, trzeba ćwiczyć regularnie
      (czyli chodzić z włożonymi do pochwy kulkami), ale też z ćwiczeniami nie
      przesadzać.

Macicę można też "podciągnąć" operacyjnie. Taki zabieg wykonuje się przez
      pochwę, przez brzuch lub laparoskopowo (czyli operując przez małe nacięcia w
      ciele i obserwując obraz na monitorze). Jest kilka metod operacyjnych. Jedna z
      nich polega na tym, że dno macicy przywiesza się za pomocą specjalnych taśm do
      powłok brzusznych. W innej metodzie macicę przymocowuje się do kręgosłupa.
      Można też ją podciągnąć poprzez skrócenie jej więzadeł wieszadłowych.

Wykonując którykolwiek z tych zabiegów, lekarz musi wiedzieć, czy kobieta jest
      aktywna seksualnie. Po zabiegu pochwa może się okazać tak wąska, że współżycie
      będzie niemożliwe. Jednak skuteczność takich zabiegów jest stosunkowo nieduża.
      Choć początkowo pacjentka odczuwa poprawę, to jednak po dłuższym czasie macica
      znów się obniża. W skrajnych przypadkach, gdy pojawia się zagrożenie
      wypadnięcia macicy, a kobieta nie współżyje i nie zamierza współżyć - pochwę
      można zaszyć. Jeśli kobieta nie planuje zajść w ciążę, można też w ogóle usunąć
      macicę.

Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić
      indywidualnej porady lekarskiej."

skopiowane ze strony : serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51237,70736.html
      • monika29 Re: WYPADNIECIE MACICY? 27.07.04, 09:11
        Wiesz ja mam taki sam problem i do tej pory tez nie znalazłam nikogo z tą
        dolegliwością. Jestem po drugim porodzie i choć nie był to ani ciężki ani długi
        poród ten problem mi się przytrafił. Kiedy po 6 tyg. po porodzie byłam na
        kontroli u lekarza, powiedział mi że właśnie może się tak kobiecie przydazyć,
        ale powinno wszystko wrócić do normy dgy zaczne miesiączkować. Teraz jestem 8 m-
        cy po porodzie miesiączkowanie nie wróciło (karmię piersią, poza tym jestem po
        zastrzyku Depo-provera) i właściwie problem nie zniknął. Zauważyłam (czuję)że w
        rana jest wszystko na miejscu, a z biegiem dnia macica sie obsuwa w dół. Sporo
        czytałam o tym w internecie, zgodnie z zaleceniem stosowałam ćwiczenie Kegla -
        niewiele pomogło (może gdybym była bardziej systematyczna i zdyscyplinowana).
        Zamierzam wkrótce iść na kontrol do mojego gina, więc może powie mi coś więcej.
        Jestem ciekawa co powie twój lekarz. Ach kobiety to maja problemysad((
    • nglka Re: WYPADNIECIE MACICY? 25.07.04, 14:15
      Znalazłaś już odpowiedzi na własne pytanie ale ja może coś dopiszę, w końcu
      zawsze praktyka to trochę coś innego niż teoria.
      Moja mama po drugiej ciąży, która zakończyła się poronieniem - zaczęła mieć
      problemy. Bóle podbrzusza - głównie. Mama wcześnie zaczęła przekwitać, bo w
      wieku około 35 lat (brak okresu, bardzo szybkie starzenie skóry, kłopoty z
      koncentracją, depresja).
      Przez blisko kilka lat brała hormony, które NIE pomogły jesli chodzi o
      dolegliwosci związane z macią.
      Mama miała zabieg polegający na podwiązaniu macicy - jesteś znieczulona
      miejscowo, po średnio dwóch dniach wychodzisz do domu. Przez około kilka tygodni
      2 razy dziennie wykonujesz zabieg irygacji w celu niedopuszczenia do zakażenia
      (jakby nie patrzeć) rany.
      Niestety u mojej mamuśki nie udał się zabieg (wykonywany dwa razy) i trzeba było
      usunąć macicę.

To byłoby na tyle, mam nadzieję, że u Ciebie ćwiczenia pomogą. Powodzenia i
      pozdrawiam.
      • beciaw77 Re: WYPADNIECIE MACICY? 27.07.04, 12:55
        dzięki za odzew!
        wyczytałam kiedyś że przyczyną może być krótka pepowina lub mechaniczne
        uszkodzenie podczas porodu-połozna zbyt mocno pociągnęła za pępowine by
        przyspieszyć poród łożyska....
        ale jak było tego się niestety nigdy chyba nie dowiem...sad
        to nie pęcherz-okazało się że moja mam też tak ma ale po urodzeniu 3 dzieci a w
        tym bliźniaków!
        Pozdrawiam!
        Becia
    • Gość: ela Re: WYPADNIECIE MACICY? IP: *.spa.sc.charter.com 27.07.04, 03:20
      A moze to pecherz moczowy???????
    • beciaw77 Re: WYPADNIECIE MACICY? 30.07.04, 16:07
      byłam dziś u gina i potwierdził-wypadnięcie a raczej obniżenie się póki co
      narządu rodnego "miała pani duże dziecko i dlatego"-stwierdził.... pisze by
      może ktoś z podobnym problemem nie stresowal się tak bardzo jak ja od początku-
      mam ćwiczyć i czekać na efekty-w niczym mi to nie powinno przeszkadzać, mogę
      kiedyś smiało myśleć o drugim dziecku... jeśli ćwiczenia nie pomogą mam dostać
      specjalne kulki do ćwiczeń mięśni pochwy... zobaczymy-jestem dobrej myśli!
      Pozdrawiam i dziękuję za odzew jeszcze raz!
      Becia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka