Dodaj do ulubionych

dni płodne

13.05.02, 22:23
Starając się ustalić ew. datę zapłodnienia, odliczałam tak jak bodajże pani
pouczała 18 dni od cyklu najkrótszego i 11 od najdłuższego i wyszło mi, że jest
to czas od 13 do 31 dnia cyklu, czyli praktycznie znowu nic nie wiem, a
myślałam, że uda mi się ustalić od kiedy dokładniej jestem w ciąży. Czy da się
to jakoś sprecyzować?
Obserwuj wątek
    • boni1 Re: dni płodne 14.05.02, 07:12
      Najprościej - odlicz od czasu trwania ostatnich cykli 14 dni. No, chyba, że
      masz nieregularne cykle to z tym może być większy "bałagan", ale na USG po
      wymiarach dzidziusia można się dowiedzieć kiedy to było... Przetestowałam to na
      sobie.
      • kachna0 Re: dni płodne 14.05.02, 11:32
        Najlepiej będzie jak wejdziesz na stronę www.mateusz.pl, a w niej na adres liga
        małzeństw, tam napewno znajdziesz odpowiedż jak ustalić dni płodne przy
        nieregularnych cyklach, znajdziesz specjalistów.
    • monika.antepowicz Re: dni płodne 15.05.02, 09:04
      steffa napisał(a):

> Starając się ustalić ew. datę zapłodnienia, odliczałam tak jak bodajże pani
      > pouczała 18 dni od cyklu najkrótszego i 11 od najdłuższego i wyszło mi, że jest
      >
      > to czas od 13 do 31 dnia cyklu, czyli praktycznie znowu nic nie wiem, a
      > myślałam, że uda mi się ustalić od kiedy dokładniej jestem w ciąży. Czy da się
      >
      > to jakoś sprecyzować?

Taskie obliczanie płodnych dni w zasadzie ma na celu okreslenie
      dni "bezpiecznych" - zawiera bardzo szeroki margines bezpieczeństwa, a z Pani
      wypowiedzi wynika,że ma Pani bardzo nieregularne cykle. Zgadzam się z Panią
      Forumowiczką,że w tej sytuacji najprecyzyjniej pozwoli określic termin zajścia w
      ciazę badanie usg sondą dopochwową- około 26 dnia ciaży można uwidocznic czynność
      serca zarodka, a wcześniej zmierzyć pęcherzyk ciążowy i zarodek.
      • steffa Re: dni płodne 15.05.02, 15:48
        Miałam USG w 10 tygodniu ciąży, dokładnie miesiąc temu i tam rzeczywiście
        napisał lekarz, że 'płód o wymiarach CRL 36mm, co odpowiada ciąży 10 tyg." Na
        samym wydruku jest "10week4days". Czyli jest to dokładnie pierwszy dzień
        ostatniej miesiączki!! Czyli znowu nic nie wiem. Lekarz sam mnie pytał na
        kiedy mam 'termin' i dokładnie taki jaki mu podałam wpisał 'do akt'.....
        • monika.antepowicz Re: dni płodne 22.05.02, 06:03
          My liczymy ciażę od pierwszego dnia ostatniej miesiączki i do takich pomiarów
          ustawiony jest aparat. Według nas ciąża trwa 40 tygodni, a od prawdopodobnej
          koncepcji-38. Innymi słowy zaszła Pani prawdopodobnie w ciążę około 8 tygodni
          popredzających usg, a według ostatniej mioesiaczki jest tyo 10 tygodni ciąży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka