Dodaj do ulubionych

Miesniak na macicy

16.05.02, 10:44
Przy okazji konizacji ( w ubieglym roku) stwierdzono u mnie miesniaka na macicy
(moj ginekolog nie raczyl mi o tym wspomniec, dopiero w szpitalu, w trakcie
badania przed zabiegiem). 3 lata temu urodzilam silami natury (bez naciecia)
synka o wadze 4,17 kg. Czy moge prosic o blizsze informacje na temat tego
schorzenia. Co to jest miesniak, czy moze byc niebezpieczny, podlega leczeniu,
co moze byc powodem ich powstawania (ciezki porod). Serdecznie dziekuje
wszystkim za pomoc !
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Miesniak na macicy 22.05.02, 06:18
      Miesniaki to łagodne guzy macicy polegające na miejscowym nadmiernym rozroscie
      tkanki mięśniowej i włóknistej. W zależności od umiejscowienia- mogą powodować
      okreslone dolegliwosci- i tak mieśniaki umiejscowione pod śluzówką macicy i
      modelujące endometrium poweoduja obfite miesiaczki i poronienia spowodowane
      zaburzeniami odżywienia zarodka zagniezdżonego nad mieśniakiem ( w tym miejscu
      błona śluzowa macicy moze być rozwinięta niedostatecznie), może powodowac
      zaburzenia obkurczania macicy- a wiec znów obfite miesiaczki i krwawienie po
      porodzie- dotyczy to mięśniaków śródściennych, a mieśniaki uszypułowane - tzw
      podsurowicówkowe mogą ulegać skreceniu i uciskać na sąsiednie struktury
      powodując ból.Duze mieśniaki moga uciskac na pęcherz moczowy i odbytnice
      powodując zaburzenia w oddawaniu moczu i stolca lub ucZucie obecnosci guza w
      brzuchu.Leczenie- jedyne zkuteczne to operacyjne, ale tylko w razie
      dolegliwości. Niewielkie mięśniaki usytuowane w okolicach ujść macicznych
      jajowaodów mogą być przyczxyna niepłodnośći.
      • evita2 Re: Miesniak na macicy 24.05.02, 03:55
        Ja mam miesniaki < mieśniaki uszypułowane - tzw
        podsurowicówkowe mogą ulegać skreceniu i uciskać na sąsiednie struktury
        powodując ból>
        Lekarz proponuje mi operacje,czyli wyciecie wszystkiego,bo miesniaki sa
        usytuowane w srodku macicy.Czy moga byc jakies uboczne skutki po takiej
        operacji?Jestem w okresie przekwitania i slyszalam,ze to ma zly wplyw.
        • nun Re: Miesniak na macicy 24.05.02, 09:38
          Uszypułkowane to chyba wystarczy odciąć? Ja miałam odcinane 10 lat temu przy
          okazji operacji torbieli jajników. Teraz jestem po amputacji trzonu z powodu
          mięśniakowatej macicy. Jeśli jesteś w okresie przekwitania to lekarze często
          wtedy proponują usunięcie wszystkiego, łącznie z jajnikami. W szpitalu
          spotkałam kobietę, która nie mogła sie już tej operacji doczekać. Chciała jak
          najszybciej zacząć hormonalna terapię zastępczą i wreszcie dobrze się poczuć.
          Głowa do góry. Jeśli operacja jest konieczna, to ją zrób. Będziesz zdrowa.
          Oddziały ginekologiczne sa bardzo przyjemne. Tam się nie umiera. Nun
          • monika.antepowicz Re: Miesniak na macicy 24.05.02, 09:52
            Jak już wspominałam, mięśnikai po menopauzie sie zmniejszają, ale w razie
            stosowania hormonalnej terapii zastępczej mogą ulegać powiększeniu- dlatego
            jeśli mięśniak jest duży lub powoduje dolegliwości powinno się go usunąć. U
            kobiet, które nie planują macierzyństwa operacją z wyboru jest usuniecie
            macicy, a po 45 roku życia usuwa sie tez przydatki (jajniki i jajowody) Ma to
            związek z faktem, że wówczas wzrasta ryzyko łagodnych i złośliwych nowotworów
            jajnika, który i tak ntraci swoją funkcje i staje się niepotrzebny- tak, by
            pacjentka uniknęła ryzyka kolejnej operacji. Wówczas suplementacja hormonami
            egzogennymi jest całkowicie bezpieczna i zapewnia dalszy komfort życia.
            • evita2 Re: Miesniak na macicy 24.05.02, 15:26
              Dziekuje za odpowiedz.Moja obawa jest dlatego,ze mam znajoma,ktora dostala po
              tej operacji lekkiego paralizu.Poprostu to byl szok dla organizmu.Tak
              wytlumaczyli lekarze.Ja sie nie boje usunac wszystkiego bo rzeczywiscie nie
              jest mi to juz potrzebne no i okres przekwitania bym przeszla bez bolesnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka