Dodaj do ulubionych

Mięśniaki

IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.12.04, 16:53
Okazuje się, że choroba "dziedziczna" w mojej rodzinie. Czy mogłaby mi któraś
z Pań przybliżyć coś na ten temat?? Czy którejś z Pań udało się tego pozbyć
metodą farmakologiczną ?? Moje pytanie rodzi sie stąd, iż ciocia leczyła się
farmakologicznie w 84 roku Niestety skończyło się to operacją.
Czy medycyna zrobiła postęp w tej dziedzinie ?? Dostałam leki hormonalne. Mam
mieszane uczucia co do leczenia hormonalnego, moja ciotka się bardzo roztyła
a i tak "poszła pod nóż". Mięśniaki wywołują obfite krwawienie przy
miesiączce, czy są jeszcze dodatkowe zagrożenia z ich powodu ??
Z góry dziękuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: bera Re: Mięśniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 17:51
      Fakt,że po hormonach łatwo się roztyć,ale wystarczy trochę dyscypliny i problem
      z głowy. Jestem świeżo po leczeniu farmakologicznym mięśników macicy. Udało
      się . Jest dobrze. Pomimo że zawsze źle znosiłam leki hormonalne, te które mi
      podawano tolerowałam bardzo dobrze. Nie muszę iść pod nóż i mogę normalnie
      funkcjonować. Obfite krwawienia minęły i nie grozi mi anemia. Cóż polipy lubią
      się odnawiać, więc trzeba je kontrolować. Dużą pociechą dla mnie jest
      świadomość, że nawet jeżeli sytuacja za jakiś czas się powtórzy to można ją mieć
      pod kontrolą, a ewentualne usunięcie macicy po okresie klimakterium nie jest
      chyba wielkim problemem.
      Jeśli chodzi o dodatkowe zagrożenia to zdaję sobie sprawę iż mięśniaki są
      nowotworami. Co prawda łagodnymi, ale jednak. Nigdy nie wiadomo czy nie
      przyjdzie im ochota na "zdziczenie".
      • Gość: Magda Re: Mięśniaki IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 17.12.04, 06:26
        Dzięki Bero. Ja strasznie boję się utyć. Nawet doktor śmiał się ze mnie, jak mu
        o tym powiedziałam. Powiedział, że jak nie bedę częściej zaglądać do lodówki to
        nie utyję. Tylko że ja przyjmowałam już kiedyś enkorton przez 7 dni. I było
        mniej więcej tak 1 dzień - 1 kg.
        Niestety ja już wpadłam w anemię, nie mogę pozwolić sobie na diety. Kiedyś
        chodziłam na basen codziennie. Doktorka (ogólna) jednak poprosiła bym się na
        razie wstrzymała. Tak naprawdę to przez grzybicę, którą leczyłam. I teraz mam
        dylemat. Nie mogę ograniczyć jedzenia ( jem już bardzo mało) boję się tych
        leków. Pozdr.
        • Gość: bera Re: Mięśniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 09:26
          Nawet jeżeli na początku trochę utyjesz, to przy twoim aktywnym trybie życia to
          niewielki problem a i chyba niewielka cena jaką możesz zapłacić za powrót do
          zdrowia.Po prostu ogranicz tłuszcze i węglowodany ale bez przesady. Hormony
          które będziesz stosować, w dużej mierze zatrzymują w twoim organiźmie wodę, więc
          weź na to poprawkę kiedy będziesz stawać na wagę i nie wpadaj w panikę. Życzę
          ci zdrówka i dobrego samopoczucia.
    • azalea Re: Mięśniaki - do Bera 09.02.05, 17:12
      Czy możesz powiedzieć czym byłaś leczona? Do tej pory wszyscy lekarze, z
      którymi miałam do czynienia twierdzili, że mięśniaków sie nie leczy
      farmakologicznie... dziękuję z góry za odpowiedź
    • Gość: mary Re: Mięśniaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 17:17
      Z powodu mięśniaków krwotocznych przez 4 lata brałam leki hormonalne - nie
      tyłam. Niestety, skończyło sie operacją. Mieśniak nie rósł, ale powodował
      anemię.
      • Gość: bera Re: Mięśniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 19:21
        Dokładnie jeśli chodzi o mój przypadek, to zdiagnozowano u mnie na podstawie
        histerioskopii i badania histologicznego polipy endometrialne.(w wykonywanych
        wcześniej kilkakrotnie USG pisano o mięśniakach) Prowadzący mnie lekarz zalecił
        mi leki hormonalne (PROVERA), które brałam ciurkiem, bez przerwy przez trzy
        miesiące. Kontrolna histerioskopia i histologia potwierdziła skuteczność
        terapii.Na razie spokój, a i później nie musi być źle smile))
    • sylwia_29 Re: Mięśniaki 10.02.05, 11:49
      Ja właśnie mam mięśniaka, który ma się dobrze, świetnie się odżywia i rośnie jak
      ta lala. Niestety przeszkadza też mi bardzo wydatnie w zajściu w ciążę. Dziś
      własnie miałam się zgłosić w szpitalu na laparotomię, ale podjęłam inna decyzję.
      Już jakiś rok temu usłyszałam o embolizacji, jednak każdy ginekolog
      kategorycznie mi ją odradzał. Dziś jestem przekonana, że powinnam się
      zdiagnozować w tym kierunku i być może podjąć decyzję o zabiegu. Po embolizacji
      ryzyko powstania nowego jest mniejsze, a na pewno paskudek nie odrodzi się już
      nigdy w tym samym miejscu.
      Leczenie farmakologiczne jest skuteczne, polecane jednak przede wszystkim
      kobietom, które już rodziły i nie zamierzają mieć więcej dzieci.
      W moim przypadku - odpada sad
      • azalea Re: Mięśniaki 10.02.05, 16:43
        Sylwia_29 - czy wiesz ze embolizacja jest płatna ? koszt wraz z pobytem w
        szpitalu ok.6000 zł sad Tez mam ten problem i muszę się zdecydować na operację.
        Mam opinię 2 znajomych-znajomych, 1 miała embolizację i jest niezadowolona
        (mięśniak nie zniknął, tylko się zmniejszył o ok.30%), 2 miała usuniętego
        laparoskopowo i jest b.zadowolona. Jak chcesz pogadać - mój nr GG 103310
        • sylwia_29 Re: Mięśniaki 11.02.05, 15:22
          Azalea, złapię Cię na początku przyszłego tygodnia, chętnie porozmawiam,
          wymienię się informacjami. Wiem, że embolizacja jest płatna, ja - jeśli
          zdecyduję się na embolizację - zamierzam się starać o dofinansowanie - może się
          uda. Jeśli nie - będę szukać środków. Najważniejsza jest decyzja. O tym, czy
          będzie właściwa możemy się przekonać niestety dopiero po jakimś czasie. Tutaj
          niczego nie da się na 100% przewidzieć. Ja akurat znalazłam dwie dziewczyny,
          które są po embolizacji - obie bardzo zadowolone, obie w ciąży. Po obu stronach
          pewnie jest podobnie.
          Na pewno decyzja, która jest przed nami nie należy do łatwych sad
          Dzięki, że się odezwałaś. Teraz wyjeżdżam, ale na pewno Cię dopadnę na GG smile
          Trzymam kciuki!
      • Gość: eola Re: Mięśniaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 19:44
        Gdzieś czytałam, ze tej metody nie stosuje się u kobiet , które chcą jeszcze
        rodzić.
        • sylwia_29 Re: Mięśniaki 14.02.05, 12:24
          Eola, stosuje się. Decyzja leży po stronie kobiety. W Lublinie można się poddać
          embolizacji mimo, że się jeszcze nie rodziło.
    • Gość: niinon Re: Mięśniaki IP: *.chello.pl 11.02.05, 20:25
      mięśniaki do 5 cm można mogą wchłonąć się dzięki akupunkturze - ale u dobrego
      specjalisty. warto też zahaczyć o dobrego homeopatę. ale powtarzam, dobrego,
      nie z ogłoszenia
      • azalea Re: Mięśniaki 14.02.05, 12:50
        Niinon - a czy masz namiar na jakiegoś sprawdzonego akupunkturzystę i
        homeopatę? Ja od pół roku przyjmuję leki homeopatyczne, ale mięśniak rośnie
        nadal, czeka mnie operacja
        • Gość: niinon Re: Mięśniaki IP: *.chello.pl 14.02.05, 12:53
          mogę polecić sprawdzonych i mających dobrą opinię specjalistów z Warszawy
          • Gość: barbara Re: Mięśniaki IP: *.chello.pl 17.03.05, 19:13
            Nie wiem czy nie za późno trafiłam na to forum, czy byłabyś łaskawa podać mi te
            warszawskie namiary na homeopatów sprawdzonych w dziedzinie leczenia własnie
            mięśniaków. Mój adres bpenszko@poczta.onet.pl
            Z góry dziękuję
        • Gość: niinon Re: Mięśniaki IP: *.chello.pl 14.02.05, 12:54
          notabene, co mnie tknęło, żeby własnie teraz tu zaglądnąć!?
        • Gość: Wina_smak Re: Mięśniaki IP: *.ssnet.pl 14.02.05, 12:57
          Leki homeo? Też brałam i chodziłam na seanse bioenergo. I co? Jestem już po
          operacji. 5 tygodni.
          • azalea Re: Mięśniaki 15.02.05, 09:33
            Niinon, jak możesz daj namiar, please - jeżeli nie chcesz na forum to na mój
            adres gazetowy lub prywatny anetak@radio.rzeszow.pl. Bardzo dzięki z góry i
            pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka