IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 02.08.04, 22:10
czesc dziewczynki, czy ktoras z was miała torbiel?? jak leczyłyscie?? moja
pani ginekolog powiedziła ze poczekamy az dostane okres bo moze pęknąć, ale
mnie to martwi. słyszałam ze torbiele maja związek z niskim progesteronem,a
ja własnie mam... na dodatek okres co 35 dni. a własnie zaczeliśmy z mężem
myslec o dzieciątku.... ratunku!!!
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: torbiele 02.08.04, 23:01
      leczy się różnie:progesteronem,"usypia" się na jakiś czas jajniki-antykami lub
      w ciężkich przypadkach laparoskopia.
      większość torbieli zanika w drugiej fazie cyklu jak zaczyna działać progest.
      progesteron jest ważny,bo jak jest go za mało to może świadczyć o braku
      owulacji,upośledzeniu działania ciałka żółtego,wynikiem czego jest niemożność
      zajścia w ciążę,poronienia
      ale nie masz co się martwić,na pewno ci to zejdzie i w nast. cyklu nie będzie
      tego,powinnaś dostać od gina na progesteron Duphaston lub Luteinę
    • Gość: kate Re: torbiele IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.04, 07:20
      jak torbiel nie jest grozna to na 99% zaniknie w ciazy. Gorsze sa jakies
      zaburzenia w wydzielaniu hormonów.
    • Gość: margit Re: torbiele IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 17:14
      Ja miałam cykle 33-40 dniowe. Skąpe miesiączki i mocny ból w dole brzucha,
      niezależny od dnia cyklu. USG wykazało torbiele jajnika. Na razie mam tabletki
      antykoncepcyjne i Duphaston (na wywołanie miesiączki). PO 3 miesiącach mam iść
      na kontrole. Torbiele do wielkosci 5 cm leczy sie właśnie farmakologicznie,
      powyżej raczej operacyjnie. Jeśli są to niepęknięte pęcherzyki hormony mają
      pomóc... Ale jesli to trwa i pęcherzyków jest dużo oznacza to ze nie masz
      owulacji i ciąża nie jest mozliwa.... ale to wszystko bardzo indywidualna
      sprawa i lekarz stwierdza jakie te torbielki są....
      Ale twoja gin. ma rację - torbielki czesto pekają przy okresie. U mnie neistety
      tak nie jest, musze czekać 3 m-ce ... i zobaczymy jak zadziałają hormony.
      Trzymaj się,
    • Gość: karo Re: torbiele IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 05.08.04, 17:43
      aaaaaaaaa
      nie mam okresu! spoznia sie... czy powodem jest własnie torbiel?? poza tym
      mierze temepraturke i 36,9. Tez tak miałyście???
      Dzieki za wszystkie odpowiedzi i jeszcze raz prosze, pocieszcie!!
      PS. nie jestem w ciązysad
      • Gość: karo Re: torbiele IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 06.08.04, 19:54
        jeszce raz prosze powiedzcie mi czy powodem braku @ moze byc torbiel?? no i
        temperaturaka bez zniam , cały czas 36,9...czy ktoras z was tak miała???
    • sympatyczna7 Re: torbiele 06.08.04, 22:53
      Prosze napiszcie jak najwiecej o torbielach. Ja tez sie obawiam, ze chyba mam.
      A moze to ciąża.. Juz sama nie wiem, mam totalny mętlik w głowie.. Cykl trwa
      juz 44 dni.. ostatni 36, przed ostatni 44...
      Napiszcie o jakiś objawach. Czy coś boli? Mnie pobolewają od czasu do czasu
      jajniki. Raz lewy raz prawy. Moze to objaw ciąży. Któraś z Was tak miała? W
      ogole ten cykl mam jakis dziwny. W ogole nie mogłam zlokalizowac dnia owulacji,
      bole byly jakies dziwne. Napiszcie co o tym sądzicie smile)

Z gory dziękuje smile)
      • Gość: karo Re: torbiele IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 06.08.04, 23:52
        no własnie, ja tez tak mam. mierze temperaturke i jakas dziwna. okres mi sie
        spoznia i nie wiem o co chodzi. nie wiem czy to przez ta torbiel. @ co 35 dni.
        i bola, bola mnie jajniki. ale lepiej idz do lekarza niech ci powie, zbada, nie
        ma co sie martwic na zapas, bo przeciez wcale nie musi byc to torbiel tylko
        stres...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka