Dodaj do ulubionych

dni płodne

06.03.14, 21:09
Hej dziewczyny.
Moje ostatnie @ to : 28.08,28.09,24.10,24.11,18.12,23.01,17.02.

4.03(16 dc) i 5.03(17 dc) uprawiałam sex z moim chłopakiem, według wyliczeń kalendarzyka 16 dc był moim ostatnim dniem płodnym, owulacja 3.03.

od wczoraj czuje dziwne boleści brzucha. dziś jest strasznie napięty, co to może oznaczać? boje sie ze wmawiam sobie ze doszlo do zaplodnienia
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: dni płodne IP: *.as13285.net 06.03.14, 23:33
      O jesu....Skad wiesz kiedy mialas owulacje??? Mialas monitoring u gina??
    • mamalgosia Re: dni płodne 07.03.14, 10:42
      w jaki sposób określiłaś owulację?
    • horpyna4 Re: dni płodne 07.03.14, 15:47
      Dziecinko, dni płodnych się nie wylicza. Kalendarzyk od razu możesz wyrzucić, żeby się nim nie sugerować.

Dni płodne są wtedy, kiedy pojawia się śluz płodny. Zaczyna się to na kilka dni przed owulacją, a ona może nastąpić, kiedy zechce. Nawet jeżeli wcześniej były wyłącznie regularne cykle, to zawsze może trafić się kolejny z owulacją nieco wcześniejszą, albo dużo (nawet o kilka tygodni) późniejszą; o tyle samo ulegnie też zmianie długość całego cyklu. I w ten sposób zaliczają wpadki kobiety, które wierzą w wyliczenia.

Warto najpierw poznać trochę własną fizjologię, a dopiero potem brać się za uprawianie seksu.
    • Gość: gość Re: dni płodne IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.14, 16:55
      Kto w ogóle stosuje antykoncepcję opierając się na kalendarzyku ? Przecież to wiadome, że nie zawsze miesiączka przychodzi regularnie, więc i dni płodne się zmieniają... Co do śluzu to nie zawsze występuje, ja np. mam miesiące, w których on się nie pojawia. Co prawda rzadko to się mi zdarza ale jednak. Nawet w szkołach teraz uświadamiają, że kalendarzyk to bzdura... i to nawet w podstawówkach! Boże, co za podejście ..... -.-'
      • horpyna4 Re: dni płodne 10.03.14, 16:23
        Ale jak się mierzy temperaturę przynajmniej do trzeciego dnia podwyższonej, to przynajmniej wiadomo, kiedy jest faza lutealna z gwarantowaną niepłodnością.
        • Gość: gość Re: dni płodne IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.14, 20:38
          Oczywiście... a potem wielkie oczy dlaczego jestem w ciąży.. -.-' życzę szczęścia...
        • Gość: gość Re: dni płodne IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.14, 20:42
          Poza tym nie u każdego to działa, ponieważ ja od urodzenia mam temp. trochę niższą niż 36.6 i gdybym miała się tym kierować to wyszłoby na to, że nie mam takich dni, ponieważ moja temperatura się nie zmienia w żadnej fazie... no niestety, sprawdzałam to z ciekawości... nie dla antykoncepcji... i u mnie by to nie przeszło, a parę moich dalszych koleżanek w ten sposób teraz huśtają maluszki, więc temp. może sprawdza się w niektórych przypadkach...
          • Gość: ja Re: dni płodne IP: *.as13285.net 10.03.14, 21:50
            Idz sie doucz i dopiero brednie pisz.Gdzie ta temperature kolezanki mierzyly? Pod pacha? To sie nie dziwie ze zaciazyly smile Dratuluje glupoty.
            • Gość: gość Re: dni płodne IP: *.waw-gor.leased-e.ids.pl 11.03.14, 22:52
              Pod pachą to można mieć łaskotki... -.-' każda kobieta, która mierzyła sobie temp. żeby sprawdzić zmiany zachodzące w danym cyklu wie gdzie się powinno ją mierzyć.. i na pewno nie jest to pacha.. i takim właśnie sposobem zaobserwowałam w swoim organizmie, że się to nie zmienia... moja pani doktor powiedziała mi, że jest to możliwe, bo każdy organizm jest inny i może lepiej by było to zaakceptować, a nie wykłócać się kto ma rację.. fakt faktem ta metoda antykoncepcji jest nieskuteczna i każdy lekarz ci to powie.. organizm też czasami wywija psikusy, wolę bardziej sprawdzone środki , bo jestem zbyt młoda na dzidziusia, trzeba pomyśleć trochę logicznie.. A jak sie komuś to udaje, to proszę bardzo.. do czasu. Radzę przypomnieć sobie wszelkie informacje o plemnikach, komórce jajowej i ich zdolnościach chociażby do długości ich, że tak powiem "życia" w konkretnym środowisku. Oprzeć się może trochę na lekcjach biologii. Wiadomo, że teoria to nie praktyka ale jeżeli ktoś wierzy w kalendarzyk to sądzę, że wierzy też, że TYLKO w ciągu 1 dnia całego cyklu kobieta może zajść w ciążę. Pozdrawiam smile
              • Gość: ja Re: dni płodne IP: *.as13285.net 12.03.14, 09:59
                Jak stosujesz sie do konkretnej metody npr, czy to w celu zajscia czy odlozenia ciazy i pilnujesz zasad to jest to skuteczne.I szkoda ze Twoja pani doktor nie poinformowala Cie ze skoro sie to nie zmienia mozesz miec np cykle bezowulacyjne.A to juz jest niestety problem. I uwierz mi.Ktos kto wymyslal te metody chodzil na lekcje biologii.Ja tez.Dlatego stosuje ta metode skutecznie od kilku lat.Mam jedno zaplanowane dziecko.I mam zamiar ja stosowac nadal a nie faszerowac sie hormonami.
                • Gość: gość Re: dni płodne IP: *.waw-gor.leased-e.ids.pl 12.03.14, 10:17
                  Ależ ja też nie muszę się faszerować hormonami smile nigdy ich nie stosowałam i raczej nie będę . są też inne, skuteczne sposoby. Może akurat w twoim przypadku to działa, ja wolę nie ryzykować, bo nie należę do osób, które mają szczęście, więc znając życie po prostu by to nie przeszło... a wierz mi, nie mogę sobie pozwolić na dziecko.
                • Gość: gość Re: dni płodne IP: *.waw-gor.leased-e.ids.pl 12.03.14, 10:30
                  Poza tym czułabym dyskomfort gdybym miała określać w które dni mogę uprawiać seks a w które nie ... czuje się szczęśliwa wtedy kiedy mogę to robić w obojętnie jakim czasie (oprócz miesiączki oczywiście) .. chociaż i tu mam problem bo żyje w związku na odległość (co z pewnych przyczyn mi odpowiada) i ta metoda antykoncepcji raczej by mnie nie satysfakcjonowała, ponieważ rzadko się widuje z partnerem.
                  • Gość: ja Re: dni płodne IP: *.as13285.net 12.03.14, 11:01
                    Twoje metody Twoje zycie.Ja Cie przeciez do niczego nie namawiam.Tylko nie pisz bzdur ze mierzenie temp i metody npr to sciema.A Twoje kolezanki widac wiedzialy ze cos dzwoni ale nie wiedzualy gdzie.Gdyby stosowaly sie do zasad to by wpadek nie maly i wiedzialy by kiedy zastosowac np dodatkowa antykoncepcje.Bo jesli nie stosujesz tego z powodow np wiary to wcale nie musisz pic szklanki wody zamiast w niektore dni.A tobie radze zmienic lekarza smile Pozdrawiam
                    • Gość: gość Re: dni płodne IP: *.waw-gor.leased-e.ids.pl 12.03.14, 11:22
                      nie jestem wierząca. jestem osobą pochową, więc wolę być przezorna.
                    • Gość: cóż Re: dni płodne IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.14, 14:44
                      No właśnie z tymi koleżankami to tak jest... też parę moich się tak wpakowało ale podejrzewam, że wpływ miał na to nie tylko brak odpowiedniej ilości wiedzy na ten temat co to, że one dopiero rozpoczynały życie seksualne. pamiętam to, byłyśmy w liceum i był to taki okres gdzie się zaczynało. No i właśnie takie były ich początki. Nie chciały bawić się w inne zabezpieczenia tylko właśnie kalendarzyki i mierzenie temp. no i skończyło się jak się skończyło, o studiach zapomniały. Powiem szczerze, że tak się tego wystraszyłam, że mając już dłuższy czas jednego chłopaka bałam się zacząć... na szczęście był on cierpliwy i wyrozumiały i dopiero gdy poszłam na studia przełamałam się oczywiście stosując inne zabezpieczenia i wcale nie żałuję, że tak się stało bo przynajmniej śpię spokojnie i nie zmarnowałam sobie życia. Nie jestem przekonana do tej metody i generalnie nikomu jej nie polecam mimo wszystko, bo różnie bywa. jesteśmy tylko ludźmi i też można się pomylić .
                      • Gość: ja Re: dni płodne IP: *.as13285.net 12.03.14, 15:48
                        Bo tak jest jak dzieci sie biora za to co nie jest dla dzieci.Metody npr o tyle sa dobre ze dzieki wykresowi temperatur,obserwacji organizmu mozna wylapac tez ewentualne nieprawidlowosci cyklu.Ale KAZDEJ metody trzeba uzywac z GLOWA a nie na odczep sie.Gumka tez moze peknac, tabletka nie zadzialac...A juz takie wyliczanie jak autorka watku to juz jest w ogole pierwszy krok do nie chcianej ciazy.Pomijajac domniemane objawy ciazy autorki dwa dni po stosunku...tongue_out
                        • Gość: cóż Re: dni płodne IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.14, 11:24
                          dwa dni? to jest kilka godzin. napisała że 5go odbyła stosunek, post został dodany 6go przy czym jest napisane "od wczoraj mam napięty brzuch" . powiem szczerze, że rozbawiło mnie to smile chociaż wiem, że dla tej dziewczyny to problem ale ... trzeba pomyśleć trochę realnie smile np. to co napisałam wcześniej też było dla mnie problemem i proszę się mnie nie czepiać o to że wówczas widziałam jak było w moimi koleżankami. Nie mówię że one na bank wiedziały co i jak tylko że wszystkie byłyśmy młode a ja niewiele wiedziałam w tym temacie i po tym jak usłyszałam o tych cudownych metodach kalendarzyka i mierzenia temp a później się okazało że jedna po drugiej jest w ciąży... no cóż myślę, że to nic dziwnego że wywołało to u mnie lekką "traume" w momencie kiedy praktycznie nie wiedziałam o co chodzi. dlatego do dziś boję się tego sposobu, nie ważne czy to było ich niedopatrzenie czy co ... nigdy temu nie zaufam .
                          • Gość: ja Re: dni płodne IP: *.as13285.net 13.03.14, 11:32
                            Juz dziewczyny pisaly. Kalendarzyk a npr i mierzenie podstawowej temp ciala wg zasad konkretnej metody(np Roetzera) to dwie rozne sprawy.Z tego co wiem to npr ucza na kursach przedmalzenskich w kosciolach.....
                            • horpyna4 Re: dni płodne 13.03.14, 13:09
                              I najmniej wpadek przy stosowaniu npr mają dziewczyny o nieregularnych cyklach. Bo nie sugerują się żadnym kalendarzykiem, a przy cyklach regularnych istnieje taka pokusa.

Co do npr na kursach, to może i uczą, ale jak ktoś ma z góry negatywne podejście, to się nie nauczy i tak.
                              • Gość: cóż Re: dni płodne IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.14, 13:17
                                o nieregularnych ? cóż no ja się zbytnio tym nie interesowałam, bo po prostu się boję, wciąż jestem na studiach i nie przechodzi mi przez głowę nawet myśl o ciąży. Wiem, że po prostu bym nie dała rady, jestem na bardzo ciężkim kierunku. Dlatego wolę inne sposoby, przy których raczej się pomylić nie da. Ja mam... no cóż czy nieregularne... albo mam 2-3 dni później albo wcześniej miesiączke. Prowadzę kalendarzyk żeby wiedzieć kiedy spodziewać się miesiączki stąd wiem że u mnie te przesuniecia są. Rzadko kiedy mam równo z terminem.
                                • Gość: ja Re: dni płodne IP: *.dab.02.net 13.03.14, 13:31
                                  .Mierzac temp i obserwujac sie ,po kilku cyklach wiedziala bys dokladnie kiedy sie spodziewac miesiaczki.Nawet na kilkanascie dni wczesniej smile
                                  • Gość: cóż Re: dni płodne IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.14, 14:39
                                    no może może... nie mówię, że nie. ale biologia jest biologią, wolę w nią się tak nie mieszać bo jak się pomylę to nie będzie wtedy zabawnie. więc wolę moje skuteczne i sprawdzone metody smile
                            • Gość: cóż Re: dni płodne IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.14, 13:10
                              no być może. tego nie wiem, nie chodzę na takie nauki, do ślubu mi się zbytnio nie spieszy smile
          • Gość: ixa Re: dni płodne IP: *.cheeloo.net 12.03.14, 18:14
            Coś ty się tego kalendarzyka uczepiła jak gadasz z dziewczyną o NPR. Jedno z drugim ma niewiele wspólnego. To nie jest metoda dla każdego i nikt cię nie zmusza ale z łaski swojej nie wypowiadaj się o czymś o czym nie masz bladego pojęcia. a teksty z koleżankami to sobie schowaj, niektóre same nie wiedzą co i jak stosują, potrafią ci wmówić że zaszły w ciąże przy regularnym braniu tabletek a fakty są zupełnie inne. Trochę dystansu do tego kto co mówi. A juz na pewni nie traktuj tego jak argumentu na poparcie czegokolwiek.
    • evee1 Re: dni płodne 11.03.14, 22:27
      No, ale jak sie kochaliscie z zabezpieczeniem, to chyba nie masz sie o co obawiac.
      jaki_sluz_przed_okresem
      • Gość: jb Re: dni płodne IP: *.waw-gor.leased-e.ids.pl 12.03.14, 08:34
        No właśnie o to chodzi, że prawdopodobnie bez skoro stosuje kalendarzyk...
        • evee1 Re: dni płodne 13.03.14, 11:29
          W zacytowanym watku napisala, ze sie zabezpieczali.
    • jbasko Re: dni płodne 12.03.14, 10:20
      kalendarzyk to rzeczywiscie marna forma obserwacji, co innego metody naturalne - to nie to samo wbrew temu co podają media.
      Sama stosuję od 10 lat, 2 planowanych dzieci, żadnej antykoncepcji. Więc mądrze sie obserwując się da.
    • Gość: mhmm Re: dni płodne IP: *.waw-gor.leased-e.ids.pl 12.03.14, 10:43
      dodałas post 6go a piszesz, że 5go uprawiałaś seks... i od wczoraj masz napięty brzuch. Tak, na pewno po kilku godzinach masz objawy ciąży... gratuluje pomysłowości... jesteś lepsza niż Bella ze Zmierzchu
    • Gość: alinka Re: dni płodne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.14, 15:02
      kalendarzyk? błagam...owulacja może się przesunąć, więc nie jest to skuteczna metoda wyznaczania dni płodnych. Kup sobie może tester na slinę np Afrodytę. Jest wielokrotnego użytku więc będziesz mogła na bieżąco wyznaczać sobie fazy cyklu
      • patmaniek Re: dni płodne 12.03.14, 17:21
        a czy śluz przeźroczysty wystepuje przed miesiaczka/?
        • Gość: ja Re: dni płodne IP: *.as13285.net 12.03.14, 17:50
          Tak. Spada ilosc progesteronu a tym samym zwieksza ilosc estrogenow.
    • kwasna_pomarancza Re: dni płodne 13.03.14, 13:31
      Kalendarzyk może być bardzo skuteczny, ale do tego trzeba dokładnych obserwacji, znać się na śluzie, wiedzieć jak z temperaturą, to nie jest samo wyliczanie dni.

Moje dziecko jest żywym dowodem na to że 4 dni przed spodziewaną miesiączką można zaciążyć.
      I od razu, następnego dnia miałam charakterystyczny dla mnie metaliczny posmak w ustach i lekką zgagę. Te objawy mam ZAWSZE i WYŁĄCZNIE przy ciąży, od pierwszych chwil dosłownie. Wcześniej dwukrotnie poroniłam i miałam identycznie. Normalnie nigdy mi się zgaga i ten posmak nie zdarzają. Więc takie cuda są jednak możliwe smile
      • Gość: ja Re: dni płodne IP: *.dab.02.net 13.03.14, 13:40
        No widzisz smile Gdybys prowadzila obserwacje to bys wiedziala ze jestes w okresie okoloowulacyjnym a nie 4 dni przed miesiaczka smile
        • kwasna_pomarancza Re: dni płodne 13.03.14, 14:53
          nie chciało mi się tak wgłębiać w temat smile Ale nie żałuję, to było najlepsze co mnie do tej pory w życiu spotkało smile
          • Gość: ja Re: dni płodne IP: *.as13285.net 13.03.14, 15:16
            smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka