Dodaj do ulubionych

zbyt niska hemoglobina

IP: *.mikstat.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 23:15
Prosz poradzcie co jest dobre na podwzszenie hemoglobiny,dla osoby w wieku
55lat,serdecznie dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: l79 Re: zbyt niska hemoglobina IP: *.crowley.pl 09.01.05, 01:06
      zelazo o ile jest spowodowana niedoborem zelaza (tak jest chyba najczesciej).
      najprosciej stosowac falvit - zawiera i kwas foliowy i zelazo w sporych
      ilosciach
    • haniunia Re: zbyt niska hemoglobina 09.01.05, 20:01
      Na niską hemoglobinę lekarze bardzo często proponują sok z kiszonych czerwonych
      buraków. Podobno rewelacja. Jest on również zalecany po zabiegach operacyjnych.
      Musisz poszukać gdzies przepis byc moze będzie na interku.
    • ghazal Re: zbyt niska hemoglobina 10.01.05, 13:12
      A czy nie byłoby sensowne najpierw (albo równocześnie) zastanowic się nad
      przyczyną?
      Czy ta hemoglobina jest niska przy równoczesnej normalnej liczbie erytrocytów?
      Jak niska?
      Co się takiego stało, że tak się obniżyła?

(O soku z buraków też słyszałam, tyle ze zwykłych, nie kiszonych. Nie wiem
      czy skuteczne, nie sprawdzałam. Natomiast kiszone sama robię, bo pyszne, ale
      nie sprawdzałam, czy podwyższają Hb.

Obrane buraki kroję w plastry (dość grube) i układam w słoju z tym wszystkim
      czego potrzeba do kiszenia ogórków tylko bez kopru. Nie żałuję ząbków czosnku.
      (No i dobrze żeby korzeń chrzanu był ładny, o tej porze roku trudno dostać)
      A potem zalewam gorącą solanką w proporcji 3 łyżeczki soli na 2 litry wody.
      Niektórzy dodają skórkę prawdziwego razowca, ale ja nigdy nie dodawałam i
      jesli jest ciepło to już po 2 dniach można pić. Buraczki kiszone też są pyszne
      i radzę najpierw wyjeść buraczki ze słoja a potem wypić sok. Można też dolać
      do wywaru z jarzyn (nie gotować) i mieć pyszny barszcz. Nawet bez mięsa smakuje
      jak "z wkładką")

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka