Dodaj do ulubionych

Wyniki badań hormonalnych

IP: *.waw.cdp.pl 24.08.01, 11:13
Pani Doktor. Chiałabym zacząć starać się o dzidziusia. Mój ginekolog skierował
mnie na początek na badania hormonalne. Częśc miałam zrobić w 24-28 dniu cyklu
a częśc w 8-10 dniu następnego. Ponieważ na wizytę mam umówić sie dopiero po
odebraniu wyników tych drugich badań, chciałabym Panią prosić o interpretacje
wyników z pierwszej partii, które są następujące:
PRL 433,5 mIU/ml
po MTC 3286,0 mIU/ml
LH 5,83 mIU/ml
FSH 2,49 mIU/ml
E2 140,50 m IU/ml
P 20,80 ng/ml
Bardzo prosze o ustosunkowanie się do tych wyników. Przypominam, że badania
były robione w drugiej fazie cyklu.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Isia Re: Wyniki badań hormonalnych IP: *.kul.lublin.pl 24.08.01, 11:52
      Cześć Mysz!
      Pozwoliłam się wtrącić do Twojego pytania, ponieważ po pierwsze: czy Twój
      lekarz kazał Ci robić badanie na LH, FSH i E2 w drugiej fazie cyklu? Co do P i
      Prolaktyny owszem, wiem że robi się je w II fazie cyklu (najlepiej w 21 d.c)
      ale te pozostałe??? Z wiarygodnych źródeł wiem, że wyniki w tych dniach cyklu
      są niemiarodajne a samo badanie bezsensowne. Dlaczego więc lekarze wysyłają nas
      na te badania i narażają na duże koszty??? Ja sama miałam robionych kilkanaście
      takich właśnie bezsensownych badań i nikt mnie nawet nie przeprosił za to, a
      koszty poniosłam wysokie i nadal ponoszę w związku z koniecznością robienia
      wielu badań diagnozujących przyczynę niepłodności.
      Co do dalszych badań - 8 d.c. wydaje mi się wątpliwy, już 10 - jest bardziej
      sensowny. W zależności od tego co chce badać Twój lekarz?? Możesz odpisać??
      Mam już tyle własnych wyników badań hormonalnych, że wydaje się, że mogę Ci
      pomóc.
      Po drugie na wynikach badań hormonalnych prawie wszystkie laboratoria
      umieszczają normy (do każdej fazy cyklu) - więc możesz sama sprawdzić (może są
      na odwrocie kartki?). Trudno jest cokolwiek doradzić gdy się nie zna poziomów
      norm laboratorium, a zapewniam Cię że prawie każde ma inne (zależy to od
      odczynników jakimi badane są poziomy hormonów). Możesz się domagać podania norm
      przy odbiorze wyników.
      Chyba, że Twojemu lekarzowi chodzi o przepisanie odpowiedniego środka
      antykoncepcyjnego, to przepraszam: na tym się nie znam...
      • Gość: Mysz Re: Wyniki badań hormonalnych IP: *.waw.cdp.pl 24.08.01, 12:32
        Dzięki za szybką reakcję. Jestem zupełnym laikiem w tym temacie i już donoszę
        na co skierował mnie mój lekarz. Bylam u niego przed owulacją więc zaczął od
        badań w drugiej fazie cylu (wszystkie te, które opisałam). W pierwszej fazie
        następnego cyklu 8-10 dzień mam zbadać :
        TSH
        17OH progesteron
        testosteron
        SDHEA (nie mam pojęcia co to takiego)
        Na wynikach badań są podane normy, jednak lekarz w czasie wizyty powiedział mi,
        że "widełki" norm przy wynikach badań hormonalnych są bardzo szerokie i tak
        naprawę każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.
        Ale ponieważ widzę, że mam do czynienia już z kimś w temacie, podaję Ci normy
        tego laboratorium:
        Wszystkie dla fazy lutealnej:
        PRL 72-511 mIU/ml ( ja mam 433,5)
        nie podano normy po teście MCT (u mnie wyszło 3286,0)
        LH 1,00-11,4 mIU/ml (ja mam 5,83)
        FSH 1,8-8,2 mIU/ml (ja mam 2,49)
        E2 40-261 pg/ml (ja mam 140,50)
        P 1,5-22,6 (ja mam 20,80)
        Ja widzisz niby w normie, ale w świetle tego co powiedział lekarz.... No i nie
        wiem co z tą prolaktyną po teście.
        Dzięki za rozjaśnienie tych cyferek wink
        • Gość: Isia Re: Wyniki badań hormonalnych IP: *.kul.lublin.pl 24.08.01, 13:14
          Hej Mysz!
          Co do idndywidualności każdego przypadku, to Ameryki Twój lekarz nie odkrył.
          Ale co norma to norma i tego nikt nie podważy, a na "oko" Twoje wyniki są w
          normie! Na resztę odpowiedzi musisz szukać dobrego lekarza. Ja tylko chcę
          powtórzyć kwestię wyrzucania moich pieniędzy za badania robione w złych dniach,
          które teraz mogę sobie tylko oprawić w ramkę. Poza tym wydaje mi się, że
          badania zaleca się robić w jednym cyklu (począwszy od 3 d.c - FSH (i LH)) tak
          żeby mieć dokładny przegląd jak wygląda owulacja (każdy poprzedni cykl może się
          różnić od następnego), więc to co Ci wyszło wcześniej (czyt. poprzednim cyklu)
          może się nijak odnieść do następnych wyników. I tego właśnie dotyczy to
          wywalanie pieniędzy.
          Co do TSH - robi się w dowolnym dniu cyklu.
          Co do Progesteronu w I fazie - patrz wypowiedź wyżej. To raczej wtedy LH jest
          ważne (zwłaszcza w momencie prawdopodobnej owulacji np. 14 d.c.).
          Mysza - jeśli masz problemy z niepłodnością - udaj się raczej do
          wyspecjalizowanej kliniki. Ja zdecydowanie odradzam tzw. "zwykłego" lekarza.
          Szkoda Twojego czasu i przede wszystkim pieniędzy, których musisz sporo odłożyć
          na dalsze działania.
          Przepraszam Cię za surowy ton listu, ale właśnie niedawno podliczyłam te
          nieszczęsne zbędne wydatki i muszę powiedzieć, że mnie aż zatrzęsło, stąd moja
          reakcja.
          Tak poza tym: trzymaj się cieplutko i uwierz mi: są dobrzy lekarze tylko musisz
          się do nich zwrócić.

• Gość: Mysz Re: Wyniki badań hormonalnych IP: *.waw.cdp.pl 24.08.01, 15:36
            Witaj Isiu,
            Dziękuje za wszystkie cenne uwagi. Mam jednak nadzieje, że z tą kompetencją
            lekarzy ginekologów nie jest tak źle i że tak dobrane badania mają czemuś
            służyć. Nie myślę narazie o problemach z plodnością, bo tak naprawdę jeszcze na
            dobre nie zaczęliśmy sie starać.
            W każdym razie dzięki i powodzenia również!
            A Panią Doktor proszę również o ustosunkowanie się do sugestii Isi.
        • monika.antepowicz Re: Wyniki badań hormonalnych 25.08.01, 00:04
          Gość portalu: Mysz napisał(a):

> Dzięki za szybką reakcję. Jestem zupełnym laikiem w tym temacie i już donoszę
          > na co skierował mnie mój lekarz. Bylam u niego przed owulacją więc zaczął od
          > badań w drugiej fazie cylu (wszystkie te, które opisałam). W pierwszej fazie
          > następnego cyklu 8-10 dzień mam zbadać :
          > TSH
          > 17OH progesteron
          > testosteron
          > SDHEA (nie mam pojęcia co to takiego)
          > Na wynikach badań są podane normy, jednak lekarz w czasie wizyty powiedział mi,
          >
          > że "widełki" norm przy wynikach badań hormonalnych są bardzo szerokie i tak
          > naprawę każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.
          > Ale ponieważ widzę, że mam do czynienia już z kimś w temacie, podaję Ci normy
          > tego laboratorium:
          > Wszystkie dla fazy lutealnej:
          > PRL 72-511 mIU/ml ( ja mam 433,5)
          > nie podano normy po teście MCT (u mnie wyszło 3286,0)
          > LH 1,00-11,4 mIU/ml (ja mam 5,83)
          > FSH 1,8-8,2 mIU/ml (ja mam 2,49)
          > E2 40-261 pg/ml (ja mam 140,50)
          > P 1,5-22,6 (ja mam 20,80)
          > Ja widzisz niby w normie, ale w świetle tego co powiedział lekarz.... No i nie
          > wiem co z tą prolaktyną po teście.
          > Dzięki za rozjaśnienie tych cyferek wink

Siarczan dehydroepiandrosrteronu to androgeny pochodzenia nadnerczowego, Tsh-
          hormony tarczycy, Prolaktyna po tescie powinna się podniesc 5 krotnie. No a LH i
          Fsh wykonuje sie raczej około 10 dnia cyklu, ale kazfda faza ma swoje normy.
          Wydaje mi sie , ze jest Pani diagnozaowana w kierunku Pco, również prawdopodobnie
          ma Pani bóle piersi lub wydzielinę z sutka, a lekarz wydaje się kompetentny. FSH
          oznacza się w trzecim dniu cyklu, aby ocenić wydolnosć jajników (czay jeszcze nie
          zakończyły czynności - reperodukcyjnej i hormonalnej)MA
    • monika.antepowicz Re: Wyniki badań hormonalnych 24.08.01, 23:55
      Gość portalu: Mysz napisał(a):

> Pani Doktor. Chiałabym zacząć starać się o dzidziusia. Mój ginekolog skierował
      > mnie na początek na badania hormonalne. Częśc miałam zrobić w 24-28 dniu cyklu
      > a częśc w 8-10 dniu następnego. Ponieważ na wizytę mam umówić sie dopiero po
      > odebraniu wyników tych drugich badań, chciałabym Panią prosić o interpretacje
      > wyników z pierwszej partii, które są następujące:
      > PRL 433,5 mIU/ml
      > po MTC 3286,0 mIU/ml
      > LH 5,83 mIU/ml
      > FSH 2,49 mIU/ml
      > E2 140,50 m IU/ml
      > P 20,80 ng/ml
      > Bardzo prosze o ustosunkowanie się do tych wyników. Przypominam, że badania
      > były robione w drugiej fazie cyklu.
      > Pozdrawiam

Trochę podwyższony jest poziom prolaktyny, natomast cykl wyglada na owulacyjny.MA
    • Gość: lili Re: Wyniki badań hormonalnych IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.08.01, 18:29
      Kompletnie niezrozumiale jest dla mnie, po co Twoj lekarz wyslal Cie na badania
      hormonalne (i narazal na koszty!!!), jezeli dopiero planujesz zaczac sie starac
      o dziecko? (zakladam, ze nie mialas wczesniej zadnych powazniejszych
      problemow). Mam wrazenie, ze czesto lekarze wymagaja calkiem niepotrzebnych
      badan, a niestety czesc naprawde waznych ignoruja sad((
      l.
    • Gość: Monika Re: Wyniki badań hormonalnych IP: *.bremultibank.com.pl 27.08.01, 15:03
      Pani Doktor, jaki powinien byc wlasciwy poziom progesteronu w 21 dniu cyklu.
      Moj wynik to 3 Nmol/litr?
      • monika.antepowicz Re: Wyniki badań hormonalnych 27.08.01, 22:05
        W prawidłowym, owulacyjnym cyklu kmiedzy 21 a 32 nmol/litr. Ale mozliwe jest,
        że nas kutek zwiększonego wydzielania prolaktyny ma Pani niedomogę II fazy
        cyklu- cykle prawdopodobnie sa bezowulacyjne.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka