Dodaj do ulubionych

fenoterol.....?

17.08.04, 18:02
Bylam w szpitalu,jestem w prawie 8 miesiacu ciazy. Tam dostawałam fenoterol
trzy razy dziennie. Gdy wyszlam ze szpitala kazali dalej mi to brac. Przez
przypadek sie dowiedzialam,ze to bardzo silny lek i dziala mocno na serce i ze
powinni mi w szpitalu zrobic EKG(a nie miałam).Dopiero teraz zwrocilam
uwage,ze mam rano straszne drgawki,rece mi sie trzesa,czuje sie jak
naspidowana,po tym leku.Co mi radzicie?Co wogole wiecie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • fioletowa1 Re: fenoterol.....? 17.08.04, 18:12
      Jeśli jednocze snie z fenoterolem brałaś aspargin,wszystko powinno być w
      porządku,jest to lek osłaniający.
      • Gość: toja Re: fenoterol.....? IP: *.netg.pl / 213.17.193.* 17.08.04, 20:18
        ja też byłam w ciąży na podtrzymaniu, brałam fenoterol, a dla zniwelowania
        skutków o których piszesz zapisano mi w szpitalu isoptin, idź do lekarza,
        porozmawiaj
        pozdrawiam
    • seiw Re: fenoterol.....? 17.08.04, 23:30
      koniecznie powinnaś dostać coś oslonowego na serducho, przez 6 tygodni (30-36
      tydzień ciązy) bralam fenoterol z isoptinem
      • czarnacz Re: fenoterol.....? 18.08.04, 09:14
        ja dostawalam do tego scopolan jedynie.nic wiecej
    • Gość: aaa Re: fenoterol.....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 09:24
      Ja też brałam fenoterol w połączeniu z isoptinem. Urodziłam dzień po
      odstawieniu tych leków (więc chyba są skuteczne)
      • kamila1234 Re: fenoterol.....? 18.08.04, 09:41
        ja od 5 mc po zalozeniu szwu na szyjke macicy bralam fenoterol+ispotin.po samym
        fenoterolu serce mi walilo....urodzilam w 38 tyg!
        • eklon Re: fenoterol.....? 18.08.04, 09:58
          Ja brałam fenoterol razem z isoptinem od 6 miesiąca do końca 7-mego i urodziłam
          2 tygodnie po terminie! Więc faktycznie trzyma nawet trochę dłużej niż się
          chce. Ale co do działania fenoterolu, to przez pierwszy tydzień brania też
          miałam trzęsawkę z samego rana, mimo tego, że brałam isoptin.
          • czarnacz Re: fenoterol.....? 19.08.04, 11:17
            Bylam dzisiaj u lekarza i powiedzial,ze niemoge brac fenoterolu,bo jest zbyt
            szkodliwy dla mnie nawet z isoptinem(mimo ze przedtem w szpitalu dawali mi bez
            isoptinu).Boze kazdy lekarz gada co innego
    • czarnacz co radzicie? 20.08.04, 10:14
      mam isc do lekarza i powiedziec,zeby zrobil mi ekg?bo mnie czesto serducho boli:
      (i to chyba wina fenoterolu,wrecz napewno
      • graszka25 Re: co radzicie? 20.08.04, 11:18
        idź do lekarza i poproś go o przepisanie isoptinu. ja też brałam fenoterol w
        połączeniu z isoptinem od 28 tyg ciąży i urodziłam zdrowiutką córeczkę w 39
        tyg. z tego co wiem to isoptin obniża ciśnienie krwi. pewnie fenoterol wręcz
        przeciwnie i dlatego ci tak serducho wali. koniecznie idź do lekarza po
        isoptin, powiedz mu o swoich objawach. jeśli ci nie da tego leku lub innego
        osłonowego idź do innego lekarza, nawet rodzinnego - on na pewno poradzi.
        powodzenia i życzę lekkiego porodu i zdrowego dzidziusia.nie bój się będzie
        dobrze. wszystko jest warte tego by trzymać w ramionach swoje maleństwo.
        pozdrawiam.Grażka
    • graszka25 Re: fenoterol.....? 20.08.04, 11:20
      a bierzesz 3 razy dziennie całą tabletkę? bo ja dostawałam pół bo moja gin
      stwierdziła że cała to za dużo bo wpływa na serduszko dziecka.
    • Gość: Himera Re: fenoterol.....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 11:42
      Dawka zależy od napięcia macicy, czy siły skurczów przedwczesnych. Może
      chwilowo dali Ci w szpitalu taka końską dawkę!
      Ja także brałam po połówce 2x dz razem z osłoną na serce. Drżenie rąk było do
      zbagatelizowania, ale byłam poinformowana o możliwości ich wystąpienia przez
      lekarza! Moja koleżanka z Częstochowy (dr. Kruk-odradzam) nie i ogromnie się
      wystraszyła.

Polecam pogadać z gin o zmiejszeniu dawek, no chyba, ze sytuacja wymaga...
      Coś za coś.
      Popieram zdanie graszki25, o tym co warto...
      Pozdr.
      • czarnacz Re: fenoterol.....? 20.08.04, 22:32
        Ale on mi zabronil brac teraz fenoterol.Powiedzial ze nawet z isoptinem niemoge
        tego brac.Ale serce wieczorami mnie mocno boli.....co mam robic?
        • graszka25 Re: fenoterol.....? 21.08.04, 10:46
          to masz jakiegoś dziwnego lekarza. ja brałam fenoterol do konca 37 tygodnia, na
          początku 3 potem 2 razy dziennie po pół tabletki i do tego isoptin. i nic mi
          nie było. napisz może w którym jesteś tygodniu ciąży. może decyzja o
          odstawieniu wiązała się z tym, że już nic nie grozi dzidziusiowi jak
          odstawisz,ale to powinien był Ci powiedzieć. ja urodziłam 10 dni po odstawieniu
          tabletek.
          jeśli nie zaczął się u ciebie jeszcze 9 miesiąc a konkretniej nie skończył 37
          tydzień ciąży to grozi ci urodzenie wcześniaka. nie wiem co ci poradzić. chyba
          pogadaj jeszcze raz z lekarzem. jeśli serce nadal cię boli to może nie od
          fenoterolu ale od czego innego. może po prostu za bardzo się denerwujesz...
          trzymaj się. powodzenia. pozdrawiam ciepło. Grażka
    • graszka25 Re: fenoterol.....? 21.08.04, 18:41
      jesli lekarz każe ci ostawić fenoterol to powinien przepisać ci inne leki
      rozkurczowe bo rozumiem że miałaś skurcze i stąd ten fenoterol. masz nadal
      skurcze?jeśli tak musisz dostać jakiś lek bo grozi ci przedwczesny poród. mam
      nadzieję ze będzie ok. wiem jak to jest.
      pozdrawiam
    • mamalgosia Re: fenoterol.....? 21.08.04, 19:07
      powinnaś równocześnei dostać coś na serce z potasem, jakiś isoptin albo inne
      cudo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka