Dodaj do ulubionych

bolesny okres..

15.02.05, 20:42
dziewczyny moze macie jakis sposob na bardzo bolesna miesiaczke, ile kroc
bylam u lekarza mowil ze juz taka moja uroda i przejdzie jak urodze dziecko
ale ja narazie ie chce rodzic zadnych dzieci a bolow tez niechce miec wiec
moze wymacie jakis dobry sposob..
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: bolesny okres.. IP: *.153.45.216.susc.suscom.net 15.02.05, 21:32
      Nie pociesze cie. Zawsze mialam obfite i troche bolesne miesiaczki, ale po
      porodzie to przeszlo wszelkie oczekiwania. Bez prochow sie juz nie obywam.
      Licze teraz na zalozenie Mireny i ze mi wtedy przejdzie.
    • urbanchaos Re: bolesny okres.. 15.02.05, 21:33
      trzeba zmienić ginekologa,bo po porodzie niekoniecznie musi przejść to jakieś
      stare dyrdymały przekazywane z pokolenia na pokolenie ginów
      mnie przeszły bóle po laparoskopii
      miałam torbiele i endometriozę i zrosty-zostały usunięte i jak ręką odjął jak
      narazie
    • Gość: barka Re: bolesny okres.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:57
      A mnie przeszło. Porody pomogły.Po pierwszym to jeszcze pojawiały się kłopoty,
      ale po drugim to jak ręką odjął. Matka natura kocha swoje dzieci.smile))
      • luna333 Re: bolesny okres.. 16.02.05, 11:02
        byłam u wielu ginów i każdy twierdził że to przez to iż mam tyłozgięcie macicy
        i nic z tym nie da radę zrobić - więc co miesiąc przez 3 dni byłam kompletnie
        nieprzytomna od prochów przeciwbólowych smile bo tylko to mi polecili ci lekarze -
        na szczęście ibuprom max pomaga jeśli wzięłam go jak tylko zaczeło się
        krwawienie i jeszcze tak mocno nie zaczęło boleć - a potem co kilka godzin smile
        teraz mam spokój smileale nie wierzę że po porodzie macica zmieni położenie -
        myślę że wróci do tyłozgięcia
        • Gość: Malinka Re: bolesny okres.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 11:53
          Uwielbiam gadkę lekarzy o tym że jak urodzę to mi przejdzie... a ja nie wiem
          czy dożyję w ogóle do tej pierwszej ciąży... A jak pytam lekarza o jakieś
          kropelki ziołowe - kiedyś jedna gin mi wspominała o nich to mi powie że to
          szajs, a ja się dalej męczę...
    • Gość: Malgotka Re: bolesny okres.. IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 01.03.05, 10:15
      Ja mialam podobny problem. Z tym ze bole w czasie miesiaczki byly tak silne ze
      kilka razy wyladowalam na pogotowiu bo myslalam ze jeszcze tylko moge umrzec z
      bolu, ze juz gorzej bolec nie moze (okazalo sie potem ze moze - porod). Ale
      zaden lekarz mi nie pomogl, jedyne co proponowali to prochy antykoncepcyjne -
      lykaj dziewczyno a poki bedziesz lykala to nie bedzie brzuch bolal, jak
      odstawisz to niestety koniec ulgi. Wiec podczas kazdej miesiaczki trulam sie
      przeciwbolowymi, bralam nawet po 16 - 18 prochow w ciagu 1 miesiaczki, bo bole
      trwaly 3 dni i 2 noce.
      Pomogla dopiero ciaza, po porodzie jestem juz rok i jeszcze ani jednej tabletki
      przeciwbolowej nie musialam brac, miesiaczek juz sie nie boje (a przedtem balam
      sie panicznie!)
      No i prosze jak nam lekarze pomagaja, oni sobie chyba nie zdaja sprawy jaki to
      wielki problem i maja to gdzies!
      Pozdrawiam
    • Gość: mari Re: bolesny okres.. IP: 195.205.163.* 01.03.05, 12:06
      proponuje udac się do innego lekarza i porządnie się zbadać. Częstą przyczyną
      bolesnych okresów jest endometrioza. Jest ona szczególnie niebezpieczna gdyż
      powoduje zrosty i prowadzi do niepłodności. Ja mam ten sam problem z bólami
      okresowymi, ale mam tyłozgiecie macicy. Na szczeście endometriozy nie mam, wiec
      musze się z tym bólem meczyć do pierwszego porodu kiedyś. Tabletki pomagaja,
      zwłaszcza ibuprom i nospa
    • Gość: Lili Re: bolesny okres.. IP: *.pool.mediaWays.net 01.03.05, 12:07
      U mnie tez stwierzono tylozgiecie i lekarz zalecil mi lezenie na brzuchu
      (do tej pory nigdy nie spalam na brzuchu). Musialam sie przemoc z tym lezeniem,
      najpierw bylo mi bardzo niewygodnie, a teraz to nie zaspie jak sie nie poloze na
      brzuchu smile Wszystko jest O.K. bole minely.
    • Gość: l79 Re: bolesny okres.. IP: *.crowley.pl 01.03.05, 12:48
      Tez mam tylozgiecie
      Mnie ibuprofen pomaga na krotko, teraz juz tylko ketonal (na recepte).
      A z antykoncepcja hormonalna bylo tak ze w czasie okresu bylo lepiej, za to
      pobolewal mnie brzuch rowniez przez reszte miesiaca...
      I sadzac po wywiadzie rodzinnym - po porodzie ani dwoch tez nie przejdzie.
      Musze sprobowac z tym spaniem na brzuchu.
    • labambaa MAM 4 SPOSOBY 01.03.05, 13:20
      Od 7. klasy mam bolesne miesiaczki. Powod: duze tylozgiecie macicy. A
      ja sama przeczytalam gdzies, z to tez nadmiar prostaglandyny, czyli
      hormonu ktory wywoluje skurcze, takie jak przy porodzie. Teraz jestem
      po 30-tce i to nadal nie przechodzi, nie mam dzieci.
      Moje sprawdzone metody:
      1. Ibuprom (lub Ibuprofen, Ibum-tylko to na mnie dziala) w ilosci
      maksymalnie zalecanej przez poducenta, czyli 8 sztuk na dobe (na noc,
      bo boli wtedy najbardziej, ale czasem bardziej w dzien daje czadu)
      2. Tabletki antykoncepcyjne. Po nich zawsze przechodzi (rozne tabletki)
      ale dopiero po 1 miesiacu ich brania.
      3. Zastrzyki ze srodkiem przeciwboowym, np. pyralgina. Zalety:
      przechodzi natychmiast, po5-10 minutach. Wady: musisz miec w poblizu
      kogos, kto Ci je zrobi (mama-pielegniarka itp) oraz drugi minus: sa
      bolesne, czasem przez kilka godzin boli pupa w tym miejscu
      4. Doraznie: goraca kapiel, lub poduszka rozgrzewajaca, kieliszek wina.
      W tych dwu piewrszych - to nie prawda ze goraco prowadzi do
      krwotoku. NIgdy to mi sie nie zdarzylo, nawet przy b. goracej wodzie.

Wspolczuje Ci bardzo, bo wiem sama jak to jest! Trzymaj sie!
      Labambaa
    • kociak19 Re: bolesny okres.. 01.03.05, 13:30
      Ja osobiście nie mam takich problemów, ale mój gin chyba myśli inaczej wink
      Przy każdej wizycie wypisuje receptę na wit.E 400mg i na Spasmolinę.
      Wit.E biorę, bo reguluje cykl (w moim przypadku zmniejsza znacznie PMS; i to
      zarówno objawy fizyczne jak i psychiczne)
      Ale Spasmoliny jeszcze nigdy nie wykupiłam, więc nie ręczę za skuteczność, ale
      możesz spróbować.

Natomiast mam pytanko: brzuch w czasie okresu pobolewa trochę (biorę 1-2
      Ibupromy i przechodzi), ale nie mogę poradzić sobie z bólem... mięśni(?), sama
      nie wiem czego - czuję jakby napięcie w okolicach wejścia do pochwy,
      promieniujące na boki i w górę.
      Nie działają na to leki (wiem, bo kilkakrotnie faszerowałam się prochami
      przciwbólowymi), więc teraz juz ich nawet nie biorę (tylko tyle,żeby przeszły
      skurcze w pierwszym dniu).
      Znacie może jakieś sposoby na to??
      • cytrusowa Re: bolesny okres.. 01.03.05, 15:20
        od zawsze cierpiałam co niesiąc, prócz bolu omdlenia, biegunki itp.
        Przeszlo to na mnie z Mamy i Babci. Siostra też cierpi.
        Pigułki brałam latami, bo wtedy ból można było wytrzymac.
        Teraz już ostawialm, bo i za mąż wyszłam, i nie mam nic przeciwko dziecku, no i
        nie chcę już się faszerować pigułkami.
        Co trafiłam do lekarza, to sprzedawał mi taką gadkę o mojej urodzie z bolesnymi
        okresami.
        W końcu się wkur...m, poszlam do kolejnego i na wstępie powiedzialam, by mi nie
        mowiała, że te bóle to taka moja uroda.
        Kazała zrobić badania, podstawowe plus marker na endometriozę. Chwała Bogu nie
        amm endometriozy, jednynie moge podejrzewać tyłozgięcie macicy, ale nie jestem
        pewna.
        Pani dr zaproponowała ibuprom max, według zaleceń na ulotce, ale w momencie gdy
        tylko czuję początek okresu. I do tego - uwaga - jeśli tylko kilka dni
        wczesniej przeczuwam okres, polopirynę s raz dziennie. Jeśli nie czuje kilka
        dni wczesniej, ze dostanę okres - co sie niestety zdarza często - mam wziąc
        zaraz na samym początku, analogicznie do ibupromu.
        Doświadczenie z ostatniego miesiaca: okres dostałam parę dni wcześniej niż
        sądziłam (zresztą zawsze mialam nieregularne i tak pozostalo - mogę tylko
        przypuszczać), zaraz jak zobaczylam plamienie i brzuch jeszcze nie bolał tylko
        ciągnął, wzięłam polopirynę i ibuprom. Aha, i dzien wczesniej mialam koszmarną
        biegunkę i tak coś przelecialo mi przez mysl, ze moze to na okres, wiec wzielam
        tez raz polopirynę.
        No więc sumując, jednego dnia wzielam polopirynę, następnego, gdy ujrzalam
        plamienie - kolejną polopirynę i ibuprom. Potem juz ibuprom co 4 godziny.
        Do tego termofor, bez ktorego sie nie obchodzę w te dni od lat. Aha, moja
        prośba - nie wlewajcie wrzątku. Ja, w wieku 28 lat, miesiączkując od 14 lat
        oparzylam się tym wrzątkiem z termofora. Poparzenie straszne, wciąz się goi.
        Już nigdy nie wleję wrzątku!!!

Polopiryna powoduje, ze wydzielamy wiecej prolaktyny podajze czy progesterony -
        nie znam się, w każdym razie jakiegoś hormonu odpowiedzialnego za bole, no i po
        polopirynie zwieksza sie krwawienie, ale bez przeaady.
        Mnie to na reke akurat, bo zawsze mialam srednio obfite, raczej z tendencją do
        mniej obfitych

Pozdr
        • Gość: iga Re: bolesny okres.. IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 01.03.05, 18:11
          Poczytaj też sobie z dnia dzisiejszego - bolesne miesiączki. Na to nic nie
          pomoże a po porodzie też nie.
        • Gość: Lili Re: bolesny okres.. IP: *.pool.mediaWays.net 01.03.05, 18:29
          Mialam te same dolegliwosci. Ja tez to odziedziczylam po mojej mamie. Moje
          siostry i ich corki maja to samo. Po latach doszla endometrioza (ale jak narazie
          tylko u mnie) nigdy nie bralam pigulek antykoncepcyjnach itp. Wtedy myslalam, ze
          tylko moja rodzinka jest tak obciazona, teraz dzieki internecie wiem, ze to
          dosyc czesto wystepujaca dolegliwosc kobiet. sad
        • Gość: jaona Re: bolesny okres.. IP: *.icpnet.pl 16.05.05, 13:02
          mam pytanko, czyatalam twoj post........i jaki jest marker na endo???jest cos
          takiego..?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka