Dodaj do ulubionych

cyto;ogia co 3 lata!!!!

IP: 83.168.96.* 04.08.04, 22:49
Bylam dzis u ginekologa ( państwowo), aby po 2 latach zrobić cytologię, a on
na to,że wg nowych przepisów takie badanie przysługuje bezpłatnie co 3 lata.
Jak sie to ma do wiedzy medycznej, że najlepsza profilaktyka to badanie co
rok. Jestem wściekla, ale zapłacę, trudno. Mam pytanie, czy też sie z tym
spotkałyscie. Czy Pani Doktor coś o tym wie?
Obserwuj wątek
    • mmonia74 Re: cyto;ogia co 3 lata!!!! 04.08.04, 23:00
      to chyba niemożliwe. Byłam w poniedziałek u ginekologa - państwowo - i sam
      przypomniał mi o cytologii, a robiłam ją rok temu.
      Za to nie zaproponował mi nigdy usg. Nie wiem czy się dopominać?
    • nikasob Re: cytologia co 3 lata!!!! 05.08.04, 08:21
      Bzdur Ci nagadał. Idź do innego. Cytologia powinna być robiona co 2 lata, jeśli
      nic się nie dzieje i co rok lub częściej u kobiet, u których istnieje
      zwiększone ryzyko zachorowania (np. rak szyjki macicy w rodzinie). Ja miałam
      tydzień temu pobieraną cytologię po 1,5 rocznej przerwie.
      PS. Ekspert jest na wakacjachsmile
      • Gość: kalinosia Jestem zbulwersowana! IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 10:25
        Nóż się w kieszeni otwiera! Po co tacy lekarze są lekarzami??? Takim wogóle nei
        zależy na zdrowiu pacjentek, chyba pomylili się z powołaniem, to biurokraci a
        nie lekarze! Jak mozna mówić, ze cyt przysługuje 1 na 3 lata??? A dookoła się
        tyle mówi o profilaktyce i żeby cyt. robić raz w roku! Ileż mniej kobiet by
        umierało na raka szyjki, gdyby lekarze byli prawdziwymi lekarzami! Tacy co nie
        chcą kierować na badania profilaktyczne (cyt, usg) nie powinni wykonywac tego
        zawodu! Dziewczyny, naciskajcie lekarzy na te badania!! Jeśli nie chcą dać, to
        trudno, poświęćcie te parę złotych i róbcie prywatnie! Mi nic nie dolegało ,
        poszłam właśnie na rutynową cytologię i.... okazało się, że mam raka szyjki
        macicy!! Mam 28 lat!Dzięki Bogu, że zrobiłam to badanie, bo choroba była we
        wczesnym stadium, usunęli mi szyjkę i po chorobie! Dziewczynki, dbajcie o swoje
        zdrowie! CYTOLOGIA TO 5 MIN.,KTÓRE MOŻE URATOWAC ŻYCIE, a ja jestem tego
        przykładem - pozdrawiam -aga
        • Gość: gaja25 Re: Jestem zbulwersowana! IP: 83.168.96.* 05.08.04, 16:06
          Dzięki za odpowiedż. Mieszkam w Szczecinie, więc zmienię lekarza chociaż ten
          też był polecony. Mam 28 lat i zdenerwowalam się, że narażono mnie na takie
          ryzyko. Cytologii mi ginekolog nie wykonał, natomiast zaproponowal usunięcie
          nadżerki srodkiem chemicznym scolodyn. Ponieważ mam ją kilka dobrych lat, a do
          tego krwawi, więc zdecydowalam się na usunięcie (nie rodziłam). Dziś byłam na
          pierwszym smarowaniu, bez aktualnej cytologi !!!! Lekarz sam zaopatrzył sie w
          środek, ale musialam zapłacić 150 zł, za dwie ampułki, a w aptece na przeciwko
          szpitala kosztują 100 zł. Czy zostałam naciągnięta w państwowym szpitalu? To
          pierwsze moje doswiadczenie z czymś takim. Niestety muszę iść na następne
          smarowanie za 4 tygodnie. Mam nadzieję, że przynajmniej zejdzie. Pa
    • przeciwcialo Re: cyto;ogia co 3 lata!!!! 05.08.04, 10:44
      Nie słuchaj tego lekarza. standard opieki nad kobieta to wizyta ginekologiczna
      co pół roku i cytologia raz w roku. raz USG piersi lub badanie palpacyjne przez
      lekarza. Jezeli możesz zmień przychodnie lub lekarza.
    • Gość: Aga Re: cyto;ogia co 3 lata!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:30
      Kiedyś na forum pojawił sie wątek o wyższości skali oceniania cytologii.
      Pierwsza to cyferkami -stopniami I-V (Pap), druga to opisowa Bethesda.
      Zwolennicy tej drugiej rzucali się, ze jak są dobre rokowania to wystarczy w
      tej skali raz na 3 lata (pojawiły się te magiczne 3 lata). Ale ja w to nie
      wierzę, bo przeciez ocenia się to samo! Więc skoro w ciągu roku może się coś
      zmienić do bezpiecznego jeszcze stadium, to gwarancji na 3 lata, z obrazu
      mikroskopowego nie oczekiwałabym, nawet po nie wiem jak najwnikliwszym badaniu.
      Przeciez tam wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie. Oceniana tkanka
      nabłonkowa jest przecież tkanką najszybciej namnażjąca się. Nie będzie czekać
      niezmieniona 3 lata...
      Niech mi ktoś wytłumaczy skąd się wzięła ta propozycja 3 lat, bo nie rozumiem?
      A moze to okrojone fundusze NFZ na kobiece badania????

Pozdrowienia
      • bena7856 Badanie cytologiczne 05.08.04, 19:50
        Wykonałam odpłatnie w NZOZ w m. X [za 20 zł] badanie cytologiczne. Przy okazji
        dokonano oceny komórek rozmazu pod kątem zakażenia Chlamydią.
        Otrzymałam wynik badania cytologicznego "dwa w jednym":
        1) ocenę systemem BETHESDA,
        2) i wg PAPANICOLAOU.
        Mając możliwości dokonywania wyborów, korzystajmy z usług placówek
        diagnostycznych, które oferują nam profesjonalizm medyczny.
        Częstotliwość badania cytologicznego: u mnie w czasie ok. siedmiu miesięcy
        między dwoma badaniami nastąpiły niekorzystne zmiany chorobowe; wcześniej
        cytotyp II, a niedługo potem III.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka