Dodaj do ulubionych

Poziom FSH !!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 11:13
witam , stwierdzono u mnie poziom FSH 60 i podobno z takim poziom FSH nie ma
mozliwosci zajacia w ciaze ? moze ktoras a Was cos o tym slyszla lub wie
gdzie poszukac o tym info
Ewa
Obserwuj wątek
    • urbanchaos Re: Poziom FSH !!!! 10.12.04, 20:59
      poczytaj na forum www.nasz-bocian.pl/
      to znajdziesz bardzo wiele
      tu jest potrzeban stymulacja jajników,ale to moze ocenić lekarz,tylko uważaj,bo
      mogą ci od razu zaproponować in-vitro....
    • Gość: Onaona Re: Poziom FSH !!!! IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.13, 14:44
      A czy jest fizyczna mozliwosc, zeby fsh samo sie podwyzszylo do prawidlowych wartosci, jesli bylo zbyt niskie? Samo, czyli bez terapii hormonalnej itp, tylko fizjologicznie?
      • Gość: samirra wg mnie stymulacja przy naturalce nie ma sensu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.13, 15:14
        Fsh 60 swiadczy o skrajnie wyczerpujacej sie (lub wyczerpanej) rezerwie jajnikowej. To znaczy, ze moze sie nawet z wlasnymi komorkami do ivf nie zakwalifikowac a w takiej sytuacji (wg mnie) marnowanie cyklu stymulacja i liczenie na naturalne zaplodnienie jest porownywalne z modlitwa o wyzdrowienie w zamian za leczenie. Trzeba dzialac szybko.
        Czlowiek rodzi sie z okreslona iloscia komorek, jesli ich ilosc sie wyczerpuje, fsh rosnie, nowe komorki sie nie pojawia, tj ich pojawienie sie jest na rowni prawdopodobne z tym, ze urwana reka odrosnie.
        Ale najpierw powtorzyc badanie, by miec 100% pewnosci, ze nie zaszla zadna pomylka (zle wykonane badanie, pomylenie wynikow osob badanych).
        • Gość: Onaona Re: wg mnie stymulacja przy naturalce nie ma sens IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.13, 11:41
          Tylko moja sytuacja jest ciut inna. Mam 24 lata, przebylam udar niedokrwieny, ktory wyklucza mozliwosc podawania hormonów. Wyniki fh fsh wskazaly na niewydolnosc cialka zoltego i pcos. Dzidzie planowalam za 4-5 lat, ale w obecnej sytuacji, kiedy lekarz stwierdzil, ze moge miec duzy problem z zajsciem w ciaze, zaczelismy juz, moze nie starac sie, ale przestac uwazac. Pytanie, czy wogole sie uda, czy spotkalyscie sie, zeby hormon odpowiedIalny za owulacje i stymulacje cialka zoltego sam sie wyregulowal bez wsparcia farmakologicznego?
          • tamilnadu Re: wg mnie stymulacja przy naturalce nie ma sens 28.05.13, 13:59
            proponowałabym przede wszystkim nie słuchać głupot typu "uważaj, bo mogą Ci zaproponować in vitro!". Przy takiej wartości FSH szansa uzyskania komórek jajowych jest tak nikła, że wytyczne w terapii leczenia niepłodności w ogóle odradzają podjęcie stymulacji. To jest FSH menopauzalne i w takim układzie w grę wchodzą dwie opcje rodzicielstwa- in vitro z komórką dawczyni lub adopcja.
            Jeżeli dodatkowo nie możesz przyjmować hormonów to upraszcza to sytuację- Twoja stymulacja nie wchodzi w grę.
            Jest to być może straszne i brutalne, niemniej wiele kobiet z b. wysokim FSH podejmuje jednak próby stymulacji do in vitro, co kończy się w 99,9% przypadków straszliwym wysiłkiem organizmu i kilkoma wystymulowanymi pęcherzykami, ktore okazują się być puste i nie ma czego zapładniać. Jest to gra niewarta świeczki, kosztuje za to bardzo dużo emocji, zdrowia oraz pieniędzy.
            Możesz iść tą ścieżką i próbować się stymulować końskimi dawkami i ryzykując zdrowiem, ale ona naprawdę prowadzi donikąd przy takim FSH.

Radziłabym pójść do dobrego lekarza, specjalisty endokrynologa, ale zajmującego się jednocześnie leczeniem niepłodności. Polecam ośrodki akademickie- w Poznaniu będzie to Polna, w Białymstoku- Akademia Medyczna. Szczecin i Warszawę sobie daruj, nie ma tam dobrych wyników.
            Z nimi dopiero się skonsultować na temat tego, co dalej. Szans na naturalną ciążę nie masz (przy takim FSH szansa wynosi mniej niż 1% i to przy stymulacji), ale masz szansę na zdrową ciążę z komórki jajowej dawczyni, jeśli zadbasz teraz o swój organizm, być może trzeba będzie podjąć hormonalną terapię zastępczą, jakoś utrzymywać organizm w stanie gotowości na przyszłą ciążę.
            Przedwczesne wygaśnięcie czynności jajników to nie jest coś, co się samo naprawi bez wsparcia farmakologicznego albo z nim. To tak jak z rzęskami jajowodowymi- jeśli się uszkodzą to się nie odtworzą. Nabłonek plemnikotwórczy nie odrośnie. A jajniki, które wygasły, nie wznowią działalności.
            Są to stany nieuleczalne.
            Jeżeli potrzebujesz wsparcia od kogoś, kto przeszedł podobną drogę to mogę Ci polecić - poza forum nasz-bocian.pl - linię wsparcia prowadzoną przez to samo stowarzyszenie:
            www.nieplodnoscboli.pl
            pracują tam ludzie, którzy sami się leczyli na niepłodność i już to przeszli, są ekspacjentami, ale znają temat z własnego doświadczenia. Może rozmowa z kimś takim rozjaśni Ci trochę pole manewru.

trzymaj się
    • Gość: ANGELIZA Re: Poziom FSH !!!! IP: *.dynamic.chello.pl 11.09.13, 15:11
      ... nie jestem specjalistką, ale właśnie odebrałam wynik z badania FSH - na wyniku podane są normy: faza foliakularna 3,03 - 8,08mlU/ml; środek cyklu 2,55 - 16,69, faza lutealna 1,38 - 5,47 i wreszcie po menopauzie 26,72 - 133,41. Nie wiem ile masz lat ale Twój wynik mieści się w ostatnim przedziale.... jak jesteś młoda, to pewnie lekarz zastosuje leczenie obniżające poziom hormonu...? Pozdrawiam.
      • Gość: Szlagmnietrafia Re: Poziom FSH !!!! IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.14, 23:18
        Onaona ja tez jestem po udarze, mam 28 lat, przeszlam go jak mialam 2; i mam teraz podobna sytuacje crying(( ustalilas cos z lekarzem?

Trzymaj sie!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka