Gość: paulax IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.03.05, 17:44 Chciałabym przekłuć sobie pępek,ale nie mam pojęcia z czym to się wiąże Chodzi mi o czas gojenia, czego trzeba się wówczas wystrzegać,co stosować przybliżony koszt itp. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pszczolaasia Re: kolczyk w pępku 30.03.05, 17:58 długo się goi. mi prawie 3 m-ce zeszło. "raziły" mnie, czy jakby to nazwać, spodnie. kosztów żadnych nie ponosiłam, no może flaszka dla mojej siostry. trzeba uważać na ewnetualne uczulenie na metale, bo niektórzy mają takowe!!! pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: kolczyk w pępku IP: *.olsztyn.mm.pl 30.03.05, 18:16 Trzeba iść do dobrego studia tatuażu i piercingu. Kosmetyczki odradzam, bo kolczykowanie zazwyczaj nie jest ich mocną stroną. Koszt to około 100 zł. Kolczyk musi byc założony w sterylnych warunkach. Nie zgadzaj sie na kolczyk ze stali chirurgicznej - poproś o tytan. Czas gojenia jest różny - dobrze pielęgnowane miejsce przekłucia możę wygoić się w 2 miesiące. Niestety czas gojenia często się przedłuża. Znam osoby, które męczyły się nawet 8 miesięcy. Podczas gojenia należy nosic luźne spodnie najlepiej z obniżonym stanem, żeby ubrania nie obcierały. Ranke przemywa się wodą utlenioną albo specjalnym płynem antybakteryjnym, który jest do kupienia w dobrych salonach. Brzuch myje się mydłem provon. Trzeba dbać, żeby pępek się nie odparzył, nie powinno się chodzic na basen ani kąpać w jeziorze do momentu zagojenia ranki. Ostrożnie z solarium. Kilka dni po przekłuciu lepiej nie pić alkoholu. Ufff to chyba wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: kolczyk w pępku 30.03.05, 18:18 jestem pod wrażeniem))) naprawdę!!!! żebym ja to wcześniej wiedziała!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elie Re: kolczyk w pępku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 20:48 Ja akurat już bardzo temu przekłuwałam pępek, niestety u ksometyczki i na poczatku nie wyglądało to najlepiej, ale wbrew temu, że jest to miejsce które po przekłuciu może się goić bardzo długo, to w miarę szybko się z tym uporałam, przemywałam, miejsce przekłucia solą fizjologiczną, i smarowałam maścią TRIBIOTIC. Bardzo szybko pomogło i się zagoiło. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: kolczyk w pępku IP: *.olsztyn.mm.pl 30.03.05, 21:29 To ja dodam, że tribioticu niestety nie można stosować zbyt długo. Dopóki nie ma widocznego stanu zapalnego lepiej nie sięgać w ogóle po maści z antybiotykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: csylwia1 Re: kolczyk w pępku IP: *.netis.net.pl 30.03.05, 21:40 przekłute miejsce nie powinno sie smarowac zadnymi masćmi wystarczy przemywanie woda utlenioną 2 razy dziennie nie mozna zrywac strupka który sie robi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werp ale zachodu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 22:36 Zachodu gorzej niż z gojącym pępkiem niemowlaka... ale za to jaki potem efekt! Tylko pewnie potem trzeba uważać z ewentualną "wpadką" i gwałtownie rosnącym brzuchem. Ma to jakiś wpływ? Odpowiedz Link Zgłoś
bibi.mal Re: kolczyk w pępku 30.03.05, 22:16 Ja mam wszystkie kolczyki właśnie ze stali chirurgicznej, więc naprawdę nie wiem, po co tytan... Zrobiłam to u kosmetyczki, pod wpływem chwili i nie żałuję!!! Ranka goiła mi się około miesiąc - żadnych większych problemów. Przemywałam wodą utlenioną i tyle przez pierwszych kilka dni nie miałam tylko moczyć (w wannie) brzucha, tylko brać prysznic, oraz trzeba było uważać na ubrania - zbyt wysokie spodnie, rajstopy itp. Naprawę, nie zrażaj się - pomyśl, że np jak byłam na Majorce widziałam, jak jakieś kobietki przekłuwały go sobie dosłownie na ulicach!! (oczywiście nie mołam się temu nadziwić, no ale...). Naprawdę fajna sprawa, taki kolczyk! Odpowiedz Link Zgłoś
baby1girl Re: kolczyk w pępku 31.03.05, 12:19 tylko wstudiu tatuazu i piercingu, nie u kosmetyczki!Gojenie zalezy od tego jak bedziesz dbala o przeklute miejsce. Ja mam akurat kolczyk tytanowy, ale nie spotkalam sie z przeciwskazaniami do kolczyka ze stali chirurgicznej. Miejsce przemywac spirytusem, badz innym srodkiem na bazie alkoholu. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: kolczyk w pępku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.05, 15:10 Stal chirurgiczna zawiera śladowe ilości niklu na który ludzie bywają uczuleni. Nie wszyscy ale po co ryzykowac? Poza tym tytan jest lżejszy od stali. Ja mam wszystkie swoje kolczyki z tytanu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: kolczyk w pępku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 17:02 Ja miałam przekłuwany w Studio Tatuażu i niestety ,pół roku nie chciała sie ranka zgoic,prawdopodobnie byłam uczulona na nikiel, kolczyk musiałam usunąc i mam teraz brzydki ślad który nigdy nie zniknie. Pępek jest przekłuwany gruba igłą(nie taka jak uszy) i taka pamiątka jest na zawsze. Stanowczo odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
uprise Re: kolczyk w pępku 31.03.05, 21:07 Ja miałam przekłuwany w Studio Tatuażu i niestety ,pół roku nie chciała sie > ranka zgoic, I szalenie mało prawdopodobne jest to, że długie gojenie było wynikiem wyboru miejsca przekłuwania, prędzej stało się tak z powodu uczulenia. Dlatego lepiej zdecydować się na kolczyk z tytanu, przynajmniej na założenie bezpośrednio po przekłuciu. Salon tatuażu i piercingu jest o tyle lepszy, niż kosmetyczka, że: 1. ludzie tam pracujący mają większe doświadczenie w przekłuwaniu i po prostu robią to lepiej. Raczej nie ryzykuje się krzywo albo w źle wybranym miejscu założonym kolczykiem. 2. salon tatuażu, żeby działać, musi spełniać dużo bardziej rygorystyczne normy sanitarne niż salon kosmetyczny. Więc jest tam czyściej i bezpieczniej. A ja nie dałabym sobie przekłuć pępka 'niemal na ulicy', nawet na Majorce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: kolczyk w pępku IP: *.243.81.adsl.skynet.be 31.03.05, 18:04 niestety Ola ma racje. slad zostaje na zawsze....ja mam tez kolczyk ale planuje dziecko i na czas ciazy trzeba go wyciagnac....a potem juz sie zarosnie i zrobienie kolczyka w tym samym miejscu jest bardzo bolesne.ale nie zaluje i zagoilo mi sie bardzo szybko. no i tribiotyk pomoga tylko w nie mozna stosowac za duzo i za dlugo.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: kolczyk w pępku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 08:23 Moja znajoma przez całą ciążę nosiła w pępku długi pręt z bioplastu i w ten sposób uratowała dziurkę. A jeżeli faktycznie będziesz musiała wyjąć to przekłucie w tym samym miejscu nie jest bardziej bolesne niz przekłucie za pierwszym razem. Miałam przebijany 2 razy i gorzej wspominam ten pierwszy raz niz drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nelka19 Re: kolczyk w pępku IP: *.pronet.lublin.pl 31.03.05, 21:27 Ja robilam sobie u kosmetyczki i wcale nie uwazam, zeby kosmetyczki robily to jakos nieprofesjonalnie (przynajmniej moja). Koszt to 110, a w tym byl tez kolczyk. Ten kolczyk byl ze stali chirurgicznej. Ranka goila sie ok 2 miesaice. Problemy pjawily sie po ok pol roku kiedy wyszlo moje uczulenie na niakiel ktory zawarty jest w stali chirurgicznej. Decydujac sie na kolczyka nie wiedzialam ze mam takie uczulenie. Teraz nosze kolczyki tytanowe i Tobie tez takie polecam bo jets mniejsze prawdopodobienstwo ze dostaniesz jakiegos uczulenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z kolczykiem Re: kolczyk w pępku IP: *.lubin.dialog.net.pl 31.03.05, 23:28 Mam kolczyk co najmniej 5 lat i nic sie nigdy nie dzialo. Tak jak w uchu, zapomnialam, ze w ogole go mam. Na poczatku trzeba przemywac goi sie 1-2mies. Zalezy u kogo. Jak masz to zrobic to lepiej teraz niz latem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza...belka Re: kolczyk w pępku IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.04.05, 08:33 Dokładnie...najlepiej robić teraz, ponieważ będzie goić się z dala od promieni słonecznych, na co należy uważać po przebiciu latem. ja mam już bardzo długo przebijałam u kosmetyczki, nota bene mojej bardzo dobrej koleżanki, która robiła dziurki jeszcze wielu dziewczynom z mojego roku- tylko u jednej były nieprzyjemności, ale raczej związane z uczuleniem na nikiel, niż z uwagi na osobę, tóra to wykonywała goiło się króciutko, żadnych blizn nie mam, nawet jak wyciągnę kolczyk, to dziurka jest niewielka, praktycznie mało widoczna, ale to chyba raczej zależy od urody pępka generalnie polecam, bo wygląda ładnie zmusza też do dbania o linię, bo na prawdę niesmacznie wyglądają dziewczyny z przekłutym pępkiem, którym mówiąc brzydko wszystko się wylewa ze spodni- ostatnio widziałam "coś" takiego, no i wyglądało fuj nieładnie!! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
malenstfo_1984 Re: kolczyk w pępku 01.04.05, 20:09 Czas gojenia zależy chyba od człowieka, za każdym razem jest inaczej. Mi pępek zagoił się w ciągu tygodnia chyba... W każdym razie bardzo szybko, i napewno dużo mniej bolało niż gojenie się uszu. Ja kikanaście razy sobie przemywałam pępek spirytusem. Płaciłam chyba 170 zł (cena razem z kolczykiem). Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Body Piercing:) Re: kolczyk w pępku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 11:16 helołaaa wiec ja mam kolczyka w pępkui jest świetnie.czas gojenia to zależy od osoby(u mnie np.3 tyg).tylko wiesz musisz codziennie przemywac 2-3 razy;].kup sobie plyn do przemywania "azulan" i maść tribiotic<smaruj przed kapielą zeby tego nie moczyć>.Mi robił znajomy wiec wiesz.Gorąco polecamprzekłucie pępka, zwlaszcza ze zbliza sie lato..sloneczko..plaza..mmhhmmahhaa i po przebiciu pierwsze jakos 2-3dni nie bedziesz sie mogla troche schylac;/.ale pozniej juz jest loozik.pozdrawiam papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: kolczyk w pępku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:04 Ja mam kolczyk w pepku juz od roku --> super sprawa goił mi sie ok 3 tyg. trzeba na poczatku uwazac zeby nie zakladac bluzek ktore moga go haczyc i w ten sposob podrazniac. Po myciu musialam ostroznie wytrzec pepek z kolczykiem do sucha no zeby woda nie zostala gdy sie jeszcze goił;] aha a razem z kolczykie zaplacilam 120 zl. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yousstysia Re: kolczyk w pępku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 17:08 Aj tam Ja mam kolczyka prawie dwa lata. Poszłam do studia tatuażu, kosztowało mnie to może z 80 zetów (w tym cena kolczyka) a zagoił mi się pępuszek po około miesiącu. Tribiotic dostałam ale z zaleceniem zastosowania tylko jeśli będę widzieć że coś jest nie tak. Przemywałam solą fizjologiczną. Unikałam basenu i kąpieli w jeziorze. I żadnego problemu ni było Odpowiedz Link Zgłoś
coolaga1 Re: kolczyk w pępku 06.04.05, 15:04 A ja mam ze stali chirurgicznej. Zagoil sie tez bardzo szybko, przemywalam woda z rozpuszczona lyzeczka soli kuchennej. Odpowiedz Link Zgłoś