Dodaj do ulubionych

TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ???

IP: *.media4.pl 06.03.05, 22:30
witam, mam torbiel na jajniku, 4cm, lekarz zalecił wybranie ok przez 3
miesiace tebletek antykoncepc, zapytał jakie kiedys brałam (bo od 2 lat nie
biore), powiedziałam ze Diane, wiec powiedział ze moga byc i takie przepisał,
powiedział ze na 99% torbiel zniknie, widze ze piszecie o jakis luteinach ,
duphasonach, wiec sie zastanawiam czy zwykła Diane cos pomoze czy lepiej udac
sie do jeszcze jakiegos lekarza?
Obserwuj wątek
    • Gość: sara Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: 211.26.102.* 06.03.05, 23:16
      dobre pytanie !!!
    • nie_mozna_wyswietlic_strony Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 07.03.05, 09:11
      W sytuacji podobnej do Twojej dostalam na 3 miesiace Jeanine. Po dwoch
      opakowaniach USG wykazalo, ze torbiel zniknela.
      Pozdrawiam i zycze podobnych efektow.
      • dytkob Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 08.03.05, 13:27
        W cyklu, w którym wykryto u mnie torbiel krwotoczną dostałam od 16 do 25 dnia
        duphaston a na następny cykl tabletki anty Marvelon. Po tekiej kuracji torbiel
        szlag trafił. Czego i Tobie życzę. Edyta
        • Gość: Gość Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: 213.76.135.* 19.03.05, 12:10
          Moja torbielmiała 9 cm, a na dodatek okazało sie że jeste w ciąży.Najadłam sie
          strachu, no i bólu.Na szczeście dostałam leki i po 2 miesiacach torbiel sama
          znikła, ku zdziwieniu innych lekarzy. Można powiedzieć, że miałam duże
          szczeście.Teraz jestem w 7 miesiącu i czuje się dosyć dobrze- tylko lęk
          pozostał.
    • seerduszko Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 07.03.05, 14:40

Ja niesttey torbiel mialam usuwana chirurgicznie,ale to chyba tylko i wylacznie
      dlatego,ze wykryli mi ja przy okazji wyrostka robaczkowegosmile,ale slyszalam,ze
      zwykle tabletki anty pomagajawinkpozdrawiam i zycze duuuzo zdrowiasmile

> witam, mam torbiel na jajniku, 4cm, lekarz zalecił wybranie ok przez 3
      > miesiace tebletek antykoncepc, zapytał jakie kiedys brałam (bo od 2 lat nie
      > biore), powiedziałam ze Diane, wiec powiedział ze moga byc i takie przepisał,
      > powiedział ze na 99% torbiel zniknie, widze ze piszecie o jakis luteinach ,
      > duphasonach, wiec sie zastanawiam czy zwykła Diane cos pomoze czy lepiej udac
      > sie do jeszcze jakiegos lekarza?
    • Gość: Maggie Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 14:53
      Mojej siostrze razem z torbiela usuneli caly jajnik... Pzdr
      • seerduszko Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 07.03.05, 14:54
        sadprzykra sprawasadja na szczescie "uratowalam" swoj.
        Gość portalu: Maggie napisał(a):

> Mojej siostrze razem z torbiela usuneli caly jajnik... Pzdr
        • sevika Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 07.03.05, 14:56
          ja bralam cilest i nie zniknela, mam nadzieje ze w Twoim przypadku zniknie i
          nie bedziesz musila dac sie ,,kroic''smile
      • Gość: marzena Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 14:57
        I po co od razu straszysz dziewczynę. Torbiele usuwa sie w ostateczności, gdy
        środki farmakologiczne nie dają rady. Przypadki usunięcia torbila razem z
        jajnikiem są przecież stosunkowo rzadkie. Ja osobiście brałam tabletki
        antykoncepcyjne Stediril 30, przez trzy miesiące i po torbielu ani śladu. Ale
        mają one to do siebie, że lubią wracać.
    • corelll Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 07.03.05, 15:09
      niestety, ostatnio miałam na tym drugim jajniku 2,5 cm i sie wchłonęła w
      nastepnym cyklu bez brania tabletek, poszłam za pół roku do gina i sie okazało
      ze jest znowu na drugim i wiekszasadwłansie 4cm, powiedział ze teraz to jednak
      zaleca tą Diane o której pisałam bo juz jest dosc duża a skoro juz raz miałam i
      znikneła wcześniej i pojawiła sie nast tzn ze musza byc jednak zmiany
      hormonalne, o czym swiadcza równiez plamienia brązowe przed i po okresie...mimo
      ze badania prolaktyny i progesteronu sa wzorcowe...
    • Gość: .. Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.media4.pl 07.03.05, 18:41
      własnie mam okres i zaczełam brac diane, w boku tak mnie boli ze sie ruszac nie
      moge, nie wiem czy to jajnik mam taki obolały czy to od tej torbieli? sad
    • Gość: aniulek Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 21:32
      Ja mam tez torbiel ok 4 cm.Mam ja juz od pazdziernika.Caly czas biore Luteinę i robilam już masę badań.Co dwa miesiace jestem u ginekologa i średnio co 3 miesiace byłam na USG.Do tej pory torbiel mi nie znikneła wiec ginekolog zalecił mi zrobienie markerow nowotworowych.Zrobiłam je i okazało sie ze ta torbiel ma zmiany,ale nie wiadomo czy łagodne czy złosliwe... ide teraz w środę jeszcze raz na wizytę i za tydzień znow na usg.Najprawdopodobniej jednak lekarz mi powiedzial ze przy takich wynikach trzeba bedzie ja usunac chirurgicznie.Tyle ze ja mam 21 lat i jesli uszkodzą jajnik nie bede mogla miec juz dzieci... mam jednak nadzieje ze wszytsko bedzie dobrze i Tobie tez zyczę tegosmile Pozdrawiamsmile
      • Gość: Do aniulki Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 08:00
        Jaki był ten wynik tego badania? Czy to było badanie CA 125 ?
    • Gość: ola Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 08.03.05, 00:57
      my kobitki sie juz mamy!!!!!ciagle jakies problemy no ja dzisiaj ide na
      pobranie krwi c125 zeby sie upewnic
    • Gość: sara Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 08.03.05, 07:18
      do dziewczyn ktore braly tabletki i torbiele zniknely czy pod czas tego procesu
      odczuwaly jakis bol albo kucia ????
      • nie_mozna_wyswietlic_strony Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 08.03.05, 09:18
        Owszem - ból i kłucie z tej strony podbrzusza, w której znajdował się chory
        jajnik. Teraz też czasem kłuje, ale torbiel zniknęła.
        • Gość: sara Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 08.03.05, 09:27
          bo mnie kluje po lewej stronie i czasami mam zatwardzenie ale pietra zeby nie
          pekl
    • nauma Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 08.03.05, 14:41
      Moja narzeczona miała torbiel, która dorosła do kilku cm. Ze względu na bóle i
      ryzyko skręcenia się torbiel usunięto, robiąc dodatkowo kosmetykę jajnika (na
      Karowej w Wawie). Teraz bierze Jeanine.
    • bibi.mal Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 08.03.05, 21:39
      Moja koleżanka miała dwa torbiele i po trzech miesiącach brania tabletek
      antykoncepcyjnych - zniknęły. Tylko nie zapomnij udać się na kontrolne
      badania...
      • Gość: sara Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 09.03.05, 02:48
        jak czytam posty ze one znikaja to az sie lepiej czuje dzisiaj ide na usg i
        sie dowiem co tam teraz siedzi
    • Gość: sara Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 09.03.05, 09:27
      no i mialam usg torbiel jest dalej ten sam rozmiar i chyba sie dolanczam do
      klubu i ide na laporoskopie
      • corelll Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 09.03.05, 09:29
        a jakie tabletki brałas? przez ile, jakiej wielkosci masz torbiel? lekarz jzuz
        zalecił laparoskopie?
        czy robiłas moze ostatnio badanie krwi, mam obnizony poziom białych krwinek i
        zastanawiam sie czy to majakis związke?
      • Gość: Ewa Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:33
        Ile cm miałaś tą torbiel? Jakie brałaś leki? pytam bo ja mam 10 cm i biorę
        Jeaninę. Jjjeśli to nie pomożze to czeka mnie za miesiąc operacja.
        • Gość: sara Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 09.03.05, 09:41
          moja jest 7.5 cm tabletki biore od 4 tygodni i zadnych zmian jest w niej plyn
          i cos jeszcze moze krew i prawdo podobnie tez mnie czeka laporoskopia
          mialam test robiony na ca125 ale nie mam jeszcze wynikow. Doktor na usg mowil
          mi ze wyglada na normalny cyst troche sie pocieszylam
          • Gość: Ewa Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:57
            ja też miałam robione CA 125 ale wyszedł dzięki Bogu dobry . Jakie bierzesz
            leki?
            • Gość: sara Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 09.03.05, 09:58
              Levlen Ed biore
              • winnetka Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 11.03.05, 05:40
                Co mozna uzyskac na podstawie wymazu z pochwy,tzn.jakie informacje?prosze o
                odpowiedz
                • Gość: sara Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: 211.27.201.* 11.03.05, 08:12
                  czy ta operacja - laporoskopia to musi byc >???jak torbiel nie znika czy nie
                  mozna z nia zyc jak za mocno nie dokucza i jest to zwykla torbiel bo ca 125
                  wyszedl okey czy zawsze trzeba ja usuwac???
                  • Gość: x Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 13:28
                    ja mam torbiel o wymiarach 3mm lekarz zalecił mi brać duphaston i zobaczymy
                    efekty za 2 miesiace
    • Gość: Ola1 Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.chello.pl 19.03.05, 19:38
      hej! ja też niestety często mam torbiele na jajnikach.Muszę was pocieszyc.Często
      same się wchłaniaja, po lekach. Ja też kilka lat temu byłam skierowana na
      operację, a potem zdziwienie - ZNIKNĘŁĄ
      • Gość: Kas Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.pol-net.com.pl 19.03.05, 21:45
        A ja biore drugi miesiac jeanine, przedtem mialam robione usg i nic nie mialam, zadnej torbieli. Dzis robilam usg jamy brzusznej i doktor wykryla przy okazji torbiel na jajniku. Dziwne, ze inne dziewczyny maja brac tabletki, zeby torbiele zniknely???
        • Gość: Ola1 Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.chello.pl 20.03.05, 17:23
          Moja lekarka nazywa moje torbiele czynnościowymi. Podobno niektóre kobiety mają
          skłonności do ich powstawania. Moja pierwsza torbiel miała 7 cm, ta zniknęła po
          enkortonie, następna 4 cm i wchłonęła się sama. Teraz mam niestety następną,
          narazie biorę Luteinę, a potem znowu będą proszki z enkortonem. Mam nadzieję ze
          kolejny raz uniknę operacji.
    • Gość: sara Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 19.03.05, 23:28
      a jakie duze mialas te torbiele??/ ja ide w ten czwartek do szpitala trzymajcie
      wszyscy kciuki
    • Gość: sara Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.003.dsl.wa.iprimus.net.au 21.03.05, 03:52
      czy burczy w brzuchu jak sie ma torbiele bo mi tak
      • anulia1 Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? 21.03.05, 08:21
        dziewczyny piszecie że macie "ca 125"; co to znaczy?
        • Gość: sara Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: 211.26.103.* 21.03.05, 08:49
          to jest marker na nowotwor c125 - 0-39 jest miarka
          trzeba isc na pobranie krwi
        • Gość: x Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 13:30
          jakieś badanie z krwi ja mam 4,51
          • Gość: beata Re: do Kas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 13:46
            a miałas juz jedą operacje? ja miałam jedna dzie usunełi mi potworniaka a za
            miesiac wywaliła mi sie torbiel na drugim jajniku i tez mi grozi druga operacja
    • Gość: olaola76 Re: TORBIEL na jajniku - jakie leczenie ??? IP: *.de.deuba.com 22.03.05, 16:54
      czesc
      ja mam torbiel prawdopodobnie czekoladowa 29mm po dwoch cyklach Diane 35
      zmalala do 27,2mm marker ca-125 26,6 wiec w normie mam sie zjawic na kolejne
      usg za dwa cykle. teraz mam zrobic podstawowe badania krwi i moczu i czekac
      bardzo chce zajsc w ciaze ale troche sie obawiam czy to nie bedzie mialo zlego
      wplywu na malenstwo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka